Marsz–7

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Marsz–7
Mars6.gif
Ország Oroszország
Küldetés típusa űrszonda
Küldetés
Célégitest Mars
Indítás dátuma 1973. augusztus 9.
Indítás helye Baikonur Cosmodrome Site 81/24
Hordozórakéta Proton SL-12/D-1
Az űrszonda
Tömeg 3260 kg

Marsz–7 a szovjet Marsz-program második generációjának Mars űrszondája. Az M–73P típusú űrszondát az NPO Lavocskin vállalat fejlesztette ki és építette.

Küldetés[szerkesztés]

1973. augusztus 9-én egy Proton SL-12/D-1 rakéta segítségével állították Föld körüli pályára, majd egy gyorsító fokozattal állították a Mars felé vezető pályára. Út közben automatikus pályakorrekciót hajtott végre. A szállító és szonda egység összsúlya 3260 kilogramm volt. 8 hónapos repülés után 1974. március 9-én ért a Mars közelébe. Automatikus tájékozódás után a leszállást elősegítő helyzetbe állt, majd a Marstól 48 000 kilométer távolságban elindította a leszálló egységet. A szállító egység, valamint a leszálló egység technikai hiba miatt elrepült a Mars mellett és keringési pályára állt.

Jellemzői[szerkesztés]

Az M–73-as sorozat M–73P változatához tartozó szonda feladata, méretei, műszerezettsége megegyezett ikertestvérével, a Marsz–6 űrszondával. Repülés közben mérte a kozmikus gamma-sugárzást, a napszelet, az interplanetáris mágneses teret és a meteorok jelenlétét. A leszálló egység műszerezettsége megegyezik a Marsz–3 szondáéval.

Források[szerkesztés]