Atom Heart Mother

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pink Floyd
Atom Heart Mother
nagylemez
Megjelent1970. október 10.
FelvételekAbbey Road Studios
1970. március–augusztus
StílusProgresszív rock
Nyelvangol
Hossz52 perc 44 mp
KiadóHarvest Records (UK)
Capitol Records (US)
ProducerPink Floyd, Norman Smith
Kritikák
Pink Floyd-kronológia
Zabriskie Point
(1970)
Atom Heart Mother
(1970)
Relics
(1971)
SablonWikidataSegítség

1970. október 10-én megjelent a Pink Floyd ötödik nagylemeze Atom Heart Mother címmel. A címadó dal eredeti címe The Amazing Pudding volt. Ezt azonban megváltoztatták, miután olvastak egy cikket egy várandós nőről, akinek egy atom-pacemakert ültettek a mellkasába; a cikk címe: ATOM HEART MOTHER. Az albumot a londoni Abbey Road Studios-ban vették fel, a hangmérnök Alan Parsons volt. Nagy-Britanniában ez volt az első listavezető albumuk, Amerikában az 55. helyet érte el; itt 1994 márciusában aranylemez lett. Az újrakevert CD változat Nagy-Britanniában 1994-ben, Amerikában 1995-ben jelent meg.

Az eredeti borítón egy teljesen átlagos tehén látható egy teljesen átlagos legelőn, semmiféle felirattal, ami a lemez tartalmára utalna. Ennek két oka volt: abban az időben a zenekart egyfajta „űrrockot” játszó zenekarnak tartották; a zene minden fajtáját fel akarták fedezni anélkül, hogy beskatulyáznák őket egyetlen stílusba. Ezért azt akarták, hogy a borítón legyen „valami egyszerű”, így egy tehén került rá.

A két hosszú dal fejlődést mutat a régebbiekhez, például az „A Saucerful of Secrets”-hez képest: az „Atom Heart Mother” hat részre tagolódik és egy teljes nagyzenekar hallható benne, az „Alan’s Psychedelic Breakfast” három részét pedig beszéd és különböző hanghatások kötik össze. A sok részre osztás magyarázata az, hogy a zenekaroknak jutó pénz az albumon szereplő dalok számától függött. Az album egy csöpögő csap utolsó csöpögéseivel ér véget. A két nagyobb lélegzetű darab mellett még három ötperces dal található a lemezen, mindegyik a szokásos dalszerzők tollából: Waters „If” című folkos balladája, amit gyakran játszott Radio K.A.O.S. című lemezének turnéján; Wright „Summer ’68”-a, mely a „rock ’n roll” életstílus kritikája; és végül a „Fat Old Sun” David Gilmour-tól, mely a következő két évben gyakran szerepelt színpadi műsoraikon.

Az album dalai[szerkesztés]

  1. Atom Heart Mother (Nick Mason – David Gilmour – Roger Waters – Richard Wright – Ron Geesin)
    • a. Father’s Shout
    • b. Breast Milky
    • c. Mother Fore
    • d. Funky Dung
    • e. Mind Your Throats, Please
    • f. Remergence
  2. If (Roger Waters) – 4:31
  3. Summer ’68 (Richard Wright) – 5:29
  4. Fat Old Sun (David Gilmour) – 5:24
  5. Alan’s Psychedelic Breakfast (David Gilmour – Nick Mason – Roger Waters – Richard Wright) – 13:01
    • a. Rise and Shine
    • b. Sunny Side Up
    • c. Morning Glory

Idézet[szerkesztés]

  • „Az Atom Heart Mother – úgy gondolom – nagyon jó, főleg arra, hogy kidobják a szemétbe és soha többé senki se hallgassa meg! […] Eléggé dagályos, igazán semmiről sem szól.” – Roger Waters – Rock Over London Radio Station, 1985. március 15.; leadták: 1985. április 7. és 14.
  • „Mindig arra vártunk, hogy a másiknak eszébe jusson valami.” – David Gilmour
  • „Először az Atom Heart Mother idején találkoztunk, megkértek, hogy én legyek a hangmérnök. 8 sávon dolgoztunk, de egy csomó speciális effektet és gépet használtak – alig bírtam elhinni. Olyan volt, mintha minden gép be lett volna kapcsolva az épületben, és minden elképzelhető effektet meg tudtunk csinálni. Viszont ez volt addig a legnehezebb munkám: megcsinálni egy albumot a Pink Floyd-dal, elejétől a végéig.” – Alan Parsons
  • Egyik nap épp a címen gondolkodtunk. Este 7-kor, egy felvételi szünetben egy söröző utcai részén ültünk. Volt ott egy újság, benne egy cikk egy várandós nőről, akinek egy atom-meghajtású pacemakert ültettek a mellkasába. Úgy kezdődött: „Atom heart mother bla-bla-bla…”. Elgondolkodtunk: „Atom Heart Mother… ez lesz a cím!… csak ennyi”. – David Gilmour

Közreműködők[szerkesztés]

Produkció[szerkesztés]

  • Alan Parsons – hangmérnök
  • Peter Bown – hangmérnök
  • Ron Geesin – hangszerelés és komponálás az „Atom Heart Mother”-en

Helyezések[szerkesztés]

AlbumBillboard (Amerika)

Év Lista Helyezés
1970 Pop Albumok 55

További információk[szerkesztés]