„X-Men” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
37 bájt hozzáadva ,  12 évvel ezelőtt
a
Bot: következő hozzáadása: gl:X-Men; kozmetikai változtatások
a (Bot: következő módosítása: ka:იქს-ადამიანები)
a (Bot: következő hozzáadása: gl:X-Men; kozmetikai változtatások)
Az '''X-Men''' egy [[kitalált szereplő]]kből álló [[szuperhős]]csapat a [[Marvel Comics]] [[képregény]]eiben, amit [[Stan Lee]] író és [[Jack Kirby]] rajzoló alkotott meg. A csapat első megjelenése az [[1963]] szeptemberében megjelent ''[[Uncanny X-Men|X-Men]]'' első számában volt. Az X-Men tagjai [[Mutáns (Marvel Comics)|mutánsok]], akik a természetes [[evolúció]]s folyamat következtében emberfeletti képességeket birtokolnak, és akik ezeket a képességeiket az emberiség javára és védelmére kívánják használni.
 
== A megjelenés története ==
=== A csapat megszületése a képregények ezüstkorában ===
 
Az X-Men csapata 1963-ban született meg Stan Lee ötlete alapján, és azt az irányvonalat képviselte amit Lee Pókember megalkotásával hozott létre egy évvel korábban. Ennek szellemében a történetekben a főszereplők magánélete, hétköznapi problémái és félelmei legalább olyan fontos szerepet töltöttek be mint maga a kalandos és izgalmas cselekmény. Akárcsak Peter Parker, vagyis Pókember, az X-Men tagjai is még csak kamaszok voltak, akiknek emberfeletti mutáns képességeik a [[serdülőkor]]ral jelentkeztek. A csapat tagjai [[Küklopsz (Marvel Comics)|Scott Summers]]/Küklopsz, [[Jean Grey]]/Csodalány, [[Jégember|Bobby Drake]]/Jégember, [[Bestia (Marvel Comics)|Hank McCoy]]/Bestia és [[Angyal (Marvel Comics)|III. Warren Worthington]]/Angyal voltak. A fiatalokat egy szintén mutáns, a mozgássérült [[Telepátia|telepata]], [[X Professzor|Charles Xavier professzor]] gyűjtötte össze, hogy megtanítsa őket képességeik használatára és hogy azt az emberiség javára fordíthassák.
A sorozat végül a továbbra is alacsony eladási mutatók miatt a 66. számmal, [[1970]] márciusában megszűnt. Ironikus módon a Marvel éppen akkor döntött a sorozat felfüggesztése mellett, mikor annak olvasótábora növekedni kezdett. Ennek oka az volt, hogy az adott kor technikai és marketing adottságai mellett az értékesítési adatok összesítése csak több, akár csak 10 hónappal a megjelenés után állt a kiadó rendelkezésére.<ref name="x2dvd"/> A Marvel hogy legyen ideje felmérni az olvasók igényeit és hogy fenntartsa az érdeklődést a sorozat iránt elkezdte újra kiadni a füzet régi történeteit. Az ''X-Men'' 1970 és 1975 között ritkítottan, kéthavonta jelent meg újranyomtatott történetekkel. Magának csapatnak ez idő alatt csupán néhány vendégszereplése volt a Marvel más képregényeiben, így például feltűntek a ''[[Marvel Team-Up]]'' és az ''[[Amazing Adventures]]'' oldalain is. A legjelentős szerep az 1974-es ''[[Titkos Birodalom]]'' című [[Amerika Kapitány]]-történetben jutott az X-Men csapatának.
 
=== Az X-Men a képregények bronzkorában ===
==== Az új csapat ====
Az [[1970-es évek]] elején a Marvel képregényei egyre növekvő olvasótáborra tettek szert a tengerentúlon is. A füzetek külföldi terjesztője Al Landau és Transworld nevű kiadója volt. A Marvel egyik tárgyalásán, melyen többek között Stan Lee és Roy Thomas is jelen volt, Landau felvetette az ötletet, hogy marketing és eladási szempontból nemzetközileg jövedelmező lenne egy olyan szuperhőscsapatot megalkotni, melynek tagjai különböző országokból (legfőképpen azokból, ahol a képregényeknek olvasói vannak) származnának. Roy Thomas az X-Men csapatát javasolta erre a célra, hiszen mint utólag kiderült az 1960-as évek végén a füzet olvasottsága nőni kezdett, éppen azelőtt, hogy felfüggesztették az új történetek közlését benne. Az ötletet elfogadta a kiadó, azonban a megvalósítás még váratott magára. Roy Thomas eredeti ötlete szerint Küklopsz és Csodalány utaztak volta a Föld körül és így gyűjtötték volna össze a csapat új tagjai.<ref name="xc-roy">{{cite book |author=Peter Sanderson |title=The X-Men Companion 1 |year=1982 |publisher=Fantagraphics Books |location=Egyesült Államok |language=angol |chapter=Interview with Roy Thomas }}</ref> Az megújítását célzó munkálatok már 1973 végén elkezdődtek. Roy Thomasnak időközben nem volt elég ideje, hogy a füzettel foglalkozzon, így [[Mike Friedrich]]-et kérték fel írónak, de a sorozat újraindítása továbbra is húzódott. Miután Friedrich időközben megvált a Marvel csapatától a történet megírásával [[Len Wein]]t bízták meg. A sorozat leendő rajzolója, [[Dave Cockrum]] pedig több vázlatot is benyújtott a lehetséges új szereplőkről.
 
Naptűz már a ''Giant-Size X-Men'' első számát követően, az ''X-Men'' 94. számában kivált a csapatból, Viharmadár pedig a 95. számban életét vesztette. ''Az X-Men'' rajzolója továbbra is Cockrum maradt, Len Wein azonban ezen a két számon dolgozott utoljára. A kétrészes történet [[szkript]]jét már Chris Claremonttal írta, majd a 96. számmal teljesen át is vette a sorozat írását Weintől. Claremont azonnal több változtatást is végrehajtott a Wein által eredetileg megálmodott csapatban. Wein szándéka szerint az új X-Men tagjai szintén kamaszok voltak, akárcsak az eredeti csapat alapítótagjai. Az ő változatában Rozsomák 19, Vihar pedig csak 17 éves volt, akik szintén még csak tanulták, hogy hogyan használják képességeiket. Ezzel szemben Claremont a csapat összes tagját képességeik használatában járatos, sokat megélt embereknek ábrázolta (Vihar a húszas évei vége felé járt, Rozsomák pedig 50-60 év körüli lett). Wein egy későbbi interjújában nemtetszését fejezte ki ezzel a változtatással szemben.<ref name="xc-len" />
 
==== A legendás páros: Chris Claremont és John Byrne ====
=== A modern kor ===
== Megjelenésük a képregényeken kívül ==
=== Rajzfilmek ===
Az X-Men első megjelenése más médiában a Marvel Super Heroes című rajzfilmsorozat egyik epizódja volt 1966-ban. Ez az epizód egy olyan képregény történetet adaptált amiben eredetileg a [[Fantasztikus Négyes]] szerepelt. A gyártó cégnek azonban nem volt joga ezt a csapatot szerepeltetni
így az X-Mennel pótolta őket. A nevüket Allies for Peace-re (Szövetségesek a békéértre) változtatta.
2005-ben a Marvel kiadó rendelésére promóciós célra készült egy Komputer Animációs rövidfilm X-Men Dark tide címen. A filmben a ,,Mini Mates" nevű amerikai játékok X-menes kiadása szerepel. Ennek a sorozatnak az egyik darabjához mellékelték a film DVD-jét. De a [http://www.daveschool.com/movies/xmen/ film] szabadon megtekinthető a készítők honlapján is.
 
== Az X-Men világa ==
*[[X-birtok|Az X-birtok]]
 
== Források ==
*Az ''Uncanny X-Men'' és a [[Marvel Comics]] más képregénysorozatai.
*''The X-Men Companion'' 1. és 2. füzet, 1982, [[Fantagraphics Books]]
 
== Jegyzetek ==
{{források}}
 
== Külső hivatkozások ==
*Az [http://www.marvel.com/universe/X-Men X-Men] a [[Marvel Comics]] oldalain {{en}}
*Az [http://www.comicvine.com/x-men/3173/ X-Men] a ComicVine.com oldalain {{en}}
[[fr:X-Men]]
[[fy:X-Men]]
[[gl:X-Men]]
[[he:אקס-מן]]
[[id:X-Men]]
157 692

szerkesztés

Navigációs menü