Szerkesztővita:Faragopetergy

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szerkesztővita:Faragpgy szócikkből átirányítva)
Legutóbb hozzászólt Trevor 13 évvel ezelőtt a(z) A Doktor House epizódjainak listája témában
Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, Faragopetergy!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Loldi 2007. március 21., 11:08 (CET)Válasz


Doktor House[szerkesztés]

Legközelebb nézd meg szerkesztés előtt, hogy az előző változtatás mennyire volt értelmes, ugyanis az előtted lévő nem volt az... (úgynevezett "vandál" volt, aki értelmetlenséget írt be a cikkbe).
misibacsi 2007. november 1., 21:47 (CET)Válasz

Minden szócikknél a "laptörténet" fülön láthatod, hogy kik szerkesztették addig a cikket. Nagyobb változtatásnál (pl. törlés, kiegészítés, átfogalmazás) meg kell adni a szerkesztési nézet "Összefoglaló"-jában az elvégzett változtatást, ez a laptörténeti listában is látszik. Én a kisebbeket is fel szoktam tüntetni: "korr", "elírás jav.", "linkesítés", "formázás". Ez utóbbi változtatások nem érintik a cikk mondanivalóját, hanem általában csak a kinézetét. Szerkesztés előtt érdemes megnézni ezt a "laptörténet" oldalt, több okból is.

  • Lehet látni, ha valaki nemrég csinált egy változtatást (a "nemrég" az lehet fél óra is) - ez jelentheti azt, hogy pillanatnyilag is tovább szerkeszti! Ilyenkor jobb békén hagyni az oldalt, mert a rendszer nem fésüli össze két szerkesztő munkáját, azt kézzel kell megtenni, ami körültekintést igényel, valamint a cikk ismerete sem árt...
  • Ha nincs szerkesztési összefoglaló, akkor azt lehet tenni, hogy összehasonlítod a cikk két verzióját: a legújabbat egy régebbivel. A régebbi lehet az előző verzió is. A változtatásokat a rendszer piros színnel kiemeli. Itt lehet látni, ha valaki értelmetlen betűsort vagy oda nem illő dolgot ír a cikkbe, vagy töröl belőle. Oda nem illő dolog lehet egy személyes megjegyzés is, ami adott esetben értelmes is lehet, pl. "jó a cikk", "ez nem így van", "ezt át kellene írni", stb. Ezek nem valók a cikkbe, onnan el kell őket távolítani. Ha hasznos a megjegyzés, ki kell másolni és beilleszteni a cikk vitalapjára. Ha nem hasznos, hanem értelmetlen, akkor a "visszavonás" linkkel vissza lehet vonni az utolsó szerkesztés változtatásait.
  • Elsősorban a névtelen szerkesztőkre jellemző a vandalizmus, rájuk különösen figyelni kell, de a frissen regisztráltak is nagyobb odafigyelést igényelnek... :)
  • Az utolsó változás figyelése azért fontos, mert ha valaki figyelmen kívül hagyja, és tovább szerkeszti a cikket, akkor a vandalizmus nyomai eltemetődnek a cikkben, nehezebb őket később észrevenni.

misibacsi 2007. november 6., 10:07 (CET)Válasz

E-mail cím feltüntetése[szerkesztés]

Az email címedet a saját érdekedben sürgősen távolítsd el a lapodról! Az email cím nyilvános feltüntetése csak egy dologra jó, arra, hogy a spamküldők felvegyenek a listájukra. Ráadásul az előfizetői címedet adtad meg, ami ugye nem változtatható meg? Ha email üzeneteket fogadni akarsz, elég, ha a "Beállításaim"-nál megadsz egy email címet és engedélyezed a fogadást.
misibacsi 2007. november 5., 08:44 (CET)Válasz

A híradó története[szerkesztés]

Üdv! Az általad beírt szöveg (MTV hiradó történelme szócikk) egy másik weblapról származik. Az ilyen másolást a szerzői jogi törvények és a Wikipédia szabályai többnyire nem engedélyezik, ezért kérlek, fogalmazd meg a szócikket a saját szavaiddal. Ez alól kivétel:

  1. Ha te vagy a bemásolt szöveg eredeti szerzője, ebben az esetben a további tennivalódról olvasd el a Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat lap Engedélyezés lépései (saját mű esetén) fejezetét, illetve a Wikipédia:Licencelési nyilatkozat lap Hogyan kell nyilatkozni? fejezetét.
  2. Ha az eredeti szerző engedélyezi, ebben az esetben a további tennivalódról olvasd el a Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat lap Engedélykérés lépései (nem saját mű esetén) fejezetét.
  3. Ha a szöveget szabad licenc alatt tették közzé.

Kérlek, hogy minden esetben a Wikipédia felhasználási feltételeinek megfelelően járj el. Mielőtt újabb tartalmat töltesz fel, olvasd el a felküldési segédletet. Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy jogilag tisztázatlan tartalom ismételt bemásolása a szerkesztői jogaid felfüggesztését vonhatja maga után. Ha kérdésed van, nyugodtan fordulj hozzám vagy írj a jogi kocsmafalra. Köszönöm! ~~~~
Danivitaʒ·ɘ 2007. december 4., 10:37 (CET)Válasz

NOX: Csendes[szerkesztés]

Szia! Biztos, hogy december 4-én jelent meg a NOX Csendes című lemeze? A zene.hu szerint: Megjelenési dátum – november 26.! Viszont az „Események – December” alcím helyett a „2007 a zenében” főcím alá kellene helyezni a bejegyzést. Üdv’!
Gulyastorm vita 2007. december 5., 09:57 (CET)Válasz

Ajánlom figyelmedbe[szerkesztés]

Szia! Ajánlom figyelmedbe a következő oldalakat:

Üdv Szajci reci 2008. április 29., 14:43 (CEST)Válasz

Licenc nélküli kép[szerkesztés]

Ezt az üzenetet Damibot vita automatikusan helyezte el a vitalapodon, kérdéseddel fordulj a gazdájához, vagy a Kocsmafalhoz.
--Damibot vita 2008. május 23., 16:03 (CEST)Válasz

Szia! A kép amit írtál, az jogvédett kép, és törlik is az adott wikipédiáról.

Szajci reci 2008. május 24., 14:57 (CEST)Válasz

Mentorálás![szerkesztés]

Üdvözöllek a Wikipédiában. Láttam, hogy mentort keresel segítségül magad mellé. Ha gondolod, én szívesen leszek a mentorod. Ebben az esetben légy szíves válaszolj nekem itt, ezen üzenet alatt. Ha akarod, választhatsz valaki mást is a többi mentor közül. (Az említett kép jogvédettnek tünik, így valószínűleg nem felhasználható.)
Beyond silence Üz 2008. május 24., 15:16 (CEST)Válasz

Kedves Beyond silence!
Köszönöm segítségedet és szeretném, hogy a mentorom legyél.

Múzeumok Éjszakája[szerkesztés]

Szia!
Nem tudom, hogy érthetően írtam-e a vitalapra. Szóval a Múzeumok Éjszakája cikk lenne az általános meghatározás, stb, és lehetne egy külön cikk, hogy M. É. 2008. Azért a focit hoztam példának, mert ott is úgy van, hogy meghatározza, mi az, hogy EB, aztán az egyes cikkekben konkrétan az adott év fontosabb eseményeit írja le (miben volt különleges az az év, hol hányan volak stb.). Ez szerintem azért is előnyös lenne, mert mi van akkor, ha egy adott helyszín esetleg nem lesz jövőre (Pl Esztergomban a Munkácsy kiállítás) azt nem tudjuk egykönnyen jelölni a fő cikkkben. Ha egy cikkben lenne az egész, akkor lehetne egy csinálni ey hatalmas táblázatot csinálni, ami évente bővülne egy oszloppal, de szerintem ennyi erővel külön is lehetne szedni, és így nem is lenne gond a táblázattal, hogy mit kezdjünk az elmúlt évek résztvevőivel, amit most per pillanat nem tudunk, hogy kik voltak.
Villy Itt tessék beszólni 2008. június 24., 16:42 (CEST)Válasz

Csak itt, csak most, csak önöknek[szerkesztés]

ezen itt jót nevettem Vigyor de kérlek ilyet ne csinálj :-). Meg lehet ezt fogalmazni enciklopédiába illően is, lehetőleg kerüljük a bulvársajtós megfoglamazást. Lásd a mostani állapotát, átfogalmaztam, a szakaszcímet is. Ennek kb. így kell kinéznie. Kérlek ügyelj az ilyesmire :-) Jó szerkesztést!
Timish levélboksz 2009. június 18., 11:10 (CEST)Válasz

Járőrség[szerkesztés]

Azt kérdezted, hogy mi kell ahhoz, hogy járőrré lehess. Itt: Wikipédia:Jelölt lapváltozatok#Kik adják és kaphatják a megjelölés jogát? és itt: WP:JÜ, valamint ezeknek a lapoknak a linkjeire kattintva sok információt találsz erről.
Karmelaüzenőlap 2009. november 11., 22:39 (CET)Válasz

Kiegészítés: ajánlom a WP:JK lap tanulmányozását. Ahhoz, hogy járőr legyél, először járőrködni kell. :-) Ehhez nem kell különleges jog, hanem figyelni kell a friss változtatásokat, és az itt felsorolt lapok szerint cselekedni. Lapokat megjelölni még nem fogsz tudni, de vandalizmusokat,, teszteléseket visszaállítani, vandálokat figyelmeztetni, tesztelésből létrehozott szócikkeket azonnalira jelölni, bemásolt jogsértő szövegeket felfedezni és eltávolítani stb. igen. Aztán mikor a nép látja, hogy ezt csinálod egy ideje szorgalmasan, akkor érdemes a járőrjogért jelentkezni, amitől néhány technikai lehetőséggel fog bővülni az eszköztárad. Hajrá! :-)
Bináris ide  Kampány a számok helyes írásáért 2009. november 12., 21:23 (CET)Válasz

Törlés[szerkesztés]

Szia, légy szíves ne törölj ki teljes bekezdést egy kiemelt szócikkből! Ha megírod is a soundtrack saját szócikkét, az nem jelenti azt, hogy kitörölheted az egész bekezdést a az anyaszócikkből, pláne úgy, hogy még csak hivatkozást se hagysz benne! Ezt úgy szoktuk megoldani, hogy a bekezdés marad és egy {{}}(?) sablonnal belinkeljük a különálló szócikket. Max a tracklistát lehet kitörölni, ha már megvan a soundtrack szócikke, de ettől még az infónak benne kell maradnia, ettől kiemelt a szócikk, hogy MINDENt tartalmaz.
Timish sablongyár üzenőfal 2010. június 27., 16:07 (CEST)Válasz

Ellenőrizni majd ellenőrzik a járőrök, mikor sor kerül a cikkre, nincs arra nagyon időm, hogy állandóan kérésre ellenőrizgessek :) Viszint arra kérnélek, hogy a szócikkből emelsz át szöveget külön szócikkbe, egy kicsit dolgozz rajta... az a szöveg úgy volt megírva, hogy a doktor house szócikkéhez passzoljon, ha önálló szócikket akarsz csinálni belőle, át kell picit fogalmazni... Ilyenekre azért figyelni kell, különösen mivel a szöveget nem te írtad, viszont most a te neved alatt fut a szócikk, "mintha" te írtad volna... Átalakítottam, tettem be infoboxot, interwikit, kategóriát... ezeket légy szíves ne hagyd le... Köszönöm.

Timish sablongyár üzenőfal 2010. június 27., 16:19 (CEST)Válasz

NeoFM.jpg[szerkesztés]

Szia! Van engedélyed a Fájl:NeoFM.jpg kép feltöltésére? Ha van, akkor kérlek továbbítsd az OTRS-rendszerbe, és tüntesd föl a kép lapján. Ha nincs akkor kérlek töröltesd a képet.
Matthew (hűtőszekrényajtó) Vigyor 2010. augusztus 14., 13:04 (CEST)Válasz

Engedély készen.
RepliCarter Wormhole 2010. augusztus 25., 22:06 (CEST)Válasz

Kellemes ünnepeket![szerkesztés]

Szép a fenyő télen-nyáron,
sose lepi dermedt álom:
míg az ágán jég szikrázik,
üde zöldje csak pompázik.

Nagykarácsony immár eljő,
érkezik az új esztendő.
Míg a mező dermed, fázik,
a zöld fenyves csak pompázik.
Weöres Sándor: Szép a fenyő

Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok! Istvánka posta 2010. december 23., 13:14 (CET)Válasz

A Doktor House epizódjainak listája[szerkesztés]

Üdv! Az általad beírt szöveg (A Doktor House epizódjainak listája szócikk) egy másik weblapról származik. Az ilyen másolást a szerzői jogi törvények és a Wikipédia szabályai többnyire nem engedélyezik, ezért kérlek fogalmazd meg a szócikket a saját szavaiddal. Ez alól kivétel:

  1. Ha te vagy a bemásolt szöveg eredeti szerzője, ebben az esetben a további tennivalódról olvasd el a Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat lap Engedélyezés lépései (saját mű esetén) fejezetét, illetve a Wikipédia:Licencelési nyilatkozat lap Hogyan kell nyilatkozni? fejezetét.
  2. Ha az eredeti szerző engedélyezi, ebben az esetben a további tennivalódról olvasd el a Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat lap Engedélykérés lépései (nem saját mű esetén) fejezetét.
  3. Ha a szöveget szabad licenc alatt tették közzé.

Kérlek, hogy minden esetben a Wikipédia felhasználási feltételeinek megfelelően járj el. Mielőtt újabb tartalmat töltesz fel, olvasd el a felküldési útmutatót. Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy jogilag tisztázatlan tartalom ismételt bemásolása a szerkesztői jogaid felfüggesztését vonhatja maga után. Ha kérdésed van, nyugodtan fordulj hozzám vagy írj a jogi kocsmafalra. Köszönöm! Trevor vita 2011. április 2., 13:08 (CEST)Válasz

Amint azt fentebb is olvashattad, ha engedélyt kaptál az eredeti szerzőtől, akkor a továbbiakat illetően a Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat lap Engedélykérés lépései (nem saját mű esetén) részében leírtaknak megfelelően kell eljárni. Az nem elég, hogy beírod a szerkesztési összefoglalóba. Köszönöm! --Trevor vita 2011. április 11., 17:19 (CEST)Válasz