Emberes Mars-expedíció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A NASA tervezett Mars-expedíciója, 1989-es elképzelés szerint

Az emberes Mars-expedíció az első, személyzettel végrehajtott bolygóközi repülés, a Mars-kutatás tervezett, fontos állomása, melynek során emberek repülnek a Marshoz és szállnak le a felszínére. A tudomány és a tudományos-fantasztikus irodalom régóta felvetette lehetőségét, szinte az űrhajózás hajnalától, az 1960-as évektől kezdve mind a szovjet, mint az amerikai oldalon konkrét tervek is készültek megvalósítására, de a rendelkezésre álló technológia akkori és a jelenlegi színvonalán egy ilyen űrrepülés tetemes összegbe kerülne, emellett számos, nehezen megoldható technológiai akadály is fennáll. Az amerikai Vision for Space Exploration program az emberes Mars-expedíciót a 2030-as években tervezi megvalósítani.

Egyirányú út[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Mars-utazás költségét lényegesen csökkentené, ha az űrhajósokat nem kellene visszahozni a Földre, hanem életük végéig a Marson élnének és dolgoznának egy önfenntartó kolóniát létrehozva. Vállalkozók ilyen útra is akadnának, több, egymást követő expedíció esetén lehetőség nyílna egy marsi kolónia megalapítására.[1]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Emberes Mars-expedíció témájú médiaállományokat.

Lábjegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Kereszturi, Ákos: Egyirányú út a Marsra - nyugdíjas űrhajósok a saját sírjukat is megáshatnák. [Origo] Világűr, 2009. szeptember 4. (Hozzáférés: 2009. szeptember 11.)