Bosszú El Pasóban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bosszú El Pasóban
(I quattro dell'Ave Maria)
1968-as olasz nagyjátékfilm

Alternatív cím:
  • A pirinyó, a behemót és a jófiú
  • Négyen egy Ave Mariáért
RendezőGiuseppe Colizzi
Producer
Műfajakció, dráma, vígjáték, western
ForgatókönyvíróGiuseppe Colizzi
Főszerepben
ZeneCarlo Rustichelli
OperatőrMarcello Masciocchi
VágóMarcello Malvestito
JelmeztervezőLuciana Fortini
GyártásvezetőMaurizio Maravidi
Gyártás
Gyártó
  • Crono Cinematografica S.p.A.
  • Finanzia San Marco
Ország Olaszország
Nyelv
Játékidő
  • 126 perc (Olaszország)
  • 120 perc (Magyarország)
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Olaszország Euro International Film
  • Magyarország MTV2 (TV, 1991)
  • Magyarország TV2 (TV, 1998)
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőIsten megbocsát, én nem
KövetkezőAkik csizmában halnak meg
További információk
SablonWikidataSegítség

A Bosszú El Pasóban (eredeti cím olaszul: I quattro dell’Ave Maria, angolul: Ace High) 1968-ban bemutatott spanyol közreműködéssel készült olasz westernfilm, amelynek főszereplői Bud Spencer és Terence Hill, és az 1967-ben bemutatott Isten megbocsát, én nem folytatása. Magyarországon ismert még A pirinyó, a behemót és a jófiú címen is (ezt a címet az ihlethette, hogy a harmadik főszereplő A Jó, a Rossz és a Csúf című filmből ismert Eli Wallach volt). Emellett nem hivatalosan szokták az eredeti cím tükörfordításával is emlegetni (Négyen egy Ave Mariáért).

Az előző részhez képest jobban hasonlít a duó későbbi klasszikus filmjeire: a két színész szerepe kiegyenlítettebb (legtöbbször együtt láthatók), Bud Spencer verekszik is, megjelenik Terence Hill figurájának lustasága (lóháton alvás), van néhány humorosabb jelenet is. Ahogy az előző film, úgy a Bosszú El Pasóban is spanyolországi helyszínen készült.

Az élőszereplős játékfilm rendezője és írója Giuseppe Colizzi, producerei Bino Cicogna és Giuseppe Colizzi, zeneszerzője Carlo Rustichelli. A mozifilm a Crono Cinematografica S.p.A. és a Finanzia San Marco gyártásában készült, az Euro International Film forgalmazásában jelent meg. Műfaja westernfilm.

Olaszországban 1968. október 31-én mutatták be a mozikban, Magyarországon két szinkronos változat is készült belőle, amelyekből az elsőt az MTV2-n 1991. november 23-án, a másodikat a TV2-n 1999. január 1-jén vetítették le a televízióban.

Cselekmény[szerkesztés]

Az 1860-as évek közepén Cat Stevens (Terence Hill) és Hutch Bessy (Bud Spencer) egy poros vadnyugati falucskába érkezik, hogy a postavonat kirablójától (Bill Sanantonio) elorzott zsákmányt bankba tegyék, illetve hogy a seriffnél felmarkolják a vérdíjat. A bankigazgatónak (Harold) azonban nemigen fűlik a foga ahhoz, hogy a 300 000 dollárt kifizesse a két idegennek. Kapóra jön számára, hogy a városka börtönében 15 éve tengődik egy régi ismerőse, Cacopoulos (Eli Wallach), akit azonmód kiszabadíttat. Ám Caco egy korábbi közös ügyük miatt került börtönbe, ezért nem ujjong, hogy a régi barát segítségére lehet, hanem bosszút áll rajta és lelövi. Ezután kereket old és elindul két másik barátja felkutatására.

Útja során összefut Cat-tel és Hutch-csal, és elviszi a frissen szerzett 300 000 dollárjukat. A két férfi üldözőbe veszi, de hiába kapják el, a pénzüket Caco már elszórta. Mikor rátalálnak, Caco előbb elcsalja Cat-et, majd elhiteti Hutch-csal, hogy a régi barátaitól sok pénzre számít, és ha vele tart, kamatostul visszakapják tőle amit elvett.

Más lehetőség nem lévén Hutch felkerekedik Mexikó felé, ahol Caco második barátját Paco-t keresik. Azonban itt a polgárháborúba keveredve kivégzőosztag elé kerülnek, amitől Cat és az általa felbérelt császárellenes, Juárez-párti forradalmár-szerencsevadász-rablóbanda menti meg őket. A menekülés alatt Caco szembe kerül Paco-val, de mivel őt már csak a bosszú vezérli, ezért őt is lelövi. Immár nem csak Cat és Hutch, hanem a forradalmárok is a pénzt akarják, ezért nem engedik el Cacopoulost. Caco felfedi szándékát Cat és Hutch előtt, miszerint a harmadik barátját is megkeresi (Drake), aki biztosan dúskál a pénzben. Mivel ez Cat és Hutch utolsó esélye, hogy a pénzüket visszakapják, ezért hármasban megszöknek a forradalmárok elől, ám a menekülés során Caco ismét elárulja őket és kilövi alóluk a lovakat.

Cat és Hutch egy Thomas nevű néger mutatványos és felesége mellé szegődve eljut Fair City-be, ahol ismét megtalálják Caco-t. Kiderül közben az is, hogy a 300 000 dollár nagy részét Caco az itteni kaszinóban vesztette el. A banda hamar rájön, hogy a kaszinóban a ház csal, így furmányos tervet eszelnek ki, ami szerint mielőtt Caco elkapná Drake-et, ki is fosztják a kaszinót. Caco látszólag belemegy a tervbe, ám úgy intézi, hogy minél előbb kitörjön a botrány és szembe kerüljön Drake-kel. Közben Fair City lakosai is rájönnek, hogy a kaszinóban évek óta becsapták őket. Caco bosszúvágya tehát elhozta a végső leszámolást...

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hang
Bosszú El Pasóban[2]
(MTV2, 1991)[3]
A pirinyó, a behemót és a jófiú[4]
(TV2, 1998)[5]
Cat Stevens Terence Hill Ujréti László
Hutch Bessy Bud Spencer Vajda László Kránitz Lajos
Cacopoulos Eli Wallach Kristóf Tibor
Thomas Brock Peters Vass Gábor Sinkovits-Vitay András
Drake Kevin McCarthy Szokolay Ottó Perlaki István
Thomas felesége Tiffany Hoyveld Kocsis Mariann n. a.
Drake szőke embere Federico Boido n. a. n. a.
Harold titkára Armando Bandini Csonka András Szokol Péter
Paco Rosa Livio Lorenzon Dózsa László Izsóf Vilmos
Harold Steffen Zacharias Versényi László n. a.
Cangaceiro Remo Capitani n. a. Orosz István
Charlie, a seriff helyettes Bruno Corazzari Szabó Sipos Barnabás n. a.
Bankár Dante Cleri Izsóf Vilmos Halmágyi Sándor
Al Franco Gulà Antal László n. a.
Krupié Roger Beaumont Uri István Wohlmuth István
Bajszos bokszmenedzser Giancarlo Badessi Konrád Antal Várkonyi András
Charlie gyilkosának bűntársa Frank Braña Balázsi Gyula n. a.
Kaszinóalkalmazott Aldo Sala Imre István n. a.
Galambot lelövő fickó n. a. n. a.
Harold nagydarab embere Kisfalussy Bálint n. a.
Kaszinójátékos n. a.
Harold vékony embere Győri Péter n. a.
Morris, Drake szakállas embere Kautzky Armand n. a.
Idős fegyverboltos Szoó György n. a.
Idős temetkezési vállalkozó Komlós András n. a.
Fényképész Szokol Péter n. a.
Házigazda Makay Sándor n. a.

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szereposztás az IMDb.com szerint
  2. Az MTV 2 adásához készült, ez a változat került VHS-re és DVD-re is, a Film Mánia, a Filmcafé, az M3 és a Duna is vetítette.
  3. Bosszú El Pasóban (I quattro dell’Ave Maria, 1968) 1. szinkron, Rex Film Kft., megrendelő Magyar Televízió Rt. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. A TV2 adásához készült, a Paramount Channel is ezzel sugározta.
  5. Bosszú El Pasóban (I quattro dell’Ave Maria, 1968) 2. szinkron, Paramount Channel. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]