Ugrás a tartalomhoz

Fed-kupa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fed-kupa
A Fed-kupa
A Fed-kupa

Első verseny1963
Weboldalhttp://www.fedcup.com/
WTA Tour
CímvédőFranciaország (2019)

A Fed-kupa (új nevén Billie Jean King-kupa) a tenisz sportágának első nemzetközi jellegű női csapatversenye, csapatvilágbajnoksága (a férfiaknál hasonló verseny a Davis-kupa). A sorozat 1963-ban indult, megünnepelve a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) megalakulásának 50. évfordulóját. A kupaverseny 2020 óta viseli a sportág kiemelkedő képviselőjének, Billie Jean Kingnek a nevét.

Története[szerkesztés]

A Fed-kupa ötlete 1919-ből származik, mikor Hazel Hotchkiss Wightman felvetett egy koncepciót egy női csapatbajnokság létrehozására. Mikor ezt elutasították, helyette újabb ötlettel rukkolt elő 1923-ban, melyben felvázolt egy évente megrendezendő versenyt az Egyesült Államok és Nagy Britannia csapatai között, akik abban az időben a két legerősebb tenisz-nemzetnek számítottak. Később Nell Hopman, a legendás Ausztrál Davis-kupa csapat kapitányának Harry Hopmannek a felesége karolta fel Wightman eredeti ötletét.

1962-ben egy Egyesült Államokban élő brit, Mary Hardwick Hare, támogatásáról biztosította az ITF-et, amennyiben a szövetség kiír egy évente megrendezendő női csapatbajnokságot, ahol a játékosok egy hét alatt megmérkőzhetnek egymással. Ezzel végül 40 évvel Wightman ötlete után, sikeresen realizálódott a sorozat. 1963-ban, az ITF útjára indította a Federation-kupát (Federation Cup), ami minden nemzet számára nyitott volt, nem csak az Egyesült Államoknak és Nagy Britanniának. A verseny indítását hamar átütő siker követte.[1]

A verseny helyszínei évente változnak, időtartama eleinte egy hét volt. A tenisz éllovasai kezdetektől fogva támogatták a sorozatot. Az első viadalt a londoni Queen's Club-ban rendezték, a benevezett 16 ország részvételével – köztük volt Magyarország is. Döntőjébe az akkori kor tenisz nagyhatalmainak tekintett Egyesült Államok, és Ausztrália jutott, melyből a Darlene Hard, Billie Jean King, Margaret Smith, Lesley Turner alkotta amerikai csapat került ki győztesen. Ezen két ország büszkélkedhet a mai napig a legtöbb győzelemmel, illetve döntőbe jutással. Az USA csapata 29 döntő, ebből 18 győzelem, míg Ausztrália 17 döntő és 7 győzelem tulajdonosa. A győzelmek tekintetében a 2000-es években feljött Csehország válogatottja, amely 10 győzelemmel és 1 döntővel rendelkezik.

Az első verseny résztvevőinek nem osztottak pénzjutalmat, a költségeket minden csapat saját maga állta. Szponzorok bevonását csak később engedélyezték, mikor a résztvevők száma (és a verseny költsége) drámaian megnőtt. Elsőként a Colgate cég jelent meg 1976-ban. Az első hosszútávú szerződést a japán kommunikációs óriással, a NEC-kel kötötték, aki 1981-től egészen 1994-ig támogatta a sorozatot.

Az idők során egyre több ország jelezte indulási szándékát, ami lebonyolítási nehézségekhez vezetett. Ezt egy kvalifikációs körrel oldották meg. Az első selejtezőre 1976-ban került sor, amikor 36 ország szeretett volna indulni a tornán. Ekkor 8 csapat döntötte el ki-ki meccsen, hogy ki legyen az a négy, aki csatlakozhat a főtáblán szereplő 28 csapathoz. Az első párbajokat Luxemburg, Mexikó, Fülöp-szigetek és Svájc csapata nyerte, így ők az elsők akik selejtezők során érték el a főtáblát.

A résztvevők további emelkedése miatt a szövetség 1992-ben létrehozta a területi selejtezőcsoportokat. Ezt a lebonyolítási formát nem sokkal később, 1995-ben újra, gyökeresen átszervezték. Az új kor, új követelmények, új lebonyolítási forma új nevet is követelt magának, ettől kezdve a sorozatot a régi név egy rövidített változata a Fed Cup fémjelezi. A versenysorozat lebonyolítási szabályzatát 2016-ban újították meg.[2] 2017-ben 95 nemzet csapata versengett,[3] míg 2019-ben már 108 nemzet csapata vett részt a tornán.[4]

2020-tól a világcsoport döntője helyett 12 résztvevővel egy helyszínen rendezik a Fed-kupa finálét. Az első három évben Budapest rendezte volna a döntőt, de két alkalommal a járványhelyzet miatt elmaradt, majd a magyar szövetség elállt a lebonyolítástól.[5][6]

2020 szeptemberében a Nemzetközi Teniszszövetség bejelentette, hogy a kupát Billie Jean Kingről nevezi el. A versenysorozat hivatalos elnevezése BNP Paribas Billie Jean King-kupa lesz.[7]

Lebonyolítás[szerkesztés]

Torna[szerkesztés]

Miközben egyre több nemzet vesz részt évről évre a Fed-kupa sorozatán, addig mindössze 16 csapat juthat az elit csoportokba. (8 csapat a világcsoportba és 8 a 2. világcsoportba.)

2020-ig a világcsoport és a 2. világcsoport szakaszai a következők voltak:

(a) Világcsoport: Az a 4 csapat akik továbbjutottak a világcsoport első körén, azok a következő évben is maradnak a legmagasabb csoportban. Az első kör veszteseinek selejtezőt kell játszania a 2. világcsoport 4 győztesével. A párharcok kimenetelei döntenek arról, hogy ki marad, ki jut fel illetve ki esik ki a világcsoport küzdelmeiből. (Az újrajátszások 4 győztese a következő évet a világcsoportban, míg a 4 vesztes a 2. világcsoportban kezdheti meg.)

(b) 2. világcsoport: Az a 4 csapat akik megnyerték a 2. világcsoport párharcait, azok jogot nyertek arra, hogy a világcsoport első körének veszteseivel megmérkőzzenek a világcsoportba jutásért. Aki nyer az feljut az elitcsapatokhoz, aki veszít az a 2. világcsoport küzdelmeiben vesz majd részt. A 2. világcsoport párharcai veszteseinek pedig a területi selejtezők győzteseivel kell megmérkőzniük a 2. világcsoportban maradásért. Aki veszít, az visszaesik a saját területi csoportjába.

A Fed-kupa küzdelmei több szintre szerveződtek. A legmagasabb szinten a világcsoport 8 csapata található, őket a 2. világcsoport 8 csapata követi. Ez alatt a Fed-kupa által létrehozott területi zónák csoportjai találhatók. Ezek a zónák a következők: Az Amerikai zóna, az Európai/Afrikai zóna valamint az Ázsiai/Óceániai zóna. Ezek a területi zónák is több csoportra oszlanak. Az amerikai és az ázsiai/óceániai zóna csapatai 2, míg az európai/afrikai zóna csapatai 3 csoportba szerveződnek.

A területi zóna csoportküzdelmei alatt minden csoportból bizonyos számú csapat juthat fel a magasabban rangsorolt csoportba illetve eshet ki egy alacsonyabb csoportba. A 2. világcsoport rájátszásába mindig 4 csapat kerülhet. Ezt a 4 csapatot az amerikai területi csoport győztese, az ázsiai/óceániai területi csoport győztese valamint a 2 európai/afrikai területi csoport győztes csapata alkotja.

2020-tól a világcsoport döntője helyett egy helyszínen, 12 csapat részvételével rendezik a Fed-kupa finálét. Ennek résztvevői: az előző világcsoport döntő két résztvevője, egy szabadkártyás ország, valamint a kvalifikációs kör nyolc győztes csapata.

A fináléban a 12 csapatot négy hármas csoportba sorsolják, amelyekből a csoportgyőztesek jutnak tovább az elődöntőbe, annak győztesei alkotják a döntő két csapatát. A csapatok párviadalait két egyéni és egy páros mérkőzés alkotja.[8]

A lebonyolítás szerkezete[szerkesztés]

A formátum 2016–2019 között[szerkesztés]

A Fed-kupa 2016–2019 között érvényes lebonyolítási szerkezetét az alábbi ábra mutatja:[2][9]

Szint Csoport(ok)
1 Világcsoport I

8 ország

Világcsoport I rájátszás (playoff)

4 ország a Világcsoport I-ből + 4 ország a Világcsoport II-ből

2 Világcsoport II

8 ország

Világcsoport II rájátszás (playoff)

4 ország a Világcsoport II-ből + 2 ország az Euro/Afrikai zóna I-ből
+ 1 ország az Amerika zóna I-ből + 1 ország az Ázsia/Óceánia zóna I-ből

3 Amerikai zóna I csoport

8 ország

Euro/Afrikai zóna I csoport

14 ország

Ázsia/Óceániai zóna I csoport

8 ország

4 Amerikai zóna II csoport

10 ország

Euro/Afrikai zóna II csoport

8 ország

Ázsia/Óceániai zóna II csoport

13 ország

5 Euro/Afrikai zóna III csoport

22 ország

A formátum 2020-tól[szerkesztés]

2020-tól a lebonyolítás módja részben megváltozott. Az I-III. világcsoportok szintjén változatlanul megmaradt a három zóna, amelyek közül az amerikai és az ázsiai/óceáni két divízióra, az euro/afrikai három divízióra oszlik. A divíziók mérkőzéseit egy helyszínen, egy hét alatt körmérkőzéses formában rendezik. A divíziókon belül a résztvevő országok számától függő számú csoportokat alakítanak ki, amelyek győztesei rájátszás után döntik el, melyik nyolc csapat jut egy szinttel feljebb, illetve az I. csoportból tovább a Fed-kupa rájátszásba. A csoportkörök során a csapatok három mérkőzést játszanak, egy-egy egyéni és egy páros játékra kerül sor.

A Fed-kupa rájátszást ugyanazon a héten rendezik, mint a Fed-kupa finálét. Résztvevői az I. csoportból továbbjutott nyolc csapat, valamint az előző évi kvalifikációs kör során vesztes nyolc csapat. A rájátszásban vesztes csapatok az I. csoportba esnek vissza, míg a győztes csapatok továbbjutnak a következő évi kvalifikációs körbe. A rájátszás során a csapatok egymás ellen öt mérkőzést játszanak: két-két egyéni és egy páros játékra kerül sor.

A kvalifikációs körben a rájátszásból feljutó nyolc csapat mérkőzik az előző évi Fed-kupa finálé 3-10. helyezettjével. A kvalifikációs körben a csapatok öt mérkőzést játszanak, két-két egyéni és egy páros játékra kerül sor. A nyolc győztes csapat továbbjut a Fed-kupa fináléba, a vesztes csapatok a következő évben a rájátszási körben vesznek részt.

A Fed-kupa fináléban 12 csapat vesz részt, ezek: az előző évi Fed-kupa finálé két döntőse, a kvalifikációs kör nyolc győztese, egy szabad kártyát kapó ország, valamint a rendező ország csapata. A csapatok négy háromfős csoportot alkotnak, amelyen belül körmérkőzést játszanak. A csoportgyőztesek az elődöntőbe jutnak, az elődöntők győztesei vívják a döntőt. A döntő két résztvevő országa a következő évben is a Fed-kupa finálé résztvevője. A finálé 3-10. helyezettje a következő évben a kvalifikációs körben indulhat, míg a 11-12. helyezett a következő évben a világcsoport I. regionális küzdelmeiben vehet részt. A Fed-kupa finálé mérkőzésein két egyéni és egy páros mérkőzést játszanak.

Szint Csoport(ok)[10]
1 Fed-kupa finálé (12 ország)

az előző évi 2 döntős + a kvalifikációs kör 8 győztese + 1 szabadkártyás + a házigazda ország

2 Kvalifikációs kör (16 ország)

8 ország a Fed-kupa rájátszásból + 8 ország: az előző évi Fed-kupa finálé 3–10 helyezettje

3 Fed-kupa rájátszás (playoff) (16 ország)

az előző évi kvalifikációs kör 8 vesztese + 4 ország az Euro/Afrikai zóna I-ből
+ 2 ország az Amerika zóna I-ből + 2 ország az Ázsia/Óceánia zóna I-ből

4 Amerikai zóna I csoport

7 ország

Euro/Afrikai zóna I csoport

7+6 ország

Ázsia/Óceániai zóna I csoport

6 ország

5 Amerikai zóna II csoport

15+7 ország

Euro/Afrikai zóna II csoport

4+4 ország

Ázsia/Óceániai zóna II csoport

10+8 ország

6 Euro/Afrikai zóna III csoport

28 ország

A mérkőzések[szerkesztés]

2020-tól az I-III. világcsoportok küzdelmei továbbra is 3 mérkőzésből állnak (két egyes és egy páros mérkőzés). A rájátszás, a kvalifikációs kör és a Fed-kupa finálé küzdelmei azonban öt mérkőzés alapján dőlnek el (négy egyes és egy páros mérkőzés).

Rekordok és statisztikák[szerkesztés]

Csapatok[szerkesztés]

Ország Melyik évben győztes Döntős
 Amerikai Egyesült Államok 1963, 1966, 1967, 1969, 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1986, 1989, 1990, 1996, 1999, 2000, 2017 (18) 1964, 1965, 1974, 1985, 1987, 1991, 1994, 1995, 2003, 2009, 2010, 2018 (12)
 Csehszlovákia
 Csehország
1975, 1983, 1984, 1985, 1988, 2011, 2012, 2014, 2015, 2016, 2018 (11) 1986 (1)
 Ausztrália 1964, 1965, 1968, 1970, 1971, 1973, 1974 (7) 1963, 1969, 1975, 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, 1984, 1993, 2019 (11)
 Spanyolország 1991, 1993, 1994, 1995, 1998 (5) 1989, 1992, 1996, 2000, 2002, 2008 (6)
 Szovjetunió
 Oroszország
2004, 2005, 2007, 2008, 2021 (5) 1988, 1990, 1999, 2001, 2011, 2013, 2015 (7)
 Olaszország 2006, 2009, 2010, 2013 (4) 2007(1)
 Franciaország 1997, 2003, 2019 (3) 2004, 2005, 2016 (3)
 Németország 1987, 1992 (2) 1966, 1970, 1982, 1983, 2014 (5)
 Dél-afrikai Köztársaság 1972 (1) 1973 (1)
 Belgium 2001 (1) 2006 (1)
 Szlovákia 2002 (1) (0)
 Egyesült Királyság (0) 1967, 1971, 1972, 1981 (4)
 Hollandia (0) 1968, 1997 (2)
 Svájc (0) 1998, 2021 (2)
 Szerbia (0) 2012 (1)
 Fehéroroszország (0) 2017 (1)

Egyéni[szerkesztés]

1Jelenleg 14 év a játékosok alsó korhatára.

A ranglista[szerkesztés]

A 2020-tól bevezetett új rendszer szerint a korábbiakhoz képest megváltozott a ranglista pontszámítása.[11]

A ranglistapont négy részből tevődik össze:

 1. Szakaszpont (S) – az illető ország csapata a versenysorozat mely szintjét érte el;
 2. Nyerés utáni bónusz (W) – mértéke attól függ, hogy a versenysorozat mely szintjén győzött az adott ország csapata. Ezeket a pontokat az év során minden győzelem esetén megapják a csapatok.
 3. Ranglista bónusz (R) – a nemzetek ranglistáján a megadott helyen szereplő elleni győzelem esetén járó pontok. Ezeket a pontokat az év folyamán a versenysorozat bármely szakában megkapják a csapatok az ellenfél aktuális ranglista helyezése alapján.
 4. Idegenbeli győzelem utáni bónusz (A) – 50 bónuszpontot kap az a csapat, amely idegenben győzelmet szerez a kvalifikáció vagy a rájátszások során. Ezeket a pontokat a kvalifikációs körben vagy a rájátszások során kapják meg az idegenben győzelmet arató csapatok.

Csak nyertes csapat szerezhet ranglistapontot. A játék nélkül győztes csapat megkapja a győzelemért járó pontot, de a bónuszpontot nem.

Pontozás összefoglaló táblázata
Szakaszpont (S) Nyerési bónusz (W) Ranglista bónusz (R) Idegenbeli bónusz (A)
Döntők = 300 Döntők, döntő = 50 Top#1 elleni győzelem = 50 Kvalifikáció, rájátszások során = 50
Kvalifikáció = 200 Döntők, elődöntő = 50 Top#2–#5 elleni győzelem = 30
I. csoport = 100 Döntők, csoportszakasz = 25 Top#6–#10 elleni győzelem = 20
II. csoport = 50 Kvalifikációban = 100 Top#11–#20 elleni győzelem = 10
III. csoport = 0 Rájátszásban = 25 Top#21– elleni győzelem = 0
Az I-III. csoportokban változó
max. 120 pont eseményenként

Az éves pontszám (PY) kiszámítása:

PY=S + W(*) + T(*) + A

A (*) azt jelzi, hogy az év során ezek a pontok több alkalommal szerezhetők a különböző eseményeken. Az S-szerinti pontot az év elején egy alkalommal, az A-szerinti pontot csak a kvalifikáció vagy a rájátszás során lehet megszerezni.

A ranglistapontszám (T) kiszámítása

A Fed-kupa szereplés alapján összeállított nemzetek ranglistája továbbra négyéves gördülő periódust vesz alapul. A következő négyéves periódus első évében az előző periódus első évének pontszámai törlődnek, és így tovább. A szerezhető pontszámok a periódus első évében 100%, második évében 75%, harmadik évében 50%, míg negyedik évében 25% arányban kerülnek beszámításra. A pontszámot két tizedesjegyre kerekítve számolják.

T = PY + (0,75 × PY-1) + (0,5 × PY-2) + (0,25 × PY-3)
A ranglista állása 2020. április 19-én[12]
Ranglista Nemzet Pontok Vált. Ranglista Nemzet Pontok Vált.
1  Franciaország 1038,17 Állandó 11  Szlovákia 676,46 Csökkenés1
2  Ausztrália 965,5 Állandó 12  Lettország 651,76 Növekedés1
3  Amerikai Egyesült Államok 908,84 Állandó 13  Egyesült Királyság 648,3 Növekedés1
4  Csehország 873,05 Állandó 14  Kazahsztán 633,66 Növekedés4
5  Fehéroroszország 872,08 Állandó 15  Svájc 630,78 Csökkenés4
6  Németország 825,04 Állandó 16  Belgium 627,56 Csökkenés4
7  Oroszország 775,74 Állandó 17  Olaszország 619,92 Növekedés5
8  Románia 747,77 Állandó 18  Magyarország 611,49 Csökkenés3
9  Spanyolország 741,43 Állandó 19  Japán 596,12 Csökkenés2
10  Kanada 691,01 Növekedés6 20  Lengyelország 570,31 Növekedés1

Heart Award[szerkesztés]

A Heart Award díjat 2009 óta évente ítélik oda a szurkolók szavazata alapján azoknak a játékosoknak, akik kiemelkedően képviselték országukat a Fed-kupa mérkőzései során, és bátor játékukkal kifejezték országuk iránti elkötelezettségüket. Külön díjazzák, az egyes zónák, a kvalifikáció, a világcsoport rájátszások, valamint a világcsoport elődöntő arra érdemes játékosát. A díj mértéke 2000 dollár az egyes zónák, 3000 dollár a kvalifikáció és a világcsoport rájátszás, és 10000 dollár a világcsoport elődöntős játékosnak. A díjat a nyertes játékosok nem kapják kézhez, hanem az általuk kiválasztott valamely jótékonysági célra ajánlhatják fel.[13][14]

A díj nyertesei
Év Nyertes
2009 USA Melanie Oudin
Világcsoport elődöntő Világcsoport rájátszás Világcsoport II. Amerikai zóna I Ázsia/Óceánia zóna I Európa/Afrika zóna I
2010 ITA Francesca Schiavone BEL Yanina Wickmayer SRB Jelena Janković BRA Maria Fernanda Alves JPN Krumm Date Kimiko SLO Katarina Srebotnik
2011 CZE Petra Kvitová GER Andrea Petković SRB Bojana Jovanovski PER Bianca Botto JPN Morita Ajumi BLR Viktorija Azaranka
2012 SRB Jelena Janković SVK Daniela Hantuchová COL Catalina Castaño CHN Li Na SWE Sofia Arvidsson
2013 ITA Sara Errani SVK Daniela Hantuchová BRA Paula Cristina Gonçalves KAZ Galina Voszkobojeva POL Agnieszka Radwańska
2014 GER Andrea Petković POL Agnieszka Radwańska BRA Teliana Pereira UZB Szabina Saripova ROM Simona Halep
2015 CZE Lucie Šafářová ITA Flavia Pennetta ROU Irina-Camelia Begu PAR Verónica Cepede Royg THA Tamarine Tanasugarn TUR Çağla Büyükakçay
2016 FRA Caroline Garcia TPE Hszü Csing-Ven BLR Aljakszandra Szasznovics ARG Nadia Podoroska TPE Hszie Su-vej UKR Katarina Bondarenko
2017 BLR Aljakszandra Szasznovics GER Julia Görges BLR Arina Szabalenka CAN Bianca Andreescu KAZ Galina Voszkobojeva GBR Heather Watson
2018 CZE Petra Kvitová CAN Eugenie Bouchard FRA Kristina Mladenovic PAR Montserrat González KAZ Julija Putyinceva SRB Olga Danilović
2019 AUS Ashleigh Barty GBR Katie Boulter ROU Simona Halep BRA Carolina Meligeni Alves KAZ Zarina Dias GBR Konta Johanna
2020–21[15] LAT Anastasija Sevastova CAN Leylah Fernandez[16] MEX Fernanda Contreras Gómez IND Szánija Mirza EST Anett Kontaveit

Magyarország szereplése[szerkesztés]

Magyarország 1963 óta vesz részt a Fed-kupa küzdelmeiben, és a Körmöczy Zsuzsa, Broszmann Zsófia, Bardóczy Klára összetételű csapat rögtön az első évben a világcsoport negyeddöntőjébe jutott, ahol a döntőig jutó Ausztrália ütötte el a további küzdelmektől. Ezt az eredményt még egy alkalommal, 1985-ben sikerült a Temesvári Andrea Bartos Csilla összetételű csapatnak megismételni. Ők a későbbi győztes Csehszlovákiától szenvedtek vereséget.

A magyar női teniszválogatott 2019-ig 44 alkalommal indult a versenysorozaton, ebből 12 alkalommal jutott a világcsoport valamelyik szintű küzdelmeibe. A legtöbb győzelem Mandula Petra nevéhez fűződik, aki 36 mérkőzéséből 28 alkalommal hagyta el győztesen a pályát. A versenyen legtöbbször, 30 alkalommal Jani Réka Luca, 27 alkalommal Temesvári Andrea játszott mérkőzést. A csapat 2003 óta az Európa/Afrika zóna I. csoportjában szerepel,[17] 2018-ban a Stollár Fanny, Gálfi Dalma, Bondár Anna, Jani Réka Luca összetételű csapat kiharcolta a Világcsoport rájátszásába való továbbjutást, a feljutás azonban nem sikerült, mivel a Konta Johanna, Heather Watson összetételű brit csapattól vereséget szenvedtek.[18] 2019-ben a Gálfi Dalma, Bondár Anna, Jani Réka Luca, Nagy Adrienn összeállítású csapat a 3. helyet szerezte meg az Európa/Afrika zóna I. csoportjában, így éppen lemaradt a Világcsoport rájátszásban való részvételről.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Fed Cup History (angol nyelven). ITF. [2020. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 3.)
 2. a b ITF Fed Cup Regulations (angol nyelven). ITF. [2019. január 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 13.)
 3. Number of nations competing by year (angol nyelven). ITF. [2020. április 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 13.)
 4. Fed Cup History (angol nyelven). ITF. [2020. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 11.)
 5. Már szervezik a budapesti Fed-kupa döntőjét. index.hu, 2019. december 3. (Hozzáférés: 2020. február 11.)
 6. Billie Jean King-kupa: sima orosz siker Kanada ellen. www.nemzetisport.hu (2021. november 2.) (Hozzáférés: 2021. november 3.)
 7. Tenisz: Billie Jean Kingről nevezik el a Fed-kupát. www.nemzetisport.hu (2020. szeptember 17.) (Hozzáférés: 2020. szeptember 17.)
 8. Fed-kupa: a címvédő és Oroszország a mieink döntőbeli ellenfele. nemzetisport.hu, 2020. február 11. (Hozzáférés: 2020. február 11.)
 9. Fed Cup Format (angol nyelven). ITF. [2021. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 3.)
 10. A 2020-as évben résztvevő országok számával
 11. HOW THE RANKINGS WORK. ITF. [2020. április 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 12.)
 12. ITF Fed Cup Nations Ranking. ITF. [2021. november 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 14.)
 13. Billie Jean King Cup Heart Award (angol nyelven). ITF. [2021. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 14.)
 14. Fed Cup Heart Award Program Guidelines (angol nyelven). ITF. (Hozzáférés: 2020. május 12.)[halott link]
 15. Alex Macpherson: Sevastova, Mirza honored with Fed Cup Heart Awards (angol nyelven). WTA, 2020. május 11. (Hozzáférés: 2020. május 12.)
 16. Canada's Fernandez wins play-offs heart award (angol nyelven). ITF, 2021. május 17. (Hozzáférés: 2021. szeptember 14.)
 17. Hungary Team profile. ITF. [2018. február 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 9.)
 18. Nem sikerült a feljutás. Magyar Tenisz Szövetség, 2018. február 10. (Hozzáférés: 2018. február 11.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Fed Cup
A Wikimédia Commons tartalmaz Fed-kupa témájú médiaállományokat.