Batáviai Köztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Batáviai Köztársaság
Bataafse Republiek (hollandul)
17951806
A Batáviai Köztársaság címere
A Batáviai Köztársaság címere
A Batáviai Köztársaság zászlaja
A Batáviai Köztársaság zászlaja
Mottó: Liberté, Égalité, Fraternité
(Szabadság, egyenlőség, testvériség)
Nemzeti himnusz: La Marseillaise
Általános adatok
FővárosaHága
Államvallás
Kormányzat
Államformaegységes köztársaság
ElődállamUtódállam
 Németalföldi KöztársaságHolland Királyság (1806–1810) 
A Wikimédia Commons tartalmaz Batáviai Köztársaság témájú médiaállományokat.

A Batáviai Köztársaság (hollandul: Bataafse Republiek, franciául: République Batave) a Hét Egyesült Holland Tartomány Köztársaságának utódállamaként jött létre 1795. január 19-én, a francia forradalom idején, és 1806. június 5-éig, Louis Bonaparte trónra lépéséig állt fenn. 1801 októberétől az állam hivatalos megnevezése Batáviai Nemzetközösség (hollandul: Bataafs Gemenebest) lett. Az állam neve a germán népek egyikére, a korábban egész Németalföld területén megtalálható batáv törzsekre utal.[1]

1795 elején a forradalmi Franciaország katonai csapatainak beavatkozása az Egyesült Tartományok bukásához és V. Vilmos orániai herceg, az ország helytartójának Angliába való meneküléséhez vezetett. Az újonnan kikiáltott Köztársaság a holland lakosság széles körű támogatását élvezte, és egy valódi népi forradalom szüleménye volt, amit a francia forradalmi erők fegyvereikkel támogattak. Az országban végbemenő politikai, gazdasági és társadalmi hatások tartósnak bizonyultak Hollandia történelmére nézve: a korábbi állam konföderációs struktúráját végleg felváltotta egy központosított államszervezet. Egyúttal ekkor fogadták el az ország történetének első, valóban demokratikus alkotmányát.

Bár Batávia volt a franciák első leányköztársasága, ugyanakkor az ország egymást követő kormányai igyekeztek fenntartani bizonyos fokú függetlenséget a francia érdekekkel szemben. A viszonylag rövid életű Batáviai Köztársaság bukását végül az okozta, hogy az időközben hatalomra került I. Napóleon francia császár nem volt megelégedve Rutger Jan Schimmelpenninck rendszerével, így saját öccsét, Louis Bonapartét emelte hatalomra, mint Hollandia királya. Később, mivel Louis szintén a holland érdekek mellett állt ki, az ország 1810-ben végleg a Francia Császárság részévé vált.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

  1. Kikiáltják a Batáviai Köztársaságot (magyar nyelven) (html). Múlt-kor, 2004. május 21.