Tipos Extraliga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tipos Extraliga
HC Košice - Liptovský Mikuláš mérkőzés
HC Košice - Liptovský Mikuláš mérkőzés

2023–24-es Tipos Extraliga
Címvédő HK Nitra
(2023–24)
Legtöbb győzelem HC Košice
HC Slovan Bratislava
(9 győzelem)
Adatok
SportágJégkorong
Résztvevők12 csapat
KontinensEurópa
Ország Szlovákia
Időpontszeptember–április
Alapítva1993 (31 éve)
Első esemény1993–94-es Szlovák Extraliga

Honlaphockeyslovakia.sk
ElnökMiroslav Kováčik
APHK elnök
Richard Lintner
APHK képviselő
MédiapartnerSzlovákia JOJ Šport, Sport TV
online
JOJ Play, Tipsport TV

A Tipos Extraliga (más néven: Szlovák Extraliga, szlovákul: Slovenská Extraliga, hivatalosan: Slovenská extraliga v ľadovom hokeji) Szlovákia legmagasabb szintű jégkorongbajnoksága. 1993-ban alakult meg a Szlovák Jégkorongszövetség rendezésében, az abban az évben felbomló Csehszlovák Köztársaság legmagasabb szintű jégkorongligáját, a Csehszlovák Extraligát váltotta Szlovákiában. A bajnokságban 12 szlovák város csapata játszik. A ligát a pozsonyi székhelyű Asociácia profesionálnych hokejových klubov (APHK) irányítja, aminek az elnöke Miroslav Kováčik. 2010-ben az IIHF európai bajnokságokat rangsoroló listáján az ötödiket helyet foglalta el.[1] Két évvel később a The Hockey Writers a világ hatodik legjobb ligájának nevezte,[2] ugyanitt azonban már nem került fel a 2015-ös listára.[3] A liga átlagos meccsenkénti látogatószámát tekintve a 8. legnépszerűbbnek számított Európában a 2023–2024-es szezonban 2 685 fővel. A legtöbb látogatót a meccseire a Slovan Bratislava vonzott, átlagosan 4 802 főt.[4] A bajnokság alapszakaszának győztese a Dušan Pašek-kupát, a rájátszás győztese a Vladimír Dzurilla-kupát és a Szlovák bajnok címet nyeri el.

A szlovák bajnokságban sok olyan szlovák játékos kezdte a karrierjét, akik a sport legrangosabb bajnokságában, a National Hockey League-ben is komoly eredményeket tudtak elérni, a leghíresebb játékosok között van Marián Hossa, Pavol Demitra vagy Miroslav Šatan.

A bajnokság a főszponzor nevét viseli, így gyakran került sor változásra. A bajnokság megalapításától 1998-ig az Extraliga nevet viselte, majd a 2000–2001-es szezonig West Extraligának nevezték. Az ezt követő szezonban Boss Extraliga volt a neve. A 2002–2003-as szezonban Slovenské Telekomunikácie Extraliga néven, 2005-ig ST Extraliga név alatt került megrendezésre. A 2005–06-os szezonban T-Com Extraliga, 2007. január 16-tól Slovnaft Extraligának nevezték. A 2011–12-es szezontól az alapszakasz hivatalos neve Tipsport Extraliga (2015-től Tipsport liga) volt, míg a rájátszás a Slovnaft-Play-off nevet viselte. 2020-tól kezdődően a bajnokság neve Tipos Extraliga. A rájátszássorozat győztese indulhatott a 2023–24-es szezonig a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) által rendezett Champions Hockey League-ben.

A legtöbb bajnoki cím a kassai HC és a pozsonyi Slovan nevéhez fűződik – mindkét klub kilencszer győzött. A kassai csapatnak 9 aranyérme mellett 7 ezüstje és 3 bronzérme van, a Slovan kétszer vesztett a döntőben és 5 bronzérmet szerzett. Az eddigi 30 döntőből a kassaiak 16-ban léptek jégre, ezzel csúcstartók (a második a Slovan 11 fináléval). Az Extraliga összes eddigi szezonjában csak a kassai HC, a trencséni Dukla és a poprádi csapat lépett jégre. A 2011–12-es szezon után a Slovan kilépett a ligából, és csatlakozott az orosz alapítású, nemzetközi KHL-hez, majd visszatért a ligába a 2019-20-as szezonban.[5] A 2018–2019-es szezontól a MAC Újbuda és a DVTK Jegesmedvék csapata is a bajnokság résztvevője lett, majd 2, illetve 3 szezon lejátszása után elhagyta ligát.[6]

2020. március 12-én a koronavírus-járvány miatt a rájátszást félbeszakították és az alapszakasz győztesét, a HC ’05 iClinic Banská Bystrica csapatát nyilvánították a 2019–2020-as bajnokság győztesének, amit utólag visszavontak, és végül nem hirdettek győztest a bajnokság szezonjában.[7]

A 2023-24-as szezonban az alapszakaszt a HK Poprad nyerte, a rájátszássorozat győztese a HK Nitra volt, ezzel második alkalommal lett bajnok a liga történetében a HK Spišská Nová Ves legyőzésével. A bajnokság feljutás és kiesés rendszerű, az alapszakaszban utolsó helyen végzett csapat automatikusan lekerül a másodosztályú TIPOS Slovenská hokejová ligába, míg a másodosztályú bajnokság rájátszásának nyertese felkerül a Tipos Extraligába a következő szezonban.

Története[szerkesztés]

A legelső önálló szlovák jégkorongbajnokság a müncheni egyezmény után függetlenedő Első Szlovák Köztársaságban jött létre, és 6 szezonig létezett 1938 és 1944 között. A második világháború végével Szlovákia újra Csehszlovákia része lett, így a megszűnő szlovák bajnokság 4 csapata újból a Csehszlovák Jégkorongbajnoksághoz csatlakozott. 1945-től 1993-ig szlovák csapatok az első osztályú csehszlovák bajnokságban cseh csapatokkal együtt játszottak, míg csak szlovák csapatokból álló bajnokság 1969-ben jött létre 1. Szlovák Nemzeti Jégkorongbajnokság (1. slovenská národná hokejová liga) néven, ami a másodosztályt képviselte. A legmagasabb szintű Csehszlovák Jégkorongbajnokságban 8 szlovák csapat játszott legalább egyszer, azonban csak négy alkalommal lett szlovák csapat bajnok, a Slovan Bratislava és a Dukla Trenčín 1-1 alkalommal, illetve a HC Košice 2 alkalommal.

Megalakulás, kezdeti évek[szerkesztés]

A Csehszlovák Jégkorong Ligának az 1992–93-as szezonja közben történt meg 1993. január 1-én Csehszlovákia felbomlása, így ebben a szezonban játszottak utoljára csehországi és szlovákiai csapatok az első osztályú csehszlovák Szövetségi Jégkorongligában. A 1993-ban Szlovák Jégkorong Extraliga az előző évben a csehszlovák Szövetségi Jégkorongligában szereplő 4 csapat (HK Dukla Trenčín, HC Košice, HC Poprad, HC Slovan Bratislava) és a másodosztályú 1. Szlovák Nemzeti Jégkorongliga tabelláján első 6 helyen végző szlovák csapat (AC Nitra, HK 32 Liptovský Mikuláš, Hutník ZŤS Martin, ZPA Prešov, ZTK Zvolen, Štart Spišská Nová Ves) csatlakozásával jött létre. A bajnokság első elnöke Ján Stanovský volt, aki 1993-tól 2000-ig irányította a szervezetet. A liga megalakulása alkalmából visszatért az országba Anton Šťastný és Peter Šťastný, hogy népszerűsítsék a bajnokságot a Slovan Bratislava színeiben játszva. A bajnokság menete a kiesés-feljutás rendszerében működött, tehát az alapszakasz során utolsó helyen végző csapat automatikusan kiesik a másodosztályba, míg a másodosztályú bajnokság bajnoka felkerül az első osztályba. A ZTK Zvolen kiesett a másodosztályba, a Spartak Dubnica nad Váhom csapata váltotta a következő szezonban. Az alapszakasz és a rájátszás győztese a Dukla Trenčín volt a HC Košice legyőzésével 3-2-es arányban.

Az 1994–95-ös szezonban az alapszakasz utolsó helyén végzett HK Spišská Nová Ves kiesett a másodosztályba, az ŠK Iskra Banská Bystrica csapata váltotta. Az alapszakaszt a Dukla Trenčín nyerte, a rájátszássorozat győztese a HC Košice volt a Dukla Trenčín 3-0-ás arányban.

Az 1995–96-os szezonban az alapszakasz utolsó helyezettjének járó azonnali kiesés helyett új osztályozókat vezettek be, az alapszakasz utolsó két helyezettje a másodosztály alapszakaszának első négy helyezettjével játszik a bentmaradásért/feljutásért mindegyik csapattal egy hazai és egy idegenbeli meccset, a csapatonkénti 10 meccs lejátszása után a két legtöbb pontot szerző csapat folytatja a játékot a következő szezonban az Extraligában. Az utolsó két helyen ŠK Iskra Banská Bystrica és a Dragon Prešov csapata végzett, az osztályozók után csak a Banská Bystrica csapata tudta megőrizni a helyét a bajnokságban, a Prešov kiesett, és a helyére a HK Spišská Nová Ves került a másodosztályból. Az alapszakaszt és a rájátszást a HC Košice nyerte a Dukla Trenčín legyőzésével 4-1-es arányban.

Az 1996–97-es szezonban az osztályozó meccsek csapatszámát kibővítették, így az Extraliga alapszakaszának utolsó négy helyezettje, illetve a másodosztály első négy helyezettje játszik osztályozó mérkőzéseket egymással. Az osztályozó mérkőzéseken a ŠK Iskra Banská Bystrica és a Spartak Dubnica nad Váhom csapata esett ki, helyükre a HKm Zvolen és a HK 36 Skalica csapata került. Az alapszakaszt és a rájátszást a Dukla Trenčín nyerte a HC Košice legyőzésével 3-1-es arányban.

Az 1997–98-as szezonban kivezették az alapszakasz végén a több csapatból álló osztályozó meccseket, így az alapszakasz utolsó helyezettje játszott a bentmaradásért a másodosztály harmadik helyezettjével, míg a másodosztály első és második helyezettje automatikusan felkerült az első osztályba. Az utolsó helyen végzett HK 32 Liptovský Mikuláš csapata meg tudta őrizni a helyét a bajnokságban a HK Spartak Dubnica nad Váhommal szemben, a másodosztály első két helyezettje, a ŠK Iskra Banská Bystrica és a HK VTJ Farmakol Prešov a következő szezontól az Extraligában játszott. Az alapszakaszt és a rájátszást a Slovan Harvard Bratislava nyerte a HC Košice legyőzésével 3-2-es arányban.

Az 1998–99-es szezonban a bajnokság neve West Extraligára változott, a bajnokságban részt vevő csapatok száma 10-ről 12-re nőtt. A következő szezonra a bajnokság csapatszámát 8-ra kívánták csökkenteni, így az alapszakasz utolsó hat helyezettje a másodosztály első két helyezettjével együtt osztályozó meccseket játszott a bentmaradásért, az osztályozók két legtöbb pontot gyűjtő csapata maradt az első osztályban, illetve jutott tovább a rájátszásba. A többi csapat a másodosztályba esett le. Az alapszakaszt a HC Slovan Harvard Bratislava nyerte, rájátszást a HC Košice nyerte a HC Slovan Harvard Bratislava legyőzésével 3-1-es arányban.

Az 1999–00-es szezonban a bajnokságban részt vevő csapatok száma 12-ről 8-ra csökkent, az alapszakasz végén az utolsó helyezett automatikusan kiesik az első osztályból. 2000. január 19-én alapították a Pro-Hokej a.s. vállalatot, ami a liga marketingtevékenységét hivatott végezni.[8] A liga vezetését Marián Mjartan vette át. Az alapszakaszt és a rájátszást a Slovan Harvard Bratislava nyerte a HKm Zvolen legyőzésével 3-2-es arányban.

A 2000–01-es szezonban megszűnt a kiesés-feljutás rendszere és a bronzmérkőzések is. Az alapszakaszt és a rájátszást a HKM Zvolen nyerte a Dukla Trenčín legyőzésével 3-1-es arányban. A Pro-Hokej főigazgatója, Peter Kotleb reklámszerződések meghamisítása miatt el lett bocsátva Marián Mjartan által 2001 augusztusában.[9]

A 2001–02-es szezonban a bajnokság neve BOSS Extraligára változott, a bajnokságban részt vevő csapatok száma 8-ról 10-re nőtt.[10] 2001 szeptemberében Ján Stanovský visszatért a liga vezetéséhez, leváltva Marián Mjartant, aki a reklámszerződések meghamisításának eltusolása miatt lemondott tisztségéről.[11] Újból bevezetésre került a kieséses rendszer, az alapszakasz utolsó helyezettje mérkőzött meg a bentmaradásért a másodosztály győztesével. A rájátszássoroztatot ettől a szezontól kezdve 4 nyert meccsig játszák.[12] 2002 januárjában Ján Stanovský lemondott a liga vezetéséről.[13] A másodosztályba kiesett a MHC Nitra, a HK Spišská Nová Ves került fel. Az alapszakaszt a HKm Zvolen nyerte, a rájátszást a Slovan Slovnaft Bratislava nyerte a HKm Zvolen legyőzésével 4-2-es arányban.

Pro-Hokej időszak[szerkesztés]

A 2002–03-as szezonban a bajnokság neve Slovenské telekomunikácie Extraligára változott. 2002 májusában vette át az Extraliga irányítását a Pro-Hokej a.s. Vladimír Paštinský vezetésével.[14] Az alapszakasz utolsó helyezettje automatikusan kiesett a másodosztályba. Az alapszakaszt és a rájátszást a Slovan Slovnaft Bratislava nyerte a HC Košice legyőzésével 4-0-ás arányban.

A 2003–04-es szezonban a bajnokság neve ST Extraligára változott. Az alapszakaszt és a rájátszást a HK Dukla Trenčín nyerte a HKm Zvolen legyőzésével 4-2-es arányban.[15]

A 2004–05-ös szezont befolyásolta a 2004–2005-ös NHL-lockout, ami miatt a legmagasabb szintű jégkorongbajnokság játékosai más jégkorongligákba igazoltak az adott szezon erejéig. Ebben a szezonban sok szlovák NHL-játékos tért haza, Pavol Demitra, Marián Hossa és Marián Gáborík a Trencsén csapatához, Miroslav Šatan és Ľubomír Višňovský a Pozsony csaptához, Michal Handzuš, Richard Zedník és Vladimír Országh a Zólyom csapatához, Ladislav Nagy és Martin Štrbák a Kassa csapatához, illetve Žigmund Pálffy a Szakolca csapatába igazolt.[16] Az NHL-es tapasztalattal bíró játékosok nagy mértékben emelték a bajnokság színvonalát, a gólkirály a szezonban Marián Gáborík lett. A szezon végeztél ezek a játékosok elhagyták a szlovák ligát. Az alapszakasz végén utolsó helyen szereplő HK Spartak Dubnica nad Váhom az osztályozó mérkőzések során a HC VTJ Topoľčany ellen 4:2-es összesítésben győzve meg tudta őrizni a helyét az első osztályban, azonban az Extraliga-licencét eladta a másodosztályban alapszakaszgyőztes MHC Martin csapatának. Az alapszakaszt a HKm Zvolen nyerte, a rájátszást a Slovan Slovnaft Bratislava nyerte a HKm Zvolen legyőzésével 4-3-as arányban.[17]

A 2005–06-os szezonban a bajnokság neve T-com Extraligára változott. Az alapszakaszt a HKm Nitra nyerte, a rájátszást a MsHK Žilina nyerte a HK Tatravagónka Poprad legyőzésével 4-3-as arányban.[18]

A 2006–07-es szezont a bajnokság általános, névadó szponzor nélkül indult el, mert a szezon kezdete előtt a korábbi szponzor, a Slovak Telekom nem hosszabbította meg a szponzorációs szerződést.[19] A szezon közepén, 2006. január 16-án lett a liga főszponzora a szlovák olajipari cég, a Slovnaft, így a bajnokság neve Slovnaft Extraligára változott.[20] Ettől a szezontól kezdve megszűnt a kieséses rendszer, zárt ligaként működött a bajnokság. Az alapszakaszt a HC Košice nyerte, a rájátszást a HC Slovan Bratislava nyerte a Dukla Trenčín legyőzésével 4-0-ás arányban.

A 2007–08-as szezonban a bajnokságban részt vevő csapatok száma 10-ről 12-re nőtt, egy új csapat csatlakozott a ligához HK VSR SR 20 (2008-tól HK Orange 20) néven, amit a szlovák U20-as jégkorong-válogatott gyenge teljesítménye után hívott létre a Szlovák Jégkorongszövetség akkori alelnöke, Ján Filc. Az U20-as válogatott keret játékosai gyakorlásként az első osztályú csapatokkal játszottak az alapszakaszban csökkentett mérkőzésszámban. A rájátszásban nem vett részt a csapat, ahogyan az alapszakasz végén sem eshetett ki a másodosztályba. A HK Orange 20 egészen a 2018-19-es szezonig tagja volt a bajnokságnak, amikor megszüntették, hogy az U20-as helyett az U18-as jégkorong-válogatottnak biztosítsanak lehetőséget a gyakorlásra.[21] Az U18-as jégkorongkeret azonban a 2019-20-as szezontól kezdve a szlovák másodosztályban játszik. Az alapszakaszt és a rájátszást a HC Slovan Bratislava nyerte a Dukla Trenčín legyőzésével 4-3-as arányban.[22]

A 2008–09-es szezonban a bajnokságban részt vevő csapatok száma 12-ről 13-ra nőtt. Az alapszakasz új rendszerben került lejátszásra, mindegyik csapat 4 mérkőzést játszott a többi csapattal (kivéve az HK Orange 20, ami csak 2-t), és 46 lejátszott mérkőzés után az alapszakasz első hat helyezettje a rájátszásban elfoglalt helyezésért játszottak tovább csapatonként 10 mérkőzést, míg az utolsó hét helyezett további 12 mérkőzést játszott, amiknek végén a két legtöbb pontot gyűjtő csapat a rájátszásba jutott, a HK Orange 20-nak az alapszakasz véget ért, és a négy legkevesebb pontot szerző csapat pedig osztályozókat játszottak, amiknek a végén a két legkevesebb pontot szerző csapat a másodosztály első és második helyezettjével játszott négy győztes meccsig menő mérkőzéseket az első osztályban maradásért. A szezon során a HK 36 Skalica játékosa, Žigmund Pálffy 64 gólt szerzett, ezzel ligarekordot állított fel, amit napjainkig nem döntött meg más játékos.[23] Az alapszakaszt és a rájátszást a HC Košice nyerte a HK 36 Skalica legyőzésével 4-2-es arányban.[24]

A 2009–10-es szezonban az alapszakasz utolsó két helyezettje (a HK Orange 20 helyezését nem számolva) automatikus a kiesett a másodosztályba, míg az alapszakasz harmadik legkevesebb pontot szerző csapata a másodosztály első helyezettjével játszott négy győztes meccsig menő mérkőzést az első osztályban maradásért. Az alapszakaszt a HC Slovan Bratislava nyerte, a rájátszást a HC Košice nyerte a HC Slovan Bratislava legyőzésével 4-2-es arányban.[25]

A 2010–11-es szezonban a bajnokságban részt vevő csapatok száma 13-ról 11-re csökkent, az alapszakasz utolsó helyezettje (a HK Orange 20 helyezését nem számítva) a másodosztály első helyezettjével játszott az első osztályban maradásért négy győztes meccsig menő mérkőzést. Az alapszakaszt és a rájátszást a HC Košice nyerte a HK ŠKP Poprad legyőzésével 4-1-es arányban.[26]

A 2011–12-es szezonban a bajnokság neve Tipsport Extraligára változott.[27] Az alapszakasz végén az utolsó helyen végző (a HK Orange 20 helyezését nem számítva) HK Nitra a másodosztály első helyezettjével, a HC 46 Bardejovval játszott volna a bentmaradásért, de mivel a HC 46 Bardejov akkoriban a HC Košice betétcsapataként működött, ezért az összeférhetetlenség miatt a HK Nitra a bentmaradásért folyó mérkőzések lejátszása nélkül maradhatott a bajnokságban a következő szezonban is. Az alapszakaszt a HC Košice nyerte, a rájátszást a HC Slovan Bratislava nyerte a HC Košice legyőzésével 4-3-as arányban.[28]

A 2012–13-as szezontól kezdve a HC Slovan Bratislava az orosz Kontinentális Jégkorong Ligához csatlakozott, és a liga Bobrov divíziójában játszott. A Slovan helyére az előző szezonban bajnok HC 46 Bardejov helyett, ami a HC Košice betétcsapata volt, összeférhetetlenség a rájátszás második helyezettje, az ŠHK 37 Piešťany került. A 2012–2013-as NHL-lockout miatt több NHL-játékos is a szlovák bajnokságba igazolt, Tomáš Tatar a ŠHK 37 Piešťany-hoz, Tomáš Kopecký a Trencsén csapatához, Michal Handzuš, Tanner Glass, Clayton Stoner és Dana Tyrell a Besztercebánya csapatához, azonban az NHL szezonja végül megkezdődött, így a szlovák bajnokságban csak néhány meccs erejéig játszottak.[29][30][31][32] Míg a Slovan Bratislavának előnyös volt a ligaváltás, Európa legerősebb bajnokságában játszhattak, és már az első szezonjukban nagy mértékben megnőtt a nézőszáma, sokszor teltházas mérkőzéseket játszott, addig a szlovák bajnokságnak veszteséget okozott a Slovan kilépése. A Slovan rendelkezett a legmagasabb átlagos nézőszámmal, és az idegenbeli meccseikre is sok nézőtt vonzott, így a távozása után a szlovák liga átlagos nézőszáma erősen csökkent.[33][34] Az alapszakasz utolsó helyezettje, az MHC Mountfield Martin a másodosztályban újból bajnok HC 46 Bardejovval mérkőzött meg az első osztályban maradásért, azonban a Mountfield Martin győzött 4:3-as összesítésben, így a ligában maradt. Az alapszakaszt és a rájátszást a HKM Zvolen nyerte a HC Košice legyőzésével 4-1-es arányban.[35]

A 2013–14-es szezonban az alapszakasz során legkevesebb pontot szerző MsHK DOXXbet Žilina a másodosztály bajnokával, a HC 46 Bardejovval folytatott osztályozó mérkőzéseken meg tudta őrizni a helyét. Az alapszakaszt és a rájátszást a HC Košice nyerte a HK Nitra legyőzésével 4-3-as arányban.[36]

A 2014–15-ös szezonban az alapszakasz során legkevesebb pontot szerző MsHK DOXXbet Žilina a másodosztály bajnokával, a HC 07 Detvával folytatott osztályozó mérkőzéseken meg tudta őrizni a helyét. Az alapszakaszt és a rájátszást a HC Košice nyerte a HC ’05 Banská Bystrica legyőzésével 4-2-es arányban.[37]

Richard Lintner, a Tipsport Liga igazgatója 2015 és 2020 között

A 2015–16-os szezonban Richard Lintner a Szlovák Jégkorongszövetség elnökválasztásán indult, hogy megreformálja a szlovák jégkorongot, de végül a hivatalban lévő Igor Nemeček győzte le az elnökválasztáson. Ezután a szövetségtől függetlenül működő, a Tipsport Ligát működtető Pro-Hokej szervezet igazgató posztjára kérték fel, amit elfogadott, és nagy változásokat jelentett be.[38] 2015 októberében Richard Lintner a szlovák bajnokság megnyitásának a lehetőségét vetette fel külföldi csapatok számára, leginkább magyar vagy lengyel csapatokkal bővülhetne a bajnokság, ezzel a liga bevételeit és színvonalát növelve.[39] A bajnokság neve Tipsport Ligára változott. A HK 36 HANT Skalica csapat pénzügyi gondok miatt nem tudta folytatni a bajnokságot, így automatikusan kiesett az első osztályból. Az alapszakaszt a HC Košice nyerte, a rájátszást a HK Nitra nyerte a HC ’05 iClinic Banská Bystrica legyőzésével 4-2-es arányban.[40]

A 2016–17-es szezonban a bajnokság kezdete előtt az ŠHK 37 Piešťany eladta az Extraliga-licencét a MHk 32 Liptovský Mikuláš-nak, így 6 év után újra visszatérhetett az első osztályba. Az alapszakasz utolsó két helyezettje a másodosztály rájátszásának két döntősével játszott osztályozó mérkőzéseket. Az alapszakaszt és a rájátszást a HC ’05 iClinic Banská Bystrica nyerte a HK Nitra legyőzésével 4-1-es arányban.[41]

A 2017–18-as szezonban az MHC Martin nem indulhatott, mert a klub a tartozásait nem tudta időben rendezni. Ezért a ligától nem kapott indulási engedélyt. A ligát irányító Pro-Hokej a másodosztály rájátszásának bajnokát, a HC 07 Detvát választotta ki, hogy az első osztályban szerepelhessen.[42] Az alapszakaszt a HK Nitra nyerte, a rájátszást a HC ’05 iClinic Banská Bystrica nyerte a HK Dukla Trenčín legyőzésével 4-3-as arányban.[43]

A 2018–19-es szezontól kezdve a Tipsport Liga történetében először nemzetközi ligává alakult a magyarországi DVTK Jegesmedvék és a MAC Újbuda csatlakozásával.[44][45][46] A bajnokságban részt vevő csapatok száma így 11-ről 13-ra nőtt. A MAC Újbuda két, a DVTK Jegesmedvék három szezont játszott a szlovák bajnokságban mielőtt visszatértek a magyar Erste Ligába.[47][48] A két magyar csapat mentesült a kiesés-feljutás rendszere alól, ebben a szezonban az alapszakaszban a legkevesebb pontot gyűjtő (a HK Orenage 20 és a két magyar csapatot nem számítva) játszott négy győztes meccsig tartó mérkőzést az első osztályban maradásért a másodosztály bajnokával. A DVTK Jegesmedvék az alapszakaszban 8-dik helyet, a MAC Újbuda 9. helyet ért el, így kvalifikációs mérkőzéseket kellett játszaniuk egymással, amiben a DVTK Jegesmedvék maradt alul, 0-3-as összesítésben győzte le a MAC Újbuda. Az Újbuda csapata így bejutott a rájátszásba, azonban a negyeddöntőben 1-4-es összesítésben legyőzte a HKM Zvolen. A MsHK DOXXbet Žilina csapata 3:4-es összesítésben alulmaradt a HK Dukla Ingema Michalovce ellen, így a nagymihályi csapat története során először került fel a szlovák első osztályba. A Szlovák Jégkorongszövetség jelezte a Tipsport Liga felé, hogy 2019. június 1-től átvenné a liga irányítását a Pro-Hokejtől.[49] Az alapszakaszt és a rájátszást a HC ’05 iClinic Banská Bystrica nyerte a HK Nitra legyőzésével 4-1-es arányban.[50]

APHK időszak[szerkesztés]

A 2019-20-as szezonban a HC Slovan Bratislava csapata visszatért a szlovák első osztályba. Ebben a szezonban nem volt kiesés, a legkevesebb pontot gyűjtő csapat nem jutott be a rájátszásba, az 1-6. helyezett csapat a rájátszásba jutásnál kapott helyezésért játszott, míg a 7-12. helyezett csapat a rájátszásba jutásért, amiben az két legtöbb pontot szerző csapat jutott be a rájátszásba. A DVTK Jegesmedvék az alapszakaszban 9. helyet, a MAC Újbuda 10. helyet ért el, így a rájátszásba jutásért kellett játszaniuk. A bajnokság leállításakor is a 9. és a 10. helyen álltak, ami nem rájátszásba bejutó helyezés. A szezon mérkőzéseit 2020. március 12-én félbeszakították a koronavírus-járvány miatt, és az alapszakasz során legtöbb pontot szerző HC ’05 iClinic Banská Bystrica csapatát nyilvánították a 2019–2020-as bajnokság győztesének, majd a döntést a HC Košice és a HC Slovan Bratislava tiltakozása után visszavonták, és nem hirdettek bajnokot erre a szezonra.[51] A csapatok pénzügyi stabilitásának megőrzése érdekében a Tipsport Liga a rájátszássorozat lejátszása nélkül is az összes részt vevő csapatnak megadta a teljes támogatási összeget.[52] Richard Lintner 5 év után, 2020. június 24-én távozott a Pro-Hokej éléről[53] A Pro-Hokejt az újonnal alapított Professzionális Jégkorongklubok Szövetsége (szlovákul: Asociácia profesionálnych hokejových klubov, röviden APHK) váltotta a bajnokság szervezésében.[54] A szövetséghez a liga mindegyik csapata csatlakozott a HC Slovan Bratislava kivételével.

A 2020–21-es szezonban a bajnokság neve Tipos Extraligára változott. A bajnokságban részt vevő csapatok száma 13-ról 12-re csökkent a MAC Újbuda távozásával. A DVTK Jegesmedvék az alapszakasz 11. helyén végzett, így nem jutott be a rájátszásba. Az alapszakasz utolsó helyezettje játszott volna a másodosztály bajnokával mérkőzéseket az első osztályban maradásért, azonban a koronavírus okozta különleges helyzetre való tekintettel ebben a szezonban nem játszották le ezeket a mérkőzéseket. Az alapszakaszt és a rájátszást a HKM Zvolen nyerte a HK Poprad legyőzésével 4-1-es arányban.[55]

A 2021–22-es szezonban a DVTK Jegesmedvék már nem játszott, visszatért az Erste Ligába. a HK Spišská Nová Ves került a helyére a másodosztály bajnokaként.[56] A HC 07 Detva tulajdonosa, Róbert Ľupták a csapatot Eperjesre költöztette, ahol a Detva játékosaival HC GROTTO Prešov névvel, a Detva Extraliga-licencével indult el a bajnokságban.[57] Az alapszakaszt és a rájátszást a HC Slovan Bratislava nyerte a HK Nitra legyőzésével 4-2-es arányban.[58]

A 2022–23-as szezonban az alapszakasz során utolsó helyen végző csapat automatikusan kiesik a másodosztályba, ebben a szezonban HC MV Transport Prešov esett ki.[59] Az alapszakaszt és a rájátszást a HC Košice nyerte a HKM Zvolen legyőzésével 4-1-es arányban.[60] 2023 januárjában Richard Lintner visszatért, és az APHK képviselőjeként folytatta a munkáját.[61]

A 2023–24-es szezonban a HK 19 Humenné végzett az utolsó helyen, így kiesett a másodosztályba, az alapszakaszt a HK Poprad nyerte, a rájátszást a HK Nitra nyerte a HK Spišská Nová Ves legyőzésével 4-0-ás arányban.[62][63]

A liga vezetői[szerkesztés]

Év Név Szervezet
1993–2000 Ján Stanovský[64] Združenie oddielov a klubov hokejovej extraligy (ZOK HESR)
2000–2001 Marián Mjartan
2001–2002 Ján Stanovský
2002–2015 Vladimír Paštinský Pro-Hokej
2015–2019 Richard Lintner
2019–2020 Pro-Hokej (a Szlovák Jégkorongszövetség irányítása alatt)
2020–2020 Imre Valášek[65]
2020–napjainkig Aneta Büdiová

(igazgató)

Asociácia profesionálnych hokejových klubov (APHK)
Miroslav Kováčik[66]

(elnök)

Miloš Radosa

(igazgatósági tag)

Miroslav Brumerčík

(igazgatósági tag)

A bajnokság elnevezései és főszponzorok[szerkesztés]

A szlovák bajnokság szponzorának, a Tiposnak a logója

A bajnokság megalapításától 1998-ig az Extraliga nevet viselte, majd a 2000–2001-es szezonig West Extraligának nevezték. Az ezt követő szezonban Boss Extraliga volt a neve. A 2002–2003-as szezontól 2005-ig Slovak Telecom Extraliga név alatt került megrendezésre. A 2005–06-os szezonban T-Com Extraliga, 2007. január 16-tól Slovnaft Extraligának nevezték. A 2011–12-es szezontól az alapszakasz hivatalos neve Tipsport Extraliga (2015-től Tipsport liga), míg a rájátszás a Slovnaft-Play-off nevet viselte. 2020-tól a bajnokság neve Tipos Extraliga. A bajnokság névadó szponzora a Tipos, további főszponzorok a Kaufland Slovenská repulika, az Orange Slovensko és a Fortuna.[67]

Periódus A bajnokság hivatalos elnevezése Névadó szponzor Iparág
1993–1998 Extraliga
1998–2001 West Extraliga West dohányipar
2001–2002 BOSS Extraliga BOSS
2002–2003 Slovenské telekomunikácie extraliga Slovenské telekomunikácie telekommunikáció
2003–2005 ST Extraliga Slovak Telekom telekommunikáció
2005–2006 T-Com Extraliga T-Com telekommunikáció
2006–2011 Slovnaft Extraliga Slovnaft olajipar
2011–2015 Tipsport Extraliga Tipsport szerencsejáték
2015–2020 Tipsport Liga Tipsport szerencsejáték
2020– Tipos Extraliga Tipos szerencsejáték

Lebonyolítás[szerkesztés]

A Tipos Extraliga szezonja két szakaszból áll. Az alapszakasz szeptemberben kezdődik, a rájátszás márciusban.

Alapszakasz[szerkesztés]

Az alapszakaszban jelenleg 12 csapat versenyez, mindegyik csapat 50 mérkőzést játszik, 2-2 meccset mindegyik csapattal otthon és idegenben. A karácsonyi időszakban, a 28-33. fordulóban a csapatok regionális fordulókat tartanak, ahol 3 regionális csoportba van sorolva 4-4 csapat, mindegyik csapat a másik 3 régiós csapattal 1-1 meccset játszik otthon és idegenben. A csapatok elosztása a regionális fordulókban:

  • Nyugati Regionális Csoport (HC Slovan Bratislava, HK Nitra, HK Dukla Trenčín, HC Mikron Nové Zámky)
  • Központi Regionális Csoport (HKM Zvolen, MHk 32 Liptovský Mikuláš, HC '05 Banská Bystrica, HK Poprad)
  • Keleti Regionális Csoport (HK Spišská Nová Ves, HC Košice, HC 19 Humenné, HK Dukla Ingema Michalovce)

Az utolsó, 49. és 50. fordulót mind egy időben tartják meg. Az alapszakaszban legtöbb pontot elérő csapat a Dušan Pašek-kupát nyeri el.[68]

Rájátszás[szerkesztés]

A rájátszásba az alapszakasz tabelláján az 1-10 helyen végző csapat vehet részt. A 1-6. helyezett csapatok közvetlenül negyeddöntő fordulójába kerülnek, a 7-10. helyezett csapatok a negyeddöntőbe jutásért játszanak kvalifikációs meccseket, a 7. helyezett a 10. helyezettel és a 8. a 9. helyezettel. A kvalifikációs meccsek 3 győztes meccsig zajlanak, legfeljebb 5 fordulóig, a kvalifikációs fordulók két győztese kerülhet a rájátszás negyeddöntőjébe. Az alapszakasz végén a tabella 12. helyen szereplő csapata automatikusan a másodosztályú TIPOS Slovenská hokejová liga bajnokságba kerül, míg a következő szezonban a TIPOS Slovenská hokejová liga rájátszásának győztese felkerül a Tipos Extraligába. Az alapszakasz 11. helyezett csapata nem kerül a másodosztályú bajnokságba, de a rájátszásban sem vehet részt. A rájátszásban kiesés alapon folytatódik a küzdelem a bajnoki címért. A nyolc csapatot az alapszakasz utáni helyezések alapján sorolják párosokba (a legerősebb a leggyengébbel). A továbbjutáshoz, illetve a döntőben a bajnoki cím megszerzéséhez négy győzelem kell. A rájátszás győztese a Vladimír Dzurilla-kupát nyeri el, és ezzel együtt a Szlovák bajnok címet (szlovákul: Slovenský majster).[69] Az alapszakasz győztese és a bajnok indulhatott a 2023–24-es szezonig a Champions Hockey League kiírásában.

A rájátszássorozat rájátszásának ágrajza:

Kvalifikációs forduló Negyeddöntők Elődöntők Döntő
            
2. 2. helyezett csapat
kvalifikáció győztese
7. 7. helyezett csapat
10. 10. helyezett csapat
 
 
8. 8. helyezett csapat
9. 9. helyezett csapat
1. 1. helyezett csapat
kvalifikáció győztese
 
 
3. 3. helyezett csapat
6. 6. helyezett csapat
 
 
4. 4. helyezett csapat
5. 5. helyezett csapat
A Szlovák Extraliga lebonyolításának változása
No. Szezon Csapatok száma Mérkőzések száma Rájátszásba jutás Kiesés
1. 1993–94 10 36 Első négy helyen végzett csapat Az utolsó helyen végzett csapat automatikusan kiesik
2. 1994–95 10 36 Első nyolc helyen végzett csapat Az utolsó helyen végzett csapat automatikusan kiesik
3. 1995–96 10 36 Első nyolc helyen végzett csapat Az utolsó két helyen végzett csapatok osztályozót játszanak a másodosztály első négy helyén végzett csapattal
4. 1996–97 10 36 Az első hat helyen végzett csapat osztályozókat játszik, az osztályozó első négy csapata jut be Az utolsó négy helyen végzett csapatok osztályozót játszanak a másodosztály első négy helyén végzett csapattal
5. 1997–98 10 36 Első nyolc helyen végzett csapat Az utolsó helyen végzett csapat osztályozót játszik a bentmaradásért a másodosztály győztesével
6. 1998–99 12 22 + osztályozók 22 forduló után az első hat helyen végzett csapat helyosztó mérkőzéseket játszik Az utolsó hat helyen végzett csapat osztályozót játszik a bentmaradásért a másodosztály első két helyezettjével
7. 1999–00 8 56 Első négy helyen végzett csapat Az utolsó helyen végzett csapat automatikusan kiesik
8. 2000–01 8 56 Első nyolc helyen végzett csapat Nincs kiesés a ligából
9. 2001–02 10 54 Első nyolc helyen végzett csapat Az utolsó helyen végzett csapat osztályozót játszik a bentmaradásért a másodosztály győztesével
10. 2002–03 10 54 Első nyolc helyen végzett csapat Az utolsó helyen végzett csapat automatikusan kiesik
11. 2003–04 10 54 Első nyolc helyen végzett csapat Az utolsó helyen végzett csapat automatikusan kiesik
12. 2004–05 10 54 Első nyolc helyen végzett csapat Az utolsó helyen végzett csapat osztályozót játszik a bentmaradásért a másodosztály győztesével
13. 2005–06 10 54 Első nyolc helyen végzett csapat Az utolsó helyen végzett csapat osztályozót játszik a bentmaradásért a másodosztály győztesével
14. 2006–07 10 54 Első nyolc helyen végzett csapat Nincs kiesés a ligából
15. 2007–08 12 54 Első nyolc helyen végzett csapat Nincs kiesés a ligából
16. 2008–09 13 46 Első hat helyen végzett csapat, utolsó hat helyen végzett csapat két rájátszáshelyért játszik osztályozókat Osztályozók utolsó négy helyén végzett csapatok osztályozót játszanak, aminek az utolsó két helyén végzett csapat a másodosztály első két helyezettjével játszik a bentmaradásért
17. 2009–10 13 47 Első nyolc helyen végzett csapat Az utolsó helyen végzett két csapat automatikusan kiesik, a 9. helyen végzett csapat a másodosztály győztesével játszik osztályozókat a bentmaradásért
18. 2010–11 11 57 Első nyolc helyen végzett csapat Az utolsó helyen végzett csapat osztályozót játszik a bentmaradásért a másodosztály győztesével
19. 2011–12 11 55 Első nyolc helyen végzett csapat Az utolsó helyen végzett csapat automatikusan kiesik
20. 2012–13 11 56 Első nyolc helyen végzett csapat Az utolsó helyen végzett csapat osztályozót játszik a bentmaradásért a másodosztály győztesével
21. 2013–14 11 56 Első nyolc helyen végzett csapat Az utolsó helyen végzett csapat osztályozót játszik a bentmaradásért a másodosztály győztesével
22. 2014–15 11 56 Első nyolc helyen végzett csapat Az utolsó helyen végzett csapat osztályozót játszik a bentmaradásért a másodosztály győztesével
23. 2015–16 11 56 Első nyolc helyen végzett csapat Az utolsó két helyen végzett csapat a másodosztály első két helyezettjével játszik osztályozókat a bentmaradásért
24. 2016–17 11 56 Első nyolc helyen végzett csapat Az utolsó két helyen végzett csapat a másodosztály első két helyezettjével játszik osztályozókat a bentmaradásért
25. 2017–18 11 56 Első nyolc helyen végzett csapat Az utolsó két helyen végzett csapat a másodosztály első két helyezettjével játszik osztályozókat a bentmaradásért
26. 2018–19 13 57 Első hat helyen végzett csapat, a 7-10. helyen végzett csapatok osztályozókat játszanak két rájátszáshelyért Az utolsó helyen végzett csapat osztályozót játszik a bentmaradásért a másodosztály győztesével
27. 2019–20 13 48 Első hat helyen végzett csapat, a 7-12. helyen végzett csapatok osztályozókat játszanak két rájátszáshelyért Nincs kiesés a ligából
28. 2020–21 12 50 Első hat helyen végzett csapat, a 7-10. helyen végzett csapatok osztályozókat játszanak két rájátszáshelyért Nincs kiesés a ligából
29. 2021–22 12 50 Első hat helyen végzett csapat, a 7-10. helyen végzett csapatok osztályozókat játszanak két rájátszáshelyért Az utolsó helyen végzett csapat osztályozót játszik a bentmaradásért a másodosztály győztesével
30. 2022–23 12 50 Első hat helyen végzett csapat, a 7-10. helyen végzett csapatok osztályozókat játszanak két rájátszáshelyért Az utolsó helyen végzett csapat automatikusan kiesik
31. 2023–24 12 50 Első hat helyen végzett csapat, a 7-10. helyen végzett csapatok osztályozókat játszanak két rájátszáshelyért Az utolsó helyen végzett csapat automatikusan kiesik

Játékszabályok[szerkesztés]

A 2006–07-es szezontól az alapszakasz mérkőzései nem érhetnek véget döntetlennel, a rendes játékidőt ilyen esetben ötperces hosszabbítás követi. Ha a hosszabbításban sem születik újabb gól, szétlövés következik, először öt játékossal mindkét csapatból, majd egyenlő számú találat esetén hirtelen halál dönt. Hosszabbítás vagy szétlövés után a rendes játékidő utáni eredményhez hozzáadnak egy gólt a győztes csapat javára. A rendes játékidőben megszerzett győzelemért három pont, a hosszabbításban szerzett győzelemért két pont, a hosszabbítás utáni vereségért egy pont, míg a rendes játékidő utáni vereségért nulla pont jár.

Résztvevők[szerkesztés]

Jelenlegi csapatok[szerkesztés]

A 2023-24-es szezonban a bajnokságban 12 csapat szerepel, a HC Slovan Bratislavának és a HK Popradnak a másodosztályban betétcsapatai is vannak Modré krídla Slovan és AquaCity Pikes néven. A 2023-24-es szezonban részt vevő csapatok, zárójelben a csapatok magyar nyelvű sajtóban használt neveivel:[70][71][72][73][74][75]

Csapat (rövidítés) Város Kerület Stadion Férőhely Alapítás éve Vezetőedző
HC Košice (KOS)
(HC Kassa)
SVK Kassa Kassai kerület Steel Aréna 8 347[76] 1962 Kanada Dan Ceman[77]
HC Mikron Nové Zámky (NZA)
(HC Mikron Érsekújvár)
SVK Érsekújvár Nyitrai kerület Érsekújvári Téli Stadion 3 826[78] 1965 Finnország Karri Kivi[79]
HC '05 Banská Bystrica (BBY)
(HC ’05 Besztercebánya)
SVK Besztercebánya Besztercebányai kerület Tipsport Aréna (Besztercebánya) 3 016[80] 1922 Finnország Raimo Helminen[81]
HC 19 Humenné (HUM)
(HC 19 Homonna)
SVK Homonna Eperjesi kerület Homonnai Jégcsarnok 3 150[82] 2019 Csehország Martin Štrba[83]
HK Dukla Trenčín (TRE)
(HK Dukla Trencsén)
SVK Trencsén Trencséni kerület Pavol Demitra Jégcsarnok 6 150[84] 1962 Szlovákia Radivojevič Branko

Szlovákia Bartovič Milan Amerikai Egyesült Államok Ken Eddy[85]

HK Nitra (NIT)
(HK Nyitra)
SVK Nyitra Nyitrai kerület Tipsport Aréna (Nyitra) 3 600[86] 1926 Csehország Antonín Stavjaňa[87]
HK Poprad (POP)
(HK Poprád)
SVK Poprád Eperjesi kerület Poprádi Városi Jégcsarnok 4 233[88] 1930 Amerikai Egyesült Államok Todd Bjorkstrand[89]
HKM Zvolen (ZVO)
(HKM Zólyom)
SVK Zólyom Besztercebányai kerület Zólyomi Jégcsarnok 5 345[90] 1927 Kanada Jamie Russell[91]
MHk 32 Liptovský Mikuláš (LMI)
(MHk 32 Liptószentmiklós)
SVK Liptószentmiklós Zsolnai kerület Liptószentmiklósi Jégcsarnok 3 680[92] 1932 Szlovákia Juraj Faith[93]
HK Dukla Ingema Michalovce (MIC)
(HK Dukla Ingema Nagymihály)
SVK Nagymihály Kassai kerület Nagymihályi Jégcsarnok 4 000[94] 1974 Finnország Tomek Valtonen[95]
HC Slovan Bratislava (SLO)
(HC Slovan Pozsony)
SVK Pozsony Pozsonyi kerület Ondrej Nepela Jégcsarnok 10 000[96] 1921 Szlovákia Peter Oremus[97]
HK Spišská Nová Ves (SNV)
(HK Igló)
SVK Igló Kassai kerület Spiš Aréna 4 300 1932 Csehország Vlastimil Wojnar[98]
Tipos Extraliga (Szlovákia)
A 2023–24-es szezon résztvevői

Korábbi csapatok[szerkesztés]

Csapat Város Stadion Férőhely Alapítás éve Aktív évek Megjegyzés
MHC Mountfield Martin SVK Turócszentmárton Turócszentmártoni Jégcsarnok 4 200 1932 1993-1999, 2000-2004, 2005-2017 2017-ben pénzügyi gondok miatt megszűnt
HK Skalica SVK Szakolca Szakolcai Jégcsarnok 4 095 1936 1997-2016 A szlovák másodosztályban játszik
Vlci Žilina SVK Zsolna Zsolnai Jégcsarnok 5 036 1925 2001-2019 A szlovák másodosztályban játszik
HK Orange 20 SVK Pöstyén

SVK Pozsony

Pöstyéni Jégcsarnok

Vladimír Dzurilla Jégcsarnok

3 500

3 500

2007 2007-2019 Megszűnt, a szlovák U20-as nemzeti válogatott felkészüléséhez alapították a junior világbajnokságra.
HC 21 Prešov SVK Eperjes Eperjesi Jégcsarnok 3 600 1932 1993-1996, 1998-1999, 2021-2023 A szlovák másodosztályban játszik
ŠHK 37 Piešťany SVK Pöstyén Pöstyéni Jégcsarnok 3 500 1937 2012-2016 A szlovák harmadosztályban játszik
MHK Dubnica nad Váhom SVK Máriatölgyes Máriatölgyesi Jégcsarnok 3 500 1942 1994-1997, 2004-2005 A szlovák másodosztályban játszik
HC 07 Orin Detva SVK Gyetva Gyetvai Jégcsarnok 1 800 2007 2017-2021 A szlovák harmadosztályban játszik
DVTK Jegesmedvék HUN Miskolc Miskolci Jégcsarnok 2 000 1994 2018-2021 Visszatért az Erste Ligába
MHK Kežmarok SVK Késmárk Késmárki Jégcsarnok 3 000 1931 2007-2009 A szlovák harmadosztályban játszik
MAC Újbuda HUN Budapest Vasas Jégcentrum 1 500 1993 2018-2020 Visszatért az Erste Ligába, ahol Budapest Jégkorong Akadémia Hockey Club néven játszik

Rivalizálások[szerkesztés]

HC Slovan Bratislava - HC Košice[szerkesztés]

A bajnokságban a legnagyobb rivalizálás az ország két legnagyobb városa, Pozsony és Kassa csapata között van. A két csapat a földrajzi elhelyezkedéséből az ország két felét képviselik. A HC Slovan Bratislava, illetve a HC Košice jogelődje is több mint 100 éve lett alapítva, amennyi év alatt a két város csapata sokszor a két legerősebb jégkorongcsapatá vált. A Csehszlovák Extraligában is a szlovákiai csapatok közül a két legdominánsabb csapat volt. A Tipos Extraliga fennállása óta 6-szor mérkőzött meg a Slovan és a Košice a rájátszás döntőjében, többször, mint bármelyik más csapat. A rivalizálás 2012 és 2019 között szünetelt, mert a Slovan Bratislava az orosz Kontinentális Jégkorong Ligához csatlakozott, így nem vett részt a szlovák nemzeti bajnokságban.[99][100][101]

HK Dukla Trenčín - HC Košice[szerkesztés]

A bajnokság egy legnagyobb rivalizásása a Trencsén és Kassa csapata között van, ennek a csúcspontja a 90-es években volt, amikor az 1994-től az 1997-ig mind a négy rájátszásdöntőben a Trencsén és Kassa mérkőzött meg a bajnoki címért, ebben az időszakban ez a két csapat jelentette a legnagyobb erőt a szlovák nemzeti ligában. Ez a két csapat a Poprád mellett azon kevés csapatok közé tartozik, amelyek minden szezonban részt vettek a bajnokságban.

HC ’05 Banská Bystrica - HKM Zvolen[szerkesztés]

A besztercebányai és zólyomi csapat rivalizálását elsősorban a földrajzi közelségük hozta létre. A két csapat közötti meccseket szlovákul pohronské derby-nek (magyarul: Garammenti-derbi) nevezik, mivel mindkét város a Garam (szlovákul: Hron) folyó mellett fekszik. Rájátszásdöntőt még a két csapat nem játszott egymás ellen, de a két közeli település mérkőzései az alapszakasz és rájátszás idején is sok nézőt vonz.[102][103][104][105][106]

Szlovák csapatok - magyar csapatok[szerkesztés]

A szlovák bajnokságban magyar csapatok csak 3 évig vettek részt, így a szlovák és magyar csapatok közötti rivalizálást nem hosszú közös múlt hozta létre, hanem a két nép közötti viszony. A két nemzet csapatai nemcsak városukat, hanem hazájukat is képviselték egy-egy meccsen. Ennek a rivalizálásnak volt erőszakos kimenetele, a 2018. szeptember 21-én játszott DVTK Jegesmedvék - HKM Zvolen mérkőzésen a szlovák jégkorongultrák a magyar szurkolókra támadtak. A magyar csapatok távozásával ez a rivalizálás megszűnt.[107][108][109]

HK Poprad - HK Spišská Nová Ves[szerkesztés]

A poprádi és az iglói csapat rivalizálása a földrajzi közelségükből fakad, és hogy a két város a Szepesség két legnépesebb települése, emiatt is nevezik spišské derby-nek (magyarul: szepesi derbi). Az iglói csapat a 2000-es és 2010-es években általában hiányzott az első osztályból, de 2021-től újból tagja a ligának.[110][111]

HK Mikron Nové Zámky - HK Nitra[szerkesztés]

Az érsekújvári és a nyitrai csapat rivalizálása 2016 óta van jelen, amikor az érsekjúvári csapat feljutott a szlovák elsőosztályba. A két csapat székhelye egyaránt a Nyitrai kerületben van, ezért hívják sokszor kerületi derbinek (krajské derby) nevezik, aminek keretében a kerület két legnagyobb városa mérkőzik meg egymással.[112][113]

Helyezések csapatok szerint[szerkesztés]

Helyezés Csapat Összesen
1. HC Košice 9 7 3 19
2. HC Slovan Bratislava 9 2 5 16
3. HK Dukla Trenčín 3 5 3 11
4. HKM Zvolen 3 5 3 11
5. Banská Bystrica 3 2 2 7
6. HK Nitra 2 4 4 10
7. MsHK DOXXbet Žilina 1 0 1 2
8. HK Poprad 0 3 2 5
9. HK Skalica 0 1 2 3
10. MHC Martin 0 0 2 2
11. HK Dukla Ingema Michalovce 0 0 2 1
12. HK Spišská Nová Ves 0 0 1 1

Bajnokok Ligája[szerkesztés]

A Tipos Extraliga rájátszásának győztese kvalifikálhatta magát a Bajnokok Ligája adott évi csoporkörébe a 2023–24-es szezonig. A 2024-25-ös CHL-szezonban a szlovák bajnokság győztesének nem biztosítottak helyet.[114]

Csapat Szezon Alapszakasz Rájátszás LM Gy Gy.h. V.h. V. L.G. K.G. GK. P CHL-ligarangsor[115]
HC Košice 2014–2015 Csoportkör 3. hely[116] Nem jutott be 6 2 0 1 3 14 16 -2 7 6. helyezett
HC Košice 2015–2016 Csoportkör 2. hely[117] Tizenhatoddöntő, vereség Skellefteå AIK ellen (4-6)[118] 4 1 1 0 2 7 8 -1 5 7. helyezett
HK Nitra Csoportkör 3. hely Nem jutott be 4 0 0 1 3 4 18 -14 1
HC Košice 2016–2017 Csoportkör 2. hely[119] Tizenhatoddöntő, vereség HC Fribourg-Gottéron ellen (2-5)[120] 4 1 1 0 2 7 8 -1 5 6. helyezett
HK Nitra Csoportkör 1. hely Tizenhatoddöntő, vereség HC Vítkovice Ridera ellen (0-12) 4 0 0 1 3 10 15 -5 1
HC ’05 Banská Bystrica 2017–2018 Csoportkör 4. hely[121] Nem jutott be 6 2 0 0 4 13 18 -5 6 7. helyezett
HC ’05 Banská Bystrica 2018–2019 Csoportkör 4. hely[122] Nem jutott be 6 1 0 1 4 14 24 -10 2 9. helyezett
HC ’05 Banská Bystrica 2019–2020 Csoportkör 4. hely[123] Nem jutott be 6 0 1 1 4 10 23 -13 3 10. helyezett
HC Slovan Bratislava 2021–2022 Csoportkör 4. hely[124] Nem jutott be 6 0 0 0 6 8 23 -15 0 12. helyezett
HC Slovan Bratislava 2022–2023 Csoportkör 4. hely[125] Nem jutott be 6 0 0 0 6 9 26 -17 0 12. helyezett
HC Košice 2023–2024 Főcsoport 24. hely[126] Nem jutott be 6 0 0 0 6 9 22 -13 0 11. helyezett

Kontinentális Kupa[szerkesztés]

A HK Nitra csapata a Cardiff Devils ellen a Kontinentális Kupa döntőjében 2023-ban

A Tipos Extraliga rájátszásának második helyezettje kvalifikálja magát a Kontinentális Kupa adott évi csoportkörébe.

Csapat Szezon Csoportkör Végső forduló
HC VSŽ Košice 1997–98[127] N csoport 1. hely Kupagyőztes
HC Košice 1998–99[128] - 2. hely
HK Dukla Trenčín B csoport 1. hely

H csoport 1. hely N csoport 2. hely

Nem jutott be
ŠKP Poprad H csoport 2. hely Nem jutott be
HKM Zvolen 1999–00[129] N csoport 1. hely 4. hely
HC Košice N csoport 2. hely Nem jutott be
HKM Zvolen 2000–01[130] H csoport 1. hely

N csoport 3. hely

Nem jutott be
HC Slovan Bratislava N csoport 1. hely 3. hely
HKM Zvolen 2001–02[131] O csoport 1. hely 3. hely
HC Slovan Bratislava 2002–03[132] L csoport 1. hely

N csoport 3. hely

5. hely
HC Slovan Bratislava 2003–04[133] N csoport 1. hely Kupagyőztes
HKM Zvolen I csoport 3. hely Nem jutott be
HKM Zvolen 2004–05[134] - Kupagyőztes
MHC Martin 2008–09[135] - Kupagyőztes
HK Poprad 2021–22[136] E csoport 3. hely Nem jutott be
HK Nitra 2022–23[137] F csoport 1. hely Kupagyőztes

Szezonok[szerkesztés]

Az Extraliga elmúlt szezonjainak alapszakaszgyőztesei, illetve rájátszásainak első három helyezettjei a legtöbb gólt szerző játékosokkal.[23]

No. Szezon Bajnok

Vladimír Dzurilla-kupa

Második hely Harmadik hely Gólkirály Alapszakasz győztese

Dušan Pašek-kupa

1. 1993–94 Dukla Trenčín HC Košice Martimex ZŤS Martin Miroslav Šatan (Dukla Trenčín, 42 gól) Dukla Trenčín (54 pont)
2. 1994–95 HC Košice Dukla Trenčín Slovan Bratislava Vlastimil Plavucha (HC Košice, 47 gól) Dukla Trenčín (86 pont)
3. 1995–96 HC Košice Dukla Trenčín Slovan Harvard Bratislava Vlastimil Plavucha (HC Košice, 34 gól) HC Košice (55 pont)
4. 1996–97 Dukla Trenčín HC Košice ŠKP PS Poprad Ján Pardavý (Dukla Trenčín, 42 gól) Dukla Trenčín (57 pont)
5. 1997–98 Slovan Harvard Bratislava HC Košice HC ŠKP Poprad Vlastimil Plavucha (HC Košice, 37 gól) Slovan Harvard Bratislava (58 pont)
6. 1998–99 HC Košice Slovan Harvard Bratislava HK 36 Skalica Ján Lipiansky (Slovan Harvard Bratislava, 36 gól) Slovan Harvard Bratislava (39 pont)
7. 1999–00 Slovan Harvard Bratislava HKm Zvolen Dukla Trenčín Vlastimil Plavucha (HKm Zvolen, 49 gól) Slovan Harvard Bratislava (75 pont)
8. 2000–01 HKm Zvolen Dukla Trenčín Slovan Harvard Bratislava Ján Plch (HKm Zvolen, 40 gól) HKm Zvolen (125 pont)
9. 2001–02 Slovan Slovnaft Bratislava HKm Zvolen HC Košice Jaroslav Török (HKm Zvolen, 38 gól) HKm Zvolen (76 pont)
10. 2002–03 Slovan Slovnaft Bratislava HC Košice HKm Zvolen Arne Kroták (HC Košice, 35 gól) Slovan Slovnaft Bratislava (107 pont)
11. 2003–04 Dukla Trenčín HKm Zvolen Slovan Slovnaft Bratislava Martin Bartek (HKm Zvolen, 46 gól) Dukla Trenčín (121 pont)
12. 2004–05 Slovan Slovnaft Bratislava HKm Zvolen Dukla Trenčín Marián Gáborík (Dukla Trenčín, 33 gól) HKm Zvolen (107 pont)
13. 2005–06 MsHK Žilina HK Tatravagónka ŠKP Poprad HK Dynamax Nitra Ľubomír Kolník (HK Dynamax Nitra, 33 gól) HK Dynamax Nitra (99 pont)
14. 2006–07 HC Slovan Bratislava Dukla Trenčín HC Košice Marek Uram (HC Slovan Bratislava, 43 gól) HC Košice (106 pont)
15. 2007–08 HC Slovan Bratislava HC Košice HK 36 Skalica Martin Kuľha (HC Slovan Bratislava, 41 gól) HC Slovan Bratislava (119 pont)
16. 2008–09 HC Košice HK 36 Skalica HC Slovan Bratislava Žigmund Pálffy (HK 36 Skalica, 64 gól) HC Košice (126 pont)
17. 2009–10 HC Košice HC Slovan Bratislava MHC Martin Martin Kuľha (HC Slovan Bratislava, 32 gól) HC Slovan Bratislava (117 pont)
18. 2010–11 HC Košice HK ŠKP Poprad HC ’05 Banská Bystrica Michel Miklík (HC Košice, 37 gól) HC Košice (137 pont)
19. 2011–12 HC Slovan Bratislava HC Košice Dukla Trenčín Martin Kuľha (HK Poprad, 35 gól) HC Košice (110 pont)
20. 2012–13 HKM Zvolen HC Košice HK Nitra Roman Tománek (HK Nitra, 42 gól) HKM Zvolen (115 pont)
21. 2013–14 HC Košice HK Nitra HC ’05 Banská Bystrica Roman Tomas (MsHK DOXXbet Žilina, 40 gól) HC Košice (125 pont)
22. 2014–15 HC Košice HC ’05 Banská Bystrica HK Nitra Petr Kafka (HC ’05 Banská Bystrica, 36 gól) HC Košice (123 pont)
23. 2015–16 HK Nitra HC ’05 iClinic Banská Bystrica HC Košice Lukáš Hvila (HC ’05 Banská Bystrica, 34 gól) HC Košice (106 pont)
24. 2016–17 HC ’05 iClinic Banská Bystrica HK Nitra MsHK Žilina Ladislav Nagy (HC Košice, 30 gól) HC ’05 iClinic Banská Bystrica (119 pont)
25. 2017–18 HC ’05 iClinic Banská Bystrica HK Dukla Trenčín HK Nitra Timothy James Coffman (HKM Zvolen, 33 gól)
Matej Paulovič (HK Nitra, 33 gól)
HK Nitra (119 pont)
26. 2018–19 HC ’05 iClinic Banská Bystrica HK Nitra HKM Zvolen Samuel Buček (HK Nitra, 39 gól) HC ’05 iClinic Banská Bystrica (115 pont)
27. 2019–20 A Covid-19-járvány miatt félbe lett szakítva a bajnokság, bajnokot nem hirdettek Marcel Haščák (HC Košice, 33 gól) HC ’05 iClinic Banská Bystrica (102 pont)[m 1]
28. 2020–21 HKM Zvolen HK Poprad HK Dukla Ingema Michalovce Marcel Haščák (HK Poprad, 45 gól) HKM Zvolen (103 pont)
29. 2021–22 HC Slovan Bratislava HK Nitra HKM Zvolen Samuel Buček (HK Nitra, 54 gól) HC Slovan Bratislava (104 pont)
30. 2022–23 HC Košice HKM Zvolen HK GROTTO Spišská Nová Ves Max Gerlach (HC MV Transport Prešov, 34 gól) HC Košice (96 pont)
31. 2023–24 HK Nitra HK Spišská Nová Ves HK Dukla Ingema Michalovce HK Poprad (94 pont)
Alapszakaszban elért helyezés a ligában szezononként
Csapat 93/
94
94/
95
95/
96
96/
97
97/
98
98/
99
99/
00
00/
01
01/
02
02/
03
03/
04
04/
05
05/
06
06/
07
07/
08
08/
09
09/
10
10/
11
11/
12
12/
13
13/
14
14/
15
15/
16
16/
17
17/
18
18/
19
19/
20
20/
21
21/
22
22/
23
23/
24
Košice 2. 2. 1. 2. 2. 2. 7. 5. 3. 3. 4. 4. 2. 1. 2. 1. 3. 1. 1. 2. 1. 1. 1. 3. 5. 4. 3. 8. 5. 1. 4.
Dukla Trenčín 1. 1. 2. 1. 4. 5. 4. 3. 5. 4. 1. 3. 4. 4. 6. 6. 9. 5. 5. 6. 9. 6. 5. 9. 3. 6. 5. 7. 9. 9. 9.
Poprad 6. 4. 4. 4. 3. 7. 3. 4. 4. 7. 8. 7. 5. 6. 7. 10. 6. 2. 4. 7. 5. 5. 6. 6. 6. 5. 4. 3. 6. 7. 1.
Zvolen 10. 5. 4. 2. 1. 1. 2. 2. 1. 3. 2. 5. 3. 8. 6. 7. 1. 7. 4. 3. 5. 2. 2. 6. 1. 2. 3. 7.
Nitra 5. 9. 6. 9. 9. 12. 10. 9. 5. 1. 7. 10. 9. 7. 8. 10. 3. 2. 2. 2. 2. 1. 3. 8. 5. 3. 10. 8.
32 Liptovský Mikuláš 9. 5. 8. 6. 10. 6. 6. 7. 7. 9. 7. 8. 9. 9. 11. 4. 12. 10. 9. 11. 12. 12. 11. 10.
Slovan Bratislava 3. 3. 5. 3. 1. 1. 1. 2. 2. 1. 3. 2. 7. 3. 1. 2. 1. 4. 3. 2. 4. 1. 2. 5.
Martin 4. 6. 3. 5. 7. 10. 8. 9. 6. 10. 10. 5. 3. 7. 5. 9. 9. 10. 8. 7. 8. 7.
Skalica 6. 3. 5. 6. 6. 5. 6. 9. 8. 8. 4. 5. 4. 7. 2. 5. 6. 9. 11.
'05 Banská Bystrica 9. 10. 9. 8. 2. 3. 8. 8. 3. 3. 4. 1. 4. 1. 1. 10. 8. 4. 6.
Žilina 8. 8. 5. 6. 6. 10. 8. 11. 10. 10. 6. 9. 10. 10. 7. 4. 7. 12.
Orange 20 12. 12. 13. 11. 11. 11. 11. 10. 11. 11. 13.
Spišská Nová Ves 7. 10. 7. 8. 8. 8. 10. 11. 7. 5. 3.
Mikron Nové Zámky 8. 8. 7. 11. 9. 11. 6. 11.
21 Prešov 8. 7. 10. 11. 10. 12.
Dukla Ingema Michalovce 7. 2. 4. 8. 2.
37 Piešťany 4. 4. 8. 9.
Dubnica nad Váhom 8. 7. 8. 10.
07 Orin Detva 10. 10. 12. 6.
DVTK Jegesmedvék 8. 9. 11.
SkiPark Kežmarok 9. 12.
MAC Újbuda 9. 10.
19 Humenné 12.
    Kiesett a bajnokságból a másodosztályba

Játékosok[szerkesztés]

A liga jelenlegi szabályozása szerint egy csapatban egy mérkőzés alatt 7 külföldi játékos játszhat a kapust is beleértve, azonban a keretben legalább két 20 év alatti játékosnak kell helyet biztosítani, az idősebb játékosoknak 8 hely biztosított.[138] A bajnokság játékosainak érdekvédelmét a Slovak Ice Hockey Players' Association (SIHPA) látja el.[139]

Korábbi NHL-játékosok a ligában[szerkesztés]

Marián Hossa, a Dukla Trenčín volt játékosa, a 2015-ben a Chicago Blackhawks által megnyert Stanley-kupával

Statisztikák[szerkesztés]

Csapat Szezonok Mérkőzések Győzelmek Győzelmek h. u. Döntetlenek Vereségek h. u. Vereségek Gólok + Gólok - Pontok
HC Košice 30 1 529 833 112 76 74 434 5 257 3 750 2 694
HK Dukla Trenčín 30 1 529 709 112 76 92 540 4 691 3 989 2 340
HKM Zvolen 27 1 411 690 108 55 100 458 4 591 3 878 2 335
HK ŠKP Poprad 30 1 517 654 120 84 95 564 4 559 4 243 2 229
Slovan Bratislava 23 1 142 652 68 74 57 291 4 159 2 768 2 021
HK Nitra 27 1 341 556 87 56 92 550 3 924 4 054 1 917
HC 05 Banská Bystrica 18 903 401 95 16 76 315 2 790 2 486 1 463
MHC Martin 22 1 083 375 57 72 84 495 2 854 3 241 1 290
HK 36 Skalica 18 951 386 38 60 47 420 2 773 2 895 1 254
Vlci Žilina 18 988 308 69 36 83 492 2 517 3 040 1 149
MHk 32 Liptovský Mikuláš 24 1 192 334 45 88 63 662 2 989 4 185 1 123
HC Nové Zámky 7 374 121 37 39 177 956 1 097 476
HK Spišská Nová Ves 10 423 114 9 38 22 240 1 045 1 507 370
HK Dukla Michalovce 4 205 89 22 26 68 567 539 337
ŠHK 37 Piešťany 4 218 74 26 0 27 91 556 634 301
HK Detva 4 218 65 12 0 19 122 556 755 238
DVTK Jegesmedvék 3 162 53 16 0 20 73 413 490 211
HC 21 Prešov 6 230 57 10 26 10 127 548 863 206
MAC Újbuda 2 112 35 6 0 12 59 316 398 129
Szlovákia U20 12 288 24 14 0 12 238 469 1 295 112
MHK Kežmarok 2 118 29 4 0 15 70 301 441 101
HK Dubnica n./Váhom 4 162 34 0 19 2 107 388 671 100
HC 19 Humenné 1 50 13 1 5 31 121 198 46

Rekordok[szerkesztés]

Az 1113 mérkőzésen 1025 pontot szerző Arne Kroták a bajnokság legeredményesebb játékosa, a legtöbb szezont a Poprad színeiben játszotta
500 pontot elérő játékosok
Név LSZ LM GSZ ASZ PSZ Aktív évek Csapat(ok)
Arne Kroták 24 1 113 462 563 1 025 1993-2018 HK Poprad, HC Košice
Richard Šechný 17 729 258 448 706 1994-2019 HC Košice, HKM Zvolen, MHK Kežmarok, HK Poprad, HC ’05 Banská Bystrica
Peter Bartoš 17 833 288 376 664 1993-2017 MHC Martin, HKM Zvolen, HC Košice
René Školiak 20 895 212 445 657 1996-2016 MHk 32 Liptovský Mikuláš, HC Slovan Bratislava, MHK Dubnica, HK 36 Skalica
Ľubomír Kolník 14 691 325 277 602 1994-2009 HK Dukla Trenčín, HC Slovan Bratislava, HK Nitra, HKM Zvolen
Miroslav Škovira 18 723 256 344 600 1994-2014 HK Poprad, HC Košice, HK Poprad, MHK Kežmarok
Peter Klouda 16 774 169 426 595 1997-2014 HK Poprad, HKM Zvolen, HC Slovan Bratislava, Vlci Žilina
Michal Chovan 17 631 182 392 574 2005- HKM Zvolen, HK Poprad, HC Košice
Slavomír Pavličko 17 792 190 382 572 1993-2010 HK Poprad, HC Slovan Bratislava, MHK Kežmarok, HK Spišská Nová Ves
Marek Uram 15 600 232 335 567 1993-2019 MHK 32 Liptovský Mikuláš, HC Slovan Bratislava, MHC Martin, Vlci Žilina
Michal Beran 19 825 225 329 554 1993-2014 HK Nitra, MHC Martin, HK Dukla Trenčín, HKM Zvolen, Vlci Žilina
Ján Pardavý 14 609 248 305 553 1993-2013 HK Dukla Trenčín, HC ’05 Banská Bystrica
Martin Hujsa 15 632 262 278 540 1997-2017 HK 36 Skalica, HC Slovan Bratislava
Martin Kulha 18 669 285 254 539 1995-2014 HK Poprad, HC Slovan Bratislava
Jaroslav Török 17 707 226 303 529 1993-2010 MHC Martin, HKM Zvolen, Vlci Žilina, HK Nitra, HC Košice
Juraj Halaj 17 670 208 311 519 1993-2010 MHk 32 Liptovský Mikuláš, HC Slovan Bratislava, HK Poprad
Marek Slovák 18 748 195 313 508 2006- HK Nitra, HK Orange 20, HKM Zvolen, HC Košice, Vlci Žilina, HC ’05 Banská Bystrica

A félkövéren szedett játékosok még aktívak a szlovák ligában.

Kintüntetések[szerkesztés]

All-Star csapatok[szerkesztés]

All Star mérkőzések[szerkesztés]

Város Időpont Forduló 1. csapat 2. csapat Eredmény Skill competition Összesítve
Zólyom 1996. február 4. - Keleti csapat Nyugati csapat 13:5 - 13:5
Tőketerebes 1997. február 22. - Keleti csapat Nyugati csapat 2:1 b.u. - 2:1 b.u.
Szakolca 1998. február 22. - Keleti csapat Nyugati csapat 8:9 - 8:9
Nagyszombat 1999. február 21. - Keleti csapat Nyugati csapat 9:7 - 9:7
Poprád 2001. április 14. - Keleti csapat Nyugati csapat 11:12 - 11:12
Pöstyén 2002. január 27. - Keleti csapat Nyugati csapat 7:13 - 7:13
Pardubice[151] 2003. február 1. - Cseh Extraliga Szlovák Extraliga 7:5 - 7:5
Pozsony 2004. január 24. - Szlovák Extraliga Cseh Extraliga 12:10 - 12:10
Ostrava[152] 2005. január 22. - Cseh Extraliga Szlovák Extraliga 14:6 - 14:6
Poprád[153] 2006. január 21. - Szlovák Extraliga Cseh Extraliga 11:12 b.u. - 11:12 b.u.
Nyitra[154] 2016. január 24. Elődöntő Škoda csapat Slovnaft csapat 6:6 2:0 8:6
WSM csapat Tipsport csapat 9:10 1:2 10:12
Döntő Škoda csapat Tipsport csapat 8:7 - 8:7
Poprád 2017. január 29. - Bondra csapat Šatan csapat 7:11 11:8 18:19 b.u.
Trencsén 2020. január 19. - Gáborík csapat Hossa csapat 8:6 8:8 16:14
Besztercebánya[155] 2023. április 30. - Fašiang csapat Tůma csapat 13:14
Kassa[156] 2024. február 11. - Keleti csapat Nyugati csapat 7:2 3:14 10:16

Kaufland Winter Classic Game[szerkesztés]

A 2023-as Winter Classic Game Pozsonyban

A Kaufland Winter Classic Game egy eddig két alkalommal, 2019-ben és 2023-ban megrendezett kültéri jégkorongrendezvény. A 2019-es kiadását Besztercebánya futballstadionjában rendezték, aminek teljes befogadóképességét kihasználva, 7 500 jegyet adtak el az eseményre. Az első napon szlovák jégkorong legjobb játékosai mérkőztek meg egymással, hat Stanley-kupát és tizenkettő világbajnoki érmet elnyerő játékos vetélkedett, amit egy skill competition követett. A második napon a Tipsport Extraliga 40. fordulójának egy mérkőzését játszotta le a HC '05 IClinic Banská Bystrica és a HKM Zvolen[157][158][159] A Winter Classic 2023-as kiadása a pozsonyi Nemzeti Futballstadionban lett megrendezve, ahol liga csapatai mellett a szlovák utánpótláscsapatok, illetve a cseh HC Oceláři Třinec és a HC Kometa Brno is játszották le a cseh Tipsport Extraliga meccsüket.

Helyszín Stadion Időpont Csapat 1 (csapatkapitány) Csapat 2 (csapatkapitány) Eredmény Skill competition Összesítve Nézőszám
Besztercebánya Štadión SNP 2019. január 2. Kaufland-csapat (Peter Bondra) Tipsport-csapat (Miroslav Šatan) 13:12 8:11 21:23
2019. január 3. HC ’05 iClinic Banská Bystrica (Tomáš Surový) HKM Zvolen (Michal Chovan) 2:3 - 2:3 7 500
Pozsony Národný futbalový štadión 2023. január 12. HC SLOVAN Bratislava 18 HOBA Bratislava 18 4:1 - 4:1 130
2023. január 13. HC SLOVAN Bratislava MŽ HK Ružinov 99 Bratislava MŽ 7:3 - 7:3 150[160]
HC Oceláři Třinec HC Kometa Brno 6:1 - 6:1 11 367[161]
2023. január 14. HC SLOVAN Bratislava 20 HK DUKLA Trenčín 20 3:4 - 3:4 295
HK Dukla Trenčín (Viliam Čacho) HKM Zvolen (Peter Zuzin) 2:1 - 2:1 7 776[162]
2023. január 15. Old Boys Slovan Bratislava Old Boys Sparta Praha 4:4 - 4:4
HC Slovan Bratislava (Michal Sersen) HC Košice (Michal Chovan) 3:1 - 3:1 14 244[163]

All Star Cup 2018[szerkesztés]

A 2018-as All Star Cup egy egynapos rendezvény volt 2018. február 17-én, aminek keretében négy közép-európai ország bajnokságának csapatai mérkőztek meg egymással a pozsonyi Ondrej Nepela Jégcsarnokban. A kupán Szlovákiából a Tipsport Liga, Csehországból a Tipsport Extraliga, Ausztriából az EBEL Liga, Németországból pedig a DEL liga játékosai játszottak egymással 2-szer 15 perces meccseket 3-3 fős csapatokkal. A kupanyeremény 25 ezer euró volt, amit összesítésben a szlovák Tipsport Liga csapata nyert el.[164]

Város Időpont 1. csapat (csapatkapitány) 2. csapat (csapatkapitány) Eredmény
Pozsony 2018. február 17. Ausztria EBEL Liga csapat (Matthias Trattnig) Csehország Tipsport Extraliga csapat (Jaroslav Bednář) 5:3
Németország DEL Liga csapat (Keith Aucion) Szlovákia Tipsport Liga csapat (Branko Radivojevič) 4:7
Németország DEL Liga csapat (Keith Aucion) Csehország Tipsport Extraliga csapat (Jaroslav Bednář) 6:7
Szlovákia Tipsport Liga csapat (Branko Radivojevič) Ausztria EBEL Liga csapat (Matthias Trattnig) 6:2
Ausztria EBEL Liga csapat (Matthias Trattnig) Németország DEL Liga csapat (Keith Aucion) 6:8
Szlovákia Tipsport Liga csapat (Branko Radivojevič) Csehország Tipsport Extraliga csapat (Jaroslav Bednář) 4:4

Tabella[szerkesztés]

A részt vevő csapatok eredményei az All Star Cupon[165]

Helyezés Csapat L.M. Ny.M D.M. V.M. Ö.E. P
1. Szlovákia Tipsport Liga 3 2 1 0 17:10 5
2. Csehország Tipsport Extraliga 3 1 1 1 14:15 3
3. Németország DEL Liga 3 1 0 2 18:20 2
4. Ausztria EBEL Liga 3 1 0 2 13:17 2

Díjak[szerkesztés]

Jelenlegi díjak[szerkesztés]

Arany Korcsolya díj[szerkesztés]

Az Arany Korcsolya díj (szlovákul: Zlatá korčuľa) szurkolók által a rájátszássorozatban legértékesebb játékosnak járó trófea.[166][167]

Év Díjazott Csapat
2014 Jozef Stümpel HK Nitra
2015 Gabriel Spilar HC Košice
2016 David Laliberté HK Nitra
2017 Mathieu Corbeil MHC Mountfield Martin
2018 Branko Radivojevič HK Dukla Trenčín
2019 Samuel Buček HK Nitra
2020 Nem volt kiosztva
2021 Dávid Skokan HK Poprad
2022 Samuel Buček HK Nitra
2023 Dominik Riečický HC Košice
2024 Samuel Buček HK Nitra

Kristálykorong díj[szerkesztés]

A Kristálykorong díj (szlovákukl: Krištáľový puk) Boris Sádecký-díj a Tipos Extraliga legszebb góljának.

Szezon Szeptember Október November December Január Február Március Végső nyertes
2020–21 - Samuel Zahradník (Nové Zámky) Andrew Shore (Trenčín) Patrik Svitana (Poprad) Marek Valach (Trenčín) Marek Tvrdoň (Nitra) Dávid Skokan (Poprad) Patrik Svitana (Poprad)
2021–22 - Adrián Holešinský (Nitra) Dávid Šoltés (Banská Bystrica) Branislav Kubka (Zvolen) Pavol Regenda (Michalovce) Samuel Buček (Nitra) Filip Mešár (Poprad) Dávid Šoltés (Banská Bystrica)
2022–23 Tomáš Záborský (Poprad) Joakim Thelin (Trenčín) Matúš Paločko (Michalovce) Dávid Skokan (Poprad) Jake Elmer (Nitra) Denis Paršin (Košice) - Matúš Paločko (Michalovce)
2023–24 Filip Krivošík (Košice) Tomáš Pobežal (Nitra) Chase Pearson (Michalovce) Mitchell Heard (Michalovce)[168] Alex Breton (Košice) Sebastian Čederle (Nitra) Samuel Buček (Nitra)

A hónap játékosa díj[szerkesztés]

Szezon Szeptember Október November December Január Február Március
2018–19[169] Rastislav Špirko (Zvolen) Milan Bartovič (Trenčín) Ladislav Nagy (Košice) Éric Faille (Banská Bystrica) Samuel Buček (Nitra)[170] Michal Valent (Trenčín) Tomáš Vošvrda (Poprad)
2019–20 Michal Chovan (Košice)[171] Tyler Beskorowany (Banská Bystrica)[172] Jindřich Abdul (Bratislava)[173] Brandon Alderson (Trenčín) Allan McPherson (Zvolen)[174] Mike Dalhuisen (Poprad)[175] -
2023–24 Igor Merežko (HK Spišská Nová Ves)[176] Ryan Dmowski (HK Poprad)[177] Vay Ádám (HK Poprad)[178]

Korábbi díjak[szerkesztés]

Arany Sisak díj[szerkesztés]

Az Arany Sisak díj (szlovákul: Zlatá prilba) a szurkolók által legszebbnek ítélt gólt lövő játékosnak jár. A szezon minden hónapjában kiosztásra kerül, és a szezon végén egy végső győztest hirdetnek.

Szezon Szeptember Október November December Január Február Végső nyertes
2014–15 Jakub Ručkay (Nitra) Arne Kroták (Poprad) Richard Lelkeš (Nitra) Roman Tománek (Nitra) Dominik Fujerík (Martin) - Arne Kroták (Poprad)[179]
2015–16 Rastislav Špirko (Martin) Filip Bajtek (Nitra) David Laliberté (Nitra) Daniel Rzavský (Martin) Jozef Tibenský (Piešťany) - Jozef Tibenský (Piešťany)[180]
2016–17 David Laliberté (Nitra) Tomáš Surový (Banská Bystrica) Andreas Štrauch (Poprad) Kevin Henderson (Poprad) Peter Lichanec (Poprad) - David Laliberté (Nitra)[181]
2017–18 A díj nem lett kiosztva
2018–19 Judd Blackwater (Nitra) Marek Hecl (Trenčín) Andreas Štrauch (Nové Zámky) Ján Sýkora (Banská Bystrica) Róbert Lantoši (Nitra) Samuel Buček (Nitra) Andreas Štrauch (Nové Zámky)[182]
2019–20 Michal Chovan (Košice) Adam Lapšanský (Trenčín) Boris Sádecký (Trenčín) Filip Vrábeľ (Košice/Liptovský Mikuláš) Eduard Šimun (Michalovce) Marcel Haščák (Košice) Boris Sádecký (Trenčín)[183]

Legértékesebb játékos díj[szerkesztés]

Szezon Játékos Csapat
2002–03 Arne Kroták HC Košice
2003–04 Zdeno Cíger HC Slovan Bratislava
2004–05 Pavol Demitra HK Dukla Trenčín[140]

Nézettség[szerkesztés]

A Slovan Bratislava Ondrej Nepela jégcsarnoka vonz átlagosan a legtöbb szurkolót

A Tipos Extraliga nézőszámai alapján a legnagyobb kapacitású jégcsarnokkal rendelkező HC Slovan Bratislava, abban az időszakban, amikor a Slovan a Kontinentális Jégkorong Ligában játszott, a második legnagyobb arénájú HC Košice érte ele a legnagyobb nézőszámokat.

Szezon Átlagos nézőszám Helyezés Legnézettebb csapatok
2015–16 1 802[184] 11. 1. HC Košice (3 723); 2. HK Nitra (2 577); HK Dukla Trenčín (2 074)[185]
2016–17 1 905[186] 10. 1. HC Košice (3 549); 2. HK Nitra (2 747); 3. HC ’05 iClinic Banská Bystrica (2 401)[187]
2017–18 1 837[188] 9. 1. HC Košice (4 032)[189]
2018–19 1 663[190] 11. 1. HC Košice (3 871)[191]
2019–20 2 379[192] 9. 1. HC Slovan Bratislava (5 241) 2. HC Košice (5 221)[193]
2020–21 A szezonra vonatkozóan nem lett közölve adat[194]
2021–22 770 13. 1. HC Slovan Bratislava (1477); 2. HK Nitra (1017); 3. HK Dukla Trenčín (955)[195]
2022–23 2 305 9. 1. HC Slovan Bratislava (4 603); 2. HK Spišská Nová Ves (2 755); 3. HC Košice (2 738)[196]
2023–24 2 685 8. 1. HC Slovan Bratislava (4 802); 2. HC Košice (4 216); 3. HK Spišská Nová Ves (3 128)[4]

Közvetítés[szerkesztés]

A liga fő közvetítőjének, a JOJ Športnak a logója

A Tipos Extraliga fő közvetítője a JOJ Šport televíziócsatorna, amely fordulónként 1-2 mérkőzést közvetít, a ligában játszott más meccseket a csatorna alkalmazásán, a JOJ Play-en lehet követni, illetve a TV Tipsport oldalán. Közvetítési joggal rendelkezik még a cseh Sport TV csatorna is, amelynek Sport 1 és Sport 2 nevű csatornáján sugároznak mérkőzéseket.[197] 2023-ig a szlovák közszolgálati médiaszolgáltató, a Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) közvetítette a mérkőzéseket.[198] A Tipos Extraligának 2021 óta elérhető telefonos alkalmazása is IOS és Android rendszerre, amin a ligával kapcsolatos hírek és statisztikák érhetőek el.[199]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A Covid19-járvány miatt csak az alapszakasz került megrendezésre

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Derek Zona: European Hockey League Rankings (angol nyelven), 2010. március 11. (Hozzáférés: 2016. április 22.)
  2. Anatoliy Metter: Top 10 Best Ice Hockey Leagues (angol nyelven). The Hockey Writers, 2012. február 13. (Hozzáférés: 2016. április 22.)
  3. Chau Vo: Ranking the Top Ten Hockey Leagues (angol nyelven). The Hockey Writers, 2015. január 10. (Hozzáférés: 2016. április 22.)
  4. a b Euro Attendance | Euro Hockey Clubs. www.eurohockeyclubs.com. (Hozzáférés: 2024. március 21.)
  5. Vojtech Jurkovič: Hokejový Slovan vstúpi do KHL (szlovák nyelven). sme.sk, 2012. március 7. (Hozzáférés: 2016. április 22.)
  6. Közzétették a szlovák Extraliga teljes sorsolását (magyar nyelven). jegkorongblog.hu, 2018. július 23.
  7. Koronavírus: bajnokot hirdettek a Tipsport Ligában. www.nemzetisport.hu (2020. március 12.) (Hozzáférés: 2020. március 12.)
  8. Pro-Hokej po 20 rokoch oficiálne v likvidácii, nahradí ho nová asociácia (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2023. december 9.)
  9. Slovenské sezóně předchází skandál padělání smluv | Hokej.cz - web českého hokeje. Hokej.cz. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  10. a.s, Petit Press: Extraliga mení názov (szlovák nyelven). www.sme.sk. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  11. Extraliga s novým názvom, prezidentom ZOKu a gen.riad. a.s.Pro-hokej (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2023. december 8.)
  12. Extraliga aj počas olympijské tunaja. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  13. HNonline.sk - Stanovský abdikoval (szlovák nyelven). hnonline.sk, 2002. január 10. (Hozzáférés: 2023. december 8.)
  14. Extraligu bude riadiť Športová rada Pro-Hokej, na čele Paštinský (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2023. december 8.)
  15. Dukla Trenčín získal majstrovský hokejový titul (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2024. január 25.)
  16. a.s, Petit Press: Lock out sa skončil, NHL ožíva (szlovák nyelven). www.sme.sk. (Hozzáférés: 2024. március 24.)
  17. Slovan Bratislava majstrom extraligy 2004/2005 (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2024. január 25.)
  18. T-Com Extraliga, finále: Žilina sa dočkala, stala sa novým majstrom (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2024. január 24.)
  19. Extraliga je bez sponzora, hokej čaká na peniaze (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  20. SOŠV: Najvyššia slovenská hokejová súťaž pod názvom Slovnaft extraliga (szlovák nyelven). Slovenský olympijský tím. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  21. Šport.sk: Šatan pripustil koniec HK Orange 20, kluby musia dať šancu mladým hráčom. Šport.sk, 2019. január 23. (Hozzáférés: 2023. november 19.)
  22. HC Slovan porazil Trenčín a postúpil do finále | Šport | Bratislavské noviny (szlovák nyelven). www.bratislavskenoviny.sk. (Hozzáférés: 2024. január 24.)
  23. a b SLOVENSKÁ HOKEJOVÁ EXTRALIGA 1993 - 2012 V KOCKE (szlovák nyelven). HockeySlovakia.sk - oficiálny web slovenského hokeja. (Hozzáférés: 2023. november 25.)
  24. Košice sú majstrami extraligy, dočkali sa po desiatich rokoch (sk-SK nyelven). Športweb.sk, 2009. április 10. (Hozzáférés: 2024. január 24.)
  25. Košice obhájili titul, Slovan zdolali vo finálovej sérii 4:2 (szlovák nyelven). sport.noviny.sk, 2010. április 22. (Hozzáférés: 2024. január 24.)
  26. a.s, SITA Slovenská tlačová agentúra: HC Košice sa stali po tretíkrát v rade majstrami Slovenska (szlovák nyelven). SITA.sk, 2011. április 7. (Hozzáférés: 2024. január 25.)
  27. Extraliga bude od septembra pod novým názvom (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2023. december 13.)
  28. Majstrom je Slovan, Hudáček rozhodol v predĺžení (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2024. január 24.)
  29. Minnesota's Stoner signs in Slovak Extraliga (amerikai angol nyelven). NBC Sports, 2012. november 29. (Hozzáférés: 2024. március 25.)
  30. nogrey.sk: Tomáš Kopecký nastúpi opäť za Duklu (szlovák nyelven). HK Dukla Trenčín - oficiálna stránka, 2016. október 18. (Hozzáférés: 2024. március 25.)
  31. Tomáš Tatar a jeho prievan za Piešťany počas lockoutu (szlovák nyelven). huste.joj.sk. (Hozzáférés: 2024. március 25.)
  32. Tyrell štvrtým hráčom Bystrice z NHL, pracuje sa na Budajovi (szlovák nyelven). Športky.sk, 2012. december 5. (Hozzáférés: 2024. március 26.)
  33. Hokejová extraliga bez Slovana: Zaplaťpánboh za derby! (szlovák nyelven). Život, 2013. február 23. (Hozzáférés: 2024. március 31.)
  34. Slovan je v európskej návštevnosti na 7. mieste: Extraliga medzi trpaslíkmi! (szlovák nyelven). Športky.sk, 2013. március 13. (Hozzáférés: 2024. március 31.)
  35. Teraz.sk: Zvolen sa dočkal, po 12 rokoch získal druhý majstrovský titul (szlovák nyelven). TERAZ.sk, 2013. április 15. (Hozzáférés: 2024. január 24.)
  36. Teraz.sk: Košice deklasovali Nitru 6:0, získali majstrovský titul (szlovák nyelven). TERAZ.sk, 2014. április 21. (Hozzáférés: 2024. január 24.)
  37. Teraz.sk: Finále extraligy: Košice vyhrali v B. Bystrici a sú majstri Slovenska (szlovák nyelven). TERAZ.sk, 2015. április 11. (Hozzáférés: 2024. január 25.)
  38. Hblog: Jégkorongblog » Lintner a ligában dolgozik tovább (hu-HU nyelven). www.jegkorongblog.hu, 2015. augusztus 9. (Hozzáférés: 2023. november 23.)
  39. Hblog: Jégkorongblog » Szomszédos országok felé nyithat a szlovák Extraliga (hu-HU nyelven). www.jegkorongblog.hu, 2015. október 15. (Hozzáférés: 2023. november 23.)
  40. Titul pre Nitru, rozhodol nájazd Milama (FOTO a VIDEO) | Hockeynitra.com. www.hockeynitra.com. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  41. Teraz.sk: Banská Bystrica vstúpila do finále výhrou. Nitru zdolala 4:1 (szlovák nyelven). TERAZ.sk, 2017. április 15. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  42. Sad news for hockey: MHC Martin is out (angol nyelven). www.eurohockeyclubs.com, 2017. július 13. (Hozzáférés: 2023. december 13.)
  43. a.s, SITA Slovenská tlačová agentúra: Aktualizované: Banská Bystrica v 7. finálovom zápase Tipsport ligy zdolala Trenčín a obhájila titul (szlovák nyelven). SITA.sk, 2018. április 24. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  44. Indulhat az Extraligában a DVTK és a MAC (magyar nyelven). www.icehockey.hu, 2018. június 14. (Hozzáférés: 2023. november 12.)
  45. Do slovenskej hokejovej ligy definitívne vstupujú maďarské kluby (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2023. november 12.)
  46. Két magyar csapattal indul ma a szlovák extraliga (magyar nyelven). Két magyar csapattal indul ma a szlovák extraliga | Szurkoló.sk. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  47. Izmos ellenfelet kap a Debrecen: visszatér a MAC a magyar bajnokságba! (angol nyelven). civishir.hu. (Hozzáférés: 2023. november 12.)
  48. Origo: Visszatér a DVTK a Jégkorong Erste Ligába (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2023. november 12.)
  49. Lintner: A klubok a Pro-Hokej mellett állnak | Új Szó | A szlovákiai magyar napilap és hírportál (magyar nyelven). ujszo.com, 2019. február 28. (Hozzáférés: 2023. november 23.)
  50. Triplázott a Besztercebánya a Tipsport Ligában (magyar nyelven). Triplázott a Besztercebánya a Tipsport Ligában | Szurkoló.sk. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  51. Idén nincs szlovák bajnok jégkorongban (magyar nyelven). Idén nincs szlovák bajnok jégkorongban | ma7.sk. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  52. Tipsport Liga: anyagi segítség a kluboknak, új kupasorozat indul | Új Szó | A szlovákiai magyar napilap és hírportál (magyar nyelven). ujszo.com, 2020. május 14. (Hozzáférés: 2023. november 23.)
  53. „Ha tigrisekkel dolgozol, néha megmarhatnak” | Új Szó | A szlovákiai magyar napilap és hírportál (magyar nyelven). ujszo.com, 2020. június 25. (Hozzáférés: 2023. november 23.)
  54. HokejovýSvet: Pro-Hokej končí, vznikla nová spoločnosť: Známe mená šéfa aj predsedu predstavenstva (szlovák nyelven). Hokejový svet, 2020. augusztus 3. (Hozzáférés: 2023. november 23.)
  55. M, MTI, Cs: Szlovák jégkorongliga: a Zólyom nyerte a bajnoki címet (magyar nyelven). Nemzeti Sport, 2021. május 6. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  56. Tipos Extraliga: vissza a régi kerékvágásba | Új Szó | A szlovákiai magyar napilap és hírportál (magyar nyelven). ujszo.com, 2021. szeptember 23. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  57. Extraliga sa vracia do Prešova, známe je meno trénera aj kapitána (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2023. december 13.)
  58. Slovan získal v Nitre historický titul, siedmy zápas nepripustil (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  59. Prešov prehral vo Zvolene 0:7 a vypadol z extraligy | HokejPortal.sk. www.hokejportal.net. (Hozzáférés: 2023. december 12.)
  60. Tipos extraliga: HC Košice získali titul, v 5. zápase zdolali HKM Zvolen (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  61. Šport.sk: Richard Lintner sa teší na opätovnú spoluprácu. Hokej mu už chýbal. Šport.sk, 2023. január 26. (Hozzáférés: 2024. január 24.)
  62. Nem játszhatnak a playoffért | Új Szó | A szlovákiai magyar napilap és hírportál (magyar nyelven). ujszo.com, 2024. március 5. (Hozzáférés: 2024. március 14.)
  63. Z predkola až na samotný vrchol. Nitra oslavuje druhý titul v histórii (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2024. április 24.)
  64. Stanovský, Ján (szlovák nyelven). www.sportency.sk. (Hozzáférés: 2023. december 9.)
  65. Richard Lintner ako riaditeľ Pro-Hokeja skončil! (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2023. november 28.)
  66. O nás - APHK (szlovák nyelven), 2023. március 17. (Hozzáférés: 2024. január 7.)
  67. Partneri a dodávatelia (szlovák nyelven). HockeySlovakia.sk - oficiálny web slovenského hokeja. (Hozzáférés: 2024. január 20.)
  68. Šport.sk: Dušan Pašek ml. ocenil pomenovanie trofeje po otcovi: Určite na to zhora pozerá a teší sa. Šport.sk, 2018. szeptember 12. (Hozzáférés: 2023. november 12.)
  69. Víťaz Tipsport ligy získa po prvýkrát Pohár Vladimíra Dzurillu. (Hozzáférés: 2023. november 6.)
  70. Kilencgólos meccsen kaptak ki az újváriak az újonc otthonában, rangadót nyert a Kassa (magyar nyelven). Kilencgólos meccsen kaptak ki az újváriak az újonc otthonában, rangadót nyert a Kassa | ma7.sk. (Hozzáférés: 2023. november 25.)
  71. Továbbra is élmezőnyben az Érsekújvár (magyar nyelven). sporthataroknelkul.hu. (Hozzáférés: 2023. november 25.)
  72. Hullámvölgyben az érsekújvári bikák (magyar nyelven). Hullámvölgyben az érsekújvári bikák | Szurkoló.sk. (Hozzáférés: 2023. november 25.)
  73. parameter.sk: MOL LIGA: Az érsekújváriak véget vetettek a dunaújvárosi Acélbikák parádés győzelmi sorozatának (magyar nyelven). parameter.sk. (Hozzáférés: 2023. november 25.)
  74. (2014. november 20.) „Eredménytükör”. Castrum Novum.  
  75. Már a második helyen az érsekújváriak (magyar nyelven). felvideksport.hu. (Hozzáférés: 2023. november 25.)
  76. Steel aréna | HC KOŠICE (szlovák nyelven). HcKošice.sk. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  77. Realizačný tím | HC KOŠICE (szlovák nyelven). HcKošice.sk. (Hozzáférés: 2024. január 6.)
  78. Informácie o štadióne (szlovák nyelven). HC Nové Zámky. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  79. Súpiska (szlovák nyelven). HC Nové Zámky. (Hozzáférés: 2024. január 6.)
  80. O klube (szlovák nyelven). www.hc05.sk. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  81. Realizačný tím (szlovák nyelven). www.hc05.sk. (Hozzáférés: 2024. január 6.)
  82. Zimný štadión. www.kupaliskohumenne.sk. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  83. User, Super: Hlavným trénerom HC 19 Humenné bude Martin ŠTRBA (szlovák nyelven). www.hc19humenne.sk. (Hozzáférés: 2024. január 6.)
  84. nogrey.sk: Zimný štadión (szlovák nyelven). HK Dukla Trenčín - oficiálna stránka, 2022. július 15. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  85. Döme skončil v Dukle Trenčín, tím povedie až trojica trénerov (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2024. január 6.)
  86. Hockeynitra.com | správy nitrianskeho hokeja. www.hockeynitra.com. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  87. Hockeynitra.com | správy nitrianskeho hokeja. www.hockeynitra.com. (Hozzáférés: 2024. január 6.)
  88. Informácie (szlovák nyelven). Hokejový klub Poprad. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  89. Realizačný tím (szlovák nyelven). Hokejový klub Poprad. (Hozzáférés: 2024. január 6.)
  90. INFO O HALE (szlovák nyelven). HKM Zvolen, 2016. szeptember 7. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  91. Realizačný tím (szlovák nyelven). HKM Zvolen. (Hozzáférés: 2024. február 21.)
  92. História zimného štadiónu. www.mhk32lm.sk. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  93. Liptovský Mikuláš angažoval dvoch Rusov aj potvrdil meno trénera (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2024. február 21.)
  94. Zimný štadión (szlovák nyelven). HK Mládež Michalovce. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  95. HK Dukla Ingema Michalovce - oficiálna www stránka hokejového klubu. hkduklamichalovce.sk. (Hozzáférés: 2024. január 31.)
  96. Zimný štadión: Štadión: TIPOS Aréna. www.nepela-arena.eu. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  97. Realizačný tím (szlovák nyelven). HC SLOVAN Bratislava. (Hozzáférés: 2024. január 6.)
  98. Realizačný tím (szlovák nyelven). HK Spišská Nová Ves. (Hozzáférés: 2024. január 6.)
  99. Sto rokov rivality. Slovan a Košice oslavujú | NHL.com/sk (szlovák nyelven). www.nhl.com, 2021. szeptember 22. (Hozzáférés: 2024. január 26.)
  100. Šport.sk: Krv, smrť, ale aj hokejová kvalita. Po siedmich rokoch sa obnovuje legendárna rivalita Košíc so Slovanom. Šport.sk, 2019. szeptember 12. (Hozzáférés: 2024. január 26.)
  101. Rivalita s Košicami? Emócie prebíjali zdravý rozum (sk-SK nyelven). Športweb.sk, 2019. szeptember 12. (Hozzáférés: 2024. január 26.)
  102. Preview: Na programe je pohronské derby proti Zvolenu (szlovák nyelven). www.hc05.sk. (Hozzáférés: 2024. március 31.)
  103. a.s, Petit Press: Pohronské derby: O päť gólov Zvolena sa postarala tretia formácia, rozbehnutý Zuzin si pripísal 4 body (szlovák nyelven). myzvolen.sme.sk. (Hozzáférés: 2024. március 31.)
  104. HokejovýSvet: Viedenský: Rivalita do športu patrí, hoci mám pocit, že už nie je taká ako kedysi (szlovák nyelven). Hokejový svet, 2022. március 24. (Hozzáférés: 2024. január 26.)
  105. a.s, Petit Press: Rivalita Banská Bystrica - Zvolen - Jakub Rohár - (blog.sme.sk) (szlovák nyelven). blog.sme.sk. (Hozzáférés: 2024. január 26.)
  106. HokejovýSvet: Napriek rivalite hrali za oba kluby: Kto v posledných rokoch obliekol dres Banskej Bystrice aj Nitry? (szlovák nyelven). Hokejový svet, 2019. november 21. (Hozzáférés: 2024. január 26.)
  107. Norbert, Kínyó: A miskolci botránynak nem szabad megismétlődnie (magyar nyelven). JochaPress.hu, 2018. szeptember 23. (Hozzáférés: 2024. január 26.)
  108. Šokovaní fanúšikovia v Miškovci takéto niečo ešte nezažili: To nebol hokejový zápas, ale vojna (szlovák nyelven). Šport7.sk, 2018. szeptember 22. (Hozzáférés: 2024. január 26.)
  109. a.s, Petit Press: V Miškovci sa bili zvolenskí chuligáni, musela zasahovať polícia (szlovák nyelven). myzvolen.sme.sk. (Hozzáférés: 2024. január 26.)
  110. Spišské derby predviedlo výborný hokej: Boj o čelo sa zamotal (szlovák nyelven). Šport7.sk, 2024. január 26. (Hozzáférés: 2024. március 31.)
  111. s.r.o, Global24: Spišské derby rozhodli až nájazdy: Z bodu sa nakoniec tešili domáci (szlovák nyelven). Poprad24.sk, 2022. február 23. (Hozzáférés: 2024. március 31.)
  112. Súhrn derby zápasu: HC Mikron Nové Zámky – HK Nitra - Hokej Netradične (cseh nyelven), 2024. február 2. (Hozzáférés: 2024. április 13.)
  113. Krajské derby vyhrali Nové Zámky, za Nitru premiérovo skóroval šestnásťročný talent (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2024. április 13.)
  114. Places for Challenger Leagues in 2024/25 Confirmed (angol nyelven). www.championshockeyleague.com. (Hozzáférés: 2024. március 21.)
  115. Rankings (angol nyelven). www.championshockeyleague.com. (Hozzáférés: 2023. november 22.)
  116. Standings (angol nyelven). www.championshockeyleague.com. (Hozzáférés: 2023. november 28.)
  117. Standings (angol nyelven). www.championshockeyleague.com. (Hozzáférés: 2023. november 28.)
  118. Standings (angol nyelven). www.championshockeyleague.com. (Hozzáférés: 2023. november 28.)
  119. Standings (angol nyelven). www.championshockeyleague.com. (Hozzáférés: 2023. november 28.)
  120. Standings (angol nyelven). www.championshockeyleague.com. (Hozzáférés: 2023. november 28.)
  121. Standings (angol nyelven). www.championshockeyleague.com. (Hozzáférés: 2023. november 28.)
  122. Standings (angol nyelven). www.championshockeyleague.com. (Hozzáférés: 2023. november 28.)
  123. Standings (angol nyelven). www.championshockeyleague.com. (Hozzáférés: 2023. november 28.)
  124. Standings (angol nyelven). www.championshockeyleague.com. (Hozzáférés: 2023. november 28.)
  125. Standings (angol nyelven). www.championshockeyleague.com. (Hozzáférés: 2023. november 28.)
  126. Standings (angol nyelven). www.championshockeyleague.com. (Hozzáférés: 2023. november 28.)
  127. Coupe Continentale 1997/98 de hockey sur glace. www.hockeyarchives.info. (Hozzáférés: 2023. december 3.)
  128. Coupe Continentale de hockey sur glace 1998/99. www.hockeyarchives.info. (Hozzáférés: 2023. december 3.)
  129. Coupe Continentale 1999/2000. www.hockeyarchives.info. (Hozzáférés: 2023. december 3.)
  130. Coupe Continentale 2000/2001 de hockey sur glace. www.hockeyarchives.info. (Hozzáférés: 2023. december 3.)
  131. Coupe Continentale de hockey sur glace 2001/02. www.hockeyarchives.info. (Hozzáférés: 2023. december 3.)
  132. Coupe Continentale 2002/03 de hockey sur glace. www.hockeyarchives.info. (Hozzáférés: 2023. december 3.)
  133. Coupe Continentale 2003/04 de hockey sur glace. www.hockeyarchives.info. (Hozzáférés: 2023. december 3.)
  134. Coupe Continentale de hockey sur glace 2004/05. www.hockeyarchives.info. (Hozzáférés: 2023. december 3.)
  135. 2009 Preliminary. webarchive.iihf.com. (Hozzáférés: 2023. december 3.)
  136. IIHF - Home 2022 THIRD ROUND, Group E (angol nyelven). IIHF International Ice Hockey Federation. (Hozzáférés: 2023. december 3.)
  137. IIHF - Nitra wins Continental Cup (angol nyelven). IIHF International Ice Hockey Federation. (Hozzáférés: 2023. december 3.)
  138. Počet legionárov v Tipsport Lige sa nemení, dve miesta pre hráčov do 20 rokov (szlovák nyelven). Športweb.sk, 2020. július 14. (Hozzáférés: 2023. november 29.)
  139. Vznikla Slovenská asociácia hráčov ľadového hokeja - SIHPA (szlovák nyelven). HockeySlovakia.sk - oficiálny web slovenského hokeja. (Hozzáférés: 2023. november 29.)
  140. a b VÍŤAZI ANKETY ZLATÝ PUK od roku 1998 (szlovák nyelven). HockeySlovakia.sk - oficiálny web slovenského hokeja. (Hozzáférés: 2023. november 25.)
  141. Šport.sk: O top hokejistovi rozhodol iba jeden hlas!. Šport.sk, 2013. június 28. (Hozzáférés: 2023. november 25.)
  142. Teraz.sk: Hokejista roka 2014 vzíde z pätice Gáborík, Hossa, Chára, Laco, Sekera (szlovák nyelven). TERAZ.sk, 2014. július 28. (Hozzáférés: 2023. november 25.)
  143. Najlepším hokejistom sa stal podľa očakávania Marián Hossa (szlovák nyelven). Športweb.sk, 2015. július 31. (Hozzáférés: 2023. november 25.)
  144. Hokejistom roka je Andrej Sekera. Tvrdá práca sa vyplatila, vraví (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2023. november 25.)
  145. Aj po štyridsiatke. Chára doma nemá konkurenciu (szlovák nyelven). Športweb.sk, 2018. augusztus 17. (Hozzáférés: 2023. november 25.)
  146. Líder, bojovník, legenda. Byť za Chárom je veľká vec (szlovák nyelven). Športweb.sk, 2019. június 23. (Hozzáférés: 2023. november 25.)
  147. Tlačová agentúra Slovenskej republiky - TASR.sk. www.tasr.sk. (Hozzáférés: 2023. november 25.)
  148. Tento rok, patrí Slafkovskému, ktorý ovládol anketu Hokejista roka: Nečakal som to! (szlovák nyelven). sport24.pluska.sk, 2022. augusztus 11. (Hozzáférés: 2023. november 25.)
  149. Tatar lett az Év jégkorongozója | Új Szó | A szlovákiai magyar napilap és hírportál (magyar nyelven). ujszo.com, 2023. augusztus 10. (Hozzáférés: 2023. november 25.)
  150. Tatar premiérovo vyhral anketu Hokejista roka, medzi ženami dostala hlasy iba Lopušanová (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2023. november 25.)
  151. lge: Českou prestiž zachránil Slovák Uram (cseh nyelven). iDNES.cz, 2003. február 1. (Hozzáférés: 2024. március 14.)
  152. ČTK, iDNES cz: V Utkání hvězd vládla česká extraliga (cseh nyelven). iDNES.cz, 2005. január 22. (Hozzáférés: 2024. március 14.)
  153. Rekordní Utkání hvězd rozhodl přesný nájezd Jana Marka | Hokej.cz - web českého hokeje. Hokej.cz. (Hozzáférés: 2024. március 14.)
  154. Lintnerovi vyšiel prvý zápas hviezd na výbornú. V Nitre sa bavil plný štadión Zdroj. (Hozzáférés: 2024. március 14.)
  155. VIDEO: Lopušanovú vychválil jej vzor, Slafkovského zatienili pri góloch z bufetu legendy (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2024. február 11.)
  156. Šport.sk: All Star legendy: Veľkolepý súboj zvládol lepšie Západ, exhibíciu legiend odštartoval Lukáč. Šport.sk, 2024. február 11. (Hozzáférés: 2024. február 11.)
  157. KAUFLAND WINTER GAMES 2023 – UNIKÁTNY SVIATOK HOKEJA (szlovák nyelven). (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  158. Kaufland Winter Classic Games 2019 (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  159. Kaufland Winter Classic Games 2019 | BDM Group (szlovák nyelven), 2023. február 20. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  160. Súťaže a štatistiky | Príprava REGIÓN ZÁPAD | HC SLOVAN Bratislava - mládež vs. HK RUŽINOV´99 Bratislava, a.s. | HockeySlovakia.sk - oficiálny web slovenského hokeja. www.hockeyslovakia.sk. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  161. HC Oceláři Třinec - HC Kometa Brno, 13.01.2023 | Hokej.cz - web českého hokeje. Hokej.cz. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  162. Súťaže a štatistiky | Tipos Extraliga | Hokejový klub DUKLA Trenčín, a.s. vs. HKM a.s | HockeySlovakia.sk - oficiálny web slovenského hokeja. www.hockeyslovakia.sk. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  163. Súťaže a štatistiky | Tipos Extraliga | HC SLOVAN Bratislava, a.s. vs. HC Košice s.r.o. | HockeySlovakia.sk - oficiálny web slovenského hokeja. www.hockeyslovakia.sk. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  164. SÚŤAŽ Prestížna šou, aká tu ešte nebola. Vyhrajte s nami lístky na hokejový sviatok! (szlovák nyelven). sport24.pluska.sk, 2018. január 16. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  165. Súťaže a štatistiky | All Star Cup - 2018 | Prehľad | HockeySlovakia.sk - oficiálny web slovenského hokeja. www.hockeyslovakia.sk. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  166. Zlatá korčuľa pre Samuela Bučeka (szlovák nyelven). HockeySlovakia.sk - oficiálny web slovenského hokeja. (Hozzáférés: 2023. november 27.)
  167. Brankár Riečický získal Zlatú korčuľu pre najužitočnejšieho hráča play off: "Je to super pocit" (szlovák nyelven). sport24.pluska.sk, 2023. április 23. (Hozzáférés: 2023. december 28.)
  168. VIDEO: Útočník Michaloviec sa pohral s obranou Spišiakov, ocenili ho Krištáľovým pukom (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2024. január 17.)
  169. Brankár Popradu Vošvrda je hráčom mesiaca marec v najvyššej súťaži (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2024. január 7.)
  170. a.s, SITA Slovenská tlačová agentúra: Samuel Buček sa stal hráčom mesiaca v Tipsport lige, bodoval vo všetkých zápasoch (szlovák nyelven). SITA.sk, 2019. február 1. (Hozzáférés: 2024. január 7.)
  171. Na Slovane nájazdy, v Košiciach prekvapenie. Líder poľahky zvládol derby (szlovák nyelven). Športweb.sk, 2019. október 22. (Hozzáférés: 2024. január 7.)
  172. HRÁČ MESIACA OKTÓBER. (Hozzáférés: 2024. január 7.)
  173. HokejovýSvet: Slovan vyhral remízový zápas, hrdinom sa stal najlepší hráč mesiaca v Tipsport lige a jeho gól ako vystrihnutý z NHL (szlovák nyelven). Hokejový svet, 2019. december 2. (Hozzáférés: 2024. január 7.)
  174. Hráčom decembra je Allan McPherson (szlovák nyelven). HKM Zvolen, 2020. január 3. (Hozzáférés: 2024. január 7.)
  175. HRÁČ MESIACA FEBRUÁR. (Hozzáférés: 2024. január 7.)
  176. Facebook. www.facebook.com. (Hozzáférés: 2024. január 11.)
  177. Facebook. www.facebook.com. (Hozzáférés: 2024. február 7.)
  178. Facebook. www.facebook.com. (Hozzáférés: 2024. február 29.)
  179. VIDEO Zlatú prilbu získal Arne Kroták: Toto je najkrajší gól sezóny (szlovák nyelven). Športky.sk, 2015. április 6. (Hozzáférés: 2024. március 14.)
  180. Hokej: Najkrajší gól sezóny strelil Jozef Tibenský (sk-SK nyelven). www.zpiestan.sk. (Hozzáférés: 2024. március 14.)
  181. Z Nitry odišiel ešte v novembri. Najkrajší gól sezóny strelil Laliberté (szlovák nyelven). sportnet.sme.sk. (Hozzáférés: 2024. március 14.)
  182. admin: O najkrajší gól sezóny sa postaral útočník nových zámkov (sk-SK nyelven). HC Nové Zámky, 2019. április 17. (Hozzáférés: 2024. március 14.)
  183. VIDEO Gól sezóny skutočnou hokejovou lahôdkou: Debakel podčiarknutý skvostnou akciou (szlovák nyelven). Športky.sk, 2020. április 16. (Hozzáférés: 2024. március 14.)
  184. Attendance 2015-2016. webarchive.iihf.com. (Hozzáférés: 2023. november 21.)
  185. Euro Attendance | Euro Hockey Clubs. www.eurohockeyclubs.com. (Hozzáférés: 2023. november 21.)
  186. Attendance 2016-2017. webarchive.iihf.com. (Hozzáférés: 2023. november 21.)
  187. Euro Attendance | Euro Hockey Clubs. www.eurohockeyclubs.com. (Hozzáférés: 2023. november 21.)
  188. Attendance 2017-2018. webarchive.iihf.com. (Hozzáférés: 2023. november 21.)
  189. Euro Attendance | Euro Hockey Clubs. www.eurohockeyclubs.com. (Hozzáférés: 2023. november 21.)
  190. IIHF - European attendance ranking (angol nyelven). IIHF International Ice Hockey Federation. (Hozzáférés: 2023. november 21.)
  191. Euro Attendance | Euro Hockey Clubs. www.eurohockeyclubs.com. (Hozzáférés: 2023. november 21.)
  192. IIHF - Season ended in attendance high (angol nyelven). IIHF International Ice Hockey Federation. (Hozzáférés: 2023. november 21.)
  193. Euro Attendance | Euro Hockey Clubs. www.eurohockeyclubs.com. (Hozzáférés: 2023. november 21.)
  194. Euro Attendance | Euro Hockey Clubs. www.eurohockeyclubs.com. (Hozzáférés: 2024. március 22.)
  195. Euro Attendance | Euro Hockey Clubs. www.eurohockeyclubs.com. (Hozzáférés: 2023. november 21.)
  196. Euro Attendance - 2022/2023. (Hozzáférés: 2023. október 18.)
  197. Hlavným vysielateľom extraligy bude JOJ Šport, sublicenciu však získala aj ďalšia televízia. (Hozzáférés: 2023. október 18.)
  198. Šport.sk: Na RTVS si diváci nepozrú už ani extraligu. Vysielanie prevzala konkurencia. Šport.sk, 2023. szeptember 13. (Hozzáférés: 2023. november 25.)
  199. Mobilná aplikácia - APHK (szlovák nyelven), 2023. március 27. (Hozzáférés: 2024. január 20.)

Források[szerkesztés]

  • 80 rokov slovenského hokej. (szlovákul) 1. Pozsony: Slovenský zväz ľadového hokeja. 2009. ISBN 978-80-970260-4-2  

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Slovak Extraliga
A Wikimédia Commons tartalmaz Tipos Extraliga témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]