West Midlands (megye)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(West Midlands (county) szócikkből átirányítva)
West Midlands
West Midlands zászlaja
West Midlands zászlaja
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Országrész Anglia
RégióWest Midlands
SzékhelyBirmingham
Alapítás éve1974
High SheriffWade Lyn[1] (2020–21)
ONS-kód2E
GSS-kódE11000005
NUTS-kódUKG3
Népességi adatok
Teljes népesség2 939 927 fő (2020)[2]
Népsűrűség3 260,65 fő/km²
Terület901,6396 km²
IdőzónaGMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
é. sz. 52° 30′, ny. h. 1° 50′
West Midlands weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz West Midlands témájú médiaállományokat.

West Midlands (Nyugat-Midlands) Anglia egyik nagyvárosi és ceremoniális megyéje az azonos nevű West Midlands régióban. Keletről Warwickshire, délről Worcestershire, nyugatról és északról Staffordshire megyékkel határos. 1986-ban megszűnt a megyei tanács, így közigazgatási központja nincs, kerületei a gyakorlatban önálló egységes hatósági jogkört élveznek.

A nem-nagyvárosi és ceremoniális megye területe megegyezik. West Midlands Anglia második legnépesebb megyéje, 2014-ben 2 808 356-an lakták.

Története[szerkesztés]

West Midlands nagyvárosi megyét az 1972-es önkormányzati törvény hozta létre Staffordshire, Worcestershire és Warwickshire szomszédos kerületeiből. Az új közigazgatási egység a Birmingham, Wolverhampton és Coventry által alkotott, sűrűn lakott ipari zónát foglalta magába. Ezek a városok már a középkorban is az ipari központjai voltak, Coventry a gyapjúszövőiről, Birmingham a fegyvergyártásáról, Wolverhampton lakatosairól volt híres. A környék vasérc- és szénbányái az ipari forradalom egyik leggyorsabban fejlődő régiójává tette az ún. Fekete megyét.

1986-ig a megyének kétszintű közigazgatása volt: megyei tanács és kerületek, ám ekkor megszüntették valamennyi nagyvárosi megye tanácsát, így kerületei a gyakorlatban az egységes hatóságokkal megegyező jogokkal bírnak, hivatalos státuszuk azonban nem változott.

Földrajza[szerkesztés]

West Mindlands 902 km²-es területével a 42. a 48 angol ceremoniális megye között. Legmagasabb pontja a 271 méteres Turners Hill.

West Midlands az egész Egyesült Királyság egyik legurbanizáltabb megyéje, nagyvárosai az ország harmadik legnépesebb (2,5 milliós) városi zónáját alkotják. A keleten fekvő Coventryt egy vidékies, kb. 25-km széles zóna valamennyire elkülöníti a nyugati, sűrűn lakott tömbtől. Az északi Sutton Coldfieldben található a 970 hektáros Sutton Park, Európa legnagyobb nem-fővárosi városi parkja.

A legjelentősebb folyó a Tame, amely medencéjének 42%-a urbanizált területen fekszik. Mellékfolyói a Rea, Anker és Blythe. A megye egyéb folyói a Stour, Sowe és Sherbourne (utóbbi kettő Coventryn is átfolyik).

Közigazgatás és politika[szerkesztés]

West Midlands területe 7 kerületre (borough) oszlik:

Nagyvárosi kerület Közigazgatási központ Egyéb települések
City of Birmingham Birmingham Bearwood, Edgbaston, Great Barr, Hall Green, Handsworth, Northfield, Quinton, Soho, Sutton Coldfield
City of Coventry Coventry Allesley, Binley, Keresley, Stoke, Tile Hill
Dudley Dudley Brierley Hill, Cradley, Halesowen, Kingswinford, Lye, Netherton, Stourbridge, Quarry Bank
Sandwell Oldbury Rowley Regis, Cradley Heath, Old Hill, Smethwick, Tipton, Tividale, Wednesbury, West Bromwich, Yew Tree
Solihull Solihull Balsall Common, Bickenhill, Castle Bromwich, Chelmsley Wood, Dorridge, Elmdon, Hampton-in-Arden, Kingshurst, Knowle, Marston Green, Meriden, Monkspath, Hockley Heath
Walsall Walsall Aldridge, Bloxwich, Brownhills, Darlaston, Pelsall, Pheasey, Shelfield, Willenhall
City of Wolverhampton Wolverhampton Bilston, Blakenhall, Bushbury, Oxley, Wednesfield

West Midlands 28 képviselőt küld a parlament alsóházába. A 2015-ös választások után ezek közül 19 a Munkáspárt, 7 a Konzervatív Párt, 2 pedig a Liberális Demokraták jelöltje volt.

Híres west midlandsiak[szerkesztés]

Ozzy Osbourne

Látnivalók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2020. március 13.) „No.62943” (62943), 5161. o, Kiadó: The London Gazette.  
  2. https://www.citypopulation.de/en/uk/admin/

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a West Midlands című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]