Christopher Thomson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Christopher Thomson
Christopher Thomson.jpg
Született 1875. április 13.
Brit India
Elhunyt 1930. október 5. (55 évesen)
 Egyesült Királyság
Állampolgársága dél-afrikai
Nemzetisége Egyesült Királyság Brit
Foglalkozása
Tisztség
  • Member of the Privy Council of the United Kingdom
  • Member of the House of Lords
Iskolái Sandhurst Királyi Katonai Akadémia
Sírhely Cardington

Christopher Thomson (1875. április 13.1930. október 5.) brit politikus, katona, Thomson 1. bárója.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

Thomson Brit Indiában született, neves angol katonacsaládban. Édesapja David Thompson dandártábornok volt, ám édesanyja felmenői között is csak katonák voltak. Thomson hazatérését követően a Cheltenham College-ban (Cheltenhami Egyetem). 1894-ben diplomázott le a Sandhurst-i Katonai Akadémián, ezt követően pedig csatlakozott a hadsereghez.

Pályafutása[szerkesztés]

A Royal Engineers (Szabad fordításban: „Királyi Mérnökök”) kötelékében Mauritiuson szolgált, ezt követően pedig a második búr háborúban is harcolt.

Az első világháború során a Brit Expedíciós Haderőnél teljesített szolgálatot, és a legfőbb összeköttető volt John French és Joseph Joffre (az angol-francia szövetséges csapatok parancsnokai) között. 1915-ben a Román Királyságba küldték, hogy részt vegyen a román csapatok harcra való felkészítésében. Thomson folyékony francia tudásának köszönhetően sikeresen kezdett hozzá attachéi teendőinek, ám hamar belátta, hogy a román haderő nem elég erős az egyesült német és osztrák-magyar csapatok feltartóztatásához.

Thomson a versailles-i béketárgyalásokon a brit delegáció tagja volt.

A béketárgyalásokat követően belépett a brit Munkaerő Pártba (Labour Party) és indult az 1922-es és 23-as választásokon is, ám nem sikerült bejutnia a parlamentbe. Később Ramsay MacDonald elnök rövid életű kabinetjének légügyi-minisztere volt.

1930. október 5-én Thomson egy R101-es brit léghajó lezuhanása közben életét vesztette.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Christopher Thomson, 1st Baron Thomson című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.