„Bosznia-Hercegovina zászlaja” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Peadar (vitalap | szerkesztései)
I. Tvrtko bosnyák király
AmphBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: eo:Flago de Bosnio kaj Hercegovino
36. sor: 36. sor:
[[de:Flagge von Bosnien und Herzegowina]]
[[de:Flagge von Bosnien und Herzegowina]]
[[el:Σημαία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης]]
[[el:Σημαία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης]]
[[eo:Flago de Bosnio kaj Hercegovino]]
[[es:Bandera de Bosnia y Herzegovina]]
[[es:Bandera de Bosnia y Herzegovina]]
[[et:Bosnia ja Hertsegoviina lipp]]
[[et:Bosnia ja Hertsegoviina lipp]]

A lap 2010. május 26., 22:31-kori változata

Bosznia-Hercegovina zászlaja

Bosznia-Hercegovina zászlaja az egyik legújabb nemzeti lobogó a világon. 1998. február 3-án (a nemzetközi igazgatás fejeként működő) Carlos Westendorp ENSZ-főbiztos saját hatáskörben vezette be, miután a boszniai parlament nem jutott dűlőre a korábbi liliomos zászló felváltásáról. (Ezért a nép egy ideig Westendorp-zászlónak hívta). A lobogó sötétkék háttere előtt a zászló jobb széle felé tolva egy sárga felületű, alsó élére állított egyenlőszárú háromszög látható. Ennek alapvonala alatt hét ötágú fehér és két félbevágott csillag sorakozik.

Bosznia-Hercegovina zászlaja 1992 és 1998 között

Az ország történelmét a területén lakó három nagy etnikum alakította, amelyek mind a mai napig a boszniai politikai élet alapját adják. Az 1992. április 5-én függetlenné vált Bosznia-Hercegovinai Köztársaság születésekor fehér alapszínű, középen fehér vonallal átlósan kettéosztott és kék mezőben arany liliomokat ábrázoló címerét hordó zászlót vezetett be. Ezt a zászlót az – alkotmányos rendszert amúgy teljesen átalakító – 1995-ös daytoni béke a jogutód Bosznia-Hercegovina számára is meghagyta. A szerbek és a horvátok szerint azonban a zászló egyes elemei, például a középkori boszniai államra (pontosabban a boszniai királyság 14. századi megalapítójára, Kotromanić Tvrtko királyra utaló Anjou-liliomos címer a történelem folyamán túlságosan szorosan összekapcsolódtak a bosnyák (muszlim) nemzettel. Ez különösen annak fényében érthető, hogy a bosznia-hercegovinai állam az 19921995-ös háborút e zászló alatt vívta meg a területét felosztani kívánó szerbek ellen. (Számukra persze éppen ezért szimbolikus jelentőségű, és használják ma is szívesen nem hivatalos alkalmakra). A szerbek emellett történeti folytonosságot sem látnak a zászló által megidézett középkori független királyság és a mai Bosznia-Hercegovina között. (A horvátok a háború alatt saját nemzeti szimbólumaikat használták, a középkori Boszniát pedig horvát államalakulatnak tartják).

Az új zászló kék háttere az ENSZ-lobogó hatására sokáig világoskék tervezetben szerepelt, majd később az Európai Unió lobogójának mintájára sötétkékre változott. A sárga háromszög minden egyes oldala Bosznia-Hercegovina egy-egy nemzetét jelképezi: a bosnyákokat, a szerbeket és a horvátokat. A csillagok szintén az európai elkötelezettségre utalnak.

A zaklatott történelemmel rendelkező Boszniának az idők folyamán számos lobogója volt:

A Bosznia-Hercegovinai Szocialista Köztársaság lobogója

A Tito irányította Jugoszlávia idején a zászlót – a kommunista ideológiának megfelelően – vörös színű mező uralta, amelynek bal felső sarkában a szövetségi állam vörös csillagos trikolorja díszelgett. 1943 és 1991 között volt használatban ez a lobogó.

Bosznia-Hercegovina zászlaja az Osztrák–Magyar Monarchiában, az annexió után

Az osztrák–magyar annexiót (1908) követően Bosznia-Hercegovina zászlaja vízszintesen két egyenlő részre osztott mezőből állt. A felső mező vörös, az alsó sárga volt. A hiányzó címertől eltekintve megegyezik az 1878 és 1908 között használt zászlóval. Ez a lobogó mindössze tíz évig volt használatban, az annexiótól kezdve a monarchia összeomlásáig, 1918-ig.

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Bosznia-Hercegovina zászlaja témájú médiaállományokat.