Emberes Mars-expedíció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A NASA Mars-expedíció (1989-es koncepció)

Az emberes Mars-expedíció olyan űrutazás, mely személyzettel végrehajtott bolygóközi repülés, a Mars-kutatás tervezett, fontos állomása, melynek során emberek repülnek a Marshoz és szállnak le a felszínére.

A tudomány és a tudományos-fantasztikus irodalom régóta felvetette lehetőségét, szinte az űrhajózás hajnalától, az 1960-as évektől kezdve mind a szovjet, mint az amerikai oldalon konkrét tervek is készültek megvalósítására, de a rendelkezésre álló technológia akkori és a jelenlegi színvonalán egy ilyen űrrepülés tetemes összegbe kerülne, emellett számos, nehezen megoldható technológiai akadály is fennáll.

Az amerikai SpaceX azt tervezi, hogy már 2026-ban embereket küld a Marsra[1] a bolygó - későbbi - kolonizálása céljából

Egyirányú út[szerkesztés]

A Mars-utazás költségét lényegesen csökkentené, ha az űrhajósokat nem kellene visszahozni a Földre, hanem életük végéig a Marson élnének és dolgoznának egy önfenntartó kolóniát létrehozva. Vállalkozók ilyen útra is akadnának, több, egymást követő expedíció esetén lehetőség nyílna egy marsi kolónia megalapítására.[2]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Manned missions to Mars
A Wikimédia Commons tartalmaz Emberes Mars-expedíció témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sheetz, Michael: Elon Musk is 'highly confident' SpaceX will land humans on Mars by 2026 (angol nyelven). CNBC, 2020. december 1. (Hozzáférés: 2021. január 14.)
  2. Kereszturi, Ákos: Egyirányú út a Marsra - nyugdíjas űrhajósok a saját sírjukat is megáshatnák. [Origo] Világűr, 2009. szeptember 4. (Hozzáférés: 2009. szeptember 11.)