Walter Long

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Walter Hume Long
Walter Hume Long, 1st Viscount Long portrait.jpg
Az Egyesült Királyság gyarmatügyi minisztere
Hivatali idő
1916. december 10. 1919. január 10.
Az Admiralitás első lordja
Hivatali idő
1919. január 10. 1921. február 13.

Született 1854. július 13.
 Egyesült Királyság
Elhunyt1924. szeptember 26. (70 évesen)
 Egyesült Királyság
Párt Konzervatív Párt

Szülei Charlotte Anna Hume
Richard Penruddocke Long
Gyermekei
  • Walter Long
  • Richard Long, 3rd Viscount Long
  • Brig.-Gen. Walter Long
  • Hon. Victoria Florence de Burgh Long
  • Doreen Ethel Nora Long
  • Hon. Letttice Margaret Long
Foglalkozás politikus
Iskolái
  • Christ Church
  • Harrow School

Díjak Royal Society tagja
A Wikimédia Commons tartalmaz Walter Hume Long témájú médiaállományokat.

Sir Walter Hume Long (1854. július 13.1924. szeptember 26.) Long 1. vikomtja, brit konzervatív politikus.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

Long 1854-ben született Richard Penruddocke Long legelső gyermekeként. Édesanyja Charlotte Anna, William Wentworth Hume Dick lánya volt, innen kapta harmadik nevét Walter. Bár a hivatalosan nem volt nemesi, mind az anyai, mind az apai ágon számos távoli rokon volt gróf illetve báró. Long az alap tanulmányait feltehetően szülőhelyén végezte, majd a Harrow Egyetemen és a Christ Church-ön végezte tanulmányait Oxfordban. Édesapja 1875-ben bekövetkezett halála után, 21 évesen Walter lett a családfő és a családfenntartó.

Családja[szerkesztés]

Long Dorothy (Doreen) Blanche-t, Richard Boyle (Cork 9. grófja) lányát 1878-ban vette feleségül, akitől a későbbiekben 5 gyermeke született. Egy fia a háborúban életét vesztette. Long halála után 1924-ben a még csupán 13 éves unokája lett Long 2. vikomtja.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

A politikához a 80-as években kezdett közeledni. Ekkoriban lépett be a brit Konzervatív Pártba, s néhány éven belül igen nagy népszerűségre tett szert. Az 1911-es konzervatív elnökválasztás idején (amely Arthur Balfour lemondásának következménye volt) versenybe szállt Austen Chamberlainnel, azonban később Bonar Law javára visszalépett. Visszalépésének oka volt, hogy a Chamberlain és Long is megosztó személyiségek voltak, ezért megállapodtak abban, hogy visszalépnek és a vezetést Bonar Law-ra bízzák. Long az 1915-ben alakult háborús koalícióban az önkormányzati testület elnöke lett. Hivatalai ideje során számos belga menekült érkezett az országba, akiknek a helyzetéről számos vita látott napvilágot, azonban a menekülteket végül sikerült elhelyezni. Herbert Asquith lemondása és távozása után David Lloyd George kormányában a gyarmatügyi miniszter címet kapta meg, melyet 1910. január 10-ig birtokolt. Ezután Lloyd George az admiralitás első lordjának nevezte ki Longot (1919. január 10.), aki egészen 1921-ig birtokolta ezen pozíciót. A későbbiekben a politikától visszavonultan élt.

Long 1924-ben hunyt el otthonában.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Walter Long, 1st Viscount Long című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.