…és megint dühbe jövünk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
És megint dühbe jövünk
(Pari e dispari)
Képkocka az ...és megint dühbe jövünk című filmből.jpg
Rendező Sergio Corbucci
Producer Vittorio Galiano
Forgatókönyvíró Mario Amendola
Bruno Corbucci
Főszerepben Bud Spencer
Terence Hill
Woody Woodbury
Luciano Catenacci
Zene Guido De Angelis
Maurizio De Angelis
Operatőr Luigi Kuveiller
Vágó Eugenio Alabiso
Amedeo Salfa
Jelmeztervező Franco Carretti
Gyártásvezető Vittorio Galiano
Maurizio Pastrovich
Gyártás
Gyártó Columbia Pictures
Derby Cinematografica
Ország  Olaszország
Nyelv olasz
Időtartam 109 perc
Képarány 1,66:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Columbia Pictures
USA Warner Bros. Pictures
Bemutató Olaszország 1978. október 28.
Magyar feliratos:
Magyarország 1981. október 1.
Magyar változat:
Magyarország 1986. július 13. (TV: MTV-1)
Magyar adó MTV-1
Duna TV (1993-1996)
TV3 (1997-1999)
RTL Klub
Film+
Cool
Prizma TV
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Kronológia
Előző Bűnvadászok
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

Az És megint dühbe jövünk (eredeti címe olaszul: Pari e dispari; páros és páratlan) egy 1978-as olasz vígjáték Sergio Corbucci rendezésében. A főszerepben Bud Spencer látható mint Charlie Firpo és Terence Hill mint Johnny Firpo. A magyar cím némileg megtévesztő, a film ugyanis nem a Különben dühbe jövünk folytatása, csupán arra akartak utalni, hogy ugyanaz a két színész alakítja a főszereplőket, valamint ebben a filmben is „dühbe jönnek”. A filmet 1982. október 1-jén mutatták be a magyar mozikban, igen nagy sikerrel. A filmet számtalan alkalommal adták különféle tévécsatornákon, DVD változatban is megjelent.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy Parapoulis a Görög nevű hírhedt hamiskártyás és emberei tartják a markukban Miamiban a kaszinókat és a fogadóirodákat. Ha kell csalással, rongálással, fenyegetéssel, vagy lefizetéssel változtatják meg a sportesemények eredményeit, minek következtében a Flotta sportolói sorozatosan vereséget szenvednek a Hadseregtől. O'Connor admirális megelégeli a dolgot és hadat üzen az alvilágnak. A kiváló sportember Johnny Firpo hadnagyot bízza meg az akció lebonyolításával. Ehhez azonban szükség van Johnny gyerekkora óta nem látott féltestvérére, Charlie-ra, aki régebben a Görög alkalmazottjaként szerencsejátékosként kereste a kenyerét. Charlie időközben megelégelte a hamiskártyázást, beverte a Görög orrát, távozott és megfogadta, soha semmilyen szerencsejátékban többé nem vesz részt. Azóta kamionsofőrként dolgozik. Johnny feladata, valamiképpen megismerkedni Charlie-val, majd rávenni a Görög elleni akcióra. A jószívű, de morcos és emberkerülő Charlie megismerése azonban nehéz feladat.

Mikor Charlie Miamiba menet szokása szerint betér az országút menti Green Frog (Zöld Béka) kocsmába, hogy elfogyassza tripla hamburgerből, habostortából és három sörből álló ebédjét, észre sem veszi a sarokban automatán játszó fiatalembert. Az ebédjét azonban félbe kell hagynia, mert megérkeznek a Görög emberei, hogy egy pénznyerőgépet állítsanak fel a kocsmában. A tulajdonos, Charlie régi ismerőse azonban tiltakozik, hiszen van már egy játékautomata a kocsmában. A tiltakozás nyomán szétverik a flippert amivel Johhny játszik, a tulaj fejét belenyomják Charlie tortájába, ami igen rossz ötletnek bizonyul, ketten szétverik a bandát, akik fejvesztve menekülnek. Johnny nem árulja el ki valójában, megpróbál barátságba kerülni Charlie-val, aki azonban nem szívleli a társaságot. Végül Johnny elég trükkös módon eléri, hogy Charlie elvigye stopposként a kamionnal. Estére egy országúti csehónál állnak meg. Charlie aludni tér a kamionban, Johnny bemegy, megismerkedik egy csinos lánnyal, aki hátraviszi egy baráti pókerezéshez Nynfussal és Bugsyval, a Görög két emberével. Johnny először nyer tíz dollárt, végül (minden bizonnyal szándékosan) veszít több mint tízezret. Tartozása fejében felajánlja Charlie kamionját, közli a bandával, egy hobó alszik a fülkében, dobjátok ki nyugodtan. Charlie azonban nem szereti, ha álmából nem eléggé tapintatosan ébresztik, egymaga szétveri Nynfus embereit. Míg ők verekednek, Johnny ellopja a kamiont.

Másnap felhívja az egyik kocsmában szomorkodó Charlie-t, találkozzanak a roncsderbyn, ahol némi bonyodalmak után elárulja valódi kilétét. Charlie beszervezése végett azt hazudja, eladta a kamiont, kell a pénz a Papi szemműtétjére, mert közös apjukat a Görög úgy megverette Charlie miatt, hogy megvakult. A kamion ára sem elég a szemműtétre, mert a Papi ragaszkodik a kék szemhez, ami tovább drágítja a műtétet. A Papi persze egyáltalán nem vak, sőt, maga is benne van apróbb stiklikben, fogadásokban. Charlie persze ezt nem tudja, beleegyezik, hogy gyorsan összeszednek százezer dollárt sportfogadásokkal és pókerrel a Papi szemműtétjére.

Az akció beindul, Charlie kioktatja a kiváló fejszámoló és matematikus Johnnyt a póker rejtelmeiről, Johnny egy vesztésre kijelölt és megzsarolt zsoké helyébe lépve győz az ügetőn, Charlie a kiöregedő és vesztésre álló Jamon Serrano nevű barátja helyére áll és győz egy labdajátékban. Johnny mindkét esetben hatalmas tétekben fogad a Görög embereinél, félmillió dollárt nyer. Az igazi célpont azonban maga a Görög. Felajánlja Nynfusnak, az egész pénzt felteszi egy pókerjátszmára, ha a Görög lesz az ellenfele. A múltkori kocsmai eset után Nynfus és Bugsy úgy tudják, Johnny nem tud kártyázni, a Görög egy pillanat alatt vissza fogja nyerni a pénzt. Johnnyt motorcsónakkal elviszik az amerikai vizeken túl horgonyzó illegális kaszinóhajóra.

Johnny csak egy forgatásra áll meg a rulettasztalnál, máris nyer egy nagy összeget. A Görög eleinte fölényes vele, de hiába minden hamiskártyás trükkje, a Charlie által kiokosított és a valószínűségszámításban is verhetetlen Johnny folyamatosan nyer. Hamarosan már a görög nadrágja és a hajó a tét. Johnny túlzásba vitte a nyerést, ami egy ilyen helyen meglehetősen ártalmas az egészségre. Ha nem érkezik erősítés, Johnny hamarosan cápaeledellé változhat. Mivel túl vannak a felségvizeken, a tengerészet és a parti őrség nem avatkozhat be.

Egy váratlan és szerencsétlen fordulat azonban Johnny segítségére lesz. Charlie egy kocsmában felfedezi a vaknak hitt Papit, amint éppen biliárdtrükköket mutat be a vendégeknek. Kész a lebukás, e felháborodott Charlie dühében az egész kocsmaberendezést szétveri, majd elindul motorcsónakkal vontatott ejtőernyővel a hajóra, no nem segíteni, hanem Johnnynak pár pofont kiosztani. Johnny körül már szorul a hurok, amikor a mennyezeten át megérkezik Charlie. Néhány pofon után azonban kapcsol, nem egymással kell hadakozniuk, hanem a Göröggel. Egy humoros tömegverekedés után a banda egy kupacban hever az asztalon. A sikeres akcióért Johnny a haditengerészettől kitüntetést kap, Charlie jutalma egy minden extrával felszerelt szuperkamion. A Görögtől nyert pénzt fej vagy írás alapon akarják elosztani. Charlie kikötése, ha sem fej, sem írás nem lesz az eredmény, a pénz a Charlie által nagyon kedvelt Susan nővér árvaházáé lesz. A feldobott pénzt (Charlie jelére) egy sirály elkapja és elviszi, így a pénz az árváké lesz.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szerep Színész / Eredeti hang Magyar hang
Johnny Firpo hadnagy Terence Hill Újréti László
Charlie Firpo Bud Spencer Bujtor István
Mike Firpo (Papi) Jerry Lester Csákányi László
O’Connor admirális Woody Woodbury Verebes Károly
Parapoulis Luciano Catenacci Velenczey István
Susan nővér Marisa Laurito Detre Annamária
Nynfusék szőke barátnője Kim McKay Kovács Nóra
Nynfus Salvatore Borghese Gáti Oszkár
Bugsy Claudio Ruffini Csurka László
Mancino Riccardo Pizzuti Láng József
Verdone Giancarlo Bastianoni Dózsa László (1. hang)
Szokolay Ottó (2. hang)
Smilzo Sergio Smacchi Perlaki István (1. hang)
Dózsa László (2. hang)
Nynfus kék öltönyös embere Giovanni Cianfriglia Várkonyi András
Sullivan, O'Connor admirális segédje Carlo Reali Balázsi Gyula
Bob, éttermes Bobby Gale Harkányi Endre
Jamon Serrano Jamon Serrano Szabó Ottó
Delfin-tolmács (hang) (delfin) Détár Enikő
Bukméker Sörös Sándor (1. hang)
Kiss Gábor (2. hang)
Nynfus göndör embere Sörös Sándor
O'Connor admirális segédje Versényi László
Szerelő Boros Zoltán
Matróz Rudolf Péter
Fogadó Orosz István
Bokszutcai főnök Benkóczy Zoltán
Idősebb fogadó Antal László
Sam Stallion, Fárosz hajtója Sörös Sándor
Hajtó Harmath Imre
Krupiélány Rák Kati
Rulettező nők Magda Gabi
Czigány Judit
Kamionsofőr Surányi Imre
Kártyapartner Kiss Gábor
Sportriporter az amerikai foci meccsen (hang) Vitár Róbert
Sportriporter a roncsderbin (hang) Vass István Zoltán

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A betoncipős Joe De Miro személye nem ismert, a nevét egy balladában örökítették meg. Főként az 1920-as évek amerikai gengsztervilágában a leszámolás egyik módja volt, hogy az elfogott személyt kötélen egy hordó betonba vagy cementbe mártották a cipő magasságáig. Az anyag megkötése után az áldozatot vízbe dobták, a súly a fenékre húzta. A kivégzésnek ezt a módját nevezték betoncipőnek. Nem tévesztendő össze a hagyományos búvárok hasonló célt szolgáló ólomkapcájával. Az Olsen-banda filmek egyik részében Egont ezen a módon akarta kivégezni a konkurens banda.
  • A kamion ellopása után Charlie telefonon a főnökkel beszél, elmondja, a kamiont egy Johnny nevű férfi lopta el, aki azonban nem John Travolta volt. Ennek oka, a film készítésének idejében járt tetőpontján a Szombat esti láz féle diszkóláz, a film főszereplője, John Travolta egyik napról a másikra az egyik legnagyobb filmsztárrá vált.
  • A banda egyik tagja Bugsy, neve utalás Bugsy Siegelre, az egyik legismertebb amerikai gengszterre, akinek nagy szerepe volt Las Vegas kaszinóvárossá válásában. A karakter eredeti neve Picchio volt, angol változatban Pinky és Bugsy néven is szerepel.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]