Simien Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Simien Nemzeti Park
Világörökség
A Semien-hegység
A Semien-hegység
Adatok
OrszágEtiópia
Világörökség-azonosító 9
TípusTermészeti helyszín
KritériumokVII, X
Felvétel éve1978
Elhelyezkedése
Simien Nemzeti Park (Etiópia)
Simien Nemzeti Park
Simien Nemzeti Park
Pozíció Etiópia térképén
é. sz. 13° 11′, k. h. 38° 04′Koordináták: é. sz. 13° 11′, k. h. 38° 04′
A Wikimédia Commons tartalmaz Simien Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

Az 1969-ben alapított Simien Nemzeti Park Etiópia egyik nemzeti parkja, területe 220 km². Az ország északnyugati részén, a Gondart és Akszúmot összekötő főúttól keletre, Amharai szövetségi állam területén található park magába foglalja a Simien-hegységet ami az Etióp-magasföld részét képezi, és egyben itt található a 4620 méteres Ras Dashan hegy, ami az ország legmagasabb pontjának számít, a kontinensen pedig a negyedik.

Az évezredek során az erózió a világ egyik leglátványosabb vidékét hozta itt létre, az UNESCO 1978-ban a világörökséghez sorolta a Simien Nemzeti Parkot, amely egyetlen, vízfolyásokkal és szurdokokkal szabdalt masszívumból áll, amelynek oldalai meredeken zuhannak alá a füves puszták és széles folyóvölgyek felé.

A park három nagyobb egységre osztható: a mezőgazdasági művelésre és legeltetésre alkalmas alacsonyabban fekvő lankákra, az erdős alpesi térségre és a magashegyi füves területekre. Számos ritka fajnak ad otthont, ilyen az etióp farkas, más néven az abesszíniai róka, a dzseládapávián, az abesszin kőszáli kecske, itt fészkel több mint 50 madárfaj, köztük a szakállas saskeselyű. A növényvilágnak is több ritka faja megtalálható, a csenkeszek, a hangafélék, a liliomfélék és a lobéliák közül. A park elsősorban a mintegy ezer egyedből álló abesszíniai kőszáli kecske-állomány megőrzésére jött létre, ezek a vadkecskék ugyanis a világon sehol másutt nem találhatók meg.

Habár nem esik messze az egyenlítőtől, magasabban fekvő pontjain nem ritka a hó és a jég, éjszakánként pedig gyakran csökken fagypont alá a hőmérséklet.

1996-ban felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

Külső hivatkozások[szerkesztés]