Massa Lubrense

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Massa Lubrense
Marina della Lobra
Marina della Lobra
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióCampania
MegyeNápoly (NA)
Frazionék Acquara, Annunziata, Casa, Marciano, Marina del Cantone, Marina della Lobra, Marina di Puolo, Metrano, Monticchio, Nerano, Pastena, San Francesco, Sant’Agata sui Due Golfi, Santa Maria della Neve, Schiazzano, Termini, Torca
Védőszent Szent Cataldo
Irányítószám 80061
Körzethívószám 081
Forgalmi rendszám NA
Népesség
Teljes népesség14 141 fő (2023. jan. 1.)[1]
Népsűrűség680 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság350 m
Terület19,7 km²
Időzóna CET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 40° 37′, k. h. 14° 21′Koordináták: é. sz. 40° 37′, k. h. 14° 21′
Elhelyezkedése Nápoly térképén
Elhelyezkedése Nápoly térképén
Massa Lubrense weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Massa Lubrense témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Massa Lubrense község (comune) Olaszország Campania régiójában, Nápoly megyében.

Fekvése[szerkesztés]

Nápolytól 25 km-re délkeletre, a Sorrentói-félsziget végén, a Campanella-foknál található. Határai: Sorrento.

Története[szerkesztés]

A legendák szerint Odüsszeusz tengerészei alapítottak települést ezen a vidéken, ahol a mitológiai szirének éltek. A várost Sirenusionnak nevezték el és Athéné tiszteletére egy templomot is emeltek. A valós történelmi források szerint azonban a település tényleges megalapítói az ausonok vagy az oszkok voltak. Utánuk a görög telepesek építették fel városukat itt Athenaion név alatt. Görög jellegét a későbbi római fennhatóság alatt is sikerült megőriznie. A virágzó város a középkorban hanyatlásnak indult elsősorban a szaracén kalózok folyamatos betöréseinek köszönhetően. Mai nevét a longobárdok uralkodása alatt kapta. A mansa, longobárd eredetű szó jelentése termékeny, a delubrum jelentése templom (ami a tengerparton akkor már létező templomra utal).

Massa Lubrense előbb a Sorrentói Hercegség, majd a Nápolyi Királyság része lett. A spanyol alkirályok uralkodása idején (16. század) többször is kizsákmányolták ezúttak a török kalózok. Majd a 17. században a lakosságot megtizedelő pestisjárvány sújtotta.

A Bourbon-ház uralkodása idején élte virágkorát elsősorban a Nápollyal folytatott kereskedelemnek és kézművesiparának köszönhetően.

A második világháborúban Nápoly lakossága számára szolgált menedékhelyül, akik közül sokan véglegesen itt telepedtek meg. A 20. század végén, Campania más településeivel ellentétben, fejlődő mezőgazdaság jellemezte, amelyhez élénkülő turizmus csatlakozott.

Népessége[szerkesztés]

A népesség számának alakulása:

Főbb látnivalók[szerkesztés]

  • Marina della Lobra – kis halásznegyed
  • Santa Maria della Lobra-templom – a 15. században épült egy ókeresztény bazilika helyén
  • Punta Campanella – a Sorrentói-félsziget csücske, a Campanella-fok. A görög időkben a szirének kultuszának, a rómaiak idejében pedig Athéné kultuszának szent helye volt. A ma itt látható Torre Minerva (Minerva torony) a török kalózok elleni védelemre szolgált.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]