Charles Masterman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Charles Masterman
Charles Masterman.jpg
Született 1873. október 24.
 Egyesült Királyság
Elhunyt1927. november 17. (54 évesen)
 Egyesült Királyság
Állampolgársága brit
Nemzetisége Egyesült Királyság Brit
Házastársa Lucy Masterman
Foglalkozása
  • újságíró
  • politikus
  • író
Iskolái Christ's College

Charles Frederick Gurney Masterman (1873. október 24.1927. november 17.) brit liberális politikus, újságíró.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

1873-ban született Rotherfieldben, Sussexben, családja kúriáján. Felfőfokú tanulmányait Cambridge-ben végezte. Újságírási hajlama már ekkoriban megmutatkozott, ugyanis a Granta, a Daily News, az Athenaeum és a Nation lapokat szerkesztette. 1890ben (17 éves korában) Londonba költözött, ahol élményeinek hatására könyvek írásába kezdett. Néhány évvel később megjelent első kötete is From the Abyss címmel 1902-ben. További két könyvet írt: In Peril of Change (1905) és The Condition of England (1909) címmel.

Pályafutása[szerkesztés]

Masterman az 1906-os önkormányzati választásokat követően jutott be a brit parlamentbe a Liberális Párt jelöltjeként. A brit alsóház tagjaként hamar megismerkedett Herbert Asquith-tal a Liberális Párt és az Egyesült Királyság későbbi elnökével.

Az első világháború kitörésekor a brit propaganda egyik fontos irányítója volt, ahol olyan kiforrott írókkal dolgozott, mint John Buchan, vagy Arthur Conan Doyle. Munkájuk során három fontosabb könyvet jelentettek meg, ezek a Britain's War By Land (1915), a History of the War (1916) és a The Battle of the Somme (1916) volt. A könyveket a háború során 17 nyelvre lefordították és összesen több mint kétmillió példányban keltek el, ami a háború alatt igen jelentős eredmény. A háború vége felé Masterman részt vett David Lloyd George koalíciós kormányában, ám az 1918-as önkormányzati választásokat követően elvesztette székét a parlamentben. Ezt követően visszavonult a politikai élettől.

Élete vége felé egyre többször küszködött romló egészségi állapotával. 1927-ben hunyt el.

Forrás[szerkesztés]