Max Aitken

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
William Maxwell Aitken
Max Aitken, Lord Beaverbrook (seated).jpg
Született 1879. május 25.
 Kanada
Elhunyt 1964. június 29. (85 évesen)
 Egyesült Királyság
Állampolgársága
Nemzetisége Egyesült Királyság Brit
Házastársa Marcia Anastasia Christoforides
Gyermekei Sir Max Aitken, 2nd Baronet
Foglalkozása
  • politikus
  • író
  • történész
  • könyvkiadó
Iskolái University of New Brunswick
Díjak Szuvorov-rend
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz William Maxwell Aitken témájú médiaállományokat.
Max Aitken, 1928.

William Maxwell Aitken (1879. május 25.1964. június 29.) kanadai származású brit politikus, üzletember. Beaverbrook 1. bárója.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

Kanadában született Ontario államban. Családja, születését követően New Brunswick-be költözött. Írói és politikai hajlama korán megmutatkozott, első újságcikkét mindössze tizenhárom évesen írta. Jogi iskolába járt, és később újságíróként dolgozott. Később mint Chatham jegyzője tevékenykedett.

Pályafutása[szerkesztés]

1900 körül megalapította a Canada Cement vállalatot. Tehetős emberként sorra megvásárolta és a Canada Cementbe olvasztotta a kisebb Kelet-kanadai cementgyárakat. Később a sikeres vállalat kötvényeinek eladásába kezdett, s rövid időn belül óriási vagyonra tett szert. Ezt követően pedig az Egyesült Királyságba költözött.

Részvényeket vásárolt a Rolls-Royce vállalatból, és igen jó kapcsolatot épített ki a szintén kanadai származású Bonar Law-al, aki a történelem során egyedüli kanadaiként lett brit miniszterelnök. Az 1910-es választások alkalmával pedig bejutott a brit parlamentbe. A Brit Birodalomért tett szolgálatait elismervén 1911-ben V. György brit király lovaggá ütötte.

Az első világháború során Kanada képviselője volt, s háborús élményeiből írta meg Canada in Flandria (Szabad fordításban: Kanada Flandriában) című művét. A háborút követően megvásárolta a Daily Express és az Evening Standard újságokat, amelyek összeolvasztásából létrehozta a Sunday Express-t. Emellett háborús élményeiről és tapasztalatairól további könyveket írt.

A második világháború során ismét a háborús kabinet tagjává vált. Ekkor a repülőgépgyártásért felelős miniszter, államminiszter és hadianyag ellátási miniszterként is szolgált. Aitkennek nagy szerepe volt abban, hogy az angliai csata idején ne lankadjon a brit repülőgépgyártás hatékonysága.[1] A politikától és a közélettől 1945-ben vonult vissza.

1964-ben hunyt el, életének 85. évében.

Jegyzetek[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

  • Életrajza (angol nyelven). Thecanadianencyclopedia.com. (Hozzáférés: 2013. január 6.)