Parus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Parus
Széncinege (Parus major)
Széncinege (Parus major)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Család: Cinegefélék (Paridae)
Nem: Parus
Linnaeus, 1758
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Parus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Parus témájú médiaállományokat és Parus témájú kategóriát.

A Parus a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a cinegefélék (Paridae) családjába tartozó nem.

Rendszerezésük[szerkesztés]

A nemet Carl von Linné írta le 1758-ban, az alábbi fajok tartoznak ide:

Átsorolva Machlolophus nembe:

Átsorolva Melaniparus nembe:

A Parus major alfajai[szerkesztés]

Széncinege fajok (alfajcsoportok) elterjedése

Csoportosításuk[szerkesztés]

A nemhez kötődő őslénytani leletek Magyarországról kerültek elő: a Parus robustus (Pliocén, Csarnóta),[1] a Parus parvulus (Pliocén, Csarnóta)[1] és a Parus medius (Pliocén, Beremend).[1]

A Parus nemhez sorolt fajok hét alcsoportot alkotnak. Az első csoporthoz tartozik a széncinege (Parus major), a hegyi széncinege (Parus monticolus) és a fehértarkójú cinege (Parus nuchalis), melyeknek jellegzetes a mintázatuk, s Nyugat-Európától Kelet-Ázsiáig, valamint Észak-Afrikában élnek. A második csoport tagjai a fokföldi cinege (Parus afer), a szomáliai cinege (Parus thruppi), az akáciacinege (Parus cinerascens) és a szürkehasú cinege (Parus griseiventris), melyek mintázatukban hasonlítanak a széncinegéhez, s Afrikában élnek, az Egyenlítőtől délre. A harmadik csoportot a feketemellű cinege (Parus fasciiventer) alkotja, melynek feje fekete, testének mintázata a széncinegééhez hasonló, s átmenetet képez a második és a negyedik csoport között. A negyedik csoportot a fekete színű cinegék alkotják: az egyszínű cinege (Parus funereus), a fehérvállú cinege (Parus guineensis), a fehérszárnyú cinege (Parus leucomelas), a szerecsencinege (Parus niger), a Carp-cinege (Parus carpi), a fehérhasú cinege (Parus albiventris) és a fehérhátú cinege (Parus leuconotus), melyek Afrika szubszaharai övezetében élnek. Az ötödik csoportba olyan feketeszínű cinegék alkotják, melyeknél megjelenik a rozsdásbarna színezet: a rozsdáshasú cinege (Parus rufiventris), a fahéjszín-hasú cinege (Parus pallidiventris), a rozsdástorkú cinege (Parus fringillinus); ezek szintén a szubszaharai afrikában élnek. A hatodik csoportot az Délkelet-Ázsiában élő, fejtetőjükön bóbitával díszített koronás cinege (Parus xanthogenys), királycinege (Parus spilonotus) és tajvani cinege (Parus holsti) alkotja. A hetedik csoport tagja a fehérhomlokú cinege (Parus semilarvatus).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Kessler, E. 2013. Neogene songbirds (Aves, Passeriformes) from Hungary. – Hantkeniana, Budapest, 2013, 8: 37-149.

Források[szerkesztés]