Ugrás a tartalomhoz

Marsz–2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marsz–2

Ország Szovjetunió
ŰrügynökségSzovjetunió
GyártóRKK Enyergija
Küldetés típusalander
Küldetés
CélégitestMars
Indítás dátuma1971. május 19.
Indítás helyeBajkonuri űrrepülőtér, 81/24 indítóállás
HordozórakétaProton-K
Megérkezés1971. november 27.
A Wikimédia Commons tartalmaz Marsz–2 témájú médiaállományokat.

Marsz–2 a szovjet Marsz-program második generációjának első űrszondája. A Mars mesterséges holdja lett, műszertartálya pedig elsőként érte el a Mars felszínét.

Küldetés[szerkesztés]

1971. május 19-én indították, menet közben az űrszonda önállóan pályakorrekciót végezett. 1971. november 27-én 1380 kilométerre megközelítette a Marsot, és szabadon engedte a leszállóegységet. Ez nem a megfelelő szögben érte el a légkört. A leszálló rendszer nem működhetett és a leszállóegység becsapódott a felszínbe. Ez volt az első ember készítette szerkezet, amely elérte a Mars felszínét.[1]

Jellemzői[szerkesztés]

Feladata megegyezik a Marsz–3-mal: tartályt eljuttatni a bolygó felszínére, és műholdként vizsgálni a Mars viszonyait. Repülés közben a kozmikus sugárzás, a napszél, a bolygóközi mágneses tér és a meteoritáramok tanulmányozása, közelrepülés közben fotók és televíziós felvételek készítése. Súlya jelentősen megnőtt, 4,65 tonna volt. Két fő része volt, a Mars körüli kutatásokat végző orbitális egység, és a felszín kutatására tervezett leszállóegység. Az orbitális egység pályája 18 órás elliptikus pálya volt, aminek perigeuma 1380 kilométer, apogeuma 25 000 kilométer volt. Több hónapig közvetített adatokat a Marsról és a környező világűrről.

1971-es Marsz űrszondák[szerkesztés]

(az indulás dátuma)

Források[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Élet és Tudomány, 2011/47 1483 o.