Szarvas Klári

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szarvas Klári
Született 1911. május 12.
Budapest
Elhunyt 2007. január 12. (95 évesen)
Állampolgársága
Foglalkozása
Iskolái Országos Magyar Királyi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (–1930)

Szarvas-Weissberger Klári (Budapest, Ferencváros, 1911. május 12.[1]2007. január 12.) magyar származású izraeli hárfaművész- és tanár. Sógora Vámos György (1912–2002) Kossuth-díjas gépészmérnök, a műszaki tudományok kandidátusa.

Élete[szerkesztés]

Szarvas Klári (Klára) 1911-ben Budapesten született Szarvas Félix[2] (1873–1956) szülész-nőgyógyász és Pollatschek Kornélia (1888–1971) első gyermekeként asszimilálódott zsidó családban. Húga, Illy (Ilona) három évvel fiatalabb volt nála. Hat éves korában kezdett zongorázni és tízéves korában hárfázni. A budapesti Veres Pálné-utcai leánygimnáziumban érettségizett. Előbb a Nemzeti Zenedében zongorázni, majd a budapesti Zeneakadémián Mosshammer Ottó tanítványaként hárfázni tanult. 1930-ban művészi oklevelet szerzett. Fiatal korában Európa-szerte vett részt koncertturnékon és több alkalommal szerepelt a Magyar Rádióban. 1932. augusztus 14-én Budapesten, a Ferencvárosban feleségül ment Pataki (Pollatsek) László vegyészmérnökhöz, aki zenekritikusként is dolgozott.[3]

1933-ban, miután a nácik hatalomra kerültek, az antiszemitizmus eluralta Európát, különösen Németországot. A zsidó művészeket elbocsátották a zenekarokból. 1936-ban Bronisław Huberman hegedűművész Európában turnézott, és tehetséges embereket keresett, akikkel megalapozhatja az Izraeli Filharmonikus Zenekar tagságát. 1938-ban Huberman meghívta Szarvas Klárit, hogy csatlakozzon a zenekarhoz, amelyhez szüksége volt hárfaművészre. Öt hetes próbalátogatásra érkezett Izraelbe, majd úgy döntött, hogy elfogadja Huberman ajánlatát.[4] 1938 szeptemberében a férjével kivándorolt és Tel-Avivban telepedett le, ahol 1961-ig tartózkodott, amikor is Jeruzsálembe költözött. 1940-ben megszületett a lányuk, Ilana, ám néhány hónappal később elváltak. 1946-ban hozzáment Yoseph (Beppo) Weissbergerhez, aki a filharmonikusok csellistája volt. Fia, Roni 1947-ben született.

Szarvas és Weissberger együtt is felléptek kamarakoncerteken, amíg Yoseph 1954 végén meg nem halt. Mielőtt kivándorolt volna Izraelbe, Szarvas Klári több hárfaverseny résztvevője volt, s díjakkal is elismerték tehetségét. Később bíróként közreműködött az izraeli Nemzetközi Hárfaversenyen is. Amellett, hogy zenekari tag volt, más zenekarokkal is fellépett szólistaként. Hárfatanárként is működött. Tanítványai között van: Edna Buchman.

Mialatt Jeruzsálemben élt, játszott a Jeruzsálemi Szimfonikus Zenekarban.

Idősebb korában, amikor már nem tudta magát ellátni, Jeruzsálemből Haifába költözött, és lányával, Ilanával és annak férjével, Rafival lakott. 1997 nyarától 2007. január 17-én bekövetkezett haláláig élt velük.

Lánya, Ilana Sivan, Raphael (Rafi) Sivan (Zussman) (1935–2011) villamosmérnöknek, a haifai Technion kutatóegyetem professzorának özvegye.[5] Unokája, Ori Sivan izraeli televíziós és filmrendező. Fia, Ron (Roni) Kuzar, [6] nyelvész és docens a Haifai Egyetem Angol nyelv és irodalom tanszékén.

2008-ban mutatták be Ori Sivan "Húrok mögött" [7] (33 perces) című dokumentumfilmjét. A film nagymamája, Szarvas Klári életét mutatja be. 2010-ben jelent meg Sivan "Zubin és Én" című dokumentumfilmje, mely Zubin Mehta karmesterről és nagymamájáról szól.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Klari Szarvas című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]