Nemzetközi Zöld Kereszt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemzetközi Zöld Kereszt
Alapítva1993
SzékhelyGenf
A Nemzetközi Zöld Kereszt weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nemzetközi Zöld Kereszt témájú médiaállományokat.
Mihail Szergejevics Gorbacsov

A Nemzetközi Zöld Kereszt egy környezetvédelmi szervezet, melyet Mihail Szergejevics Gorbacsov alapított 1993-ban.[1] Munkájukat az ENSZ 1992-es Környezet és Fejlődés Világkonferenciája (Föld Csúcstalálkozón) kezdték meg a brazil Rio de Janeiróban. A Nemzetközi Zöld Kereszt missziója segít biztosítani a fenntartható és biztonságos jövőt. Támogatva, ápolva a globális függetlenség érzését és a megosztott felelősséget, az emberiség kapcsolatát a természettel.[2] Ez a szervezet újságokat publikál, és ők hozták le az "Antarktisz: Globális felmelegedés" cikket.[2] 31 ország hozta létre a Nemzeti Zöld Keresztet, mely a Nemzetközi Zöld Kereszt részét képezi.

Története[szerkesztés]

1990 januárjában megtartották a "Global Forum on Environment and Development for Survival" (globális fórum a környezetvédelemért és fejlődés a túlélésért) találkozót. A Vörös Kereszt Nemzetközi Bizottság (1992. június) felvetette, hogy létrehoz egy szervezetet, orvosi vészhelyzeti modellje ökológiai problémákra hivatott válaszolni.

Az ötletet fejlesztve a delegátus megkereste Mihail Szergejevics Gorbacsovot 1992 júniusában, sürgetve őt, hogy hozzon létre egy szervezetet. Mialatt a Svéd Parlamentben Roland Wiederkehr megalapította a Világ Zöld Kereszt szervezetet ugyanezzel a céllal. A két szervezet 1993-ban olvadt össze 1993-ban megalapítva a Nemzetközi Zöld Kereszt szervezetet (angolul: (GCI)).

A NZK formálisan 1993. április 18-án alakult meg Kiotóban. Mihail Szergejevics Gorbacsov meghívására számos neves arc csatlakozott az Irányítók Testületéhez és a Tiszteletbeli Tanácshoz. Nemzeti Szervezetek (GCNO) első ülését Hága városában tartották meg 1994 tavaszán. A következő országok részvételével rendezték meg:

A Nemzetközi Zöld Kereszt 29 országot képvisel szerte a világon. Nemzetközi irodák a következő országokban vannak: Argentína, Ausztrália, Fehéroroszország, Bolívia, Brazília, Bulgária, Burkina Faso, Kanada, Elefántcsontpart, Csehország, Dánia, Észtország, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Japán, Jordánia, Hollandia, Pakisztán, Románia, Oroszország, Spanyolország, Srí Lanka, Szváziföld, Svédország, Svájc, Ukrajna és az Amerikai Egyesült Államok.

A Nemzetközi Zöld Keresztnek van egy általános tanácsadói státusza az Egyesült Nemzetek Gazdasági és Szociális Tanácsával és az UNESCO-val. Ez a szervezet vizsgálatokat készít, melyek hasznosak az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye számára. Kooperálnak az ENSZ Környezetvédelmi Programjával (UNEP), UN-OCHA-val és a UN-HABITAT-tal és más nemzetközi szervezetekkel.

Nemzetközi Zöld Kereszt Irányítói Tanácsának tagjai[szerkesztés]

Irányítói Tanácstagok[szerkesztés]

Tiszteletbeli Bizottság tagjai[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

A NZK foglalkozik még a Earth Charter -, és a Earth Dialogues and the Environmental Education and Awareness Programme (Föld Párbeszéd és a Környezetvédelmi Oktatás és Tudatosság programja) projektekkel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. globalgreen.org. [2008. január 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 9.)
  2. a b Green Cross International Headquarters Redirection. [2007. február 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 9.)

Források[szerkesztés]