Lordpecsétőr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A lordpecsétőr (angoulul Lord Privy Seal vagy Lord Keeper of the Privy Seal (magyarul az uralkodó magánpecsétjének őrzője) az ötödik a nagy állami hivatalnokok közül az Egyesült Királyságban, a Lord President of the Council alatt és a Anglia főkamarása (Lord Great Chamberlain) fölött. A hivatal egyike a hagyományos állami szinekúráknak. Eredetileg a hivatal viselőjének volt a felelőssége az uralkodó személyes („privy”) pecsétje (szemben az Állam nagypecsétjével, melyre a lordkancellár (Lord Chancellor) vigyáz). Ma a hivatal viselője mindig kap egy széket a kabinetben.

Bár az egyik legrégebbi kormányzati hivatal, mára nincs semmilyen funkciója, ezért általában egyfajta tárca nélküli miniszterségként használják. Clement Attlee miniszterelnöksége óta a Lord Privy Seal pozícióját gyakran kombinálták a parlament alsó- vagy felsőházának vezetőjével.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lord Privy Seal című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.