Szerkesztő:KAIRSESV/A Benelux államok régiói

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tartományok[szerkesztés]

A Benelux államok történelmi régiói és tartományai.

1. Frízföld
2. Groningen
3. Drenthe
4. Észak-Holland
5. Dél-Holland
6. Utrecht
7. Zeeland
8. Flevoland
9. Overijssel
10. Gelderland
11. Észak-Brabant
12. Limburg
13. Antwerpen
14. Limburg
15. Flamand-Brabant
16. Nyugat-Flandria
17. Kelet-Flandria
18. Brüsszel
19. Hainaut
20. Vallon-Brabant
21. Namur
22. Liège
23. Luxembourg
24. Diekirch
25. Luxemburg
26. Grevenmacher

A tartományok összefoglaló táblázata[szerkesztés]

Ország Kulturális régió Tartomány
Magyarul Hollandul Franciául Németül Frízül Limburgiul Luxemburgiul
Hollandia

hollandul: Nederland
franciául: Pays-Bas
németül: Niederlande
frízül: Nederlân
limburgiul: Nederland
luxemburgiul: Holland

Frízföld 1. Frízföld Friesland Frise Friesland Fryslân Frieslandj Friesland
2. Groningen Groningen Groningue Groningen Grinslân Groninge Groningen
3. Drenthe Drenthe Drenthe Drenthe Drinte Drenthe Drenthe
Hollandia 4. Észak-Holland Noord-Holland Hollande-Septentrionale Nordholland Noard-Hollân Noord-Hollandj Nordholland
5. Dél-Holland Zuid-Holland Hollande-Méridionale Südholland Súd-Hollân Zuud-Hollandj Südholland
6. Utrecht Utrecht Utrecht Utrecht Utert Utrech Utrecht
7. Zeeland Zeeland Zélande Seeland Seelân Zieland Zeeland
Kelet-Németalföld 8. Flevoland Flevoland Flevoland Flevoland Flevolân Flevolandj Flevoland
9. Overijssel Overijssel Overijssel Overijssel Oerisel Euverijssel Overijssel
10. Gelderland Gelderland Gueldre Gelderland Gelderlân Gelderlandj Gelderland
Brabant-Limburg 11. Észak-Brabant Noord-Brabant Brabant-Septentrional Nordbrabant Noard-Brabân Noord-Braobantj Nordbrabant
12. Limburg Limburg Limbourg Limburg Limburch Limburg Limburg
Belgium

hollandul: België
franciául: Belgique
németül: Belgien
frízül: Belgje
limburgiul: Belsj
luxemburgiul: Belsch

13. Antwerpen Antwerpen Anvers Antwerpen Antwerpe Antwerpen
14. Limburg Limburg Limbourg német Limburg Limburch Limburg Limburg
15. Flamand-Brabant Vlaams-Brabant Brabant flamand Flämisch-Brabant Flaamsk-Brabân Vlaams-Brabant Flämesche Brabant
Nyugat-Flandria 16. Nyugat-Flandria West-Vlaanderen Flandre occidentale Westflandern West-Flaanderen Wes-Vlaondere Westflandern
17. Kelet-Flandria Oost-Vlaanderen Flandre orientale Ostflandern East-Flaanderen Oes-Vlaondere Ostflandern
Brüsszel 18. Brüsszel Brussels Bruxelles Brüssel Brussel Brussel Bréissel
Vallónia 19. Hainaut Henegouwen Hainaut Hennegau Henegouwen Henegouwe Hainaut
20. Vallon-Brabant Waals-Brabant Brabant wallon Waals-Brabant Waalsk-Brabân limburgis Waals-Braobant Wallounesche Brabant
21. Namur Namen Namur Namür Namen Name Namuoer
22. Liège Luik Liège Lüttich Luik Luuk Léck
Nagy-Luxemburg 23. Luxembourg Luxemburg francia: Luxembourg Luxemburg Lúksemboarch Luxemburg Lëtzebuerg
Luxemburg

hollandul: Luxemburg
franciául: Luxembourg
németül: Luxemburg
frízül: Lúksemboarch
limburgiul: Luxembörg
luxemburgiul: Lëtzebuerg

24. Diekirch Diekirch Diekirch Diekirch Diekirch Dikrech
25. Luxemburg Luxemburg Luxembourg Lëtzebuerg Luxembörg Lëtzebuerg
26. Grevenmacher Grevenmacher Grevenmacher Grevenmacher Grevenmacher Gréiwemaacher

A régiók története[szerkesztés]

A Frank Birodalom határait i. sz. 700-ig kiterjesztette a Maas folyó vonaláig. 722-ig a birodalomhoz csatolták a mai Benelux államok egész területét a fríz területek kivételével, a birodalom ezen részének neve Austrasia volt. A fríz területeket a frankok 734-ben foglaltak el, ennek neve Frisia volt.

Az egységes Frank Birodalom végét jelentő verduni szerződés értelmében 843-ban I. Jámbor Lajos frank császár három fia felosztotta egymás közt a birodalom területét, így létrejött a Nyugati Frank Királyság, a Keleti Frank Királyság és a Középső Frank Királyság. A mai régiók közül Nyugat- és Kelet-Flandria a Nyugati Frank Királyásg része lett Flandria néven, egészen 987-ig, amikor a megszülető Francia Királyság része lett. A többi terület a Középső Frank Királysághoz tartozott Lotaringia néven, 855-től ez az államalakulat a Lotaringiai Királyság nevet viselte.

Németalföld hercegségei és grófságai 1350 körül.
  Mecheleni Uradalom
  Luxemburgi Hercegség
  Guelderi Hercegség
  Zutpheni Hercegség
  A Zutpheni Hercegség függő területei
  Hainaut-i grófság és a hozzá tartozó Zeeland

A későbbi grófságok és hercegségek közül elsőként a Hainaut-i Grófság születik meg 900-ban, a többi már a Német-római Birodalom 962-es megszületése után alakul ki: 963-ban Luxemburg, 973-ban Aalst önálló városa, 980-ban a Liège-i Püspökség, 981-ben a Namuri Őrgrófság, 1003-ban a Leuveni Grófság, 1012-ben Zeeland, 1024-ben az Utrechti Püspökség, 1040-ben a Looni Grófság, 1046-ban Oversticht, 1085-ben Brabant megye, 1091-ben a Holland Grófság, 1096-ban a Gueldersi Grófság.

A 12. század elejétől a nemesi családok egyre nagyobb hatalomra tettek szert a Német-római Birodalmon és a Francia Királyságon belül is. Az egymással viaskodó nemesi családok közül több, később jelentős dinasztia is született, amelyek államhatároktól függetlenül szereztek maguknak területeket. A mai Benelux államok területén a következő házak jutottak fontosabb szerephez: Capeting-ház, Dampierre-ház, Flandria-ház, Holland-ház, Luxemburgi-ház, Normandiai-ház, Plantagenêt-ház, Utrechti érsekek, a Valois-ház és a Valois–Burgundi-ház.

A Valois–Burgundi-ház a Valois-ház egyik oldalága, 1363-ban alapították, amikor II. Jámos francia király Burgundiát legfiatalabb fiának, Merész Fülöpnek adományozta. Merész Fülöp 1384-ben feleségül vette III. Margit flamand grófnőt, aki Flamandia és Artois, Namur és Rethel örököse volt. Házasságukkal kezdődik Burgund-Németalföld korszak, amelynek folyamán 1482-ig Németalföld területének nagy része örökösödésen és háborúk révén a Valois–Burgundi-ház birtokába került. Burgund-Németalföldhöz tartozott Holland, Guelders, Brabant, Zeeland, Flamandia, Hainaut, Namur, Luxemburg, Artois, Vermandois és Pikárdia. Független maradt Liége; Utrecht és a hozzá tartozó Oversticht; Cambrai; Calais pedig Nagy-Britanniához tartozott.

A Tizenhét Tartomány 1477-ben: 1. Brabanti Hercegség 2. Guelders Hercegség 3. Limburgi Hercegség 4. Luxemburgi Nagyhercegség 5. Atois-i Grófság 6. Hainaut-i Grófság 7. Holland Grófság 8. Namuri Grófság 9. Flamand Grófság 10. Zeelandi Grófság 11. Zuthpheni Grófság 12. Antwerpeni Őrgrófság 13. Friesland uradalom 14. Groningen uradalom 15. Mechelen uradalom 16. Overijssel uradalom 17. Utrechti uradalom.

A Valois–Burgundi-ház utolsó tagja I. Mária burgundi hercegnő volt, aki 1477-ben apja halála után megörökölte a tartományokat, XI. Lajos francia király fiának akarta megszerezni a hercegnő kezét, ezért seregével megtámadta a tartományokat. A hercegnő segítségére vőlegénye, a későbbi I. (Habsburg) Miksa sietett, és a franciákat sikerült kivernie a Német-római Birodalomhoz tartozó tartományokból, ugyanakkor elveszett Pikárdia, valamint a Burgundi Hercegség francia területre eső részei. 1482-ben, Mária halálával kihalt a Valois–Burgundi-ház, fia, a későbbi I. Fülöp kasztíliai király lett Németalföld ura, és evvel kezdetét veszi a Habsburg-Németalföld kora.

A Habsburg uralom központosítási törekvéseket hozott, ennek értelmében létrejött a Tizenhét Tartomány nevű egység: a korábbi területek perszonálunióban egyesületek, s a továbbiakban együtt öröklődtek. 1543-ban a terület a Habsburgok spanyol ágához került, ezért ekkor Spanyol-Németalföldnek nevezik. A katolikus befolyás ellen az északi, protesténs tartományok fellázadtak 1572-ben. 1579-ben az arrasi unió néven ismert szerződésben a déli tartományok kifejezték hűségüket a spanyol trón mellett, ekkor jött létre Dél-Németalföld, amely magába foglalta Flandriát, Brabantot (amelyhez Vallónia és Limburg is tartozott) és Luxemburgot. 1581-ben az északi tartományok kikáltották függeltenségüket és létrehozták az Egyesült Holland Tartományokat, ide tartozott Holland, Zeeland, Utrecht, Gelderland, Frízföld, Overijssel és Groningen, evvel végetért a Tizenhét Tartmány története. Liége továbbra is független maradt.

1714-ben a spanyol örökösödési háborút lezáró rastatti békeszerződés értelmében Dél-Németalföld a család osztrák ágához került, ezzel megszületett Osztrák-Németalföld. II. József reformjai ellen fellázadtak a flandriai és a brabant területek, ezt az ún. brabant forradalmat az Egyesült Holland Tartományok minden eszközzel támogatta. Végül 1789-es turnhouti csatában a lázadól legyőzték a Habsburg csapatokat, és kikiáltották Egyesült Belga Államokat, amely azonban csak rövid életűnek bizonyult, mivel 1790-en az osztrák helyőrség visszafoglalta Dél-Németalföldet.

A francia forradalmi hadsereg 1792-ben behatolt Oszták-Németalföld területére, 1794-ben pedig az egész területet annektálták. 1795-ben elfoglalták az egyesült holland területeket is, és megalapították a Batáviai Köztársaságot, amely aztán 1806-ban Holland Királysággá változott, miután Napóleon testvérét I. Lajos holland király néven az élére helyezte.

Napóleon legyőzése után, 1815-ben a bécsi kongresszus egy Franciaországgal szemben álló erős államot kívánt létrehozni, ezért megszületett az Egyesült Holland Királyság, amely magába foglalta a mai Benelux államok teljes területét. A belga területek a rájuk terhelt államadósság, a katolikus egyház ellenőrzése és a holland nyelv hivatalossá tétele miatt 1830-ban kinyílvánították a függetlenségüket, a legtöbb ország már 1831-ben elfogadta a Belga Királyság létrejöttét, Hollandia azonban csak 1839-ben. A kiegyezés keretében Belgium visszaadta Limburg és Luxemburg azon területeit, amelyek ma Hollandiához, illetve Luxemburghoz tartoznak. Luxemburg ebben az időben perszonálunióval egyesült Hollandiához. A perszonálunió végül 1890-ben ért véget. Ekkorra alakultak ki a Benelux államok mai határai.

Kulturális régiók[szerkesztés]

Frízföld[szerkesztés]

Fríz területek egykor (szürkével) és ma (csíkozottal).

Frízföld kulturális régió három tartományt foglal magában: Frízföldet, Groningent és Drenthét, itt található a fríz nyelvet beszélő frízek egykori szálláshelyei.

A fríz nyelv a nyugat-germán nyelvek közé tartozik, az angol legközelebbi rokona, mintegy 15.000-20.000 ember beszéli anyanyelvként.[1] Ma három elkülönült nyelvjárásban él, ezek közül a keleti fríz, amelyet Hollandiában használnak, a sztenderd változat; a keleti avagy saterlandi egy szigetnyelvjárás Németország Saterland településének környékén, míg az északi nyelvjárást Schleswig-Holstein tartomány Észak-Frízia járásban beszélik.

A fríz népnévről azt tarják, hogy a fríz frisle 'hajfürtök’, göndör haj' szóból származik[2], és a nép jellegzetes hajviseletére utal. A fríz frisle lehet a forrása a francia frisure 'hajfonat' szónak, amely a német Frisur 'frizura' szón keresztül a magyarba is eljutott.

Groningen tartomány Groningen településről kapta a nevét, erről úgy tartják, hogy személynévi eredetű[3], a legenda szerint egy Grun nevű trójai alapított itt települést i. e. 453-brn.

Drenthe

Hollandia[szerkesztés]

A Holland grófság 1350-ben.

A Hollandia avagy Holland földrajzi név sokáig csak a part menti területeket jelölte. A térséget a 12. századig a frízek uralták, ezután a Német-római Birodalomhoz csatolták egészen 1572-ig, amikor is a Németalföld része lett, 1806-ban Napóleon elfoglalta, végül 1815-ben tér vissza Hollandiához. A területet 1840-ben bontották szét a mai Észak-Holland, Dél-Holland, Utrecht és Zeeland tartományokra. A 17. században, a holland aranykor idején vonódott át a Hollandia név az egész országra.

A Holland név a nyugat-germán *holt 'erdő, fa' (vö. holland hout 'fa, faanyag', német Holz 'ua.') és *land 'terület, föld, ország' (vö. holland land, német Land, angol land) elemekből áll.[4]

Utrecht tartomány az azonos nevű Utrecht városról kapta a nevét. Az ut- előtag 'kívül' jelentésű (vö. germán *ūt 'kívül', holland uit 'ua.', német aus 'ua.' és angol out 'ua.'), az utótag a latin traiectum 'átkelőhely' szóból származik. Az elnevezés arra utal, hogy ez az átkelő kijelebb, meszebb található, mint Maas folyón lévő átkelő, vagyis Maastricht.[5]

Zeeland tartomány neve a holland zee 'tenger' és a land 'terület, föld' szavakból áll. A tartományról kapta a nevét Új-Zéland, amelyet 1642-ben fedezett fel Abel Janszoon Tasman holland hajós[5], akiről viszont Tasmania kapta a nevét.

Kelet-Németalföld[szerkesztés]

Flevoland

Brabant-Limburg[szerkesztés]

A Brabanti Hercegség 1350-ben.
Az Egyesült Holland Királyság (1815-1830) közigazgatása. Barnával Észak-Brabant (Noord Brabant), délre tőle zölddel Antwerpen, még délebbre sárgával Dél-Brabant (Zuid-Brabant), tőlük keletre Limburg.
A Limburgi Hercegség 1350-ben.

Brabant nevében egy középholland brāke 'parlag' (mai holland braak 'parlag') és egy bant 'megye, határ' jelentésű szót fedezhetünk fel[5], az elnevezés eredetileg csak a Brüsszel környéki területekre vonatkozott, a 13. századtól kezdve azonban az egész grófságra átvonódott a név.

A Brabanti Hercegséget 1183-ban alapították meg a Német-római Birodalom részeként. A Limburgi Hercegség egy örökösödési vita nyomán, az 1288-as Worringeni csata után került a Brabanti Hercegséghez. A két terület újra elvált egymástól, amikor létrejött a Tizenhét Tartomány néven ismert államalakulat 1482-ben.

Brabant északi része a németalföldi szabadságharc idején került a hollandokhoz, a déli részek a Habsburgok birtokában maradtak – kisebb megszakításokkal – egészen 1794-ig, amikor Napóleon elfoglalta a mai Benelux államok teljes területét, és új közigazgatás vezetett be, a déli terület ekkor vált szét Dél-Brabant és Antwerpen tartományokra.

Napóleon bukása után a bécsi kongresszus 1815-ben létrehozta az Egyesült Németalföldi Királyságot. Ebben az időben a korábbi Brabant hercegség területe három tartományra tagolódott: Észak-Brabantra, Antwerpenre és Dél-Brabantra.

1830-ban a belga szabadságharc nyomán megszületett Belgium, amely megszerezte Antwerpent és Dél-Brabantot, amelynek neve egyszerűen Brabant lett. 1993-ban, amikor a belga államreform és decentralizáció jegyében létrehozták a Vallon és a Flamand régiót, a Brabantból kiváltak a déli, francia nyelvű területek, az így létrejött Vallon-Brabant Vallóniához tartozik.

Limburg nevében a holland linde 'hárs' és burg 'vár' szavak fedezhetők fel[5], a tartomány Limburg városról kapta a nevét, amely viszont Liège tartományban található. A tartomány története gyakorlatilag megegyezik Brabant történetével, a két terület teljesen együtt mozgott a történelem viharaiban.

Nyugat-Flandria[szerkesztés]

A Flamand grófság 1350-ben.
A Német-Római Birodalom Burgundiai körzete 1512-ben

Flandria neve a germán *flauma 'elárasztott terület' szóra vezethető vissza, a holland nyelvben a szó valószínűleg fríz eredetű[5]. A Flamand grófság a 9. és a 14. század között állt fenn a Nyugati Frank Királyság 6 grófságának egyikeként, és nem csak a mai nyugat-flandriai területeket foglalta magába, hanem a hódításoknak köszönhetően bizonyos ideig északon Tengermenti Flandriát, amely a mai Hollandia Zeeland tartományának déli részét, délen pedig Artois-i grófságot és Francia Flandriát, amelyek ma Franciaországhoz tartoznak.

A flamand grófi ház kihalása után a Burgundi Hercegség része lett, majd 1482-től a Tizenhét Tartomány egyike, és mint ilyen a Habsburgok uralma altt állt, a Német-Római Birodalom 1556-os felosztását követően a család spanyol ágához került. 1581-ban a tartományok közül a hét északi fellázadt a katolikus uralkodó ellen, Flandria azonban hűséges maradt.

Az Artois-i grófság területét XIV. Lajos francia király foglalta el, a többi terület 1794-ig Habsburg (immár az osztrák ág) birtokában maradt. A köztársaság és Napóleon idején Franciaország szerves része volt,a bécsi kongresszus viszont az Egyesült Holland Királyságnak adta (Tergermenti Flandria kivételével) Belgium 1830-as megszületéséig.

Az Első Francia Császárság közigazgatása 1811-ben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hutterer Miklós 1986. A germán nyelvek. Gondolat Kiadó. Budapest. 201. old.
  2. A fríz szócikk a Magyar etimológiai szótár-ban az Arcanumon.
  3. John Lothrop Motley 1867. History of the United Netherlands. 3. kötet. 270. oldal
  4. A holland címszó az Oxford English Dictionary-ben.
  5. a b c d e Kiss Lajos 1978. Földrajzi nevek etimológiai szótára. Akadémiai kiadó. Budapest.