Ercolano

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 A településen világörökségi helyszín található 
Ercolano
Ercolano főutcája
Ercolano főutcája
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióCampania
MegyeNápoly (NA)
FrazionékSan Vito
VédőszentNagyboldogasszony
Irányítószám80056
Körzethívószám081
Forgalmi rendszámNA
Népesség
Teljes népesség50 124 fő (2023. jan. 1.)[1]
Népsűrűség2879 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság44 m
Terület19 km²
IdőzónaCET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 40° 48′ 24″, k. h. 14° 21′ 09″Koordináták: é. sz. 40° 48′ 24″, k. h. 14° 21′ 09″
Elhelyezkedése Nápoly térképén
Elhelyezkedése Nápoly térképén
Ercolano weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ercolano témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ercolano (nápolyiul Herculano) község (comune) Olaszország Campania régiójában, Nápoly megyében. A Vezúv 79-es kitörése során elpusztított Herculaneum helyén épült, a Vezúv nyugati lejtőjén, a tűzhányó és a tengerpart között.

Fekvése[szerkesztés]

Nápolytól 8 km-re délkeletre fekszik. Határai: Boscotrecase, Massa di Somma, Ottaviano, Pollena Trocchia, Portici, San Giorgio a Cremano, San Sebastiano al Vesuvio, Sant’Anastasia, Somma Vesuviana, Torre del Greco és Trecase.

Története[szerkesztés]

Ercolanót (79-ig Herculaneum néven ismert) valószínűleg az oszkok alapították az i. e. 8. században, később etruszk majd szamniszi fennhatóság alá került. A rómaiak alatt a város neves tengerparti üdülőhely volt, ahol a birodalom leggazdagabb polgárai töltötték nyári szabadidejüket. A Vezúv 79-es kitörése során a várost vastagon betakarta a vulkáni hamu. A vidék ezt követően majdnem ezer évig lakatlan maradt. Újranépesedésének nyomai 1000 környékéről származnak: a Castel di Resina egy közeli dombra épült erődítmény és menedékhely volt. A következő ötszáz év során a vár körül kialakult Resina városa, amelynek negyedei az egykori Herculaneum betemetett romjaira épültek. 1709-ben találták meg az első leleteket, azóta az ókori város nagy részét kiásták. Resina Két Szicília Királyságának városa volt, 1861-ig, amikor egyesült az újonnan megalakított Olasz Királysággal. 1969-ben a település nevét Resináról Ercolanóra változtatták az ókori város emlékére.

Népessége[szerkesztés]

A népesség számának alakulása:

Látnivalói[szerkesztés]

Megközelíthetőség[szerkesztés]

Ercolano legkönnyebben vasúton közelíthető meg. A Circumvesuviana vasúttársaság Ercolano Scavi nevű megállója az ásatásoktól 5 perc gyaloglásra található.Nápolyból ugyanakkor rendszeres autóbuszjárat indul.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]