Flamand-Brabant

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Flamand-Brabant
A tartomány elhelyezkedése Belgiumban
A tartomány elhelyezkedése Belgiumban
Flamand-Brabant címere
Flamand-Brabant címere
Flamand-Brabant zászlaja
Flamand-Brabant zászlaja
Közigazgatás
Ország Belgium
Régió Flandria zászlója Flandria
Közösség A belgiumi flamand közösség zászlója Flamand Közösség
Tartomány Flemish Region
Székhely Leuven
Kormányzó Lodewijk De Witte
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség1 138 489 fő (2018. jan. 1.)[1]
Férfi 48,97%
Nők 51,03%
Népsűrűség500 fő/km2
Kor szerinti eloszlás
0–19 22,76%
20–64 59,80%
65 felett 17,45%
Más nemzetiségűek 6,56% (2007. január 1.)
Gazdaság
Munkanélküliségi ráta6,35 (2006. január 1-jei adat) %
Átlagos éves jövedelem 15 732 €/fő (2003)
Földrajzi adatok
Terület2106,13 km2
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Flamand-Brabant (Belgium)
Flamand-Brabant
Flamand-Brabant
Pozíció Belgium térképén
é. sz. 50° 55′, k. h. 4° 35′Koordináták: é. sz. 50° 55′, k. h. 4° 35′
Flamand-Brabant weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Flamand-Brabant témájú médiaállományokat.

Flamand-Brabant (hollandul: Vlaams Brabant, franciául: Brabant flamand) tartomány a belgiumi Flandria régió része. Északon Antwerpen és Limburg tartományokkal, keleten Liège, délen Vallon-Brabant és Hainaut, nyugaton Kelet-Flandria tartományokkal határos. Flamand Brabant tartomány teljesen körbeveszi Belgium három alkotmányos régiója közül a legkisebbet, a Brüsszel Fővárosi Régiót. A tartomány székhelye Leuven városa, területe 2106 km², ami két adminisztratív körzetre (hollandul: arrondissement) és összesen 65 önkormányzatra van felosztva.

A Brabanti Hercegség területe

Flamand-Brabant tartomány története 1995. január 1-jéig nyúlik vissza, amikor a korábbi Brabant tartományt a lakosság nyelvi eloszlásának megfelelően felosztották Flamand-Brabant és Vallon-Brabant tartományok, valamint a Brüsszel Fővárosi Régió között. Ez a felosztás a Belgiumot három régióra osztó alkotmánymódosítás eredménye volt.

A tartomány, illetve elődje gazdag történelmi és kulturális hagyományokkal büszkélkedhet, számtalan helyi különlegességet, köztük több világhíres belga sört állítanak itt elő.

A tartomány két adminisztratív járása közül a Halle-Vilvoorde járás teljesen körülöleli Brüsszel városát illetve a fővárosi régióhoz tartozó területeket, ezért leginkább városias lakóövezet, de például itt található Brüsszel nemzetközi repülőtere is. A leuveni járást Leuven városa és a körülötte elhelyezkedő kisebb települések alkotják.

Flamand Brabant tartomány hivatalos nyelve (hasonlóan a többi flandriai tartományhoz) a holland, illetve helyi változata a flamand, de a lakosság keveredése miatt néhány önkormányzatban lehetséges a francia nyelv használata hivatalos ügyekben. A hivatalos szóhasználat szerint ezek a nyelvi könnyítésekkel rendelkező önkormányzatok (communes aux facilités linguistiques/taalfaciliteitengemeenten). Ezek többsége a Flandriát és Wallóniát, illetve a Wallóniát és a német nyelvi közösséget elválasztó határ mentén található. Mivel a Halle-Vilvoorde körzettel határos Brüsszeli régió hivatalosan kétnyelvű, de a lakosság többsége francia anyanyelvű, ezért a különböző anyanyelvű lakosság keveredése itt a legjelentősebb.

A tartományban jelentős számban élnek az EU és a NATO dolgozói, illetve észak-afrikai és török eredetű bevándorlók is, tovább színesítve a lakosság összetételét.

A flamand helyi nyelvjárása a brabanti.

Földrajz[szerkesztés]

A tartomány legmagasabb pontja a Walshoutem (137,33 m tengerszint feletti magasság), legjelentősebb vízfolyásai a Dijle, Demer és Zenne folyók. A tartomány a belga közút- és vasúthálózat központjában helyezkedik el, keresztülszeli az E19 és E40 autópálya, illetve a brüsszeli körgyűrű (R0 ring).

Történelem[szerkesztés]

Flamand-Brabant tartományt 1995-ben hozták létre, amikor a korábbi Brabant (tartomány) a lakosság anyanyelvének megfelelően két részre osztották fel. Ezt megelőzően Brabant tartományt 1830-ban a belga szabadságharc után hozták létre. 1815-1830 között a tartomány területe az Egyesült Holland Királyság Dél-Brabant tartományához tartozott. A tartomány történelme egészen 1795-ig megegyezik a Brabanti Hercegség történelmével, amikor a francia megszállás során a hercegséget megszüntették.

Közigazgatás és politika[szerkesztés]

Flamand-Brabant tartomány kormányzója a mindenkori belga szövetségi kormány és a flamand régió kormányát képviseli. A kormányzót hivatalosan a flamand régió kormánya nevezi ki, a Szövetségi Minisztertanács egyhangú ajánlása alapján. A jelenlegi kormányzó Lodewijk De Witte, aki a tartomány 1995-ös kialakítása tölti be ezt a posztot. A kormányzó felelősségi körébe tartozik többek között a helyi önkormányzatok felügyelete, a szövetségi és regionális törvények és rendeletek végrehajtása, a közbiztonság, polgári védelem és katasztrófavédelem megszervezése. A kormányzó egyben a tartomány Állandó Képviseletének elnöke is, de nem rendelkezik szavazati joggal.

A belga tartományok közül egyedül Flamand-Brabant rendelkezik helyettes kormányzóval, akit szintén flamand régió kormánya nevezi ki, a Szövetségi Minisztertanács egyhangú ajánlása alapján. A helyettes kormányzó felé elvárás, hogy a flamand nyelv mellett magas fokon beszéljen franciául, mivel egyik feladata a nyelvhasználattal kapcsolatos törvények és szabályok betartásának felügyelete a kétnyelvű önkormányzatokban.

A Flamand-Brabant-i Tartományi Tanácsnak (vagyis a tartomány parlamentjének) összesen 84 választott képviselője van, akiket 6 évre választanak meg. A legutolsó, 2006. október 8-án tartott önkormányzati választásokon hat politikai párt képviselői jutottak be a tartományi tanácsba: a CD&V/N-VA szövetség 25 helyet, az Open Vld 17 helyet, a szélsőjobboldali Vlaams Belang 15 helyet, a szocialista SP.A-spirit szövetség 14 helyet, a zold párt Groen! 7, míg a franciaajkú választókat képviselő UF 6 helyet szerzett. A tartományi kormányzáshoz szükséges többséget a CD&V/N-VA, Open Vld és az SP.A-Spirit 56 képviselői helye biztosítja.

A tartományi tanács elnöke Vic Laureys (CD&V/N-VA), aki mellett két alelnök, négy államtitkár és a politikai pártok frakcióvezetői működnek.

A tartomány Állandó Képviselete tölti be a végrehajtó funkciót, és felelős a szövetségi és tartományi jogszabályok betartásáért, valamint a tartomány közigazgatásáért. Tagjai a kormányzó és hat, a tartományi tanács által tagjai közül választott képviselő. A képviselői helyeken jelenleg a legnagyobb pártok osztoznak, két-két képviselőt delegált a CD&V/N-VA, Open Vld és az SP.A-Spirit.[2]

A tartomány kormányzói 1995-től[szerkesztés]

-tól -ig kormányzó neve
1995 napjainkig Lodewijk De Witte

A helyettes kormányzók 1995-től[szerkesztés]

-tól -ig kormányzó neve
1995 2005 Guy Desolre
2005 napjainkig Valérie Flohimont

Közigazgatási beosztása[szerkesztés]

Municipalities Flemish-Brabant Belgium Map - Number.svg

Flamand Brabant 65 önkormányzata közül 35 a Halle-Vilvoorde járásban és 30 a leuveni járásban található.

A Halle-Vilvoorde járás térképe
Leuven járás térképe
Halle-Vilvoorde járás: Leuven járás:

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wettelijke Bevolking per gemeente op 1 januari 2018. Statbel. (Hozzáférés: 2019. március 9.)
  2. Az SP.A-Spirit egyik képviselői posztja tulajdonképpen közös a CD&V/N-VA-val, azaz a mandátum első három évében a szocialisták jelöltje, majd 2009 és 2012 között a CD&V/N-VA jelöltje fogja betölteni ezt a posztot.