Piroska János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Piroska János
Főhadnagyi egyenruhában (1915 után)
Főhadnagyi egyenruhában (1915 után)
Született1894. június 25.
Csongrád
Elhunyt1987. március 21. (92 évesen)
Csongrád
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • festőművész
  • várospolitikus
Tisztségepolgármester (1933–1941, Csongrád)
Iskolái
A Wikimédia Commons tartalmaz Piroska János témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Piroska János első világháborús harctéri naplója – részlet a naplóból
Piroska János első világháborús harctéri naplója – első oldal
Piroska János első világháborús harctéri naplója – részlet a naplóból

Piroska János (Csongrád, 1894. június 25.Csongrád, 1987. március 21.) magyar festőművész.

Életpályája[szerkesztés]

Egy csongrádi bognármester legidősebb fiaként született. 1914-ben Szegeden érettségizett. Még ebben az évben bevonult az 5. honvéd gyalogezredbe. 1915-ben az orosz frontra vitték, ahol kétszer is súlyosan megsebesült. Végül az olasz frontról szerelt le főhadnagyi rangban. 1921 szeptemberében beiratkozott a Képzőművészeti Akadémiára, ahol Glatz Oszkár, Edvi Illés Aladár és Rudnay Gyula voltak a mesterei.

A rajztanári diploma megszerzése után 1926-ban beiratkozott a szegedi Ferenc József Tudományegyetem jogi fakultására, 1930-ban államtudományi doktorrá avatták. 1933-ban Csongrád főjegyzője, majd polgármestere lett. Az a nyolc év, amíg a várost irányította – a nagyszabású építkezések, az út- és csatornaépítési munkálatok, a parkosítás – meghatározta Csongrád új képének kialakulását. A vármegyei vezetés azonban személyes ellentétek miatt 1941-ben nyugdíjaztatta.

1938-ban feleségül vette Svastits Evelint, két leányuk született,[1] Éva] és Réka. A nyugdíjazást követő évei gazdálkodással és festéssel teltek. Az oroszok bejövetele elől családjával Budapestre ment, az ostromot ott élték át. Visszatértekor, 1945 februárjában a rendőrség letartóztatta, s bár a népbíróság később minden vád alól felmentette, nyugdíjától és vagyonától egyaránt megfosztották. Végül 1952 októberében családjával együtt kitiltották Csongrádról és kényszertartózkodási helyül a Hortobágyot határozták meg. Egy év múlva, a hortobágyi munkatábor – ahol asztalosként dolgozott – felszámolása után hazamehetett.

Bár az 1956-os események alatt közéleti szereplést csak rövid időre vállalt, letartóztatták majd rendőri felügyelet alá helyezték. Mindezen megpróbáltatások után visszavonult csongrádi szőlőskertjébe, s életének hátralevő évtizedeiben csak festett. Hosszú ideig nem szerepelhetett tárlatokon, elszigeteltsége csak a hetvenes évek végén oldódott fel.

Csongrád városa posztumusz Pro Urbe díjjal tisztelgett életműve előtt. Leányai által felajánlott akvarelljei, festői életművének java a csongrádi Városi Galéria[2] állandó kiállításán láthatóak. A külföldre szakadt magyarok révén számos alkotása jutott Nyugat-Európa országaiba, valamint az Egyesült Államokba, Kanadába és Ausztráliába is.

Piroska János első világháborús harctéri naplója[szerkesztés]

A család segítségével jelent meg Piroska János első világháborús harctéri naplója. A napló első bejegyzése 1914. szeptemberében, az utolsó bejegyzés 1918. szeptember 16-án történt. A napló 4 év harctéri szolgálat eseményeit tartalmazza, szinte naponkénti bejegyzések formájában. A napló tintaceruzával íródott, időközben a több, mint 100 év alatt sokat halványodott. Az utolsó, 24. órában került megmentésre. 45 darab, többnyire a harctéren készített fénykép is szerepel a könyvben.

A napló bemutatja, milyen feladatok elé került az iskolapadból éppen kikerülő csongrádi fiatalember, milyen kihívások érték, és ő hogyan teljesítette kötelességét. Az őt későbbiekben is jellemző tulajdonságok: pontosság, jó megfigyelőkészség, a vezetésre való alkalmasság, a beosztottjai iránt érzett felelősségérzet már ekkor is nyomon követhető.

ISBN 978 615 01 3927 2

Kitüntetései[szerkesztés]

Kiállítások[szerkesztés]

  • Piroska János (1894-1987) festőművész (akvarell) gyűjteményének állandó bemutatása a csongrádi Városi Galériában.[2]

Csoportos[szerkesztés]

  • 1929: Ernst Múzeum
  • 1929: Műcsarnok
  • 1981: Magyar akvarellfestők kiállítása, London
  • Az egri Akvarell Biennálék, a hódmezővásárhelyi Délalföldi Tárlatok és a Szolnok megyei Téli Tárlatok gyakori résztvevője

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2018. április 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 24.)
  2. a b Csongrád Művelődési Központ. A Városi Galéria bemutatása. Kultur.Csongrad.hu. [2018. április 23-i dátummal az eredetiből archiválva].
  3. Dr. Piroska János kiállítása a Csongrád Galériában. Csongrad.hu, 2016. január 24. [2023. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 9.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]