Ligeti András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ligeti András
Életrajzi adatok
Született 1953. augusztus 5.
Pécs
Elhunyt 2021. szeptember 19.(68 évesen)
Iskolái
Pályafutás
Hangszer hegedű
Díjak
Tevékenység zenész, karmester
SablonWikidataSegítség

Ligeti András (Pécs, 1953. augusztus 5.2021. szeptember 19. [1]) Kossuth-díjas magyar hegedűművész és karmester.

Életpályája[szerkesztés]

Ligeti édesapja muzsikus volt, így az ő hatására már gyermekkorában élénk érdeklődést mutatott a zene iránt, és hamar megfogalmazódott benne a gondolat, hogy ő is zenész lesz. Mindössze tizenhét éves volt, amikor felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol először 1970 és 1976 között a hegedű főtanszakon Halász Ferenc, majd 1974–1979 között a karmesterképzőben Kórodi András tanítványa volt. Hegedűművészi tanulmányai befejezése után a Zeneakadémia tanársegéde és a Magyar Állami Operaház koncertmestere lett.

1975-ben megnyerte a Weiner Hegedűversenyt Budapesten, majd 1980-ban az egyesült államokbeli Indiana University Szonáta Vecsernye versenyén lett első helyezett.

1980-tól Solti-ösztöndíjasként a bécsi Zeneakadémián Karl Österreicher professzor tanítványa lett. 1981–1985 között a Magyar Állami Operaházban folytatott karmesteri tevékenységet. 1986-ban Bécsben a neves karmester, Claudio Abbado asszisztense, majd közeli munkatársa lett, s ez lehetővé tette számára, hogy tovább tökéletesítse tudását, később a Mahler Ifjúsági Zenekar irányítását is rábízták.

1988-ban megválasztották a Magyar Zeneművészeti Társaság elnökségi tagjának. Abbado asszisztenseként működött közre Kurtág György és Samuel Beckett Mi is a szó (What is the Word, Op. 30) című művének 1991-es ősbemutatóján. Ezután az 1990-es években több huszadik századi zeneszerző művének ősbemutatójának vagy magyarországi premierjének a vezénylését vállalta magára. Ebben az időszakban többek között Kurtág György, Jeney Zoltán, Vidovszky László, Igor Sztravinszkij, Luciano Berio és Alfredo Casella műveit dirigálta.

A nyolcvanas évek közepe felé kezdett felfigyelni rá a nemzetközi zenei élet, ettől kezdődően rendszeresen dirigált hazai és külföldi zenekarokat vendégkarmesterként. Többek között a Suisse Romande Zenekar, a BBC Szimfonikus Zenekar, az izraeli, a drezdai, a dortmundi és a bergeni Filharmonikusok, a Japán Kamarazenekar és a római Santa Cecilia Akadémia rendszeresen visszatérő vendégkarmestere lett. Közben rendszeresen együtt dolgozott az English Opera North társulatával is, illetve öt éven át a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara karmestere, majd három évig igazgató karmestere volt.

1997-től kezdődően 2008-ig volt a Telekom Szimfonikus Zenekarának zeneigazgatója,[1] irányításával a zenekar külföldön is komoly hírnévre tett szert. 2001-ben az Nyugat-Ausztráliai Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és első állandó vendégkarmestere lett. Közben egyetemi docensként éveken át vezette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola szimfonikus zenekarát, illetve később ugyanitt a karmesterképző munkát is ő irányította. 2005-ben a Taipei Szimfonikus Zenekar főzeneigazgatója lett.

Ligeti karmesterként rendkívül széles repertoárt tudhat magáénak: nem csak a romantikusok és a 20. századi szerzők műveit vezényli rendszeresen, hanem olykor barokk és klasszicista szerzők műveit is dirigálja. A koncertezés mellett rendszeresen vezényel operaelőadásokat is. Művészetét számos rádió- és hanglemezfelvétel örökítette meg. Munkássága elismeréseként több kitüntetésben részesült.

Díjai, kitüntetései[szerkesztés]

A Ligeti zenei dinasztia[szerkesztés]

Nagyapja Ligeti János (1895–1975) számos zenemű szerzője, kántor-karnagy; édesapja Ligeti Andor a pécsi zenei élet neves karvezetője.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e Pécs lexikon  I. (A–M). Főszerk. Romváry Ferenc. Pécs: Pécs Lexikon Kulturális Nonprofit Kft. 2010. 463. o. ISBN 978-963-06-7919-0

Források[szerkesztés]