Leuveni Grófság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A leuveni grófság címere.

A Leuveni Grófság a 10. század vége felé jelent meg, mint önálló politikai entitás a Német-római Birodalom nyugati határvidékén, Hesbaie grófság északnyugati területein. A lotaringiai területeket 870-ben felosztó merseni szerződés még Kopasz Károly frank császárnak juttatta ezt a területet, amely azonban 880-ra már a német-római császár fennhatósága alá került. 995 körül a terület Ansfrid gróf, későbbi utrechti püspök fennhatósága alatt volt, aki a püspöki hivatal elfoglalása után lemondott világi tisztségeiről.

Lambert, III. Reginár hainaut-i gróf fia 991-ben elvette Károly alsó-lotaringiai herceg lányát, Gerbergát és apósától hozományba kapta Brüsszel grófságát és az attól keletre elterülő földeket. A Leuveni Grófság első említése egy 1003-ra datált oklevélből származik. 1013-ban Lambert megszerezte Tongerlo városát és a körülötte elterülő grófságot is.

Habár Lambert 1015-ben II. Gottfried ellen vívott csatában elesett, utóda egyre nagyobb befolyásra tettek szert. 1106-ban V. Henrik német-római császár Gottfried grófnak adományozta Alsó-Lotaringia hercegi címét. Azonban a rivális limburgi grófok is maguknak követelték a címet és 1139-ig felváltva viselték azt a két család tajai. 1141. körül a leuveni grófok hercegnek kezdték magukat címezni (a limburgi grófok körülbelül ugyanekkor vették fel a limburgi hercegi címet). Mire az 1180-as évekre a leuveni grófok végleg megszerezték maguknak az alsó-lotaringiai hercegi címet, tényleges hatalom vagy földbirtok már nem tartozott hozzá. III. Henrik brabanti herceg és leuveni gróf látszólag beletörődött ebbe, címei közül lehagyta a kiüresedett alsó-lotaringiai hercegi címet és 1183-tól hivatalosan Brabant és Leuven hercege volt ("ducem Lotharingie et Brabancie").

Leuven és Brüsszel grófjai[szerkesztés]

Leuven és Brüsszel grófja, brabanti tartományi gróf[szerkesztés]

Leuven és Brüsszeli grófok, brabanti tartományi gróf és alsó-lotaringiai herceg[szerkesztés]

1183 után a leuveni, a brüsszeli és a brabanti tartományi grófi címeket a brabanti hercegek örökletesen viselték.

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a County of Leuven című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.