Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium
(Bartók Béla Konzervatórium)
Alapítva 1840
Hely Magyarország, Budapest
Korábbi nevei
  • 1840 Pest-Budai Hangász Egylet Énekesiskolája
  • 1867 Nemzeti Zenede
  • 1927 Nemzeti Zene Egyesület
  • 1948 Állami Konzervatórium
  • 1966 Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola
  • 1990 Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Gyakorlóiskolája
Igazgató dr Benkő Szabolcs (2012-től)
OM-azonosító 035301
Tagság Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Gyakorlóiskolája
Elérhetőség
Postacím Nagymező utca 1.
1065 Budapest
A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium
weboldala
Commons

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, Magyarország egyik legrégebbi zeneoktatási intézménye és egyben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorló iskolája, ami a hivatalos nevében is szerepel. A fővárosban, Budapesten található, a Nagymező utca 1-3 szám alatt, közel a Zenekadémiához. Alapításának története a reformkorba, 1840-re nyúlik vissza.

Története[szerkesztés]

1840-ben Mátray Gábor igazgatásával megalakult a Nemzeti Zenede, a Pest-Budai Hangász Egylet Énekesiskolájaként. A növendékek száma: 75. Az alapításhoz szükséges összeg előteremtésében vezető szerepet játszott Liszt Ferenc, aki két nagy sikerű hangversenyt adott a Hangász Egylet javára, és báró Sina Simon bőkezű adakozó. 10 évvel később már 200 növendéke volt, és a korábbi ének, zeneszerzés és kórus szakok mellett megalakult a zongora, hegedű, gordonka, fuvola és klarinét tanszak is.

1867-ben végérvényesen Nemzeti Zenedére keresztelték az intézményt, amely a Zeneakadémia 1875-ös megalakulásáig a magyar zeneoktatás legrangosabb otthona lett, kiváló tanárokkal (Aggházy Károly, Allaga Géza). Ekkoriban hangzottak el báró Eötvös József vallás- és közoktatási miniszter biztató szavai: „…hazai intézeteink közt oly kiváló helyet foglal el, hogy erejében és hatáskörében egyre gyarapodva – azt kívánom – a magyar zeneművészet valódi ápolójává váljék…”

Rövid időre – 1920–27 között – a Nemzeti Zenede állami kezelésbe került, de 1927 után ismét mint egyesületi szervezet alakult újjá. Az iskola vezetésében olyan kiváló muzsikusokat, nagy tekintélyű tanárokat találunk, mint Szendy Árpád, Kern Aurél, Haraszti Emil, Szabados György.

1941-től Kresz Géza hegedűművész állt az intézmény élére. Az ő kezdeményezésére indult el a gimnáziumi tagozat. A második világháború után, 1948-ban állami rendelettel felszámolták a Nemzeti Zenede Egyesületet, és az iskola Állami Konzervatórium néven működött tovább, felvállalva a tanárok továbbképzését is. 1949-ben a Nagymező utca 1. számú alatt lévő épületben a budapesti Állami Zenekonzervatórium II. emeletét a „Zenei Gimnázium” foglalta el, egyidejűleg a Zenekonzervatórium a Semmelweis utca 21-ből (amit később lebontottak) a 12-be költözött át (ami ma a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyik épülete).[1] 1954-től hivatalosan a középfokú zeneoktatás budapesti feladatait látta el. Ekkor Sándor Frigyes volt az igazgató, akit 1958-ban Fasang Árpád követett.

1966-tól a tanárképzést a Zeneakadémiához csatolták. Az iskola ekkor vette fel a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola nevet. 1973-tól Halász Ferenc hegedűművész irányítása alatt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola gyakorlóiskolája lett.

1990-ben – ekkor már Szabó Tibor karnagy volt az igazgató – a közismeret keretein belül újraindult a gimnáziumi oktatás. Azóta az intézmény hivatalos neve: Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Gyakorlóiskolája. Jelenleg[mikor?] több mint 400 hallgatója van 23 tanszakon. 2012 szeptembere óta az intézmény élén  Dr. Benkő Szabolcs igazgató áll.[2]

Galéria[szerkesztés]

A középiskola híres tanítványai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A könyvtár története, konzi.hu (hozzáférés: 2015. szeptember 14.)
  2. Bolyki Sára: Benkő Szabolcs: "Embert próbáló feladat a Bartók konzi vezetése", fidelio.hu - 2013. január 9.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap