Les Champeaux temető

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Les Champeaux temető
Közigazgatás
OrszágFranciaország
TelepülésMontmorency
Híres halottakA Les Champeaux temetőben eltemetett személyek
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Les Champeaux temető (Franciaország)
Les Champeaux temető
Les Champeaux temető
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 48° 59′ 37″, k. h. 2° 19′ 25″Koordináták: é. sz. 48° 59′ 37″, k. h. 2° 19′ 25″
A Wikimédia Commons tartalmaz Les Champeaux temető témájú médiaállományokat.
Delfina Potocka sírja
A Montmorency-i templom
A lengyel emigránsok epitáfiuma (Władysław Oleszczyński, 1848)
A Częstochowai Fekete Madonna képe a templomban

A Les Champeaux temető (franciául: Cimetière des Champeaux de Montmorency, lengyelül: Cmentarz Les Champeaux w Montmorency) régi temető Montmorencyban, mely a legnagyobb lengyel temető Franciaországban. Gyakran nevezik a lengyel emigráció panteonjának vagy lengyel nekropolisznak is.

Története[szerkesztés]

A 18. század végén Lengyelország a felvilágosodásban gyökerező reformokat hajtott végre a társadalmi és állami élet számos területén. A fejlődés a nagy szejm működésében csúcsosodott ki. Ez sem mentette meg azonban attól, hogy a Porosz Királyság, a Habsburg Birodalom és az Orosz Birodalom meg ne fossza szuverenitásától. Lengyelország három felosztásának folyamatában 1795-ben 123 évre elvesztette a függetlenségét.

Kościuszko Tádé (Tadeusz Kościuszko) vezetésével már 1792-ben és 1794-ben is jelentős fegyveres felkelések zajlottak elsősorban a megszálló oroszok ellen. Hasonlóan nagyszabású szabadságharc tört ki 1830-31-ben (novemberi felkelés), majd 1863-64 folyamán (januári felkelés). Az elbukott csaták után számosan menekültek külföldre a megtorlásoktól tartva. A novemberi felkelés után elindult nagy emigráció a modern Európa egyik legnagyobb népvándorlása volt, közel 50 000 ember kelt útra.

Az emigránsok kisebb-nagyobb kolóniákat hoztak létre a világ országaiban és városaiban, s idővel saját temetőket, elkülönült parcellákat nyitottak a halottaiknak. A Les Champeaux temetőben az első lengyel temetésre 1841. május 21-én került sor. Karol Otto Kniaziewicz légionistát, a Kościusko-felkelés résztvevőjét búcsúztatták.

Montmorency templomában volt eltemetve Adam Jerzy Czartoryski herceg, a nagy emigráció konzervatív politikai szárnyának (Hôtel Lambert) vezetője és felesége, akiket 1865-ben újratemettek Sieniawában (Kárpátaljai vajdaság), az ősi családi birtokon.

1843-tól Montmorency lengyel zarándoklat helyszíne, mely évente májusban vagy júniusban kerül megrendezésre a Párizsi Történelmi-Irodalmi Társaság (Towarzystwo Historyczno-Literackie w Paryżu) szervezésében. Az ünnepséget valamennyi emigrációban elhunyt lengyelért tartják. A városon zászlókkal átvonulók hagyományosan eléneklik az Isten, ki Lengyelhont… (Boże, coś Polskę…) kezdetű egyházi éneket, mely a lengyel messianizmus eszméjét hirdeti himnusz formában. A zarándoklatot a második világháború, a német megszállás idején is megtartották. 1982-ben – a lengyelországi hadiállapot bevezetése után – a lengyelekkel való francia szolidaritás kifejeződéseként Jean-Marie Lustiger párizsi érsek is részt vett rajta.

2007-2008 folyamán a Józef Szermentowski művészeti iskola (Kielce) oktatói és diákjai felújítottak 21 sírkövet a temetőben.

A Les Champeaux temetőben nyugvó lengyelek[szerkesztés]

A temetőben több száz lengyel és lengyel származású elhunyt nyugszik vagy nyugodott, többek között:

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cmentarz Les Champeaux w Montmorency című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.