See Emily Play

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pink Floyd
See Emily Play
kislemez
Megjelent 1967. június 16. (UK)
1967. július 24. (US)
Felvételek Sound Techniques Studios, London
1967. május 23.
Stílus Pszichedelikus rock
Nyelv angol
Hossz 2:54
Kiadó Columbia Records (UK)
Tower Records (US)
Szerző Syd Barrett
Producer Norman Smith
Helyezések
  • #6 (UK)
    #134 (US)
Pink Floyd-kronológia
Arnold Layne/Candy and a Currant Bun
(1967)
See Emily Play/The Scarecrow
(1967)
Apples and Oranges/Paint Box
(1967)
Videóklip
Hivatalos videóklip
SablonWikidataSegítség

1967. június 16-án jelent meg a Pink Floyd második kislemeze, a See Emily Play. A dalt – csakúgy, mint az első kislemezt is – Syd Barrett írta. Eredetileg ez sem jelent meg albumon (csak a The Piper at the Gates of Dawn amerikai kiadásán), bár később a Relics, a Works, a Shine On és az Echoes: The Best of Pink Floyd című válogatásokon is szerepelt.

A dal egy Emily nevű lányról szól, akit Barrett egy erdőben látott meg éjjel, egy átmulatott éjszaka után. A Mojo magazinban megjelent egy képes cikk, ami állítólag az igazi Emilyről szól. Barrett később azt mondta, hogy az erdőben alvós történetet „csak a nyilvánosság miatt” találta ki. Mások szerint a dal ihletője Emily Tacita Young (született 1951. március 13-án), Kennet második bárójának lánya, az UFO Club „pszichedelikus iskoláslánya”. Az is lehetséges azonban, hogy Emily egy LSD-okozta hallucináció eredménye.

A dalt 1967. május 23-án a Sound Techniques Studioban vették fel. A slide-os hangzást Barrett a „védjegyévé” vált Zippo öngyújtóval állította elő. Barrett állítólag nem volt megelégedve az elkészült dallal. Nem akarta megjelentetni, amit Norman Smith Barrett elüzletiesedéstől való félelmének tulajdonít. A felvételekre David Gilmour is ellátogatott, akit Barrett hívott meg. Nagyon meglepte a Syd személyiségében beállt változás: Syd nem ismerte meg régi barátját, pedig őt az elsők között hívta meg látogatóba. A borítón látható vonatot maga Barrett rajzolta.

1968-ban, Belgiumban ehhez, valamint az Astronomy Domine, a The Scarecrow, az Apples and Oranges, a Paint Box, a Set the Controls for the Heart of the Sun és a Corporal Clegg című dalhoz is forgattak promóciós filmet. Ezekben már David Gilmour szerepel, bár az Apples and Oranges egy korábbi filmfelvételében Barrett látható.

A dal legismertebb feldolgozása David Bowie nevéhez fűződik, aki 1973-as Pin Ups című albumán jelentette meg saját változatát.

A dal Games For May és Free Games For May címen is ismert. Utóbbi egy rendezvény neve is volt, ahol a Pink Floyd fellépett.

A Wish You Were Here című album végén Richard Wright a vezérmotívum egy részét Minimoog szintetizátoron játszotta, így tisztelegve Syd előtt.

A dalban hallható basszus szólam hasonló ahhoz, amit Roger Waters a Goodbye Cruel Worldben játszott az 1979-es The Wallon.

Idézet[szerkesztés]

A See Emily Playt Syd írta. Háromszor játszottuk el a Top of the Popsban. Ezután Syd egyre labilisabbá vált. Az EMI örült a dalnak, nekünk is tetszett, de nem minden tekintetben. Sokban különböztünk más zenekaroktól, akik a Marquee klubban, vagy hasonló helyeken játszottak. Sohasem játszottuk koncerten. A vidéki közönség azt hitte, minden dalunk olyan, mint az Emily – kifütyültek minket, sörösüvegekkel dobáltak meg. Még ha akartuk, se tudtuk volna tökéletesen eljátszani egy koncerten. Nem akartunk teljesen elszakadni azoktól a dolgoktól, amik tényleg érdekeltek bennünket – az undergroundtól – az UFO Clubtól és a hasonló dolgoktól.

Nem ez a kedvencem Syd dalai közül. Szerintem az Arnold Layne sokkal jobb. Nem is tudom, mitől lett akkora sláger.

– Richard Wright

Közreműködők[szerkesztés]

Produkció[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]