Sara Errani

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sara Errani
Sara Errani a 2012-es US Openen
Sara Errani a 2012-es US Openen
Személyes adatok
Ország Olaszország
LakóhelyBologna, Olaszország
Született1987április 29. (36 éves)
Bologna, Olaszország
Magasság164 cm
Testsúly60 kg
KézJobb (kétkezes fonák)
Profivá válás2002
Összkereset14 430 652 $
Eredményei egyesben
Eredmények666–492
Tornagyőzelmek9 WTA, 2 WTA125K,
5 ITF
Világranglistán*No. 5 (2013. május 20.)
Grand Slam-eredmények egyesben
Australian OpenNegyeddöntő (2012)
Roland GarrosDöntő (2012)
Wimbledon3. kör (2010, 2012)
US OpenElődöntő (2012)
Eredményei párosban
Eredmények392–228
Tornagyőzelmek29 WTA, 2 WTA125K,
7 ITF
Világranglistán*No. 1 (2012. szeptember 10.)
Grand Slam-eredmények párosban
Australian OpenGyőzelem (2013, 2014)
Roland GarrosGyőzelem (2012)
WimbledonGyőzelem (2014)
US OpenGyőzelem (2012)
KitüntetéseiCommander of the Order of Merit of the Italian Republic (2014. október 10.)

* Legjobb helyezés a világranglistán
Frissítve: 2024. március 24.
A Wikimédia Commons tartalmaz Sara Errani témájú médiaállományokat.

Sara Errani (Bologna, 1987. április 29. –) olasz hivatásos teniszezőnő, párosban ötszörös Grand Slam-tornagyőztes és korábbi világelső, olimpikon.

2002-ben kezdte profi pályafutását. WTA-tornán eddig kilencszer győzött egyéniben, és 29 alkalommal párosban, emellett két egyéni és két páros WTA125K-, valamint öt egyéni és hét páros ITF-tornagyőzelmet szerzett. Első egyéni WTA-győzelmét 2008-ban aratta Palermóban. Legkiemelkedőbb egyéni Grand Slam-szereplését a 2012-es Roland Garroson nyújtotta, ahol egyéniben egészen a döntőig jutott. Párosban Roberta Vinci oldalán karrier Grand Slamet értek el, miután az Australian Openen 2013-ban és 2014-ben, a Roland Garroson 2012-ben, Wimbledonban 2014-ben, és a US Openen 2012-ben nyerték el a trófeát. Legjobb világranglista-helyezése egyéniben az ötödik volt 2013. május 20-án, a US Open 2012. évi megnyerését követően párosban világelső lett. Összesen 87 héten keresztül állt a világranglista élén.

2017. augusztusban doppingvétség miatt kéthónapos eltiltást kapott. Az ITF elfogadta a védekezését, mely szerint édesanyja rákgyógyszere esett bele véletlenül az általa főzött levesbe. Mivel a június 7-én végzett ismételt teszt már negatív volt, az ITF álláspontja szerint valóban nincs rá bizonyíték, hogy a játékos rendszeresen szedett volna letrozol tartalmú szert, nem követett el hibát, illetve gondatlanság sem terheli. Mivel a vétség mértéke minimális, ez tükröződik az eltiltás csekély időtartamán: a játékosnak csak két hónapot kell kihagynia, és októberben ismét teniszezhet.[1][2]

Eltiltását követően első versenyén, a Tianjin Openen párosban tornagyőzelmet aratott, egyéniben az elődöntőig jutott.

Pályafutása[szerkesztés]

2002[szerkesztés]

Sara Errani profi karrierjét 2002. április 15-én kezdte meg az olasz Cagliari városában egy tízezer dollár összdíjazású ITF-versenyen. A selejtezőben kapott helyet, ahonnan felküzdötte magát a főtáblára, ám ott az első körben kikapott kínai riválisától, Szun Tien-tien-től. Az első WTA-pont megszerzéséig nem kellett sokat várnia. A következő versenyén Rijekában már túljutott a főtábla első körén, így megszerezte élete első WTA-pontját. A bemutatkozó szezonjában a legnagyobb sikere egy elődöntő volt, ezt Horvátországban ért el. A szezon végén az egyéni világranglistán a 742. helyet foglalta el.

2003[szerkesztés]

A 2003-as év még nem hozta meg Erraninak az áttörést. Továbbra is főleg tíz-, és huszonötezer dolláros versenyeken indult, de júliusban szabadkártyával részt vehetett élete első WTA-versenyén Palermóban. Itt a selejtezőben egy mérkőzést sikerült nyernie, a főtáblára tehát ekkor még nem került fel.

ITF-tornákon a negyeddöntőig egyszer jutott el egyéniben. Ezt az eredményt az olaszországi Leccében érte el. Ezen a versenyen párosban is remekelt, hiszen döntőt játszhatott, de ott fel kellett adniuk a küzdelmet olasz partnerével, így első felnőtt döntőjét nem sikerült megnyernie. A legtöbb pontot (5-öt) a szezonban egy huszonötezer dollár összdíjazású versenyen, Casertában szerezte, ahol a selejtezőből feljutott a főtáblára és ott is tudott menni egy kört. Ezen a versenyen gyűjtötte be addigi legnagyobb skalpját, amikor a torna első körében a harmadik kiemelt észt Maret Anit győzte le.

2004[szerkesztés]

2004-ben részt vehetett második WTA-versenyén is. A szervezőktől a Rome Masters selejtezőjébe kapott szabadkártyát. Az első szettet a kvalifikáció hetedik kiemeltje, a luxemburgi Claudine Schaul ellen megnyerte 6-2-re, de a második és harmadik szettben az aktuális világranglista 63. helyezettje jobbnak bizonyult az olasz tehetségnél. Ebben a szezonban élete második profi páros döntőjén is kikapott a Portóban megrendezett ITF-versenyen. Párja ezúttal egy portugál játékos volt.

2005[szerkesztés]

2005-ben Errani megszerezte élete első profi tornagyőzelmét a spanyolországi Melilla városában. Ez a torna egy tízezer dollár összdíjazású ITF-verseny volt. A Rome Masters selejtezőjébe 2005-ben is szabadkártyát kapott, ám most sem tudott élni a lehetőséggel, és az első körben kikapott Catalina Castañótól. Ebben a szezonban azonban nem ez volt az egyetlen WTA-versenye. Ismét szabadkártyát kapott a palermói torna selejtezőjébe, és ott megint nyerni tudott egy meccset, de a következő fordulóban megállították. Ezúttal a selejtező nyolcadik kiemeltje a német Martina Müller bizonyult nála jobbnak. Ebben a szezonban párosban három ITF-tornagyőzelmet is aratott.

2006[szerkesztés]

2006-ban Errani már több WTA-tornán is elindult, ám a versenynaptárában maradtak még kisebb ITF-versenyek is. Az első WTA-versenye februárban a Bogotában rendezett Copa Colsanitas volt. Itt a selejtezőből felkerült a főtáblára, ahol a második körig jutott. A legjobb 16 között csak a torna második kiemeltje, Gisela Dulko tudta megverni. Ekkor szerepelt tehát Errani először egy WTA-torna főtábláján.

Kolumbiából Errani Mexikóba utazott a Abierto Mexicano Telcel elnevezésű acapulcói versenyre. Itt a selejtező második köréig jutott. A Rome Mastersen egymást követő harmadik évben is elindult, és ekkor tudta magát először felküzdeni a főtáblára. Az első körben a svájci Martina Hingisszel mérkőzött meg, ám két sima szettben alulmaradt riválisával szemben. 2006-ban a legjobban sikerült tornája a Budapest Grand Prix volt, amelyen a selejtezőből indulva egészen a negyeddöntőig jutott, és ezzel bekerült a világranglistán a top 200-ba.

Júniusban először vett részt egy Grand Slam-torna selejtezőjében, mivel elindult a wimbledoni tornán, de mérkőzést nem tudott nyerni.

2007[szerkesztés]

2007 elején elindult az Australian Openen is, de ekkor is a selejtező első mérkőzésén kapott ki a japán Morita Ajumitól. 2007-ben három WTA-versenyen is sikerült bejutnia a legjobb négy közé, ám a döntőt egyszer sem sikerült kivívnia magának. Az olaszországi Galatinában viszont megszerezte második egyéni ITF-tornagyőzelmet is. Párosban ebben a szezonban két ITF-győzelmet ért el Errani, mindkettőt a szintén olasz Giulia Gabba oldalán.

Ranglista-helyezésének köszönhetően a US Openen már nem kellett selejtezőt játszania, így pályafutása során először szerepelt egy Grand Slam-torna a főtábláján. Az első körben sikerült legyőznie a cseh Renata Voráčovát, de utána kikapott Marion Bartolitól.

2008[szerkesztés]

2008-ban Errani megszerezte élet első WTA-győzelmét. Július 13-án az Palermóban tudott diadalmaskodni. A döntőben Marija Koritceva volt az ellenfele, akit két játszmában sikerült legyőznie. Előtte olyan nagy neveket is legyőzött, mint például Flavia Pennetta vagy Carla Suárez Navarro. Palermóban a páros versenyt is sikerült megnyernie a spanyol Nuria Llagostera Vives oldalán.

A rákövetkező héten Errani a szlovéniai Portorožba utazott, ahol szintén nem talált legyőzőre. Az első kör után szettet sem veszítve jutott be a döntőbe, ahol Anabel Medina Garrigues ellen tudott nyerni 6–3, 6–3-ra. Portorožban elbúcsúztatta többek között a későbbi világelsőt, Caroline Wozniackit és Marija Kirilenkót is.

2009[szerkesztés]

A 2009-es szezon jól indult Errani számára, hiszen Brisbane-ben elődöntőt játszott, majd az Australian Openen is eljutott a legjobb harminckettő közé. A következő időszakban azonban sok első és második körös vereséget szenvedett. A rossz sorozatot Palermóban szakította meg, ahol címvédőként ismét döntőt játszott, de ezúttal vereséget szenvedett Flavia Pennettától. Portorožban ugyanez volt a helyzet. Errani beküzdötte magát a döntőbe, ám címvédésre ezúttal sem került sor. Ekkor a világelső Gyinara Szafina állította meg.

A 2010-es US Openen

2010[szerkesztés]

A 2010-es szezonban leginkább a Grand Slam-tornák és a páros WTA-tornák sikerültek a legjobban Erraninak. Az Australian Openen, Wimbledonban és a US Openen is eljutott a harmadik fordulóig. Az egyéni WTA-versenyeken a legjobbja az elődöntő volt. Ezt kétszer sikerült elérnie: Hobartban és Marbellán. 2010-ben három páros WTA-győzelmet is aratott, kettőt Roberta Vinci oldalán, egyet pedig Alberta Brianti partnereként.

2011[szerkesztés]

A 2011-es szezont nem kezdte jól Errani, mivel rögtön az első versenyén egy első körös vereséget szenvedett Brisbane-ben. Gyorsan javított azonban, és a következő versenyén, Hobartban negyeddöntőt játszott. A 2011-es évben eddig legjobb eredménye egy döntő volt, amelyet Pattajában sikerült elérnie. Bejutott a fináléba, de ott kikapott a szlovák Daniela Hantuchovától.

Ezen kívül két elődöntőt is játszott. Az elsőt Marbellán, a másodikat pedig Barcelonában. Párosban 2011-ben eddig három tornagyőzelemmel büszkélkedhet: Hobartban, Pattaján és Palermóban győzött, mindháromszor honfitársnője, Roberta Vinci oldalán.

2012[szerkesztés]

Aucklandben a negyeddöntőben, Sydney-ben a harmadik fordulóban esett ki. Az Australian Openen egyéniben legyőzte Valerija Szavinihet, Nagyja Petrovát, Sorana Cîrsteát, majd Cseng Csiét, s csak a negyeddöntőben szenvedett vereséget Petra Kvitová ellen. Erraninak ez volt az addigi legjobb szereplése Grand Slam-tornán. Párosban még jobb eredményt ért el, miután Roberta Vincivel a fináléig jutottak, ahol a Szvetlana KuznyecovaVera Zvonarjova-kettőstől kaptak ki 5–7, 6–4, 6–3-ra.[3]

Következő nagy sikerét a február végén kezdődő acapulcói versenyen érte el, ahol egyesben és párosban is sikerült megnyernie a tornát. Az egyéni döntőt honfitársával, Flavia Pennettával szemben vívta, akit 5–7, 7–6(2), 6–0-ra győzött le. Párosban Roberta Vincivel 6–2, 6–1 arányban diadalmaskodtak a Lourdes Domínguez LinoArantxa Parra Santonja-kettős felett. Majdnem két év után ő lett ezzel az első teniszezőnő, aki egy tornát egyesben és párosban is meg tudott nyerni ugyanabban az évben.[4]

A két nagy kemény pályás amerikai versenyen, Indian Wellsben és Miamiban kevés sikert ért el egyéniben, párosban viszont negyeddöntőbe, illetve döntőbe tudott jutni Vincivel. A miami finálét a Marija KirilenkoNagyja Petrova-kettős ellen veszítették el 7–6(0), 4–6, [10–4]-re.

Következő versenyén, Barcelonában sikerült megismételnie az acapulcói teljesítményét, vagyis egyéniben és párosban is megnyerte a tornát. Egyéniben a szlovák Dominika Cibulková ellen játszotta a döntőt, akit 6–2, 6–2 arányban győzött le, megszerezve ezzel pályafutása negyedik WTA-címét ebben a számban. Párosban ezúttal is Roberta Vinci volt a partnere, akivel egy másik olasz kettőst, Flavia Pennettát és Francesca Schiavonét győzték le 6–0, 6–2-re, mindössze 50 perc alatt.[5] Május elején folytatta kiváló szereplését a salakpályás tornákon, mivel egyéniben megnyerte a budapesti tornát, a döntőben 7–5, 6–4-re legyőzve az orosz Jelena Vesznyinát. Ezzel tizenöt mérkőzésesre nyúlt a salakos borításon elért győzelmi sorozata,[6] amely végül néhány nappal később Madridban szakadt meg, ahol előbb három játszmában legyőzte Chanelle Scheeperst,[7] majd 6–0, 6–1-re kikapott Agnieszka Radwańskától. Párosban viszont újabb tornagyőzelmet ért el Vincivel, a döntőben 6–1, 3–6, [10–4]-re múlták felül a Jekatyerina MakarovaJelena Vesznyina-kettőst. Erraninak ez volt az első címe (egyéniben és párosban egyaránt), amelyet egy Premier kategóriájú versenyen ért el.[8] Rómában hasonló eredményességgel szerepelt, miután egyéniben már a második körben kiesett Samantha Stosur ellen, párosban pedig sorozatban a harmadik versenyükön maradtak veretlenek, a döntőben 6–2, 7–5-re legyőzve ismételten a Jekatyerina MakarovaJelena Vesznyina-kettőst.

A Roland Garroson huszonegyedik kiemeltként indult el, ahol Casey Dellacqua és Melanie Oudin legyőzése után elbúcsúztatott a tornától két korábbi bajnokot, Ana Ivanovićot, majd Szvetlana Kuznyecovát. Ezt követően a negyeddöntőben a korábbi huszonnyolc veresége után első alkalommal tudott legyőzni egy Top 10-es játékost a német Angelique Kerber személyében, karrierje során először bejutva egy Grand Slam-torna elődöntőjébe, ahol nagy meglepetésre felülmúlta a hatodik kiemelt Samantha Stosurt is. A döntőben Marija Sarapova volt az ellenfele, akitől végül 6–3, 6–2-es vereséget szenvedett. Kiemelkedő teljesítményének köszönhetően a következő heti világranglistán a tizedik helyre lépett előre.[9] Párosban még nagyobb sikernek örülhetett Vincivel, mivel az Australian Openhez hasonlóan ismét bejutottak a fináléba, s ezúttal győztesen hagyták el a pályát, 4–6, 6–4, 6–2-re felülmúlva a Marija KirilenkoNagyja Petrova-duót.

A füves szezont egyéniben rosszul kezdte, ’s-Hertogenboschban már az első fordulóban kikapott Katerina Bondarenkótól. Párosban viszont Vincivel megnyerték a hetedik tornájukat is ebben a szezonban, a döntőben 6–4, 3–6, [11–9]-re legyőzve ismételten a Kirilenko–Petrova-kettőst. Wimbledonban tizedik kiemeltként két mérkőzést játszmavesztés nélküli győzelemmel fejezett be, a harmadik körben azonban súlyos, 6–0, 6–4-es vereséget szenvedett Jaroszlava Svedovától. Az első szettben egyetlen labdamenetet sem tudott megnyerni, amire még soha nem volt példa a nők között az open érában, előtte is csak egyszer, az 1940-es években.[10] Párosban Vincivel a negyedik fordulóban estek ki, miután nem bírtak a későbbi döntős Andrea HlaváčkováLucie Hradecká-kettőssel.

A hazai pályán, Palermóban rendezett salakos versenyen újra az esélyesek közé tartozott, s ennek megfelelően első kiemeltként még szettet sem veszített a torna során, a döntőben 6–1, 6–3-ra győzte le a cseh Barbora Záhlavová-Strýcovát.

Az olimpián mindhárom számban elindult. Egyéniben már az első körben kikapott Venus Williamstől, párosban Vincivel a negyeddöntőben búcsúztak a későbbi győztes Williams nővérekkel szemben, míg vegyes párosban Andreas Seppivel az első fordulóban kaptak ki az argentin Gisela DulkoJuan Martín del Potro-kettőstől.

A kemény pályás szezont Montrealban kezdte, ahol egyesben a harmadik körig jutott, párosban a második fordulóban estek ki. A cincinnati torna sem sikerült sokkal jobban, csupán párosban sikerült eggyel több mérkőzést nyerni, míg az egyéni szereplés megismétlődött. New Havenben csak egyesben versenyzett, s ekkor már az elődöntőig jutott, ahol a későbbi győztes Petra Kvitovától szenvedett kétjátszmás vereséget.

A US Openen tizedik kiemeltként vett részt, sorrendben Garbiñe Muguruzát, Vera Dusevinát, Olga Pucskovát, majd a negyedik körben a nála esélyesebb, hatodik kiemelt Angelique Kerbert is elbúcsúztatta a viadaltól. Negyeddöntőbeli ellenfele éppen Vinci volt, akit 6–2, 6–4 arányban sikerült felülmúlnia. Az elődöntőben Serena Williams ellen játszott, aki fölényes, 6–1, 6–2-es győzelmet aratott felette, így nem sikerült döntőbe jutnia. Párosban második kiemeltként indultak el, s a Roland Garroshoz hasonlóan ismét eljutottak a fináléig, ahol ezúttal a cseh Andrea HlaváčkováLucie Hradecká-duó volt az ellenfelük. A mérkőzést 6–4, 6–2-re megnyerték, így megszerezték második közös Grand Slam-győzelmüket. A sikernek köszönhetően Errani a páros világranglista élére ugrott.[11]

A szezon hátralévő részében még három viadalon indult el. Tokióban Johanna Larsson és Marion Bartoli legyőzése után a későbbi tornagyőztes Nagyja Petrovától szenvedett 3–6, 7–5, 6–3-as vereséget a negyeddöntőben. Pekingben már az első körben búcsúzni kényszerült, miután honfitársa, Camila Giorgi ellen sérülés miatt feladta a mérkőzését. Október végén pályafutása során első alkalommal vehetett részt az év végi világbajnokságon, ahol egyesben és párosban egyaránt rajthoz állhatott. Egyéniben Marija Sarapovától és Agnieszka Radwańskától is kikapott, s csak a tartalékként beugró Samantha Stosurt tudta legyőzni, így a csoportkörben kiesett. Párosban Vincivel az elődöntőben alulmaradtak a későbbi győztes PetrovaKirilenko-kettőssel szemben.

Grand Slam-döntői[szerkesztés]

Egyéni[szerkesztés]

Elveszített döntő (1)[szerkesztés]

Év Torna Borítás Ellenfél a döntőben Döntő eredménye
2012 Roland Garros Salak orosz Marija Sarapova 3–6, 2–6

Páros[szerkesztés]

Győzelmei (5)[szerkesztés]

Év Torna Borítás Partner Ellenfelek a döntőben Döntő eredménye
2012 Roland Garros Salak olasz Roberta Vinci orosz Marija Kirilenko
orosz Nagyja Petrova
4–6, 6–4, 6–2
2012 US Open Kemény olasz Roberta Vinci cseh Andrea Hlaváčková
cseh Lucie Hradecká
6–4, 6–2
2013 Australian Open Kemény olasz Roberta Vinci ausztrál Ashleigh Barty
ausztrál Casey Dellacqua
6–2, 3–6 6–2
2014 Australian Open Kemény olasz Roberta Vinci orosz J. Makarova
orosz J. Vesznyina
6–4, 3–6, 7–5
2014 Wimbledon olasz Roberta Vinci magyar Babos Tímea
francia Kristina Mladenovic
6–1, 6–3

Elveszített döntői (3)[szerkesztés]

Év Torna Borítás Partner Ellenfelek a döntőben Döntő eredménye
2012 Australian Open Kemény olasz Roberta Vinci orosz Szvetlana Kuznyecova
orosz Vera Zvonarjova
7–5, 4–6, 3–6
2013 Roland Garros Salak olasz Roberta Vinci orosz J. Makarova
orosz J. Vesznyina
5–7, 2–6
2014 Roland Garros Salak olasz Roberta Vinci Tajvan Hszie Su-vej
Kína Peng Suaj
4–6, 1–6

WTA-döntői[szerkesztés]

Egyéni[szerkesztés]

Győzelmei (9)[szerkesztés]

Összesítés
Grand Slam-torna (0)
Tier I (0) Premier Mandatory* (0)
Tier II (0) Premier Five* (1)
Tier III (0) Premier* (0)
Tier IV (2) International* (6)
Tier V (0) Challenger* (0)

* 2009-től megváltozott a tornák rendszere. Challenger tornákat 2012-től rendeznek.
Az egymás mellett azonos színnel jelölt tornatípusok között nincs teljes mértékű megfelelés.

Dátum Torna Borítás Ellenfél a döntőben Eredmény a döntőben
1. 2008. július 13. Olaszország Internazionali Femminili di Palermo, Palermo Salak ukrán Marija Koritceva 6–2, 6–3
2. 2008. július 27. Szlovénia Banka Koper Slovenia Open, Portorož Kemény spanyol A. Medina Garrigues 6–3, 6–3
3. 2012. március 3. Mexikó Abierto Mexicano Telcel, Acapulco Salak olasz Flavia Pennetta 5–7, 7–6(2), 6–0 (részletek)
4. 2012. április 15. Spanyolország Barcelona Ladies Open, Barcelona Salak szlovák Dominika Cibulková 6–2, 6–2 (részletek)
5. 2012. május 5. Magyarország Budapest Grand Prix, Budapest Salak orosz Jelena Vesznyina 7–5, 6–4 (részletek)
6. 2012. július 15. Olaszország Italiacom Open, Palermo Salak cseh Barbora Záhlavová-Strýcová 6–1, 6–3 (részletek)
7. 2013. március 2. Mexikó Abierto Mexicano Telcel, Acapulco Salak spanyol Carla Suárez 6–0, 6–4
8. 2015. február 22. Brazília Rio Open, Rio de Janeiro Salak szlovák Anna Karolína Schmiedlová 7–6(2), 6–1
9. 2016. február 20. Egyesült Arab Emírségek Dubai Duty Free Tennis Championships, Dubaj Kemény cseh Barbora Strýcová 6–0, 6–2

Elveszített döntői (10)[szerkesztés]

Dátum Torna Borítás Ellenfél a döntőben Eredmény a döntőben
1. 2009. július 19. Olaszország Internazionali Femminili di Palermo, Palermo Salak olasz Flavia Pennetta 1–6, 2–6
2. 2009. július 26. Szlovénia Banka Koper Slovenia Open, Portorož Kemény orosz Gyinara Szafina 7–6(5), 1–6, 5–7
3. 2011. február 13. Thaiföld PTT Pattaya Open, Pattaja Kemény szlovák Daniela Hantuchová 0–6, 2–6
4. 2012. június 9. Franciaország Roland Garros, Párizs Salak orosz Marija Sarapova 3–6, 2–6 (részletek)
5. 2013. február 3. Franciaország Open GDF Suez, Párizs Kemény (f) német Mona Barthel 5–7, 6–7(4)
6. 2013. február 23. Egyesült Arab Emírségek Dubai Duty Free Tennis Championships, Dubaj Kemény cseh Petra Kvitová 2–6, 6–1, 1–6
7. 2013. július 14. olasz Palermo International, Palermo Salak ITA Roberta Vinci 3–6, 6–3, 3–6
8. 2014. február 2. francia Open GDF Suez Párizs Kemény (f) RUS Anasztaszija Szergejevna Pavljucsenkova 6–3, 2–6, 3–6
9. 2014. május 18. olasz Italian Open, Róma Salak USA Serena Williams 3–6, 0–6
10. 2015. július 19. román BRD Bucharest Open, Bukarest Salak SVK Anna Karolína Schmiedlová 6–7(3), 3–6

Páros[szerkesztés]

Győzelmei (29)[szerkesztés]

Összesítés
Grand Slam-torna (5)
Tier I (0) Premier Mandatory* (2) WTA 1000 (kötelező)** (0)
Tier II (0) Premier Five* (3) WTA 1000 (nem kötelező)** (0)
Tier III (0) Premier* (2) WTA 500** (1)
Tier IV (1) International* (14) WTA 250** (1)
Tier V (0) Challenger* (0)
  • * 2009-től megváltozott a tornák rendszere. Az egymás mellett azonos színnel jelölt tornatípusok között nincs teljes mértékű megfelelés.
  • **2021-től megváltozott a tornák kategóriáinak elnevezése.
Dátum Torna Borítás Partner Ellenfelek a döntőben Eredmény a döntőben
1. 2008. július 13. Olaszország Internazionali Femminili di Palermo, Palermo Salak ESP Nuria Llagostera Vives RUS Alla Kudrjavceva
RUS Anasztaszija Pavljucsenkova
2–6, 7–6(1), [10–4]
2. 2009. június 20. Hollandia Ordina Open, ’s-Hertogenbosch olasz Flavia Pennetta holland Michaëlla Krajicek
belga Yanina Wickmayer
6–4, 5–7, [13–11]
3. 2010. április 11. Spanyolország Andalucia Tennis Experience, Marbella Salak olasz Roberta Vinci orosz Marija Kondratyjeva
kazah Jaroszlava Svedova
6–4, 6–2
4. 2010. április 17. Spanyolország Barcelona Ladies Open, Barcelona Salak olasz Roberta Vinci svájci Bacsinszky Tímea
olasz Tathiana Garbin
6–1, 3–6, [10–2]
5. 2010. július 17. Olaszország Internazionali Femminili di Palermo, Palermo Salak olasz Alberta Brianti amerikai Jill Craybas
német Julia Görges
6–4, 6–1
6. 2011. január 15. Ausztrália Moorilla Hobart International, Hobart Kemény olasz Roberta Vinci ukrán Katerina Bondarenko
lett Līga Dekmeijere
6–3, 7–5
7. 2011. február 13. Thaiföld PTT Pattaya Open, Pattaja Kemény olasz Roberta Vinci kínai Szun Seng-nan
kínai Cseng Csie
3–6, 6–3, [10–5]
8. 2011. július 17. Olaszország Internazionali Femminili di Palermo, Palermo Salak olasz Roberta Vinci cseh Andrea Hlaváčková
cseh Klára Zakopalová
7–5, 6–1
9. 2012. február 26. Mexikó Monterrey Open, Monterrey Kemény olasz Roberta Vinci japán Date Kimiko
kínai Csang Suaj
6–2, 7–6(6) (részletek)
10. 2012. március 3. Mexikó Abierto Mexicano Telcel, Acapulco Salak olasz Roberta Vinci spanyol Lourdes Domínguez Lino
spanyol Arantxa Parra Santonja
6–2, 6–1
11. 2012. április 15. Spanyolország Barcelona Ladies Open, Barcelona Salak olasz Roberta Vinci olasz Flavia Pennetta
olasz Francesca Schiavone
6–0, 6–2 (részletek)
12. 2012. május 12. Spanyolország Mutua Madrid Open, Madrid Kék salak olasz Roberta Vinci orosz Jekatyerina Makarova
orosz Jelena Vesznyina
6–1, 3–6, [10–4] (részletek)
13. 2012. május 20. Olaszország Internazionali BNL d’Italia, Róma Salak olasz Roberta Vinci orosz Jekatyerina Makarova
orosz Jelena Vesznyina
6–2, 7–5 (részletek)
14. 2012. június 8. Franciaország Roland Garros, Párizs Salak olasz Roberta Vinci orosz Marija Kirilenko
orosz Nagyja Petrova
4–6, 6–4, 6–2 (részletek)
15. 2012. június 23. Hollandia UNICEF Open, ’s-Hertogenbosch olasz Roberta Vinci orosz Marija Kirilenko
orosz Nagyja Petrova
6–4, 3–6, [11–9] (részletek)
16. 2012. szeptember 9. USA US Open, New York Kemény olasz Roberta Vinci cseh Andrea Hlaváčková
cseh Lucie Hradecká
6–4, 6–2 (részletek)
17. 2013. január 25. Ausztrália Australian Open, Melbourne Kemény olasz Roberta Vinci ausztrál Ashleigh Barty
ausztrál Casey Dellacqua
6–2, 3–6, 6–2 (részletek)
18. 2013. február 3. Franciaország Open GDF Suez, Párizs Kemény (f) olasz Roberta Vinci cseh Andrea Hlaváčková
USA Liezel Huber
6–1, 6–1
19. 2013. február 17. Katar Qatar Total Open, Doha Kemény olasz Roberta Vinci orosz Nagyja Petrova
szlovén Katarina Srebotnik
2–6, 6–3, [10–6]
20. 2014. január 24. Ausztrália Australian Open, Melbourne Kemény olasz Roberta Vinci orosz Jekatyerina Makarova
orosz Jelena Vesznyina
6–4, 3–6, 7–5 (részletek)
21. 2014. április 27. Németország Porsche Tennis Grand Prix, Stuttgart Salak olasz Roberta Vinci Zimbabwe Cara Black
India Szánija Mirza
6–2, 6–3
22. 2014. május 10. Spanyolország Mutua Madrid Open, Madrid Salak olasz Roberta Vinci spanyol Garbiñe Muguruza
spanyol Carla Suárez Navarro
6–4, 6–3
23. 2014. július 5. brit Wimbledon olasz Roberta Vinci magyar Babos Tímea
francia Kristina Mladenovic
6–1, 6–3 részletek
24. 2014. augusztus 10. Kanada Rogers Cup, Toronto Kemény olasz Roberta Vinci Zimbabwe Cara Black
India Szánija Mirza
7–6(4), 6–3
25. 2015. január 9. Új-Zéland ASB Classic, Auckland Kemény olasz Roberta Vinci japán Aoyama Shūko
cseh Renata Voráčová
6–2, 6–1
26 2017. október 15. Kína Tianjin Open, Tiencsin Kemény román Irina-Camelia Begu szlovén Dalila Jakupović
szerb Nina Stojanović
6–4, 6–3
27 2018. január 7. Új-Zéland ASB Classic, Auckland Kemény holland Bibiane Schoofs japán Eri Hozumi
japán Miyu Kato
7–5, 6–1
28 2023. október 22. Tunézia Jasmin Open, Monasztir Kemény olasz Jasmine Paolini japán Hontama Mai
szerb Natalija Stevanović
2–6, 7–6(4), [10–6]
29 2024. február 4. Ausztria Linz Open, Linz Kemény (f) olasz Jasmine Paolini USA Nicole Melichar-Martinez
ausztrál Ellen Perez
7–5, 4–6, [10–7]

Elveszített döntői (15)[szerkesztés]

Dátum Torna Borítás Partner Ellenfelek a döntőben Eredmény a döntőben
1. 2010. február 27. Mexikó Abierto Mexicano Telcel, Acapulco Salak olasz Roberta Vinci szlovén Polona Hercog
cseh Barbora Záhlavová-Strýcová
6–2, 1–6, [2–10]
2. 2010. október 24. Oroszország Kremlin Cup, Moszkva Kemény spanyol María José Martínez Sánchez argentin Gisela Dulko
olasz Flavia Pennetta
3–6, 6–2, [6–10]
3. 2011. április 10. Spanyolország Andalucia Tennis Experience, Marbella Salak olasz Roberta Vinci spanyol Nuria Llagostera Vives
spanyol Arantxa Parra Santonja
6–3, 4–6, [5–10]
4. 2011. június 12. Nagy-Britannia AEGON Classic, Birmingham olasz Roberta Vinci fehérorosz Volha Havarcova
orosz Alla Kudrjavceva
6–1, 1–6, [5–10]
5. 2011. augusztus 27. USA Pilot Pen Tennis, New Haven Kemény olasz Roberta Vinci Tajvan Csuang Csia-zsung
fehérorosz Volha Havarcova
5–7, 2–6
6. 2012. január 27. Ausztrália Australian Open, Melbourne Kemény olasz Roberta Vinci orosz Szvetlana Kuznyecova
orosz Vera Zvonarjova
7–5, 4–6, 3–6 (részletek)
7. 2012. április 1. USA Sony Ericsson Open, Miami Kemény olasz Roberta Vinci orosz Marija Kirilenko
orosz Nagyja Petrova
6–7(0), 6–4, [4–10] (részletek)
8. 2013. január 11. Ausztrália Apia International Sydney, Sydney Kemény olasz Roberta Vinci orosz Nagyja Petrova
szlovén Katarina Srebotnik
3–6, 4–6
9. 2013. május 19. olasz Internazionali BNL d'Italia, Róma Salak ITA Roberta Vinci TPE Hszie Su-vej
CHN Peng Suaj
6–4, 3–6, [8–10]
10. 2013. június 9. francia Roland Garros, Párizs Salak ITA Roberta Vinci RUS Jekatyerina Makarova
RUS Jelena Vesznyina
5–7, 2–6 részletek
11. 2014. január 10. ausztrál Apia International Sydney, Sydney Kemény ITA Roberta Vinci HUN Babos Tímea
CZE Lucie Šafářová
5–7, 6–3, [7–10]
12. 2014. május 18. olasz Internazionali BNL d'Italia, Róma Salak ITA Roberta Vinci CZE Květa Peschke
SLO Katarina Srebotnik
0–4, feladta
13. 2014. június 8. francia Roland Garros, Párizs Salak ITA Roberta Vinci TPE Hszie Su-vej
CHN Peng Suaj
4–6, 1–6 részletek
14. 2016. február 27. Katar Qatar Total Open, Doha Kemény ESP Carla Suárez Navarro TPE Csan Hao-csing
TPE Csan Jung-zsan
3–6, 3–6
15. 2022. január 8. ausztrál Gippsland Trophy, Melbourne Kemény ITA Jasmine Paolini USA Asia Muhammad
USA Jessica Pegula
3–6, 1–6

WTA 125K-döntői[szerkesztés]

Egyéni: 5 (2–3)[szerkesztés]

Eredmény No. Dátum Torna Borítás Ellenfél Eredmény
Győztes 1. 2018. március 4. Oracle Challenger Series – Indian Wells, Indian Wells, Egyesült Államok Kemény UKR Katerina Bondarenko 6–4, 6–2
Döntős 1. 2022. június 19. Veneto Open, Gaiba, Olaszország BEL Alison Van Uytvanck 4–6, 3–6
Győztes 2. 2022. július 10. Grand Est Open 88, Contrexéville, Franciaország Salak HUN Gálfi Dalma 6–4, 1–6, 7–6(4)
Döntős 2. 2023. április 1. San Luis Potosí Open, San Luis Potosí, Mexikó Salak ITA Elisabetta Cocciaretto 7–5, 4–6, 5–7
Döntős 3. 2023. szeptember 17. BCR Open Romania Ladies, Bukarest, Románia Salak AUS Astra Sharma 6–0, 5–7, 2–6

Páros: 3 (2–1)[szerkesztés]

Eredmény No. Dátum Torna Borítás Partner Ellenfél Eredmény
Győztes 1. 2022. november 20. Buenos Aires Open, Buenos Aires, Argentína Salak ROU Irina Bara KOR Jang Su-jeong
CHN Ju Hsziao-ti
6–1, 7–5
Győztes 2. 2023. november 26. Florianópolis, Brazília Salak FRA Léolia Jeanjean GER Julia Lohoff
SUI Conny Perrin
7–5, 3–6, [10–7]
Döntős 3. 2024. március 17. Charleston, Amerikai Egyesült Államok Kemény SVK Tereza Mihalíková AUS Olivia Gadecki
GBR Olivia Nicholis
2–6, 1–6

Eredményei Grand Slam-tornákon[szerkesztés]

Egyéni[szerkesztés]

Grand Slam Australian Open Roland Garros Wimbledon US Open
Év Eredmény Utolsó ellenfél Eredmény Utolsó ellenfél Eredmény Utolsó ellenfél Eredmény Utolsó ellenfél
2006 Selejtező Selejtező
2007 Selejtező Selejtező 2. kör francia Marion Bartoli
2008 1. kör USA Lindsay Davenport 1. kör argentin Gisela Dulko 1. kör szlovák Daniela Hantuchová 2. kör Kína Li Na
2009 3. kör orosz V Zvonarjova 1. kör szerb Ana Ivanović 2. kör szerb Ana Ivanović 3. kör belga Yanina Wickmayer
2010 3. kör belga Yanina Wickmayer 1. kör kazah J Svedova 3. kör lengyel Agnieszka Radwańska 3. kör ausztrál Samantha Stosur
2011 1. kör USA Venus Williams 2. kör szlovák Daniela Hantuchová 2. kör ukrán K Bondarenko 1. kör orosz Sz Kuznyecova
2012 Negyeddöntő cseh Petra Kvitová Döntő orosz M Sarapova 3. kör kazah J Svedova Elődöntő USA Serena Williams
2013 1. kör spanyol C Suárez Navarro Elődöntő USA Serena Williams 1. kör Puerto Rico Mónica Puig 2. kör olasz Flavia Pennetta
2014 1. kör német Julia Görges Negyeddöntő német Andrea Petković 1. kör francia Caroline Garcia Negyeddöntő dán Caroline Wozniacki
2015 3. kör belga Yanina Wickmayer Negyeddöntő USA Serena Williams 2. kör szerb Aleksandra Krunić 3. kör ausztrál Samantha Stosur
2016 1. kör orosz M Gaszparjan 1. kör bolgár Cvetana Pironkova 2. kör francia Alizé Cornet 1. kör USA Shelby Rogers
2017 2. kör orosz J Makarova 2. kör francia Kristina Mladenovic 1. kör bolgár Cvetana Pironkova
2018 Selejtező (Q3) 1. kör francia Alizé Cornet
2019
2020 Selejtező (Q1) 2. kör holland Kiki Bertens elmaradt
2021 3. kör Tajvan Hszie Su-vej Selejtező (Q2) Selejtező (Q1) 1. kör orosz J Alekszandrova
2022 Selejtező (Q1) Selejtező (Q2) Selejtező (Q1) Selejtező (Q1)
2023 Selejtező (Q1) 2. kör román Irina-Camelia Begu 1. kör USA Madison Brengle Selejtező (Q1)
2024 1. kör ausztrál Storm Hunter

Páros[szerkesztés]

Grand Slam Australian Open Roland Garros Wimbledon US Open
Év Eredmény
Partner
Utolsó ellenfél Eredmény
Partner
Utolsó ellenfél Eredmény
Partner
Utolsó ellenfél Eredmény
Partner
Utolsó ellenfél
2008 1. kör
olasz Karin Knapp
lengyel Klaudia Jans
dán Caroline Wozniacki
2. kör
USA Bethanie Mattek
spanyol N Llagostera Vives
spanyol MJ Martínez Sánchez
2. kör
olasz F Schiavone
spanyol A Medina Garrigues
spanyol V Ruano Pascual
1. kör
olasz Karin Knapp
szlovén Katarina Srebotnik
japán Szugijama Ai
2009 1. kör
olasz Karin Knapp
cseh Květa Peschke
USA Lisa Raymond
2. kör
spanyol L Domínguez Lino
ausztrál Samantha Stosur
ausztrál Rennae Stubbs
2. kör
spanyol C Suárez Navarro
német Kristina Barrois
olasz Tathiana Garbin
1. kör
olasz Flavia Pennetta
román Gallovits E
szlovák M Rybáriková
2010 1. kör
spanyol C Suárez Navarro
cseh Iveta Benešová
cseh Barbora Strýcová
2. kör
olasz Roberta Vinci
USA B Mattek-Sands
Kína Jen Ce
3. kör
olasz Roberta Vinci
cseh Květa Peschke
szlovén K Srebotnik
1. kör
olasz Roberta Vinci
USA Carly Gullickson
USA Chelsey Gullickson
2011 1. kör
olasz Roberta Vinci
spanyol N Llagostera Vives
spanyol MJ Martínez Sánchez
3. kör
olasz Roberta Vinci
argentin Gisela Dulko
olasz Flavia Pennetta
3. kör
olasz Roberta Vinci
spanyol N Llagostera Vives
spanyol A Parra Santonja
Negyeddöntő
olasz Roberta Vinci
szlovák D. Hantuchová
lengyel A Radwańska
2012 Döntő
olasz Roberta Vinci
orosz Sz Kuznyecova
orosz V Zvonarjova
Győzelem
olasz Roberta Vinci
orosz M Kirilenko
orosz N Petrova
Negyeddöntő
olasz Roberta Vinci
cseh Andrea Hlaváčková
cseh Lucie Hradecká
Győzelem
olasz Roberta Vinci
cseh Andrea Hlaváčková
cseh Lucie Hradecká
2013 Győzelem
olasz Roberta Vinci
ausztrál Ashleigh Barty
ausztrál Casey Dellacqua
Döntő
olasz Roberta Vinci
orosz J Makarova
orosz J Vesznyina
3. kör
olasz Roberta Vinci
német Julia Görges
cseh Barbora Strýcová
Negyeddöntő
olasz Roberta Vinci
USA Serena Williams
USA Venus Williams
2014 Győzelem
olasz Roberta Vinci
orosz J Makarova
orosz J Vesznyina
Döntő
olasz Roberta Vinci
Tajvan Hszie Su-vej
Kína Peng Suaj
Győzelem
olasz Roberta Vinci
magyar Babos Tímea
francia Kristina Mladenovic
2. kör
olasz Roberta Vinci
ausztrál J Gajdošová
ausztrál A Tomljanović
2015 3. kör
olasz Robera Vinci
német Julia Görges
német A-L Grönefeld
Elődöntő
olasz Flavia Pennetta
Svájc Martina Hingis
India Szánija Mirza
2016 1. kör
spanyol MJ Martínez Sánchez
USA Raquel Atawo
USA Abigail Spears
1. kör
spanyol L Arruabarrena
holland Michaëlla Krajicek
cseh Barbora Strýcová
1. kör
grúz Okszana Kalasnikova
holland Michaëlla Krajicek
cseh Barbora Strýcová
2017 2. kör
belga Kirsten Flipkens
USA B Mattek-Sands
cseh Lucie Šafářová
2018–2020
2021 1. kör
spanyol C Suárez Navarro
USA Cori Gauff
USA Catherine McNally
2022
2023 1. kör
USA B Mattek-Sands
Kanada Leylah Fernandez
USA Taylor Townsend
1. kör
Ausztria Julia Grabher
cseh Miriam Kolodziejová
cseh Markéta Vondroušová
2024 3. kör
olasz Jasmine Paolini
Tajvan Hszie Su-vej
belga Elise Mertens

ITF-döntői[szerkesztés]

Egyéni: 7 (5–3)[szerkesztés]

Díjazás
$100,000 torna
$75,000/$80,000 torna
$50,000/$60,000 torna
$25,000 torna
$10,000/$15,000 torna
Eredmény Dátum Torna Borítás Ellenfél a döntőben Eredmény a döntőben
Győztes 1. 2005. február 27. Spanyolország Melilla Kemény spanyol Lucia Jimenez 6–1, 6–4
Győztes 2. 2007. június 3. Olaszország Galatina Salak osztrák Tina Schiechtl 6–1, 6–4
Döntős 1. 2007. július 8. Cuneo, Olaszország Salak ARG Maria-Emilia Salerni 6–3, 1–6, 6–7(6)
Győztes 3. 2017. október 22. Szucsou, Kína Kemény CHN Kuo Han-jü 6–1, 6–0
Győztes 4. 2019. június 16. Róma, Olaszország Salak AUT Barbara Haas 6–1, 6–4
Döntős 2. 2019. november 3. Asunción, Paraguay Salak ITA Elisabetta Cocciaretto 1–6, 6–4, 0–6
Győztes 5. 2023. március 5. Arcadia, Amerikai Egyesült Államok Kemény NED Arantxa Rus játék nélkül
Döntős 3. 2023. október 29. Les Franqueses del Vallès, Spanyolország Kemény POL Magdalena Fręch 5–7, 6–4, 4–6

Páros: 11 (7–4)[szerkesztés]

Eredmény Dátum Torna Borítás Partner Ellenfelek a döntőben Eredmény a döntőben
Döntős 1. 2003. május 5. olasz Lecce Salak olasz Nancy Rastignoli román Oana-Elena Golimbosci
cseh Lenka Sneiderová
3–6 feladták
Döntős 2. 2004. szeptember 27. portugál Porto Salak portugál Juana Pongao-Pereira ukrán Julija Bejhelzimer
holland Anousjka van Exel
5–7, 0–6
Győztes 1. 2005. február 27. Spanyolország Melilla Kemény spanyol M. J. Martínez Sánchez kínai Szun Seng-nan
kínai Jang Su-csing
6–7(2), 6–0, 7–5
Győztes 2. 2005. május 1. Spanyolország Torrent Salak spanyol Paula Garcia spanyol Núria Roig-Tost
spanyol G. Velasco-Andreu
6–7(5), 6–4, 6–2
Döntős 3. 2005. július 5. olasz Cuneo Salak olasz Giulia Gabba ukrán Marija Koritceva
orosz Galina Voszkobojeva
3–6, 5–7
Győztes 3. 2005. október 22. Spanyolország Sevilla Salak spanyol M. J. Martínez Sánchez román Monica Niculescu
román Gabriela Niculescu
6–2, 7–6(5)
Döntős 4. 2006. március 7. spanyol Telde Salak olasz Giulia Gabba orosz Nyina Bratcsikova
orosz Alla Kudrjavceva
1–6, 1–6
Győztes 4. 2006. július 9. Olaszország Cuneo Salak olasz Karin Knapp olasz G. Gatto-Monticone
fehérorosz Darja Kusztava
6–3, 7–6(5)
Győztes 5. 2007. január 26. Olaszország Capriolo Szőnyeg (f) olasz Giulia Gabba ukrán Marija Koritceva
fehérorosz Darja Kusztava
6–4, 7–5
Győztes 6. 2007. március 31. Olaszország Latina Salak Spanyolország Giulia Gabba francia S. Cohen-Aloro
Tunézia Selima Sfar
6–3, 1–6, 7–6(2)
Győztes 7. 2019. október 13. spanyol Riba-roja de Túria Salak ESP Lara Arruabarrena BEL Marie Benoît
ROU Ioana Loredana Roșca
3–6, 6–4, [10–8]

Év végi világranglista-helyezései[szerkesztés]

Év 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Egyéni 742. 569. 521. 359. 171. 70. 42. 47. 43. 45. 6. 7. 15. 20. 50. 143. 108. 200. 130. 118. 109. 101.
Páros 836. 524. 556. 203. 197. 159. 103. 73. 32. 27. 2. 1. 1. 42. 45. 179. 108. 630. 378. 131. 305. 125.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Doppingvétség miatt hagy ki két hónapot az olasz teniszező. 24.hu, 2017. augusztus 7. (Hozzáférés: 2017. augusztus 7.)
  2. Sara Errani banned for two months after cancer drug shows up in failed test (angol nyelven). BBC, 2017. augusztus 7. (Hozzáférés: 2017. augusztus 7.)
  3. Nicholas McCarvel: Kuznetsova and Zvonareva win women's doubles. Australian Open, 2012. január 27. [2012. július 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 27.)
  4. Errani Completes Rare Sweep In Acapulco. WTA Tennis, 2012. március 3. (Hozzáférés: 2012. április 2.)[halott link]
  5. Errani Wins Barcelona, Second Sweep Of Year. WTA Tennis, 2012. április 15. (Hozzáférés: 2012. április 16.)[halott link]
  6. Errani Wins Budapest, Winning Streak Alive. WTA Tennis, 2012. május 5. (Hozzáférés: 2012. május 5.)[halott link]
  7. Errani's Sweet Sixteen, Suárez Overcomes JJ. WTA Tennis, 2012. május 7. (Hozzáférés: 2012. május 9.)[halott link]
  8. Errani & Vinci Conquer Madrid, Break Top 10. WTA Tennis, 2012. május 13. (Hozzáférés: 2012. május 14.)[halott link]
  9. Sharapova Completes Career Grand Slam. WTA Tennis, 2012. június 9. (Hozzáférés: 2012. június 9.)[halott link]
  10. Slava's Golden Set, Serena's 23 Aces. WTA Tennis, 2012. június 30. (Hozzáférés: 2012. július 17.)[halott link]
  11. Errani & Vinci Win Doubles Crown In NYC. WTA Tennis, 2012. szeptember 9. (Hozzáférés: 2012. szeptember 10.)[halott link]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]