Christopher Thomson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Christopher Thomson
Christopher Thomson.jpg
Született 1875. április 13.
Brit India
Elhunyt 1930. október 5. (55 évesen)
 Egyesült Királyság
Állampolgársága dél-afrikai
Nemzetisége Egyesült Királyság Brit
Foglalkozása mérnök
Tisztség Member of the Privy Council of the United Kingdom
Iskolái Sandhurst Királyi Katonai Akadémia

Christopher Thomson (1875. április 13.1930. október 5.) brit politikus, katona, Thomson 1. bárója.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

Thomson Brit Indiában született, neves angol katonacsaládban. Édesapja David Thompson dandártábornok volt, ám édesanyja felmenői között is csak katonák voltak. Thomson hazatérését követően a Cheltenham College-ban (Cheltenhami Egyetem). 1894-ben diplomázott le a Sandhurst-i Katonai Akadémián, ezt követően pedig csatlakozott a hadsereghez.

Pályafutása[szerkesztés]

A Royal Engineers (Szabad fordításban: „Királyi Mérnökök”) kötelékében Mauritiuson szolgált, ezt követően pedig a második búr háborúban is harcolt.

Az első világháború során a Brit Expedíciós Haderőnél teljesített szolgálatot, és a legfőbb összeköttető volt John French és Joseph Joffre (az angol-francia szövetséges csapatok parancsnokai) között. 1915-ben a Román Királyságba küldték, hogy részt vegyen a román csapatok harcra való felkészítésében. Thomson folyékony francia tudásának köszönhetően sikeresen kezdett hozzá attachéi teendőinek, ám hamar belátta, hogy a román haderő nem elég erős az egyesült német és osztrák-magyar csapatok feltartóztatásához.

Thomson a versailles-i béketárgyalásokon a brit delegáció tagja volt.

A béketárgyalásokat követően belépett a brit Munkaerő Pártba (Labour Party) és indult az 1922-es és 23-as választásokon is, ám nem sikerült bejutnia a parlamentbe. Később Ramsay MacDonald elnök rövid életű kabinetjének légügyi-minisztere volt.

1930. október 5-én Thomson egy R101-es brit léghajó lezuhanása közben életét vesztette.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Christopher Thomson, 1st Baron Thomson című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.