Nobu Macuhisza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nobu Macuhisza
(松久信幸)
Született 1949. március 10. (69 éves)
Szaitama
Állampolgársága japán
Foglalkozása

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nobu Macuhisza témájú médiaállományokat.

Nobujuki „Nobu” Macuhisza (松久 信幸  Macuhisza Nobujuki; született 1949 március 1.) egy Japán sztárséf és vendéglős, aki a fúziós konyháról ismert, ahol Japán ételeket perui összetevőkkel keveri össze. Specialitása a fekete tőkehal miszoban. Rengeteg hasonló nevű étterme van számos országban, beleértve Las Vegas városát is.

Életrajz[szerkesztés]

Nobu Japánban született, Saitama prefektúrában. Édesanyjával és két bátyjával nőtt fel. Édesapját korán elvesztette, egy autóbalesetben. Nobu 18 éves korában, Tokióban kezdte el megtanulni a főzés alapjait.

Amikor gyerekkorában testvérei elvitték őt egy tradicionális szusi bárba, aminek atmoszférája egyből magával ragadta őt. Ekkor döntötte el, hogy séffé akar válni.

Jelenleg házas és két lányuk van feleségével, Joko Macuhiszával.

Karrier[szerkesztés]

Miután elvégezte a középiskolát, egy Macue Szusi nevű étteremben dolgozott hét évig először mosogatóként, majd innen küzdötte fel magát a szakácsok közé. Később egy perui származású törzsvendége elhívta őt, hogy alapítsanak egy éttermet szülőhazájában. Így 1973-ban, 24 évesen Limába, Peruba költözött, s a vendége segítségével a hagyományos, „Macue” néven indítottak egy éttermet. Nobu itt viszont nehézségekbe ütközött, ugyanis nem találta meg azokat az alapanyagokat Peruban, amiket Japánban használt. Így született meg az ötlet, hogy alakítson ki egy egyéni stílust, mely segítségével perui összetevőkből, a japánhoz hasonló ételeket készített el.

Három évvel később nyitotta meg az addigi legsikeresebb saját éttermét Alaszkában, ami később egy tűzvész hatására majdnem teljesen porrá lett. Alaszkai éttermének rövid életűsége mély depresszióba sodorta, de a családjának köszönhetően kilábalt a nehéz helyzetből.

Ekkor ismét beosztott szakácsként kezdett el dolgozni Los Angelesben, ahol megismerte a híres filmszínészt, Robert de Nirot. Robert hamar törzsvendégévé vált a helynek, s tanácsára Nobu 1994-ben megnyitották az első „Nobu” éttermet New Yorkban. Mára az Egyesült Államokban nem kevesebb, mint 12 Nobu étterem működik, Európában pedig 5 országban képviseli magát az étterem. Az Egyesül Királyságban, Görögországban, Oroszországban, Olaszországban, és Magyarországban.

Macuhisza az egészséges életmód híve, így nagyon szereti a testmozgást és minden nap betartja az edzését. Hiába gazdag, még mindig nem tervez nyugdíjba menni, mivel a séf mindenkinek szeretné meghálálni és visszafizetni a pénzt, akik segítettek neki karrierje elején. Ezáltal is biztatni szeretné a fiatal nemzedéket arra, hogy legyenek étterem tulajdonosok az ő mintájára.

Robert De Niroval kötött barátságának köszönhetően szerepet kapott az 1995-ös Casino című filmben, ahol egy gazdag üzletembert játszott, aki vendég volt Robert De Niro kaszinójában. Játszott az Austin Powers – Aranyszerszám és az Egy gésa emlékiratai c. filmben is, amelyben egy kimonó művészt alakított.

Éttermek[szerkesztés]

A small light blue wooden house with dark blue, and in some cases red, trim. There is a small plot with grassy plants and flowers in front, and signs saying "Matsuhisa".
Macuhisza étterem az Aspeni Thomas Hynes Houseban

Macuhisza éttermek (Beverly Hillsben, Aspenben, Athénban, Mykonosban és Münchenben) a Macuhisza család birtokában vannak, míg a Nobu éttermek, amelyeknek társtulajdonosa Nobu, Robert De Niro, Meir Teper, Drew Nieporent és az ügyvezető partner Richie Notar. Az első Nobu Hotel és étterem a Caesars Palaceben, Las Vegasban most is nyitva van.

Macuhisza a tanoncokat családtagként kezel, és bízik bennük, hogy hamar elsajátítják majd a főzés technikát és a Nobu család egyenrangú tagjává válhatnak.

Az Egyesült Államokban:

Nemzetközi helyek:

Óceánjárók

  • Silk Road and The Sushi Bar

A magyar étterem[szerkesztés]

A magyarországi Nobu étterem megalapításának ötletét már korábban is felvetette Andy Vajna, de ekkor még úgy vélték, nem lenne értelme az étteremnek, de ez 2010-ben megváltozott. Hazánkban a japán konyha szerelmesei mellett a filmvilág szereplőinek is egyfajta találkozóhelyévé vált az összességében 130 férőhelyes, 260 négyzetméteres étterem.

Terv szerint az első húsz évben követik a jól megszokott gasztronómiai szokásokat, de törekednek minden étteremben a helyi árucikkek behozatalával, ezért nem kizárt, hogy magyar borokkal is találkozhatunk a Nobu étteremben.

Hotelek[szerkesztés]

Könyvei[szerkesztés]

Külső linkek[szerkesztés]

Nobu Macuhisza hivatalos weboldala

Nobu Macuhisza az IMDbn

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Nobu The Cookbook , Kodansha International. Kodansha-intl.com, 2001. július 19. [2009. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 28.)
  2. NOBU Miami , Kodansha International. Kodansha-intl.com, 2008. november 1. [2009. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 28.)