Radio K.A.O.S.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Roger Waters
Radio K.A.O.S.
Koncept album
Megjelent 1987. június 15.
Felvételek The Billiard Room 1986. októberdecember
Stílus Rock
Hossz 41 perc 24 mp
Kiadó EMI (UK), Columbia Records (US)
Producer Roger Waters, Ian Ritchie és Nick Griffiths
Kritikák
Roger Waters-kronológia
When the Wind Blows
(1986)
Radio K.A.O.S.
(1987)
The Wall Live in Berlin
(1990)

Az 1987. június 15-én megjelent Radio K.A.O.S. Roger Waters második koncept-szólóalbuma/rock opera.

Történet[szerkesztés]

Az album egy 23 éves rokkant, kerekes székben élő férfiről szól, aki Walesben él, a neve Billy. Waters eredeti terve egy nagyon erős elbeszélő elemet követelt meg a zenéhez, de a felvétel közben ezt elhagyták. A történetet nem könnyű egyedól a zenéből kikövetkeztetni.

Billy kerekes székben él és azt gondolják róla, hogy értelmileg is sérült. Ennek ellenére Billy intelligens ugyan, de semmilyen módon nem tudja kifejezni magát. Van egy ikertestvére Benny, aki szénbányász. Billy vele és a feleségével Mollyval, valamint az ő gyerekeikkel él. Szerencsétlenségére Benny elvesztette az állását a bányában. Egy éjjel Benny és Billy egy kocsmából tartanak hazafelé, amikor elhaladnak egy bolt előtt, melynek kirakata tele van televízió készülékekkel, melyeken Margaret Thatcher beszél. Benny mérges lesz, és újjal mutat a bolt felé, majd ellop egy vezetékes telefont. A következő jelenetben Benny egy hídon tiltakozik a bezárások, leépítések ellen. Ugyanezen az éjszakán megölnek egy taxi sofőrt a híd közelében. Benny gyanússá válik a rendőrök szemében, és arról kérdezik ki rejtette a telefont Billy kerekes székébe. Bennyt aztán fogdába zárják, Molly pedig kénytelen elküldeni Billyt Davidhez Los Angelesbe. Billynek van egy különleges képessége, hallja a rádió hullámokat a fejében ("Radio Waves"). Felfedezi, hogy a telefon felismeri ezeket e jeleket. Kipróbálja, hogy a telefonnal képes e belépni a számítógépekbe ahol összeilleszti ezeket a jeleket, és ezeken keresztül megtanul beszélni. Felhív egy Los Angeles-i rádiót a Radio K.A.O.S.-t, és elmondja az élete történetét, beszél arról, hogy a testvére börtönbe került ("Me or Him"), beszél a sógornőjéről, aki kénytelen volt őt L.A.-be küldeni a nagybátyához, Davehez ("Sunset Strip") és a bányák bezárásáról (" The Powers That Be"). Billy véletlenül behatol egy katonai antenna adásába, és becsapja a világot egy nukleáris háború gondolatával, hogy egy detonáció a világ fővárosaiban hatástalanítja a hadsereg megtorló erejét ("Home" és "Four Minutes"). Az album záródala ("The Tide Is Turning") arról szól, hogy aki a halálra gondol észreveszi, hogy a félelem és a versenyre való hajlam gondolatait terjeszti a tömeg média, és egyre fontosabb a család szeretete és a nagyobb közösségek.

Az album dalai[szerkesztés]

Az összes dalt Roger Waters írta.

  1. "Radio Waves" – 4:58
  2. "Who Needs Information" – 5:55
  3. "Me or Him" – 5:23
  4. "The Powers That Be" – 4:36
  5. "Sunset Strip" – 4:45
  6. "Home" – 6:00
  7. "Four Minutes" – 4:00
  8. "The Tide Is Turning" (After Live Aid)" – 5:43

A fentieken kívül van még három dal, amelyet erre az albumra írt Waters, de csak a koncerteken játszották, illetve kislemezeken jelentek meg. Ezek a "Going to Live In L.A.", a "Get Back to Radio" és a "Molly's Song".

Listák[szerkesztés]

Album – UK

Év Pozíció
1987 25

Album – Billboard (Észak-Amerika)

Év Lista Pozíció
1987 The Billboard 200 51

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap