Az angyalok is esznek babot

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az angyalok is esznek babot
(Anche gli angeli mangiano fagioli)
1973-as olasz–francia nagyjátékfilm

Giuliano Gemma és Bud Spencer, a film főszereplői
Giuliano Gemma és Bud Spencer, a film főszereplői
RendezőE.B. Clucher
ProducerThomas Sagone
Vezető producerAntonio Morell
Műfajakció, krimi, vígjáték
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneGuido és Maurizio de Angelis
OperatőrFrancisco Marín
VágóEugenio Alabiso
JelmeztervezőLuca Sabatelli
DíszlettervezőEnzo Bulgarelli
GyártásvezetőThomas Sagone
Gyártás
Gyártó
  • Tritone Cinematografica
  • Les Productions Fox Europa
  • Mundial Film
Ország
Nyelv
Játékidő118 perc
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Díj(ak)1974, Golden Screen
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Az angyalok is esznek babot témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az angyalok is esznek babot (eredeti cím: Anche gli angeli mangiano fagioli) 1972-ben bemutatott olaszfranciaspanyol filmvígjáték, amelynek főszereplői Bud Spencer és Giuliano Gemma. A filmet eredetileg Terence Hill-lel forgatták volna, ám ő ezt a Nevem: Senki forgatása miatt nem vállalta, így ez lett Spencer és Gemma egyetlen közös filmje. Az élőszereplős játékfilm rendezője E.B. Clucher, producere Thomas Sagone. A forgatókönyvet Tullio de Michel, J. Fortini, Ángel G. Gauna és Marie Claire Solleville írta, a zenéjét Guido és Maurizio de Angelis szerezte. A mozifilm a Tritone Cinematografica, a Les Productions Fox Europa és a Mundial Film gyártásában készült, a Cidif forgalmazásában jelent meg. Műfaja filmvígjáték.

Olaszországban 1973. március 22-én mutatták be a mozikban, Magyarországon feliratosan 1989. március 1-jén adták ki VHS-en, magyar szinkronos változattal 1998. augusztus 21-én a Duna TV-n vetítették le a televízióban.

Barboni ehhez a filmjéhez készített egy folytatást is, az Angyali jobbhorog címmel 1974-ben. Az angyalok is esznek babot stábjának számos tagja újra felbukkan itt, de Bud Spencer már nem vállalt el szerepet ebben az alkotásban.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet az 1930-as években, New Yorkban játszódik. Sonny (Giuliano Gemma) veszélyes álmodozó, aki azt gondolja magáról, hogy képes lenne megölni akár a maffia egyik vezérét is. Előtte egy birkózómeccset néz meg, ahol a maffia éppen lefizette az egyik résztvevőt, hogy veszítsen. Ám a birkózó semmi pénzért nem fekszik ki. A maffia inkább leleplezi a rejtélyes birkózót. Sonny viszont segít neki kimenekülni. Később megtudja, hogy a birkózó neve Charlie (Bud Spencer). Inkább elmondta, hogy ő menekítette ki a tömegből.

Egy lepusztult helyen tömegverekedés indul és összefogva elintézik a tömeget. Közben megjelenik a maffia. Kapnak egy ajánlatot, egy jó kis betársulást a maffiába. Közben egy barátság is létrejön. Ebből a tuti buliból semmi pénzért nem maradnának ki. Amikor kiderül, hogy gengszterként nem állják meg a helyüket, mivel képtelenek a szegény boltosoktól behajtani a védelmi pénzt, új feladatot kapnak: végezniük kell az amerikai kongresszus egyik tagjával. A két jómadár pillanatok alatt a legnagyobb slamasztikában találja magát. Annyira megriadnak, hogy úgy döntenek, visszatérnek a békés polgári életbe. Ám ez nem is olyan egyszerű, tervek nélkül viszont pláne nem. Inkább ellentámadásba lépnek a bűnszövetkezet ellen.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Charlie Smith Bud Spencer Kránitz Lajos
Sonny Giuliano Gemma Mihályi Győző
Angelo Robert Middleton Gruber Hugó
Mackintosh felügyelő Bill Vanders Szokolay Ottó
Gerace Steffen Zacharias Cs. Németh Lajos
Gerace szőke lánya Francy Fair Kiss Eszter
Gerace barna lánya Lara Sender Bognár Anna
O’Riordan szenátor George Rigaud Katona Zoltán
Naka Kata George Wang Botár Endre
Angelo jobbkeze Riccardo Pizzuti Rosta Sándor
Bíró Claudio Ruffini Albert Péter
Gerace felesége Margherita Horowitz Némedi Mari
Olasz kereskedő Luigi Bonos Várkonyi András
Angelo fegyvermestere Mario Brega Salinger Gábor
Judas, a besúgó Víctor Israel Uri István

Érdekességek[szerkesztés]

  • Claudio Ruffini, aki gyakran játszotta Bud Spencer és Terence Hill ellenlábasát más filmekben most egy meccset irányító bíró szerepében látható. Ugyanebben az évben forgattak egy másik vígjátékot is Olaszországban Società a responsabilità molto limitata címmel, ahol Ruffininek ismét egy pankrátor küzdelmet felügyelő bírót kellett eljátszania. A filmben a színész olyan öltözetben jelenik meg, mint Az angyalok is esznek babot-ban.

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Duna TV, RTL Klub, Film+, RTL+ / RTL Három, Film+ 2

További információk[szerkesztés]