Lalibela sziklába vájt templomai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lalibela
Világörökség
A Bet Giyorgis templom felülről
A Bet Giyorgis templom felülről
Adatok
OrszágEtiópia
Világörökség-azonosító 18
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, III
Felvétel éve1978
Elhelyezkedése
Lalibela sziklába vájt templomai (Etiópia)
Lalibela sziklába vájt templomai
Lalibela sziklába vájt templomai
Pozíció Etiópia térképén
é. sz. 12° 01′ 46″, k. h. 39° 02′ 26″Koordináták: é. sz. 12° 01′ 46″, k. h. 39° 02′ 26″
A Wikimédia Commons tartalmaz Lalibela sziklába vájt templomai témájú médiaállományokat.

Lalibela, más néven Új-Jeruzsálem (korábban Roha) szent város és zarándokhely Etiópia területén. Lalibela az egykori Wollo provinciában található. A település 2500 m-es tengerszint feletti magasságban fekszik, és 8484 lakója van (az 1994-es népszámlálás adata), akik közül csaknem mindenki az etióp ortodox egyház tagja.

Lalibela világszerte híres tizenegy monolitikus templomáról, amelyek – túlnyomórészt, a többszintesek kivételével – vörös bazaltlávából lettek kifaragva. A templomok építése a 12-13. században, a Zagve-dinasztiához tartozó Gebra Maskal Lalibela császár uralkodása idején kezdődött, akit Szent Lalibela néven is emlegetnek. Valószínűleg összességében mintegy 100 év kellett az építéshez. Ebben az időben virágzottak Etiópiában a keresztény eszmék, a templomok így egyben az etióp keresztények és a Szentföld közötti szoros összefonódás jelképeiként értelmezhetők. Ma ezek a templomok a világörökség részét képezik. Lalibela Etióp Ortodox Egyháza hosszú múltra és hagyományra nyúlik vissza, és sok keresztény számára zarándokhely.

Története[szerkesztés]

A lalibelai horizont
Etióp pap

Lalibela városa a nevét a Zagve-dinasztia legfontosabb császáráról kapta, aki Lasta tartományban rendezte be székhelyét. A 12-13. században egyben kifaragtatott tizenegy templomot a környező sziklákból, amelyek mindegyike 800 m² nagy és tíz méter magas. Ezek az épületek a világ legnagyobb ember alkotta monolitikus struktúrái. A templomok ma is eredeti céljukat szolgálják, és ortodox zarándokok látogatják őket. Lalibela körül a 12. században jött létre az Etióp Királyság, az Akszúmi Királyság összeomlását követően.

Amhaar Yekunno Amlak elűzte a Zagve-dinasztia tagjait és trónra lépett 1270-ben. Trónkövetelését a bibliai Salamon királytól való állítólagos származására alapozta. A salamoni származás, Etiópia egyik legjelentősebb hagyománya a „Kebre Negest”-ben (A királyok hírneve) van leírva. A János papkirályról szóló mítoszok további érdekességet, adalékokat adnak a „Salamon leszármazottainak” uralkodásáról szóló történeteknek.

Templomai[szerkesztés]

Bet Giyorgis
Bet Amanuel
Az egyik templom belsejében

A tizenegy templomot három csoportba sorolják:

 • Északi csoport:
  • Bet Medhane Alem, amelyben a Lalibela-kereszt van elhelyezve, a világ legnagyobb monolitikus temploma; valószínűleg az aksumi Zioni Szent Mária templom mintájára készült.
  • Bet Maryam feltételezhetően a legrégibb mind közül.
  • Bet Golgotha az itt látható műalkotásokról és Lalibela császár sírjáról híres.
  • Selassie-kápolna
  • Ádám sírja.
 • Nyugati csoport:
  • Bet Giyorgis, amelynek a legrészletesebb a megmunkáltsága, és ez maradt fenn a legjobb állapotban.
 • Keleti csoport:
  • Bet Amanuel, ami feltehetően az egykori főkápolna volt.
  • Bet Merkorios korábban valószínűleg börtön volt.
  • Bet Abba Libanos.
  • Bet Gabriel-Rufael, amelyről feltételezik, hogy korábban az uralkodó palotája volt, és össze volt kötve a szent sütödével.
  • Valamivel távolabb áll a 11. század körül aksumita stílusban csak éppen pince nélkül épült Ashetan Maryam kolostor és a Yimrehane Kristos templom.

A széles körben ismert mítoszokkal ellentétben Lalibela templomai nem harcoló templomos lovagok segítségével épültek, hanem egyedül az etióp lakosság munkájából.

Források[szerkesztés]

 • Francisco Alvarez: The Prester John of the Indies, "Chapter CIV: How Pero de Covilham, a Portuguese, is in the country of the Prester, and how came here, and why he was sent," (Cambridge, Hakluyt Society, 1961), pp. 369–376.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Lalibela
A Wikimédia Commons tartalmaz Lalibela sziklába vájt templomai témájú médiaállományokat.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lalibela című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.