Careful with That Axe, Eugene

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pink Floyd
Careful with That Axe, Eugene
kislemez
Megjelent 1968. december 17. (UK)
Felvételek Abbey Road Studios, London
1968. november 4.
Stílus Rock
Nyelv nincs nyelvi környezet
Hossz 5:46
Kiadó Columbia Records
Szerző David Gilmour, Roger Waters, Richard Wright, Nick Mason
Producer Norman Smith
Helyezések
nem került fel a listákra
Pink Floyd-kronológia
It Would Be So Nice/Julia Dream
(1968)
Point Me at the Sky/Careful with That Axe, Eugene
(1968)
Another Brick in the Wall, Part II/One of My Turns
(1979)
Videóklip
Hivatalos videóklip

A Pink Floyd Careful with That Axe, Eugene című dala 1968. december 17-én jelent meg a Point Me at the Sky című kislemez B-oldalán. Bár a kislemez nem volt sikeres, a dal mégis népszerűvé vált. A stúdióváltozat felkerült az 1971-es Relics című válogatásalbumra, egy koncertfelvétel pedig az 1969-es Ummagummán szerepelt.

A dal egy kezdetleges változatát 1968. június 25-én, a BBC Piccadilly Studiosban vették fel John Peel Top Gear című rádióműsorához. Ezt 1968. augusztus 11-én adták le Murderistic Women címmel.

Az 1969-es turnén, a The Man and the Journey részeként Beset by Creatures of the Deep címmel szerepelt. 1969 őszétől 1971 tavaszáig a Green is the Colour című dallal egyvelegben játszották.

Michelangelo Antonioni Zabriskie Point című filmjéhez a Pink Floyd újra felvette a dalt. A filmzenealbumon Come In Number 51, You're Time is Up címmel szerepelt.

A dal egy lágy, orgonaközpontú jam (Richard Wright a rá ekkoriban jellemző „egyiptomi” hangzást használja), Roger Waters a basszusgitáron végig ugyanazt a hangot, valamint annak egy oktávval magasabb párját játssza. Ezután következik a szöveg, ami csupán a dal címe fenyegtően suttogva, majd Waters sikolyai hallhatóak. Az ezt követő gitárszóló, majd a dal végén hallható lágyabb rész alatt David Gilmour énekel.

Az 1972-es európai turnén néhány alkalommal egy hangos (ám érthetetlen), skót akcentusú szöveg előzte meg a szokásos suttogást és üvöltést. Az egyik ilyen előadás 1972 decemberében, Zürichben volt.

A Careful with That Axe, Eugene-t utoljára 1977. május 9-én, Oaklandban adták elő a koncert utáni ráadásban. Ekkor Richard Wrightnak az eredeti Farfisa orgona helyett egy mini-Moog szintetizátort kellett használnia.

Közreműködők[szerkesztés]

Produkció[szerkesztés]