Davis-kupa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Davis-kupa

A Davis-kupa az első nemzetközi jellegű férfi csapatverseny a teniszben (a nőknél hasonló verseny a Fed-kupa). Az egyik legnagyobb versenyt a Nemzetközi Teniszverseny keretében rendezik meg. A versenyben országok csapatai versengenek egymással, egyéni és páros küzdelmeket vívnak. Minden Davis-kupa-mérkőzés 5 meccsből áll, 4 egyéni és egy páros mérkőzésből. Először a csapatok egyéni versenyzői játszanak egymással (az első helyen jelölt versenyzők és a második helyen jelölt versenyzők), majd páros mérkőzéssel folytatódik. Végül az első helyen jelölt versenyzők játszanak az ellenfél második helyen jelölt versenyzőivel.

Története[szerkesztés]

A Davis-kupát két harvardi egyetemi hallgató találta ki, abból a célból, hogy először Amerika szintjén, később nemzetközi szinten is versenyeket rendezzenek.

A Davis-kupa története 1899-ben kezdődött, amikor Dwight Filley Davis, a Harvard Egyetem tanulója Holcombe Warddal együtt előbb egyetemi bajnokságot nyert, majd az USA teniszbajnoka lett. Ez a cím akkor kizárólag az USA keleti partjainak bajnokaként illette meg őket, de ők az ország bajnokai akartak lenni, ezért Davis elutazott a nyugati partra, hogy megvizsgálja, miként lehet egész Amerikára kiterjedő teniszbajnokságot szervezni. A nyugati partvidékről való visszatérte után már nemzetközi méretekben gondolkodott: „A nyugati országrészben a teniszjáték nagy fejlődést ér majd el a jövőben. Olyan hatalmas nemzetközi mérkőzéssorozatot kell létrehoznunk, hogy az ne csak itt, hanem az egész földkerekségen is föltűnést és érdeklődést keltsen.”

Belekezdett a szervezőmunkába. A gazdag Davis Bostonban a Shreve, Crump c Losx cégnél 18 kg súlyú ezüstserleget készíttetett.

A leendő viadalnak az International Lawn Tennis Challenge Trophy nevet adta, majd Amerikában kezdett el szervezkedni. A torna iránt nem mutatkozott nagy érdeklődés.

Davis elkezdett leveleket írni a nagyvilágba, szinte sikertelenül, majd végül egyedül a nagy-britanniai Lawn Tennis Association fogadta el a meghívást, igaz, nem a híres testvérpárjukat, Reginald Frankot és Hugh Lawrence Dohertyt, hanem egy kevéssé ismert párt, Babe Gore-t és Herbert Roper Barrettet nevezték egyéniben, akik ekkor vesztettek Wimbledonban, párosban pedig Ernest Blackkal egészültek ki.

A mérkőzés a Longwood Brookline Cricket Club pályáján (Massachusetts állam), 1900-ban zajlott le. Az első mérkőzésen Davis nyert Barrett ellen (1 : 0 Amerika javára), a másodikban is amerikai győzelem született Malcolm D. Whitman részéről Gore ellen, majd párosban az angol Barrett és Black sima vereséget szenvedett az amerikai Davis és Wardtól. A harmadik egyesnél vihar miatt a mérkőzés félbeszakadt.

1901-ben a verseny érdeklődés hiánya miatt elmaradt, de 1902-ben folyatódott. 1902 és 1905 között a mérkőzéssorozatba bekapcsolódott Belgium, Ausztria, Franciaország és Ausztrália Új-Zélanddal vegyes csapatot alkotva. 1924-ben a mérkőzéssorozat felkerült az International Lawn Tennis Challenge rendezvényei közé. A kupa végső nevét 1945-ben, Dwight Davis halála után nyerte el.

Százéves évfordulóján már 129 nemzet csapatai indultak a mérkőzéssorozaton.

A magyar Davis-kupa-válogatott eredményei[szerkesztés]

A magyar nemzeti teniszválogatott először 1924-ben nevezett a Davis-kupára, nevezését ekkor a nemzetközi szövetség még elutasította, mivel Magyarországot és Ausztriát, mint az első világháborúban vesztes hatalmakat nem vette fel a nemzetközi szövetségbe. Az eljárás nagy nemzetközi felháborodást keltett,[1] amelyet visszavontak, így a tenisztörténetbe 1924 került be az első szereplés éveként.[2] A következő év márciusában megtartott sorsoláson Ausztriával és Franciaországgal kerültek egy csoportba.[3] A világcsoportba a magyar válogatott eddig háromszor került be: 1994-ben, majd a Köves Gábor, Krocskó József, Markovits László és Noszály Sándor összetételű magyar csapat 1996-ban, és 21 év után 2018-ban a Balázs Attila, Fucsovics Márton, Piros Zsombor, Borsos Gábor, Gödry Levente összetételű csapat ismét kiharcolta a versenysorozat legmagasabb szintjén való szereplést.[4] Az Európai Zóna döntőjében kétszer szerepelt a csapat: 1976-ban és 1978-ban.[2][5]

A Davis-kupák történetében 2018-ig Magyarország összesen 166 mérkőzést vívott 83–83-as eredménnyel. A legtöbbször Taróczy Balázs játszott, aki 33 alkalommal szerepelt Davis-kupa találkozón, és ő a legeredményesebb is: 76 mérkőzésen győzött és csak 19 mérkőzésen szenvedett vereséget. A leghosszabb ideig, 15 éven át Bardóczky Kornél volt a magyar teniszválogatott tagja.[2]

A Davis-kupa csoportok szintjei[szerkesztés]

Szint Csoport(ok)
1 Világcsoport

16 ország

2 Amerikai zóna I. csoport

6 ország

Európa/Afrika zóna I. csoport

11 ország

Ázsia/Óceánia zóna I. csoport

7 ország

3 Amerikai zóna II. csoport

8 ország

Európa/Afrika zóna II. csoport

16 ország

Ázsia/Óceánia zóna II. csoport

8 ország

4 Amerikai zóna III. csoport

9 ország

Európai zóna III. csoport

15 ország

Afrikai zóna III. csoport

10 ország

Ázsia/Óceánia zóna III. csoport

9 ország

5 Ázsia/Óceánia zóna IV. csoport

11 ország

A Davis-kupa döntői[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (1924. március 27.) „A párizsi nemzetközi tennisz-szövetség”. Ellenzék 45 (70), 7. o.  
  2. a b c Hungary – History. International Tennis Federation. (Hozzáférés: 2018. január 13.)
  3. (1925. március 19.) „A Davis-kupa tennisz mérkőzése”. 8 Órai Ujság 11 (64), 10. o.  
  4. Bernau Péter: Davis-kupa - Magyarország ismét az elitben. nepszava.hu, 2017. szeptember 18. (Hozzáférés: 2018. január 13.)
  5. Szőke Pál: A Magyar Tenisz Szövetség története. Magyar Tenisz Szövetség, 2005. július 19. (Hozzáférés: 2018. január 13.)

További információk[szerkesztés]