Nobu Macuhisza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nobu Macuhisza
Született1949. március 10. (75 éves)
Szaitama
Állampolgárságajapán
Foglalkozása
KitüntetéseiMichelin csillag

A Wikimédia Commons tartalmaz Nobu Macuhisza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Nobujuki „Nobu” Macuhisza (松久 信幸 Macuhisza Nobujuki; (Szaitama, 1949. március 1. –) japán sztárséf és vendéglős, a fúziós konyháról ismert, ennek keretében a japán ételeket perui hozzávalókkal készíti el. Specialitása a fekete tőkehal miszoban. Rengeteg hasonló nevű étterme van számos országban, beleértve Las Vegas városát is.

Életrajz[szerkesztés]

Nobu Japánban született, Saitama prefektúrában. Édesanyjával és két bátyjával nőtt fel. Édesapját korán elvesztette, egy autóbalesetben. Nobu 18 éves korában, Tokióban kezdte el megtanulni a főzés alapjait.

Gyerekkorában testvérei elvitték egy tradicionális szusi bárba, ennek atmoszférája egyből magával ragadta. Ekkor döntötte el, hogy séf akar lenni.

Házas, két lánya van, felesége Joko Macuhisza.

Karrier[szerkesztés]

Miután elvégezte a középiskolát, egy Macue Szusi nevű étteremben dolgozott hét évig: először mosogatóként, majd innen küzdötte fel magát a szakácsok közé. Később egy perui származású törzsvendége elhívta őt, hogy alapítsanak éttermet szülőhazájában. Így 1973-ban, 24 évesen Limába költözött, s a vendége segítségével a hagyományos „Macue” néven indítottak egy éttermet. Nobu itt viszont nehézségekbe ütközött, ugyanis nem találta meg ama alapanyagokat Peruban, amiket Japánban használt. Így született meg az ötlet, hogy alakítson ki egy egyéni stílust, melynek segítségével perui hozzávalókból a japán ételekhez hasonlóakat készít.

Három évvel később nyitotta meg az addigi legsikeresebb saját éttermét Alaszkában, ami később egy tűzvész nyomán majdnem teljesen porrá lett. Alaszkai éttermének megsemmisülése mély depresszióba sodorta, de családjának köszönhetően kilábalt a nehéz helyzetből.

Ekkor ismét beosztott szakácsként kezdett el dolgozni Los Angelesben, ahol megismerte a híres filmszínészt, Robert de Nirot. A színész hamar törzsvendégévé lett, s tanácsára a séf 1994-ben megnyitotta első „Nobu” éttermét New Yorkban. Mára az Egyesült Államokban nem kevesebb, mint 12 Nobu étterem működik, Európában pedig 5 országban képviseli magát. Az Egyesült Királyságban, Görögországban, Oroszországban, Olaszországban és Magyarországon.

Macuhisza az egészséges életmód híve, nagyon szereti a testmozgást, minden nap edz. Hiába gazdag, még mindig nem tervezi, hogy nyugdíjba megy, mivel szeretné mindenkinek meghálálni és visszafizetni a pénzt, akik segítettek karrierje elején. Ezáltal is biztatni szeretné a fiatal nemzedéket arra, hogy legyenek étterem-tulajdonosok az ő mintájára.

Robert De Niroval kötött barátságának köszönhetően szerepet kapott az 1995-ös Casino című filmben, ahol egy gazdag üzletembert játszott, aki vendég volt Robert De Niro kaszinójában. Játszott az Austin Powers – Aranyszerszám és az Egy gésa emlékiratai c. filmben is, amelyben egy kimonó művészt alakított.

Éttermek[szerkesztés]

A small light blue wooden house with dark blue, and in some cases red, trim. There is a small plot with grassy plants and flowers in front, and signs saying "Matsuhisa".
Macuhisza étterem az Aspeni Thomas Hynes Houseban

Macuhisza éttermek (Beverly Hillsben, Aspenben, Athénban, Mykonosban és Münchenben) a Macuhisza család birtokában vannak, míg a Nobu éttermek, amelyeknek társtulajdonosa Nobu, Robert De Niro, Meir Teper, Drew Nieporent és az ügyvezető partner Richie Notar. Az első Nobu Hotel és étterem a Caesars Palaceben (Las Vegas) napjainkban is működik.

Macuhisza a tanoncokat családtagként kezeli, bízik bennük, hogy hamar elsajátítják majd a főzés technikát és ezáltal a Nobu család egyenrangú tagjává lesznek.

Az Egyesült Államokban:

Nemzetközi helyek:

Óceánjárók

  • Silk Road and The Sushi Bar

Magyar étterem[szerkesztés]

A magyarországi Nobu étterem megalapításának ötletét már korábban is felvetette Andy Vajna. Ekkor még úgy vélték, a kezdeményezés nem indokolt, ám ez 2010-ben megváltozott. Hazánkban a japán konyha szerelmesei mellett a filmvilág szereplőinek is egyfajta találkozóhelyévé vált az összességében 130 férőhelyes, 260 négyzetméteres helyszín.

Terv szerint az első húsz évben követik a jól megszokott gasztronómiai szokásokat, de minden étteremben törekszenek helyi termékek kínálatának biztosítására is. Így nem kizárt, hogy idővel magyar borokkal is találkozhatunk a Nobu étteremben.

Hotelek[szerkesztés]

Könyvei[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

  • Nobu Matsuhisa–Mark Edwards: Nobu; fotó Eiichi Takahashi, ford. Szkladányi András; Alexandra, Pécs, 2010

Külső linkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nobu The Cookbook , Kodansha International. Kodansha-intl.com, 2001. július 19. [2009. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 28.)
  2. NOBU Miami , Kodansha International. Kodansha-intl.com, 2008. november 1. [2009. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 28.)