Szerkesztővita:Milmilan

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Sphenodon 9 évvel ezelőtt a(z) A korallvirág témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Milmilan!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: nyiffi üzenj! 2014. szeptember 29., 17:11 (CEST)Válasz

Hemiparazita[szerkesztés]

Üdvözöllek a Magyar Wikipédiában! Az általad létrehozott Hemiparazita szócikk témáját tekintve fontos lehet a Wikipédiának, de sajnos a lap jelenleg annyira kevés információt tartalmaz, hogy nem éri el még a csonk szintet sem. Az ilyen rövid cikkeket szubcsonknak hívjuk, és ha 4-5 napon belül senki nem bővíti ki őket legalább elfogadható csonk szintre, akkor töröljük. Ha szeretnéd, hogy megmaradjon, nosza, bővítsd ki! Keress megbízható forrásokat, ügyelj arra hogy megfeleljen a nevezetességi kritériumoknak is! Ha mindezek stimmelnek, bátran bővítsd a cikket! Ha a szócikk már elég sok információt tartalmaz, kérlek, távolítsd el a {{szubcsonk}}(?) jelzést a szócikk elejéről. Ha bármilyen kérdésed támadt, nézd meg az útmutatót, amiből legtöbb kérdésedre választ kaphatsz, de hozzám is nyugodtan fordulhatsz segítségért! Köszönöm! nyiffi üzenj! 2014. szeptember 29., 17:11 (CEST)Válasz

Korallvirág[szerkesztés]

Szia! Észrevettem, hogy az általad frissen létrehozott korallvirág szócikk össze van ollózva innen és többek között innen. Kérlek, írd át a saját szavaiddal minél hamarabb a problémás mondatokat, mert a google könyörtelenül lebuktatja a másolt mondatokat. Üdv és jó szerkesztést! nyiffi üzenj! 2014. október 1., 19:12 (CEST)Válasz

Muszáj volt a szerzőijog-sértéssel kapcsolatos információkat elhelyeznem a szócikken, mert máshonnan vett másolatok nem maradhatnak a Wikipédián (alább olvashatod, hogy miért nem). Ha éppen a közelben lettél volna, s rögvest módosítottad volna a szócikket, ahogy szerkesztői kollégám jóindulatúan feltételezte, akkor arra a kis időre afölött még szemet hunytunk volna, de így végképp nem maradhat. Kérlek, alaposan tanulmányozd az üdvözlődobozban levő linkeken leírtakat, mert a Wikipédián való szerkesztésnek van egy-két alapvető „szabálya”, amit muszáj elsajátítani. Az egyik az, hogy a máshonnan másolás szerzői jogot sérthet, ezért ez a tevékenység nem elfogadott a Wikipédián. A részleteket lásd itt, ahol az egyszerűség kedvéért csak egy forrást jelöltem meg a másolás helyeként, de kollégám fent megemlítette a másikat is:

Üdv! Az általad beírt szöveg (Korallvirág szócikk) a http://kertlap.hu/korallvirag-portre/ címről származik. Az ilyen másolást a szerzői jogi törvények és a Wikipédia szabályai többnyire nem engedélyezik, ezért kérlek fogalmazd meg a szócikket a saját szavaiddal. Ez alól kivétel:

  1. Ha te vagy a bemásolt szöveg eredeti szerzője, ebben az esetben a további tennivalódról olvasd el a Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat lap Engedélyezés lépései (saját mű esetén) fejezetét, illetve a Wikipédia:Licencelési nyilatkozat lap Hogyan kell nyilatkozni? fejezetét.
  2. Ha az eredeti szerző engedélyezi, ebben az esetben a további tennivalódról olvasd el a Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat lap Engedélykérés lépései (nem saját mű esetén) fejezetét.
  3. Ha a szöveget szabad licenc alatt tették közzé.

Kérlek, hogy minden esetben a Wikipédia felhasználási feltételeinek megfelelően járj el. Mielőtt újabb tartalmat töltesz fel, olvasd el a felküldési útmutatót. Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy jogilag tisztázatlan tartalom ismételt bemásolása a szerkesztői jogaid felfüggesztését vonhatja maga után. Ha kérdésed van, nyugodtan fordulj hozzám vagy írj a jogi kocsmafalra. Köszönöm! Sphenodon vita 2014. október 1., 22:06 (CEST)Válasz

Papucsvirág és szerkesztéseddel kapcsolatos észrevételek[szerkesztés]

Szia! Látom, hogy próbálkozol, de még mindig nem az igazi, ezért a szócikkel, illetve a szócikkírással kapcsolatban szeretnék néhány további észrevételt tenni.

  1. A másolmány akkor is az marad, ha csak kis mértékben fogalmazod át a máshonnan vett információkat, ezért szeretnélek megkérni, hogy még alaposabban fogalmazd át az olvasott információkat, mert továbbra is felismerhető, hogy milyen oldalakról dolgoztál.
  2. Mi itt, a Wikipédián enciklopédiát írunk, azaz te is. Bármilyen enciklopédia részben attól enciklopédia, hogy enciklopédikus stílusban íródik, azaz olyan mondatok, mint „Jól világítsuk meg a növényünket, de a közvetlen napsütéstől védjük!” vagy „Földjét tartsuk mindig nedvesen, de a pangó víztől óvjuk!”, nem enciklopédiába valók (azon kívül, hogy ismerősek a netről, de ezt az előző pontban említettem). Az enciklopédia alapvetően kijelentő mondatokban tárgyalja a szócikk témáját, azon szócikkekét pedig szinte kivétel nélkül, melyek természettudományos témájúak (tehát pl. a növényekkel kapcsolatosakat). Nagyon fontos kívánalom a Wikipédián a semleges nézőpont.
  3. Az általad beírt információk forrásait minden esetben add meg.
  4. Viszont nem minden forrás megbízható. Ez az interneten könnyen elérhető információkra is igaz. A források, amiket felhasználsz a szócikk készítésekor (és persze meg is adsz), legyenek megbízhatóak és ellenőrizhetőek. A papucsvirág szócikk megírásakor feltételezhetően felhasznált forrásweblapokon semmi nyoma nincs forrásoknak, sőt, az egyik alján ez olvasható: „Az oldal tartalma a Mesterkiadó Kft. Szobanövények Á-tól Z-ig kiadványából származik”, azaz még az is lehet, hogy onnan másolták, azaz még az is lehet, hogy szerzői jogot sért a szöveg.
  5. Szeretném megkérdezni, hogy amikor informálódni szeretnél, akkor te milyen enciklopédiát, könyvet, internetes cikket szeretsz olvasni? Olyant, aminek információtartalmát elhiszed (azaz elhiszed, ami le van ott írva, mert megbízható és tudható, hogy ki mondta), vagy olyant, aminek csak a fele igaz, vagy bizonytalan vagy benne, hogy igaz-e vagy sem? Mi itt, a Wikipédián olyan enciklopédiát szeretnénk írni, amelynek információtartalma valós és megbízható, továbbá nem máshonnan másolt (mert tiszteletben tartjuk az információ szerzőjének jogát). Gondolj bele: ha olyan információkat jelenítesz itt meg, ami ki tudja, honnan származik, az mennyire lehet megbízható? Lehet, hogy az, de lehet, hogy nem. Nem lehet tudni sehonnan. Ha megjelölöd az információd forrását, s az megbízható és ellenőrizhető forrás, akkor azt gondolom, hogy az információ is megbízhatóvá és ellenőrizhetővé válik.

Kérlek, tartsd szem előtt ezeket, amikor a Wikipédiát szerkeszted, s tanulmányozd még az üdvözlődobozban levő linkeket is! Arra is gondoltam, hogy amíg nem sajátítod el a Wikipédia szerkesztésének fortélyait, addig kezdd el egy allapodon a szócikket írni, s kérj meg bárki tapasztalt szerkesztőt, hogy nézzen rá, mielőtt a szócikkek közé tennéd, hogy igazán elfogadható állapotban van-e. Hidd el, nem egy ördöngösség az egész, de az alapvető dolgokat muszáj elsajátítanod (ez minden közösségben így van, bárhová mész), s dolgozni is kell a szócikkekkel, azaz energia- és időigényes tevékenység. Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, kérj meg bárkit, aki szimpatikus számodra, biztos vagyok benne, hogy segíteni fog. Üdvözlettel: --Sphenodon vita 2014. október 3., 23:51 (CEST)Válasz

A korallvirág[szerkesztés]

Nem ilyen címet szoktunk adni a növényekről szóló szócikkeknek, hanem a névelő nélküli formát. Olyan átnevezéseket is végrehajtottál, amivel, szerintem, felesleges lapokat hoztál létre. Arra kérlek, hogy tájékozódj, mielőtt csinálsz valamit, leginkább olvasd el az érintett Wikipédia-lapokat, de még inkább kérdezz, ha valamit nem tudsz, vagy valami nem érthető! Ez a szócikk a növénynemzetségről szól vagy valamelyik fajról? Miért nem nevezed meg a forrásokat, amiket használsz a szócikk készítésekor? Szeretnélek megkérni, hogy előbb allapon kezdd el szócikkek készítését, s mielőtt a szócikknévtérbe tennéd őket, kérj meg valakit, aki átnézi! Véleményem szerint az általad elkészített szócikkek minősége nem éri el azt a szintet, ami elfogadható egy laikus olvasó számára. Ezen javíthatsz, ha szeretnél rajta javítani, leginkább a fentiek figyelembevételével. --Sphenodon vita 2014. október 4., 01:13 (CEST)Válasz