Eric Geddes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sir Eric Campbell Geddes
Újságillusztráció 1917-ből
Újságillusztráció 1917-ből
Az Admiralitás első lordja
Hivatali idő
1917. július 17. 1919. január 10.
Az Egyesült Királyság közlekedésügyi minisztere
Hivatali idő
1919. május 19. 1921. november 7.

Született 1875. szeptember 26.
British Raj Red Ensign.svg Brit India
Elhunyt1937. június 22. (61 évesen)
 Egyesült Királyság
Párt Konzervatív Párt

Foglalkozás politikus
Iskolái
  • Merchiston Castle School
  • Oxford Military College

Díjak
  • Knight Grand Cross of the Order of the British Empire
  • Bath-rend lovagja nagykereszttel
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sir Eric Campbell Geddes témájú médiaállományokat.

Sir Eric Campbell Geddes (1875. szeptember 26.1937. június 22.) brit üzletember, konzervatív politikus.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

1875. szeptember 26-án született Brit Indiában, Auckland Campbell Geddes fiaként. Később egy öccse született, aki az apja nevét kapta. Később a család hazatért az Egyesült Királyságba. Az Oxfordi Katonai Akadémián és az edinburghi Merchiston Castle school-on végezte tanulmányait. Tanulmányainak elvégzése után Amerikába ment szerencsét próbálni. Nagy tapasztalatot szerzett fakitermelésben, a déli államok területén. Később vasútépítési tevékenységet folytatott, és vezetése alatt kapcsolódott össze vasútilag az Egyesült Államokban Baltimore és Ohio, Indiában pedig Rohilkund és Kumaon. Az 1900-as évek elején visszatért az Egyesült Királyságba, és nagy tapasztalatának köszönhetően az Északkeleti Vasúttársaság (North-Eastern Railway Company) 1906-ban leszerződtette. A háború kitöréséig a vasúttársaságnál dolgozott.

Családja[szerkesztés]

A Geddes család erős skót gyökerekkel rendelkezett, feltehetően emiatt végezte Eric is edinburghben felsőfokú tanulmányit. Geddes 1900-ban vette feleségül Gwendolen-t Reverend Stokes lányát. Három fiuk született.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

Geddes igen közeli kapcsolatban állt David Lloyd George-al, így a háború alatt egyike lehetett a kormány által foglalkoztatott üzletembereknek. 1915-ben a lőszerellátás főigazgatójává nevezték ki, s ezen pozícióját 1916-ig töltötte be. 1916-ban a brit kormánynak sürgősen szüksége volt, egy vasúti szakértőre, hogy a Franciaországban harcoló brit katonák utaztatását megkönnyítsék. Sir Douglas Haig választása Geddesre esett. Geddes a feladatát olyan jól végezte el, hogy néhány hónapon belül a katonai vasútvonalak vezérigazgatójává nevezték ki polgári rangban. És mivel rendelkezett katonai múlttal, a katonai vezetés hálából vezérőrnaggyá léptette elő. Szolgálataiért 1916-ban V. György brit király lovaggá ütötte.

1917-ben a haditengerészethez került, mint adatkezelő, és rövidesen tiszteletbeli altengernagyi rangot kapott. Javaslatára a brit hajógyárak teljesítményének növelése érdekében a hajógyárakat ideiglenesen egy vezetőség irányítása alá vonta. Sir Edward Carson 1917-ben lemondott az Admiralitás első lordja címéről, így a poszt rövid ideig üres maradt. A hely betöltője végül Geddes lett - akit ezzel egy időben a brit alsóház (House of Commons) tagjává választottak. Közben a javaslatára megtörtént hajógyár vezetés összevonásoknak köszönhetően a brit hajógyártás kapacitása rohamosan nőtt, s végül ennek köszönhetően tudták meggyengíteni a német korlátlan tengeralattjáró-háborút. Címéről 1919. január 10-én mondott le.

David Lloyd George kormányában mint közlekedésügyi-miniszter tevékenykedett 1919-21 között. A politikától 1921-ben vonult vissza, mely után - kisebb szereplésektől eltekintve - már nem sokszor tűnt fel a közéletben. 1937-ben, 61 éves korában elhunyt.

Forrás[szerkesztés]

  • Életrajza (angol nyelven). 1911encyclopedia.org. [2012. január 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 14.)
  • Életrajza (angol nyelven). Firstworldwar.com. (Hozzáférés: 2012. november 14.)