Sándor Szabolcs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sándor Szabolcs
Sándor Szabolcs.jpg
Életrajzi adatok
Született 1973március 30. (49 éves)
Budapest
Származás magyar
Gyermekei Sándor Hanna Sára (2006)
Iskolái Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Pályafutás
Hangszer zongora
Díjak Pless László-díj
Tevékenység karmester, zongoraművész, korrepetitor

Sándor Szabolcs (Budapest, 1973. március 30. –) magyar karmester, zongoraművész, korrepetitor.

Életpályája[szerkesztés]

Zenei tanulmányait ötévesen kezdte zongorán. Első színpadi fellépése hétévesen volt, majd budapesti és hazai színpadokon is szerepelt (rádió, kultúrházak, budapesti hazai versenyek). Tanulmányait Schweitzer Katalinnál folytatta a Bartók Béla Konzervatórium zongora szakán, majd felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol Várjon Dénes növendékeként summa cum laude zongoraművészi- és kamaraművészi diplomát szerzett. Bár első diplomáit 1996-ban szerezte, de már 1991-től a Szent István Király Zeneművészeti és a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban tanított kamarazenét, valamint az összes hangszeres szak korrepetitora volt. Ezt követően tanársegédi felkérést kapott Sass Sylviától, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem keretein belül.

Zenei munkálatai mellett tanulmányait korrepetitor szakon folytatta, ahol összevont évek után 1998-ban diplomázott a Zeneakadémia nagytermében. Tanárai: Varasdy Emmi, Patkó József, Vashegyi György, Tihanyi László, Sári József voltak. Ugyan ebben az évben Patkó József – az akkori tanszékvezető – meghívására került az Operaházba, mint korrepetitor, Ligeti György Le grand macabre zenei vezetőjeként. 2000-ben Szinetár Miklós kinevezte az Opera Stúdió zenei vezetőjévé, valamint 2001-2006 között többször készített elő operaprojekteket Pekingben (Turandot, Aida, Bohémélet) Kürthy András rendező és Tibor Rudas – a 3 Tenor volt producere – meghívására. Később (2001-ben) az Operaház karigazgatójává nevezték ki. Sass Sylvia javaslatára fordult végül a karmesteri pálya felé, így tanulmányait Olaszországban folytatta az Accademia Musicale Pescaresén. Bár karmesteri diplomáját csak 2007-ben szerezte meg, a budapesti Operaház már 2004 óta karmesterként is foglalkoztatta. 2006-ban 3. díjat nyert az Orvieto-i Nemzetközi Opera-karmester versenyen, ahol Puccini: Bohémélet című operáját dirigálta a Mancinelli Theatre-ben, majd megalapította az Opera Viva és a Rotary Hungary Orchestrát. 2008–ban a Szegedi Tudományegyetem ének tanszékének tanára lett. 2010-ben és 2011-ben a szombathelyi Bartók Fesztivál betanító karmestere. A Filharmónia meghívására a Fiatal Tehetségek koncertsorozat karmestere, ahol a MÁV Szimfonikus Zenekarral, valamint a Korunk Zenéje sorozatban a Savaria Szimfonikus Zenekarral működött együtt. 2010 januárjában újévi koncertet vezényelt Catania-ban, 2011 tavaszán pedig Kálmán Imre: A cigányprímás című operettjét vezényelte svájci és németországi turnékon, valamint a Failtoni Zenekarral 23 koncertet adott Mexikóban 21 különböző nagyvárosban. Marton Éva meghívására – 2011 óta – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera tanszakának tanára. Doktori tanulmányait 2014-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kezdte meg.

2015 szeptemberében meghívást kapott Svájcba, ahol a Theater Orchester Biel Solothurn karmestere és korrepetitora, valalmint a Berner Schweizerische Opera Master meghívott tanára lett. Az évad első felében: Britten - Owen Wingrave, Piazzola - Maria de Buenos Aires és Verdi - Traviátáját vezényelte, tanította be.

Díjai[szerkesztés]

  • Nemzetközi Operakarmester-verseny 3. díja (2006)
  • Pless László-díj (2008)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]