Kulka János (karmester)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kulka János
Életrajzi adatok
Született 1929. december 11.
Budapest
Elhunyt 2001. október 19. (71 évesen)
Stuttgart
Sírhely Fiumei Úti Sírkert
Iskolái Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (–1951)
Pályafutás
Műfajok opera
Tevékenység karmester
A Wikimédia Commons tartalmaz Kulka János témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Sírja a Kerepesi úti temetőben

Kulka János (Budapest, 1929. december 11.Stuttgart, 2001. október 19.) Európa- és Amerika-szerte ismert opera- és hangverseny-karmester, számos kortárs zenemű első interpretálója.

Élete[szerkesztés]

1947 és 1951 között a Zeneakadémia ambiciózus növendéke. Vezénylést Ferencsik Jánosnál és Somogyi Lászlónál, zeneszerzést Viski Jánosnál tanul. Szakított időt a zongora, nagybőgő és ütőhangszeres tudásának gyarapítására valamint Kodály Zoltán és Weiner Leó stúdiumainak látogatására is.

A diploma-diplomák átvétele után az Operaház szerződtette. Korrepetitorként kezdett, a karmesteri pálcát először a Tosca előadásában vehette kezébe, később az énekkar vezetésére is felkérték.

1957-ben emigrált, egy bécsi tanulmányútról nem tért haza. Rövidesen, Fricsay Ferenc invitálására Münchenben, a Bajor Állami Opera tagja lett, itt is a Tosca előadásán debütált. Két évvel később a stuttgarti, hasonló időszak után a hamburgi, később a wuppertali opera vezető karmestere. 1975-ben – hasonló beosztásba – ismét Stuttgartba szerződött. A klasszikus művek mellett számos kortárs opera (Szokolay Sándor, Petrovics Emil, Stravinsky, Penderecki, Janáček, Dallapiccola, Schönberg) színpadra állításában is közreműködött. Nevéhez több ősbemutató is köthető.

Vendégszerepelt a világ számos országában. Többek között Bécs, Brüsszel, Zürich, Boston, Buenos Aires operaházaiban, hangversenytermeiben dirigált.

Sűrűn megfordult a hangversenytermek karmesteri pulpitusain is, 1976 és 1987 között a Nordwestdeutsche Philharmonie vezető karmestere.

Az enyhülés éveit követően gyakran vendégszerepelt Budapesten is. Az Opera mellett több alkalommal vezényelt a Zeneakadémián.

Számos világhírű énekest vezényelt hanglemezfelvételein. A Magyar Rádió archívumában sok órányi felvétel őrzi művészetét. Halálának tizedik évfordulóján, a Millecentenáriumi operagála felvételének műsorra tűzésével emlékeztek a művészre.

Különös véletlen, halála előtt néhány nappal a Tosca vezénylésével búcsúzott szeretett stuttgarti közönségétől.

Testamentumában könyv és kottatárát a Zeneakadémiára hagyta.

Ősbemutatói[szerkesztés]

Hanghordozók[szerkesztés]

  • Chopin zongora versenyek, szonáták, etűdök. Vásáry Tamás három CD-s albumán a 2. zongoraverseny karmestere Kulka János. Az anyag 2005-ben jelent meg.
  • Rapture - Opera's Most Heavenly Moments (2CD)
  • Verdi: Trubadúr (Teljes felvétel)
  • Fifty Years of Hungaroton: Singers
  • Eugen d'Albert: Die Abreise (1978)
  • 50 Jahre Deutsche Oper am Rhein: Düsseldorf-Duisburg

Források[szerkesztés]