Szerkesztővita:Ciccc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Ciccc!
English language.svg If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a Insert-signature.png gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

Internet-mail.svg  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Pagonyfoxhole 2011. május 6., 19:02 (CEST)

Átírás[szerkesztés]

Szia, üdv a Wikipédiában. Most futottam bele a megjegyzésedbe a Jú jú Hakusó vitalapján, de mivel nem annyira szorosan kapcsolódik a témához, így itt válaszolnék a kérdésedre: a nem latin betűs nyelveket az Keleti nevek magyar helyesírása, vagyis az Akadémia által készített átírási rendszer szerint írjuk át. A japán átírási irányelvünkről bővebben a WP:JAPÁN oldalon olvashatsz. Ez természetesen csak a nem latin betűs nyelvekre vonatkozó szabályzatunk, így nem lesz Jules Vernéből Verne Gyula, és egyéb hajmeresztő dolgok. A Rōmajival kapcsolatban megjegyezném, hogy ez is átírásnak minősül a kandzsiból/hiraganából, és ez inkább az angol nyelvhez igazodik kiejtés terén, elég idegen az egyszer magyar olvasó számára (hányszor hallottam én már a szúdokut sudokunak...) Mint a különféle átírások terén, itt is van, akiknek tetszik, van akiknek nem, ez már csak egy ilyen téma.

Egyébként láttam, hogy főleg anime és manga témájú cikkekkel foglalkozol. Nem lenne kedved csatlakozni az Animeműhelyhez? Ha bármi kérdésed van a fentiekkel vagy a műhellyel vagy úgy bármi mással kapcsolatban, úgy nyugodtan keress fel a vitalapomon, és szívesen válaszolok. – Laci.d National Emblem of the Republic of China.svg vita 2011. május 7., 23:50 (CEST)

Látom kicsit szemet szúrt a megjegyzésem, mert máris két választ kaptam rá :P – Cicccvita 2011. május 8., 00:11 (CEST)

Ahhoz, hogy csatlakozz, nem kell mást tenned, csupán feliratkoznod a tagok listájára, és esetleg pár szót írni arról, hogy konkrétan melyik téma érdekel. A nihongóból úgy tudod eltávolítani azt, hogy szerkeszted, mint bármelyik más oldalt. Mivel ez nem a szócikk névtérben van, hanem egy sablon, így úgy lehet behozni, hogy Sablon:Nihongo. A másik kérdésedre: a Wikipédiában működik az ún. jelölt lapváltozatok rendszere, tehát a szerkesztéseid akkor válnak láthatóvá, ha egy járőr ellenőrizte azokat. Később automatikusan is jelöltek lehetnek, ha látják a többiek, hogy betartod az irányelveket, nem vandálkodsz, stb. és kérik a megerősített szerkesztővé válásodat. Ezt te magad is kérheted majd a WP:BÜRÜ oldalon. – Laci.d National Emblem of the Republic of China.svg vita 2011. május 8., 14:00 (CEST)

Japán szavak, nevek átírása[szerkesztés]

Üdv! Noha a mangás-animés cikkek terén nagy a káosz, felhívom a figyelmedet, hogy a Wikipédián a fentieket a WP:JAPÁN szerint írjuk át, ez irányelv. Sajnos régebben valóban a "nyugaton"-nal vezették be az angolos verzió jelölését, újabban azonban ezt a Hepburn-átírással kitétellel helyettesítjük. De a rómadzsi verziót csak a szócikk bevezetőjében említjük, a cikkekben, ismétlem, magyaros átírást használunk. Megértésedet előre is köszönve: --Pagonyfoxhole 2011. május 7., 23:50 (CEST)

Köszönöm a gyors választ :) Már régebben beleolvastam a WP:JAPÁN cikkbe és értem én a lényegét, de akárhogy töröm magam nem tudom ezeket a fránya neveket "magyarosan" leírni. Úgyhogy előre is elnézést kérek, ha gyakran Hepburn-átírást fogok használni. Remélem egy hozzáértő személy majd átjavitgatja őket. – Cicccvita 2011. május 8., 00:11 (CEST)

Kérlek, ne tedd! Nagyon egyszerűek a szabályok: magánhangzók mint a magyarban, makrónnal ellátva hosszúak (franciás átírásnál gyakran az ou vagy a kalapos o jelzi az ó-t), ch=cs, g=g, j=dzs, s=sz, sh=s, ts=c, w=v, y=j. Ennyi. --Pagonyfoxhole 2011. május 8., 00:22 (CEST)

Megpróbálom... de eleinte majd megkérek valakit, hogy nézze át ^.^" – Cicccvita 2011. május 8., 00:27 (CEST)

Bármikor szívesen segítünk, ez természetes. --Pagonyfoxhole 2011. május 8., 00:28 (CEST)

De míg el nem felejtem, hogy honnan indult a dolog: a "Jú Jú Hakuso" cikket nem kellene átnevezni "Yu Yu Hakusho - A szellemfiú"-nak? – Cicccvita 2011. május 8., 00:36 (CEST)

Yu Yu Hakusho[szerkesztés]

Szia! Felvetettem a Yu Yu Hakusho ügyét a kocsmafalon:ITT. Amúgy nincs kedved csatlakozni az Anime- és mangaműhelyhez? :-) --Sasuke88 Hungary Arms.svg wikivita 2011. május 8., 12:19 (CEST)

Köszönöm az értesítést, megnézem mit mondanak a többiek. S ha lehet szívesen csatlakoznék a műhelyhez :) – Cicccvita 2011. május 8., 13:11 (CEST)

Magyarosjapán[szerkesztés]

Szia, a sablont csak a legvégén tedd fel, kérlek. A Hikaru no go még messze nem felel meg neki. --Pagonyfoxhole 2011. május 10., 22:45 (CEST)

Reméltem, hogy minden nevet átírtam. – Cicccvita 2011. május 10., 22:51 (CEST)

Sajnos korántsem. Nézd meg az utolsó szerkesztéseimet -- és még több rész hátravan. Csak egy példa: a Yúki öszvér, angol y és magyar ú nem létezhet egymás mellett. --Pagonyfoxhole 2011. május 11., 01:04 (CEST)

Megerősítés[szerkesztés]

Szia! Megerősített szerkesztői jogot kaptál, ld: WP:BÜRÜ. További jó szerkesztést! :) --eLVe kedvesS(z)avak 2011. július 1., 16:45 (CEST)

Köszönöm ^.^ – Cicccvita 2011. július 1., 16:46 (CEST)

Kategorizálás[szerkesztés]

Szia. A Ruróni Kensin cikket nem kell bekategorizálni az Animék és Mangák kategóriákba, mivel a cikk fő kategóriája (Ruróni Kensin) ennek a kettőnek az alkategóriája, és a cikkeket mindig a legkisebb kategóriába tesszük be. Hogy egy példát mondjak, a Edo-bakufu cikket nem kategorizáljuk be a Történelem kategóriába, mivel annak egyik alkategóriája a Japán történelem, tehát elég csak a Japán történelemhez kategorizálni a cikket. Remélem érthetően magyaráztam el, de ha túl nyakatekert lett, akkor szólj és nekifutok még egyszer. :-)Laci.d National Emblem of the Republic of China.svg vita 2011. július 4., 16:03 (CEST)

Köszönöm a magyarázatot egyáltalán nem nyakatekert ^.~ Több cikknél láttam, hogy mindenhova be van rakva (pl. InuYasha, Yu-Gi-Oh!) aztán gondoltam ez a szokás. De legalább ma is tanultam valamit ^.^ – Cicccvita 2011. július 4., 17:29 (CEST)

Fejezetlista sablon[szerkesztés]

Szia! Megcsináltam a A Naruto fejezeteinek listája (1. rész)-t az új sablonnal, de össze-vissza csúszkál és randa lett. Örülnék, ha ránéznél és javítanád a hibát. +2 észrevétel: a második oszlopba (oldalszám, szereplők a borítón) be lehetne szúrni egy animeepizódok vagy hasonló nevű paramétert, ahol fel lehetne tüntetni, hogy a fejezetekből melyik epizódok készültek el, meg lehetne kicsit jobbra tolni, hogy a hosszabb címek is kiférjenek. Köszi. --Sasuke88 Nagy Magyarorszag2.jpg wikivita 2011. szeptember 20., 22:44 (CEST)

Igyekszem gyorsan kijavítani – CicccSo cute twinkle.svgvita 2011. szeptember 20., 23:57 (CEST)
Megvan :-) Remélem most jól működik. Majd szólj ha még van vele gond (ez az első sablonom, úgyhogy valószínűnek tartom, hogy még lesznek vele problémák...) A jobbra tolást remélem így értetted és mostmár van anime epizódoknak is, |epizódok= paraméterrel.– CicccSo cute twinkle.svgvita 2011. szeptember 21., 01:06 (CEST)
Köszi, most már működik. --Sasuke88 Nagy Magyarorszag2.jpg wikivita 2011. szeptember 21., 13:59 (CEST)

Még egy kérésem lenne, hogy jó lenne a kötetek alá egy nagy rész, ahová a rövid cselekményt lehetne írni. Ilyenre gondolok: en:List of Soul Eater chapters. Remélem meg tudod csinálni :-), és hogy én is csináljak valamit, készítettem egy szép sablondokumentációt hozzá, mely itt megtekinthető: {{Fejezetlista}}(?). --Sasuke88 Nagy Magyarorszag2.jpg wikivita 2011. szeptember 21., 18:18 (CEST)

Kész is Vigyor |összefoglaló= néven (nem volt jobb ötletem). Szuper, hogy megcsináltad a dokumentációt Vigyor, nekem semmi kedvem nem volt hozzá...– CicccSo cute twinkle.svgvita 2011. szeptember 21., 18:50 (CEST)
Nagyon köszi, de még mindig van 2 dolog: Az egyik, hogy lett egy felesleges } jel a fejezetlista végén, a másik, meg, hogy a fejlécben jó lenne, ha a megjelenés alatt is lehetne külön állítani a nyelveket. Ez azért kell, mert címnél a magyar van előbb, de megjelenésnél, meg az eredeti, tehát úgy lenne, hogy Magyar | Japán | Japán | Magyar. Előre is köszi, és bocsi, hogy ennyi mindennel zargatlak Vigyor. --Sasuke88 Nagy Magyarorszag2.jpg wikivita 2011. szeptember 21., 19:24 (CEST)
Na az meg, hogy került oda?! O_o Mindegy, már nincs ott a plusz }. Aztán a többit meg remélem jól értettem:
{{Fejezetlista/Fejléc 
|nyelv1 =
|nyelv2 =
|megjelenés nyelv1 =
|megjelenés nyelv2 =
}}
Ha nem erre gondoltál csak szólj :-). Amúgy ha a megjelenési nyelv nincs megadva automatikusan másolja a nyelvet.– CicccSo cute twinkle.svgvita 2011. szeptember 21., 20:48 (CEST)
Igen, erre gondoltam :-). A DB-be kicsit belenyúltam, így már egy fokkal talán jobb. --Sasuke88 Nagy Magyarorszag2.jpg wikivita 2011. szeptember 21., 21:36 (CEST)

Újra itt[szerkesztés]

Hohó! Kit látnak szemeim szerkeszteni! Üdv újra a fedélzeten! Nem gondoltam volna, hogy még valaha visszatérsz Vigyor. --→ Sasuke88 Anime eye.svg vita 2012. december 25., 23:13 (CET)

Hehe Vigyor Igen, kicsit eltűntem... jó, kicsit nagyon, de remélem most egy darabig maradok :-) Mi újság wiki berkekben? – CicccSo cute twinkle.svgvita 2012. december 25., 23:18 (CET)
Ez nagyon jó hír, aztán nehogy megint szó nélkül elmenj Vigyor. Amióta elmetél nagy vonalakban: lett egy kiemelt cikkem D.Gray-man, meg nekiálltam megírni a Studio Ghibli filmjeinek szócikkeit, eddig négy készült el Nauszika – A szél harcosai, A vadon hercegnője, Földtenger varázslója és Totoro – A varázserdő titka Vigyor. Most egy darabig a második világháborúval foglalkozok, utána visszatérve a Kiki – A boszorkányfutár lesz a következő áldozat. --→ Sasuke88 Anime eye.svg vita 2012. december 26., 18:12 (CET)

Szia! Ha van kedved nagyon örülnék, ha elkészítenéd A D.Gray-man fejezeteinek listája, esetleg A Soul Eater epizódjainak listája szócikkeket. Nagyon szeretném, ha ezek az animék/mangák fullra meg lennének írva minden kapcsolódó szócikkel, de listákat utálok készíteni Vigyor. Egyébként BUÉK!!! --→ Sasuke88 Anime eye.svg vita 2013. január 1., 20:52 (CET)

BUÉK! :-) Fejezetes listát azt hiszem még nem írtam, de megpróbálom ;-) Általába lusta vagyok fogalmazni úgyhogy nekem jobban mennek az ilyen tárgyilagos dolgok. Neki is látok a dolognak, de szép hosszúak a listák, szóval eltart majd... – CicccSo cute twinkle.svgvita 2013. január 1., 22:28 (CET)
Szia! Ez így nagyon jó lesz, köszönöm szépen. Az esetleges hibákat majd javítom meg megírom hozzá a szöveges részt ;-). --→ Sasuke88 Anime eye.svg vita 2013. január 2., 19:56 (CET)
Igyekeztem figyelni, hogy ne legyen benne sok hiba :-) de sajnos valószínű akad pár... Akkor ugyanígy csinálom a Soul Eatert is. – CicccSo cute twinkle.svgvita 2013. január 2., 20:01 (CET)

Megírandó, feljavítandó listák[szerkesztés]

Szia! Köszönöm szépen a közreműködésed, nem gondoltam volna, hogy ilyen gyors leszel :-). Jutalmul kapsz egy szép listát, amiből kedvedre szemezgethetsz :): A Fullmetal Alchemist: Testvériség epizódjainak listájaIgen, A Rómeó és Júlia epizódjainak listájaIgen (ez a Romeo x Juliet, az anime cikkét egyelőre még allapon írom), A Death Note fejezeteinek listájaIgen, Az InuYasha epizódjainak listájaIgen, Az InuYasha fejezeteinek listája, A Blood+ fejezeteinek listájaIgen, A Chrono Crusade fejezeteinek listájaIgen, A Chrono Crusade epizódjainak listájaIgen, A K-On! fejezeteinek listája, A K-On! epizódjainak listájaIgen, A Fairy Tail fejezeteinek listájaIgen, A Fairy Tail epizódjainak listájaIgen, A Vampire Knight fejezeteinek listája, A Full Metal Panic! fejezeteinek listája, A Steins;Gate epizódjainak listájaIgen, A Nana fejezeteinek listájaIgen, A Nana epizódjainak listájaIgen, Az Elfen Lied fejezeteinek listájaIgen, Az Elfen Lied epizódjainak listájaIgen. Egyelőre "csak" ennyi Vigyor, remélem tudsz majd időt szakítani valamelyikre, előre is köszönöm. --→ Sasuke88 Anime eye.svg vita 2013. január 3., 19:30 (CET)

Csak ennyi? Unatkozni fogok ;-)CicccSo cute twinkle.svgvita 2013. január 3., 19:46 (CET)
Na azt megnézem ;-). Ezt tekintsd csak a bevezetésnek (jujj, de gonosz vagyok ;-)). --→ Sasuke88 Anime eye.svg vita 2013. január 3., 20:49 (CET)

Második kör[szerkesztés]

Gyűjtöttem még megírandó listákat, bár ezek között elég sok a szívatós :-(, remélem boldogulsz majd velük és lesz kedved megírni őket: A Mila, a szupersztár fejezeteinek listája, A Mila, a szupersztár epizódjainak listája, A Yu-Gi-Oh! fejezeteinek listája, A Yu-Gi-Oh! GX epizódjainak listája, A Yu-Gi-Oh! 5D's epizódjainak listája, A Yu-Gi-Oh! ZEXAL epizódjainak listája, A Ghost in the Shell epizódjainak listája, A Yu Yu Hakusho epizódjainak listája, A Yu Yu Hakusho fejezeteinek listája, A Trigun epizódjainak listájaIgen, A Trigun fejezeteinek listája, A Kilari epizódjainak listája, A Kilari fejezeteinek listája. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2013. február 18., 18:09 (CET)

Megpróbálkozom velük... bár látok pár lehetetlen címet a felsorolásba... De a Yu-Gi-Oh!t már én is tervbe vettem, csak épp mostanság kicsit elhavaztak azért nem haladtam az itteni dolgokkal... Amúgy még dolgozom a régieken is, csak épp nehezebb az adatgyűjtés, de meglesznek :-) remélem. – CicccSo cute twinkle.svgvita 2013. február 18., 20:55 (CET)
Rendben köszi :). Nagyon nagy segítség, hogy megírod ezeket a listákat és ilyen gyorsan, én mindig csak csiga tempóban tudok dolgozni :(. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2013. február 18., 21:22 (CET)

Re:Kérdések[szerkesztés]

  1. 2011. június 13.-án adták le.
  2. Inkább Chrono Crusade
  3. Animare-re találsz példát a D.Gray-man Anime szakaszában
  4. Ez jó kérdés, valami kint van a MangaFan.hu-n, de a legtöbbet csesztek kiírni, így csak az tudja megmondani, akinek megvan a manga.
  5. Szerintem használhatod, de vesd össze az enwinin az angol címekkel, hátha van közte hülyeség. --→ Sasuke88 Anime eye.svg vita 2013. január 4., 21:52 (CET)

Merre? :D[szerkesztés]

Szia! Merre barangolsz mostanában Vigyor? Hiányzik a munkád ;-). --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2013. október 18., 00:42 (CEST)