Ugrás a tartalomhoz

Australian Open

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Australian Open

Versenyférfi/női
HelyszínMelbourne,  Ausztrália
BorításKemény (Plexicushion)
Első verseny1905 (férfi), 1922 (női)
Weboldalhttp://www.australianopen.com
ATP Tour
KategóriaGrand Slam
Főtábla128E/64P/128Q
Összdíjazás31 250 000 A$
Címvédőolasz Jannik Sinner
WTA Tour
KategóriaGrand Slam
Főtábla128E/64P/96Q
Összdíjazás31 250 000 A$
CímvédőBelarusz Aryna Sabalenka

Az Australian Open a Grand Slam-sorozatba tartozó tenisztorna, mely minden év elején (legtöbbször január második felében) zajlik az ausztráliai Melbourne-ben. A kialakult rend szerint ez az év első Grand Slam-versenye.

Története[szerkesztés]

Először 1905-ben rendezték meg, női versenyeket 1922 óta tartanak. Eleinte (akárcsak a Grand Slam-sorozat többi tornájának első időszakában) amatőr játékosok számára hirdették meg a versenyt. Ekkor Australian Championship vagyis ausztrál bajnokság volt a neve, s ezt 1968-ig meg is tartotta. Eredetileg füves pályán zajlott, az első helyszín Kooyong volt, Melbourne délkeleti határában. A torna helyszíne sokszor változott: legtöbbször (54-szer) Melbourne, 17-szer Sydney, 14-szer Adelaide, 8-szor Brisbane, kétszer Perth volt a rendező város. Kétszer (1906, 1912) Ausztrálián kívül, Új-Zélandon rendezték meg a tornát. Az 1980-as évekig nem tudott olyan jelentőségre szert tenni, mint a másik három nagy torna, azután azonban, hogy a helyszín és a pálya borítása is megváltozott, egyenrangúvá lett velük. A Melbourne Parkban kemény, betonborítású pályán rendezik a tornát, s ez a helyszín földrajzilag is kedvezőbb, hiszen a város üzleti központja mellett található, így látogatottabb is.

Mint a Grand Slam-tornákon mindig, itt is férfi és női egyéni és páros versenyt, valamint vegyes páros tornát rendeznek. A fő versenyekkel párhuzamosan junior és szenior torna is zajlik (vagyis ifjúsági és veterán mérkőzések színesítik a programot).

1977-ben két ausztrál bajnokságot is rendeztek: januárban az elsőt, decemberben a másikat. Ebben az évben álltak át ugyanis a szervezők a decemberi versenyekre. Tíz évig tartották az év utolsó hónapjában a tornát, akkor került vissza az időpont januárra. Így 1986-ban nem volt Australian Open, 1987 januárjában rendezték a következőt.

A Rod Laver Arena, az Australian Open centerstadionja

A két legfontosabb pályának, a Rod Laver Arenának és a Hisense (régebben Vodafone) Arenának zárható teteje van, így eső esetén sem kell a mérkőzéseket félbeszakítani vagy elhalasztani. Az Australian Open (akár csak a többi Grand Slam) ennek ellenére szabadtéri tornának számít.

Rekordok[szerkesztés]

1925 óta a legtöbb győzelem a férfiaknál:

1925 óta a legtöbb győzelem a nőknél:

További rekordok

Díjak[szerkesztés]

  • A női egyéni verseny győztesének járó kupa a Daphne Akhurst Memorial Cup
  • A férfi egyéni verseny győztesének járó kupa a Norman Brookes Challenge Cup

Bajnokok, döntők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]