Lalibela sziklába vájt templomai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Lalibela
Világörökség
A Bet Giyorgis templom felülről
A Bet Giyorgis templom felülről
Adatok
Ország Etiópia
Világörökség-azonosító 18
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok I, II, III
Felvétel éve 1978
Elhelyezkedése
Lalibela sziklába vájt templomai (Etiópia)
Lalibela sziklába vájt templomai
Lalibela sziklába vájt templomai
Pozíció Etiópia térképén
é. sz. 12° 01′ 46″, k. h. 39° 02′ 26″Koordináták: é. sz. 12° 01′ 46″, k. h. 39° 02′ 26″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lalibela sziklába vájt templomai témájú médiaállományokat.

Lalibela, más néven Új-Jeruzsálem (korábban Roha) szent város és zarándokhely Etiópia területén. Lalibela az egykori Wollo provinciában található. A település 2500 m-es tengerszint feletti magasságban fekszik, és 8484 lakója van (az 1994-es népszámlálás adata), akik közül csaknem mindenki az Etióp Ortodox Egyház tagja.

Lalibela világszerte híres tizenegy monolitikus templomáról, amelyek – túlnyomórészt, a többszintesek kivételével – vörös bazaltlávából lettek kifaragva. A templomok építése a 12-13. században, a Zagve-dinasztiához tartozó Gebra Maskal Lalibela császár uralkodása idején kezdődött, akit Szent Lalibela néven is emlegetnek. Valószínűleg összességében mintegy 100 év kellett az építéshez. Ebben az időben virágzottak Etiópiában a keresztény eszmék, a templomok így egyben az etióp keresztények és a Szentföld közötti szoros összefonódás jelképeiként értelmezhetők. Ma ezek a templomok a Világörökség részét képezik. Lalibela Etióp Ortodox Egyháza hosszú múltra és hagyományra nyúlik vissza, és sok keresztény számára zarándokhely.

Története[szerkesztés]

A lalibelai horizont
Etióp pap

Lalibela városa a nevét a Zagve-dinasztia legfontosabb császáráról kapta, aki a Lasta birodalomban uralkodott. A 12-13. században egyben kifaragtatott tizenegy templomot a környező sziklákból, amelyek mindegyike 800 m² nagy és tíz méter magas. Ezek az épületek a világ legnagyobb ember alkotta monolitikus struktúrái. A templomok ma is eredeti céljukat szolgálják, és ortodox zarándokok látogatják őket. Lalibela körül a 12. században jött létre az Etióp Királyság, az Akszúmi Királyság összeomlását követően.

Amhaar Yekunno Amlak elűzte a Zagve-dinasztia tagjait és trónra lépett 1270-ben. Trónkövetelését a bibliai Salamon királytól való állítólagos származására alapozta. A salamoni származás, Etiópia egyik legjelentősebb hagyománya a „Kebre Negest”-ben (A királyok hírneve) van leírva. A János papkirályról szóló mítoszok további érdekességet, adalékokat adnak a „Salamon leszármazottainak” uralkodásáról szóló történeteknek.

Templomai[szerkesztés]

Bet Giyorgis
Bet Amanuel
Az egyik templom belsejében

A tizenegy templomot három csoportba sorolják:

 • Északi csoport:
  • Bet Medhane Alem, amelyben a Lalibela-kereszt van elhelyezve, a világ legnagyobb monolitikus temploma; valószínűleg az aksumi Zioni Szent Mária templom mintájára készült.
  • Bet Maryam feltételezhetően a legrégibb mind közül.
  • Bet Golgotha az itt látható műalkotásokról és Lalibela császár sírjáról híres.
  • Selassie-kápolna
  • Ádám sírja.
 • Nyugati csoport:
  • Bet Giyorgis, amelynek a legrészletesebb a megmunkáltsága, és ez maradt fenn a legjobb állapotban.
 • Keleti csoport:
  • Bet Amanuel, ami feltehetően az egykori főkápolna volt.
  • Bet Merkorios korábban valószínűleg börtön volt.
  • Bet Abba Libanos.
  • Bet Gabriel-Rufael, amelyről feltételezik, hogy korábban az uralkodó palotája volt, és össze volt kötve a szent sütödével.
  • Valamivel távolabb áll a 11. század körül aksumita stílusban csak éppen pince nélkül épült Ashetan Maryam kolostor és a Yimrehane Kristos templom.

A széles körben ismert mítoszokkal ellentétben Lalibela templomai nem harcoló templomos lovagok segítségével épültek, hanem egyedül az etióp lakosság munkájából.

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lalibela című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

 • Francisco Alvarez: The Prester John of the Indies, "Chapter CIV: How Pero de Covilham, a Portuguese, is in the country of the Prester, and how came here, and why he was sent," (Cambridge, Hakluyt Society, 1961), pp. 369–376.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lalibela sziklába vájt templomai témájú médiaállományokat.