Powązki temető

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Powązki temető
Közigazgatás
OrszágLengyelország
Település
Híres halottakA Powązki temetőben eltemetett személyek
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Powązki temető (Varsó)
Powązki temető
Powązki temető
Pozíció Varsó térképén
é. sz. 52° 15′ 07″, k. h. 20° 58′ 22″Koordináták: é. sz. 52° 15′ 07″, k. h. 20° 58′ 22″
Powązki temető weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Powązki temető témájú médiaállományokat.

A Powązki temető vagy más néven a Régi Powązki Varsó egyik legrégebbi, történelmi temetője.

A sírkert a lengyel főváros Wola városrészében található, a Visztula bal partján, az Okopowa, a Powązkowska, a Tatarska és a Jana Ostroroga utca által határolt területen. A Varsói érsekség kezelésében áll, de egy társadalmi szervezet szociális munkásai is segítik a fenntartását. A temetőben megszámlálhatatlanul sok építészeti és szobrászati kincs található, amelyek szigorú állami védelem alatt állnak.

A nyughelyet gyakran nevezik Varsó legrégibb temetőjének, de ez téves. A Kamionkowski és a Renety utcai „na Służewie” temetők már a 13. századtól léteztek.

A sírkert szomszédságában több más régi temető is található. Északi részén, a Tatarska utcai oldalon a tatár-iszlám, déli részén pedig a régi zsidó, valamint egy kaukázusi-iszlám és két evangélikus temető. Északnyugatra egy kilométerre fekszik a Powązki katonai temető.

Története[szerkesztés]

Stanisław Moniuszko és a Chopin család sírja
Czesław Niemen katakombája
Władysław Reymont síremléke
A Borromeo Szent Károly templom

Története 1790. november 4-én indult, amikor a Szymanowski család telket adományozott a városnak. 1792. május 20-án szentelték fel, a területének mérete eredetileg 2-2,5 hektár volt. Ugyanebben az évben fejezték be a Borromeo Szent Károlyról elnevezett templom építését. A Domenico Merlini itáliai építész által tervezett, II. Szaniszló Ágost király és testvére, Michał Poniatowski által alapított templom hullaházként, illetve ravatalozóként is működött.

A sírkertet többször is bővítették, napjainkban 43 hektár méretű. Összehasonlításképpen, Vatikánváros 44, a budapesti Új köztemető pedig 207 hektár nagyságú.

Kb. 1 millió embert temettek ide. Itt nyugszanak a szabadságharcok mártírjai a Kościusko-felkelés hőseitől a varsói felkelés hőseiig. 1945 után a koncentrációs táborokban elhunytak hamvait is itt helyezték el. Rajtuk kívül a lengyel társadalom számos híres és jeles képviselőjét temették ide, férfiakat és nőket, katonákat, írókat, költőket, tudósokat, orvosokat, jogászokat és papokat. Néhányuk sírja az 1925-ben kialakított Érdemesek sétányán (Alei Zasłużonych) található. A temetőben leltek végső nyughelyet Frédéric Chopin szülei és testvérei is.

A második világháború idején a temető csak kisebb károkat szenvedett, bár a háború vége felé leégett a templom és az irodahelyiségek. A megszállás alatt a Honi Hadsereg (Armia Krajowa) itt tárolta a fegyvereit, és innen juttattak élelmiszert a varsói gettóba.

2012-ben leomlott a zsidó temetőtől elválasztó fala, s 70 sír megrongálódott.

2014-ben az öt másik temetővel együtt műemlékké nyilvánították (pomnik historii).

A Powązki temetőben nyugvó híres lengyelek[szerkesztés]

Lásd még: A Powązki temetőben eltemetett személyek (kategórialap)

Galéria[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cmentarz Powązkowski w Warszawie című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.