Nick Mason

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nick Mason
Nick Mason 2004-ben az Inside Out című könyvének dedikálásán.
Nick Mason 2004-ben az Inside Out című könyvének dedikálásán.
Életrajzi adatok
Születési név Nicholas Berkeley Mason
Született 1944január 27. (74 éves)
Birmingham, Anglia
Iskolái
Pályafutás
Műfajok Progresszív rock, pszichedelikus rock, instrumentális rock
Aktív évek 1964
Együttes Pink Floyd, Sigma 6, The Screaming Abdabs, Mason & Fenn, Robert Wyatt
Hangszer Dob, gitár, basszusgitár, billentyű
Tevékenység
Kiadók Capitol, Columbia, Sony, EMI, Harvest
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nick Mason témájú médiaállományokat.

Nicholas Berkeley "Nick" Mason (Birmingham, 1944. január 27. –) a Pink Floyd dobosa, aki az együttes 1964-es megalakulása óta állandó tag.

Bill Mason dokumentumfilmes fiaként született Mason Birminghamben, de London Hampstead nevű városrészében nőtt fel. Tanulmányait a Regent Street-i Műszaki Főiskolán végezte, ahol Roger Waters, Bob Klose és Richard Wright társaságában 1964-ben megalapította a Sigma 6 nevű zenekart, a Pink Floyd korai elődjét.

Pályafutása[szerkesztés]

Pink Floyd[szerkesztés]

Mason dobol az összes Pink Floyd albumon 1967 óta, bár a David Gilmour vezette években kiadott A Momentary Lapse of Reason című lemezen minimális a közreműködése, mindössze három dalban játszik: a Learning to Fly, az On the Turning Away és a Yet Another Movie alatt, mivel előtte nem gyakorolt hosszú időn keresztül.

Az összes Pink Floyd dal közül mindössze háromnak szerzője, bár a korai években több dalnál is társszerzőként van feltüntetve. Ez a három dal a The Grand Vizier's Garden Party az Ummagummáról, a Speak to Me a The Dark Side of the Moonról és a Nicks Boogie.

A korábbi konfliktusaik ellenére (Waters beperelte Masont és Gilmourt, mert szerinte nem volt joguk a Pink Floyd nevet használni a szétválásuk után, de végül peren kívül megegyeztek) Mason és Waters már nem haragszanak egymásra. 2002-ben Mason csatlakozott Waters In the Flesh turnéjához két este erejéig, ahol újra eljátszották együtt a Set the Conrols for the Heart of the Sun című számot, amely a Pink Floyd korai éveinek meghatározó műve. 2006-ban újra csatlakozott a Waters turnéhoz néhány európai állomáson, valamint Los Angeles-ben és New York-ban.

2005 júliusában Mason, Gilmour, Wright és Waters együtt játszottak a Live 8 koncerten Londonban, amely a koncert egyik legnagyobb szenzációja volt. 2006. május 1-jén csatlakozott Gilmourhoz és Wrighthoz a Royal Albert Hall színpadán, ez volt a Waters utáni Pink Floyd újraegyesülése.

Egyéb munkái[szerkesztés]

1981 májusában megjelent Mason első szólóalbuma, a Nick Mason's Fictitious Sports. Az lemezt két évvel korábban (1979. november) vették fel. Nick volt az album co-producere, de az összes dalt Carla Bley billentyűs írta. Ezen kívül még egy szólóalbuma jelent meg, ez a Profiles, amit a 10cc gitárosával, Rick Fennel rögzített 1985-ben. Két dalt kivéve az összes instrumentális szám, az egyikben közreműködik David Gilmour és Maggie Reilly is.

2004. október 28-án megjelent a Pink Floyd Inside Out - Kifordítva című könyve, amely az egyetlen olyan könyv a Pink Floydról, melyet az együttes egyik tagja írt. A könyv Nick Mason személyes Pink Floyd története. A képekkel gazdagon illusztrált könyv a kezdetektől kíséri figyelemmel a Pink Floyd történetét egészen a The Division Bell turné végéig, illetve az újra nyomott kiadás utóiratában olvashatunk a Live 8 koncertről is. A könyv szerkesztésében Philip Dodd segített. Fülszövegében olvasható Alan Parker kritika: „Olvasás közben annyiszor törtem ki nevetésben, hogy a feleségem azt hitte, Tourette-szindrómám van. Részletekben gazdag, remekül megírt könyv, mely önkritikus és vicces. Alapmű – intelligens és művelt rock and roll memoár, tele őszinteséggel és humorral.” A megjelenését követően Mason számos országban és nagyvárosban turnézott a könyvvel, a dedikálásra Magyarországon is nagyon sok rajongó ment el. A könyv borítóját Storm Thorgerson tervezte.

Család és hobbi[szerkesztés]

Mason kétszer házasodott, az első 1969. január 2-án volt Lindy Rutterrel, a második pedig Anette Lyntonttal 1990. május 21-én. Négy gyermek édesapja, két lánya, Chloe (1971. április 2.) és Holly (1975. március 24.) az első házasságából született, míg két fia, Guy (1990. március 31.) és Cary (1991. szeptember 24.) a másodikból.[1] Családjával Wiltshire városában élnek Nyugat-Angliában.

A Floyd felvételek és koncertek mellett a legtöbb időt fiatalkori hobbijának szenteli, mégpedig az autókkal. Mason szenvedélyes autógyűjtő, valamint autóversenyző, jogosítványát 1961-ben tette le.[1] Első saját autója egy 1930-as Austin Seven Chummy volt 20 fontért, amit Roger Waters a Regent Steet-i Műszaki Főiskolán kölcsön szeretett volna kérni, de Mason nem adta oda neki, bár később mégiscsak kölcsönkapta. Az autó állítása szerint nagyon lassú volt, de később 1978-ban vett egy Ferrari 250 GTO-t, 250 GTO rendszámmal.[1] Többször is indult a Le Mans-i 24 órás verseny is, ahol először 1979. június 9-június 10-én vett részt, s 18-adik lett, ami az eddigi legjobb eredményének számít. 1984-ben csatlakozik a Rothmans Porsche-csapathoz a Life Could Be A Dream forgatására.[1]

Munkássága[szerkesztés]

Lemezei[szerkesztés]

Pink Floyd[szerkesztés]

Nick Mason's Fictitious Sports[szerkesztés]

Rick Fenn-nel[szerkesztés]

Producerként[szerkesztés]

Könyvei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b c d Nick Mason. Inside Out - Kifordítva. Rock Hard Kft. (2004). ISBN 963-218-892-6 

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nick Mason témájú médiaállományokat.