Les Champeaux temető

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Les Champeaux temető
GróbNorwida.jpg
Közigazgatás
Ország Franciaország
Település Montmorency
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Les Champeaux temető (Franciaország)
Les Champeaux temető
Les Champeaux temető
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 48° 35′ 38″, k. h. 2° 11′ 33″Koordináták: é. sz. 48° 35′ 38″, k. h. 2° 11′ 33″
A Wikimédia Commons tartalmaz Les Champeaux temető témájú médiaállományokat.
A Montmorency-i templom
A lengyel emigránsok epitáfiuma (Władysław Oleszczyński, 1848)
A Częstochowai Fekete Madonna képe a templomban

Les Champeaux temető (franciául: Cimetière des Champeaux de Montmorency, lengyelül: Cmentarz Les Champeaux w Montmorency) régi temető Montmorencyban, mely a legnagyobb lengyel temető Franciaországban. Gyakran nevezik a lengyel emigráció panteonjának vagy lengyel nekropolisznak is.

Története[szerkesztés]

A XVIII. század végén Lengyelország a felvilágosodásban gyökerező reformokat hajtott végre a társadalmi és állami élet számos területén. A fejlődés a nagy szejm működésében csúcsosodott ki. Ez sem mentette meg azonban attól, hogy a Porosz Királyság, a Habsburg Birodalom és az Orosz Birodalom meg ne fossza szuverenitásától. Lengyelország három felosztásának folyamatában 1795-ben 123 évre elvesztette a függetlenségét.

Kościuszko Tádé (Tadeusz Kościuszko) vezetésével már 1792-ben és 1794-ben is jelentős fegyveres felkelések zajlottak elsősorban a megszálló oroszok ellen. Hasonlóan nagyszabású szabadságharc tört ki 1830-31-ben (novemberi felkelés), majd 1863-64 folyamán (januári felkelés). Az elbukott csaták után számosan menekültek külföldre a megtorlásoktól tartva. A novemberi felkelés után elindult nagy emigráció a modern Európa egyik legnagyobb népvándorlása volt, közel 50 000 ember kelt útra.

Az emigránsok kisebb-nagyobb kolóniákat hoztak létre a világ országaiban és városaiban, s idővel saját temetőket, elkülönült parcellákat nyitottak a halottaiknak. A Les Champeaux temetőben az első lengyel temetésre 1841. május 21-én került sor. Karol Otto Kniaziewicz légionistát, a Kościusko-felkelés résztvevőjét búcsúztatták.

Montmorency templomában volt eltemetve Adam Jerzy Czartoryski herceg, a nagy emigráció konzervatív politikai szárnyának (Hôtel Lambert) vezetője és felesége, akiket 1865-ben újratemettek Sieniawában (Kárpátaljai vajdaság), az ősi családi birtokon.

1843-tól Montmorency lengyel zarándoklat helyszíne, mely évente májusban vagy júniusban kerül megrendezésre a Párizsi Történelmi-Irodalmi Társaság (Towarzystwo Historyczno-Literackie w Paryżu) szervezésében. Az ünnepséget valamennyi emigrációban elhunyt lengyelért tartják. A városon zászlókkal átvonulók hagyományosan eléneklik az Isten, ki Lengyelhont… (Boże, coś Polskę…) kezdetű egyházi éneket, mely a lengyel messianizmus eszméjét hirdeti himnusz formában. A zarándoklatot a második világháború, a német megszállás idején is megtartották. 1982-ben – a lengyelországi hadiállapot bevezetése után – a lengyelekkel való francia szolidaritás kifejeződéseként Jean-Marie Lustiger párizsi érsek is részt vett rajta.

2007-2008 folyamán a Józef Szermentowski művészeti iskola (Kielce) oktatói és diákjai felújítottak 21 sírkövet a temetőben.

A Les Champeaux temetőben nyugvó lengyelek[szerkesztés]

A temetőben több száz lengyel és lengyel származású elhunyt nyugszik vagy nyugodott, többek között:

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]