„Powązki temető” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Kurzív tartalmú zárójelek korr., ld.: WP:BÜ
a (Kurzív tartalmú zárójelek korr., ld.: WP:BÜ)
A sírkertet többször is bővítették, napjainkban 43 hektár méretű. Összehasonlításképpen, [[Vatikánváros]] 44, a budapesti [[Új köztemető]] pedig 207 hektár nagyságú.
 
Kb. 1 millió embert temettek ide. Itt nyugszanak a szabadságharcok mártírjai a [[Kosciusko|Kościusko]]-felkelés hőseitől a [[varsói felkelés]] hőseiig. [[1945]] után a koncentrációs táborokban elhunytak hamvait is itt helyezték el. Rajtuk kívül a lengyel társadalom számos híres és jeles képviselőjét temették ide, férfiakat és nőket, katonákat, írókat, költőket, tudósokat, orvosokat, jogászokat és papokat. Néhányuk sírja az [[1925]]-ben kialakított Érdemesek sétányán (''(Alei Zasłużonych)'') található. A temetőben leltek végső nyughelyet [[Frédéric Chopin]] szülei és testvérei is.
 
A [[II. világháború]] idején a temető csak kisebb károkat szenvedett, bár a háború vége felé leégett a templom és az irodahelyiségek. A megszállás alatt a [[Honi Hadsereg]] (''(Armia Krajowa)'') itt tárolta a fegyvereit, és innen juttattak élelmiszert a [[varsói gettó]]ba.
 
[[2012]]-ben leomlott a zsidó temetőtől elválasztó fala, s 70 sír megrongálódott.
 
[[2014]]-ben az öt másik temetővel együtt műemlékké nyilvánították (''(pomnik historii)'').
 
==A Powązki temetőben nyugvó híres lengyelek==
316 828

szerkesztés

Navigációs menü