Sándor János (karmester)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sándor János
Született1933. június 7.[1]
Budapest
Elhunyt2010. május 14. (76 évesen)[1]
Victoria[2]
Állampolgárságamagyar
Gyermekeikét gyermek
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
Halál okarák

SablonWikidataSegítség

Sándor János (Budapest, 1933. június 7.Victoria, 2010. május 14.) karmester. Működésének fontos része volt az ifjúsági zenekarok létrehozása, nevelése. Irányíta idején vált hivatásos együttessé a Győri Filharmonikus Zenekar.

Élete[szerkesztés]

1948 és 1952 között az Állami Zenekonzervatórium ütőhangszer szakán Roubal Rezső és Schwarz Oszkár növendéke volt. Még a végzés előtt, 1951-ben a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának timpanistája (később első timpanistája) lett. Ezzel párhuzamosan, 1952 és ’59 között elvégezte a Zeneakadémia karvezetés szakát (Vásárhelyi Zoltán) és karmesterképzőjét (Kórodi András, Somogyi László). 1960–61-ben Sergiu Celibidachénál további dirigensi tanulmányokat folytatott a sienai Accademia Chigianán. 1961-ben megvált a rádió együttesétől, és a győri zenekarnál, valamint a Pécsi Nemzeti Színházban megkezdődött karmesteri pályafutása. Az operatagozat mellett a Pécsi Balett előadásainak is zenei vezetője volt 1964-ig. 1967-től a Győri Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója, ami a következő évben lett hivatásos orkeszterré. Az irányítást 1975-ben átadta Jancsovics Antalnak, és a budapesti Operához szerződött balettkarmesternek. 1986 és ’89 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola zenei tanszékének vezetője volt.

Az 1960-as években alapító tagja volt a Jeunesses Musicales (Ifjú Zenebarátok) magyarországi klubhálózatának. Pécsett ifjúsági nyári táborokat szervezett, de vendégkarmester volt a kanadai, svájci, skóciai társszervezetek rendezvényein is. 1974-től tizenöt éven át a gálaestek irányítója volt a banffi Kanadai Ifjúsági Zenekarok Fesztiváljának. 1989-ben Budapesti Multisinfonietta néven alakított együttest.

1991-ben áttelepült a kanadai Victoriába, de hazai kapcsolatai nem szakadtak meg. Vezényelte a victoriai, edmontoni, a CBC vancouveri zenekarát, egy San Diegó-i együttest. 1995-től a University of Victoria „artist-in-residence”-e, zeneigazgatója, az egyetemi zenekar karmestere. 1996-tól haláláig a Greater Victoria Youth Orchestra zeneigazgatója volt. Itt is komoly eredményeket ért el az együttes nevelésében, színvonalának emelésében.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]