Powązki temető

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Powązki temető
PL Warsaw Stare Powązki brama sw honoraty.jpg
Közigazgatás
Ország Lengyelország
Település
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Powązki temető (Varsó)
Powązki temető
Powązki temető
Pozíció Varsó térképén
é. sz. 52° 15′ 07″, k. h. 20° 58′ 22″Koordináták: é. sz. 52° 15′ 07″, k. h. 20° 58′ 22″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Powązki temető témájú médiaállományokat.

A Powązki temető vagy más néven a Régi Powązki Varsó egyik legrégebbi, történelmi temetője.

A sírkert a lengyel főváros Wola városrészében található, a Visztula bal partján, az Okopowa, a Powązkowska, a Tatarska és a Jana Ostroroga utca által határolt területen. A Varsói érsekség kezelésében áll, de egy társadalmi szervezet szociális munkásai is segítik a fenntartását. A temetőben megszámlálhatatlanul sok építészeti és szobrászati kincs található, amelyek szigorú állami védelem alatt állnak.

A nyughelyet gyakran nevezik Varsó legrégibb temetőjének, de ez téves. A Kamionkowski és a Renety utcai „na Służewie” temetők már a XIII. századtól léteztek.

A sírkert szomszédságában több más régi temető is található. Északi részén, a Tatarska utcai oldalon a tatár-iszlám, déli részén pedig a régi zsidó, valamint egy kaukázusi-iszlám és két evangélikus temető. Északnyugatra egy kilométerre fekszik a Powązki katonai temető.

Története[szerkesztés]

Stanisław Moniuszko és a Chopin család sírja
Czesław Niemen katakombája

Története 1790. november 4-én indult, amikor a Szymanowski család telket adományozott a városnak. 1792. május 20-án szentelték fel, a területének mérete eredetileg 2-2,5 hektár volt. Ugyanebben az évben fejezték be a Borromeo Szent Károlyról elnevezett templom építését. A Domenico Merlini itáliai építész által tervezett, II. Szaniszló Ágost király és testvére, Michał Poniatowski által alapított templom hullaházként, illetve ravatalozóként is működött.

A sírkertet többször is bővítették, napjainkban 43 hektár méretű. Összehasonlításképpen, Vatikánváros 44, a budapesti Új köztemető pedig 207 hektár nagyságú.

Kb. 1 millió embert temettek ide. Itt nyugszanak a szabadságharcok mártírjai a Kościusko-felkelés hőseitől a varsói felkelés hőseiig. 1945 után a koncentrációs táborokban elhunytak hamvait is itt helyezték el. Rajtuk kívül a lengyel társadalom számos híres és jeles képviselőjét temették ide, férfiakat és nőket, katonákat, írókat, költőket, tudósokat, orvosokat, jogászokat és papokat. Néhányuk sírja az 1925-ben kialakított Érdemesek sétányán (Alei Zasłużonych) található. A temetőben leltek végső nyughelyet Frédéric Chopin szülei és testvérei is.

A II. világháború idején a temető csak kisebb károkat szenvedett, bár a háború vége felé leégett a templom és az irodahelyiségek. A megszállás alatt a Honi Hadsereg (Armia Krajowa) itt tárolta a fegyvereit, és innen juttattak élelmiszert a varsói gettóba.

2012-ben leomlott a zsidó temetőtől elválasztó fala, s 70 sír megrongálódott.

2014-ben az öt másik temetővel együtt műemlékké nyilvánították (pomnik historii).

A Powązki temetőben nyugvó híres lengyelek[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]