Szélturbina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szélturbina Franciaországban
Szélkerekek Breitenleeben (Németország)


A szélturbina a szél energiáját egy lapátszerkezet segítségével forgó mozgássá alakító és azt hasznosító szerkezet. A szélenergia megújuló energia, melyet a szélmotor (szélturbina) fog be. A szélturbina nem igényel jelentősebb karbantartást, rendkívül megbízható, és nincsenek káros hatásai a környezetre nézve, azonban elég drága a megépítése. Háromfázisú áram termelése történik, melyet kis veszteséggel szállíthatunk igen nagy távolságokra transzformátor segítségével. Ezen szerkezet elődje a szélmalom, mely a mechanikus energiát használta fel például gabona őrlésére. A szélenergiából származó áram mennyisége évszakonként változó, az átmeneti évszakok és a telek szelesebbek, mint a nyarak. Magyarország a mérsékelten szeles kategóriába sorolható, itt legjellemzőbbek a gyenge szelek, így a szélenergia hasznosítása kevésbé hatékony a hagyományos technológia alkalmazásával. Egy turbina lapátjainak fordulatszáma n=15-60/min tartományba esik. A turbinák beindításához nyílt területen a szél átlagsebessége 3 m/s. Abban az esetben, ha gazdaságos energiatermelést szeretnénk, akkor legalább 6 m/s szükséges.

A szél sebessége a magassággal arányosan nő (Herrmann-képlet), közelítőleg

ahol

  • v1 a szélsebesség a talajközeli h1 magasságban,
  • v2 a h2 magassághoz tartozó szélsebesség.

Az 1/5-ös hatványkitevő egy átlagérték, valójában egy adott helyen napi és éves ingadozása van.

A szélturbináknak alapvetően három típusa létezik:

1. A vízszintes tengelyű szélturbina a legáltalánosabb típus, a turbinalapátok és a generátor egy torony tetején helyezkednek el. Az ideális teljesítmény érdekében szélirányba kell forgatni a hajtóművet.

2. A függőleges tengelyű szélturbina forgótengelye függőlegesen helyezkedik el, így nem szükséges az irányítólapát.

3. További, különleges kialakítású szélturbina.

Műszaki felépítése[szerkesztés]

A szélkerék felépítése

1. Lapát 2. Lapátelforgató (pich) mechanizmus 3. A lapát csatlakozórésze 4. Lapátkerékagy 5. Hidraulikus munkahenger 6. Elülső borítólemez 7. Főtengely 8. Főcsapágyház 9. Főcsapágy 10. Tengelykapcsoló (a hajtómű előtt) 11. Mechanikus fék (a hajtómű után) 12. Hajtómű (kimeneti tengely) 13. Burkolat 14. Anemométer - szélsebességmérő 15. Generátor 16. Olajhűtő 17. Hátsó borítólemez 18. Hidraulikus egység (szivattyú, tartály, stb.) 19. Borítólemez 20. Hajtóműház 21. Mechanikus fék (hajtómű előtt) 22. Torony[1]

A műszaki színvonal mellett nem elhanyagolható a megbízható működés. Bár ma már minden előállítható házilag, így a szélturbina is. Az interneten több oldal is foglalkozik a témával: alkatrészek, műszaki rajzok, útmutatók a szél irányának, sebességének kiszámolásához minden megtalálható.[2]

A szélturbina-technika fejlődése 1980 óta[szerkesztés]

A szélturbina-technika fejlődése

Az 1980-as évek óta nagyon sokat fejlődött. Az energiahozam a többszörösére nőtt. Egyre több országban alkalmazzák ezt a megújuló energiát. Jelenleg a világ elektromosenergia-igényének 1%-át fedezik szélerőművekkel, de pl. Dániában a szükséges villamos energia 20%-a szélenergiából származik, Németországban 6% (16000 telepített szélturbinával).

Környezeti hatásai[szerkesztés]

A működésüknek nincs közvetlen környezetkárosító hatása. A lebontásuk után majdnem minden alkatrész újrafelhasználható.

Utak melletti vagy szántóföldi telepítés esetén nem kell erdőt irtani.

A modern szélturbinák már kellően csendesek. Az elfogadott távolság a lakóterületekhez viszonyítva több mint 150-200 m.

Látvány szempontjából: nem csúnyábbak a villanyoszlopoknál. A tengerekre telepítettek meg a partról nem is igen látszanak.

Lásd még[szerkesztés]

Szélturbina gondolája

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.szel-mszte.gek.szie.hu/readarticle.php?article_id=5
  2. http://fenykapu.free-energy.hu/pajert/index.htm?FoAblak=../pajert6/HazSzel.html

Felhasznált irodalom[szerkesztés]

  • Dr.Gábor András: Környezetkímélő energiaforrások c. jegyzet

Külső hivatkozások[szerkesztés]